Niedziałający ekran dotykowy

• 26 Odpowiedzi
  • 9196 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niedziałający ekran dotykowy
« dnia: Styczeń 02, 2011, 23:56:29 »
Witam,
Od kilku dni pojawił się problem z ekranem pojemnościowym w moim Leosiu. Problem wygląda następująco ekran przestaje reagować na dotyk działają sprzętowe guziki jak połącz powrót głośność itp. Przed zanikiem działania ekranu zaczyna problem objawiać się tym ze jak tylko dotknę  guzika  nie naciskając go telefon wchodzi do meniu start tak samo jest kiedy wygaszam go widać szybko jak wchodzi do meniu i gaśnie i po kilku razach takiej operaci ekran dotykowy przestajie działać .
telefon nie upadł ani nie został zalany po hard reset jest to samo. Reset sprzętowy pomaga ale  czasami na dłużej czasami na krócej
Proszę o pomoc

*

Offline Qklux

• 254
  • CS 1.6 addict
  • Sprzęt: LOOX_420 HTC_Hermes LG_Swift_L5
Odp: Niedziałający ekran dotykowy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2011, 00:14:47 »
Zmiana romu nie pomaga?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2011, 00:38:04 »
Witam,
Nie próbowałem ale na tym co mam (1.66.479.2 radio 2.07.51.22 2 ) używam go już 4 miesiące wszystko było ok do tej pory.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2011, 01:30:11 »
Witam,
Postanowiłem oddać mojego Leosia na gwarancję do salonu Oranre i tu pojawił się kolejny problem co się okazało że numer IMEI telefonu różni się od IMEI-a na pudełku oraz fakturze etykieta pod baterią widać że jest naklejona nowa z innym numerem IMEI ale z tym samym numerem seryjnym co na pudełku po wpisaniu *#06# imei który jest podawany jest taki sam jak na tej naklejonej etykiecie .Mojego Leosia kupiłem z drugiej ręki miał już kilka miesięcy jak go nabyłem posiadam do niego oryginalne pudełko fakturke i kartę gwarancyjną i pani w salonie Orange nie chciała go przyjąć twierdzi że faktura jest nie od tego telefonu  :O bo nr IMEI na niej odpowiada numerowi z pudełka ale nie odpowiada IMEI pod baterią i *#06#:(. Czy jest to możliwe że już wcześniej wylądował w serwisie i że wymienili mu płytę główną i czy w takim przypadku mam zrobić.     

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2011, 03:34:15 »
Na moje to nie musi byc problem hardware, tylko zle dzialajacego systemu. Zrob mu Hard Reset - chyba, ze "reset sprzetowy" to wg Ciebie to samo. :)

*

Offline Komandosik

• 830
  • Jestem jednym z tych, którzy pamiętaja przyszłość
    • Mój FB :)
  • Sprzęt: I9300
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2011, 10:50:41 »
azbest.
na moje to telefon byl w serwisie, zostal wymieniony na nowy,w sensie puszka zostala reszta wymieniona. Mialem tak samo u mnie w serwisie, 3 razy telefon oddawalem bo ciagle byl klopot z zasiegiem, smsami itd (fakt, jakas stara nokia xpress music). Pewnego dnia przyszedlem *wkurzony jak nie wiem co, a serwisant mowi do mnie prosze tu nowy telefon... mowie fajnie bomba, w domu skroilem sie ze dostalem sam telefon z INNYMI NUMERAMI niz na pudelku...

z tym ze jak zadzwonilem do serwisu okazalo sie ze oni maja to w bazie danych i nie bedzie poroblemu, kazali mi bezposrednio wysylac do ich serwisu.

innymi slowy, zobacz czy nie masz zadnego wpisu dotyczacych poprzednich napraw, jezeli tak zadzwon do serwisu, dowiedz sie czy mozesz wyslac kuriera lub czy oni wysla kuriera, wczesniej dowiedz sie czy naprawde telefon byl wymieniony, zebys bez sensu nie zaplacil za przejazdzke kurierem.

ps: ja takze polecalbym zrobic najpierw HR, a pozniej ew zmiane romu. Dopiero po tych zabiegach serwis.
Byłem posiadaczem: 106 telefonów
Ostatni telefon: S2 z NFC i9100P
Aktualnie posiadam: S3 White i9300
W razie chęci kontaktu: https://www.facebook.com/dawid.lubinski

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2011, 12:41:42 »
Witam,
Robiłem Hard reset już kilkukrotnie zawsze to samo ten sam problem. Nie chce zmieniać romu żeby serwis do tego się nie przyczepił ze było coś grzebane z romem . Przejrzałem całe forum i nic nie znalazłem na temat takich problemów z moim romem  1.66.479.2 radio 2.07.51.22 2.
Pozdrawiam.

*

Offline xMaraSSx

• 32
  • Sprzęt: XOOM v4.0.4
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2011, 14:02:37 »
Z tego co wiem, na HD2 z Orange powinieneś bez problemu (bez HSPL) wgrać stock 3.14 - myslę, że warto spróbować przed zabawą z serwisem.
-= Motorola XOOM 3G v4.0.4 =-

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2011, 00:17:35 »
Witam,
Własnie zasysam Rom 3.14 ze stronki http://www.sunnysoft.cz/htc/ To są brandowane romy przez HTC więc niepowinno być problemów jakby co z serwisem.
Dam znać co z ekranikiem.
Pozdrawiam

Połączone: Styczeń 10, 2011, 15:17:15
Witam,
Leo leci do serwisu zmiana  romu nic nie dała taki sam objaw.
I telefon faktycznie miał wymienianą płytę główna dzwoniłem do Regeneris podałem panu IMEI stary i nowy i przysłał mi protokół naprawy . Teraz przyjmą go na gwarancję bez problemu w Orange.
Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 15:17:15 wysłana przez azbest »

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2011, 23:00:40 »
Witam,
Odebrałem swojego Leosia po serwisie problemy znikły .Według raportu Regenersis wymienione zostały 3 jakieś elementy, kod usterki który całkiem mi nic nie mówi to F106/F113/F142.
Wymienione elementy to:

54H20178-00M - zam. 83H00257-00; 73H20248-51M; M Pre-Assy, Key FPC, UF-KS, w/o_Reg
62H00065-B1M - zam. 83H00233-01, 83H00294-03, 83H00294-01 Sub-Assy to 82H, Sharp L
74H01549-00M - Chassis Pre-Assy, Black, Stainless Steel, MLRB81 

Co to są za elementy co zostało wymienione???
Pozdrawiam

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 26, 2011, 13:21:44 »
Cieszmy się że działa i nic nowego nie zepsuli, nie porysowali, nie upadł im więcej jak trzy razy na ziemię.
Będąc kiedyś w serwisie w Jankach k/wawy widziałem jak to wszystko działa ile jest w tym samym czasie rozebranych telefonów na stole i ile tych części wraca potem do właściwych telefonów (czy masz baterię tę przed naprawą czy tę z telefonu leżącego obok, tego nikt nie wie. (tak dzieje się w większości serwisów w tym telefonów również).
Czy rozkodowanie nr tych części ma jakiś sens, raczej nie - wystarczy tam pojechać i pobyć trochę w poczekalni - system jest taki : Panie "Wojtku" co było wymienione w tej sztuce po którą przyjechał klient - Pan bierze papier i pisze to i to i tamto.
Są jeszcze naprawy prywatne do których tez potrzebne są części, a kupowanie ich było by bez sensu.

Jeżeli właścicielowi tej firmy coś się w moim opisie nie podoba to zapraszam do konfrontacji.

*

Offline Zenk

• *
  • 82
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 30, 2011, 12:24:20 »
no jak mam od wczoraj ten sam problem:(:(

mam nadzieję, że jest 24 miesięczna gwarancja - bo kupiłem go 20 stycznia 2010 :undecided:

faktura zakupu wystarczy - czy coś jeszcze trzeba zabrać??

*

Offline glodoss

• **
  • 150
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2011, 09:50:22 »
Kurcze, też mam ten problem od kilku dni, nawet Task29 nie pomógł. Tylko ja nie mam gwarancji :( Ktoś się orientuje, czy w Regenersis odpłatne naprawy są drogie? A może gdzieś indziej da sie to zrobić? Chodzi mi głównie o warszawę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 10:12:21 wysłana przez glodoss »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2011, 10:55:23 »
W Regenersis odpłatne naprawy są kosmicznie drogie. Lepiej sobie poszukaj jakiegoś porządnego serwisu, możesz popytać w dziale /Serwisowanie.

*

Offline glodoss

• **
  • 150
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2011, 15:38:19 »
@azbest, z ciekawości pozwoliłem sobie skopiować twoje kody i napisać do regenersis z pytaniem o koszt takiej naprawy. No i odpowiedź:
Witam,
Koszt naprawy to ok. 1000 zł brutto, ale szczegółowy kosztorys będzie znany,
gdy telefon do nas dotrze.
W przypadku braku akceptacji kosztorysu naliczamy koszty ekspertyzy i
transportu 70 zł netto.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kępka

Specjalista ds. Obsługi Klienta

Pozostawię to bez komentarza :E

Spytam w PDASerwis, tam powinni mieć rozsądne ceny

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2011, 01:34:49 »
 :O 1000 zł  niezłe. Serwis jak serwis zawsze się cenią.
Zenk oprócz fakturki potrzebna jest jeszcze karta gwarancyjna .
Sprzęcik chodzi bez zarzutów
Pozdrawiam.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 03, 2011, 09:43:47 »
Ja wysyłałem do Regenersis 2x Artemisa i raz Diamonda tylko z paragonami, bez gwarancji.

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 03, 2011, 23:41:32 »
W sumie karta gwarancyjna HTC  leo to taka mała książeczka niema tam żadnych informacji na temat numeru IMEI ani podobnych danych ale kobieta z salonu Orange powiedziała że jest wymagana. Regenersis interesuje tylko czy telefon który masz to jest naprawdę twój telefon czy nie jest  z wędki dlatego faktura lub paragon.
Pozdrawiam

*

Offline maciek1987

• 25
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S......Wczesniej HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2011, 04:25:07 »
Witam, do tej dyskusji dorzuce swoje pare groszy hehe jesli chodzi o gwarancje wystarczy dowod zakupu. Mi wogole nie sprawszali nr imei tylko skanerem szczytali z naklejki pod bat. Do kazdej naprawy dorzucaja papier z nowym imeiem jesli byla wymieniana plyta. Zreszta mamy wtedy taka badziewiasta naklejke. Jesli chodzi o wyswietlacz tzn o czulosc na dotyk hmm cos takiego tez mialem ale to byl blad spb shell mobile 3.5.5
Ps. Plyte mialem wymieniana 2 razy pozdrawiam ta osobe ktora kupila mego leona w komisie w bialymstoku :ok:

*

Offline lovelasik

• 357
  • Kaiser,- Diamond,- Galaxy,- HD2
  • Sprzęt: Kaiser,- Diamond,- Galaxy,- HD2
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 13, 2011, 16:47:15 »
http://s2.ifotos.pl/img/P1010026_hnqhews.JPG <powiększone pod tym linkiem

Cały i zdrowy przybył, no i nawet działa. :proud:
Wszystko spasowane ok tylko powierzchnia pod baterią lekko wymiętolona co nie przeszkadza.
Wcześniej był wgrany android następnie powroty do starego spl'a oraz aktualizacja, serwisowi to nie przeszkadzało jak widać. W sumie to oprogramowanie nie miało tu nic do rzeczy. Ekran reaguje idealnie. Ocena serwisu 9 na 10 w moim przypadku.
Kaiser,- Diamond,- Galaxy,- HD2

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 26, 2011, 01:43:48 »
No to dobrze słyszeć, że Wasze historie zakończone są sukcesem ponieważ mam ten sam problem i z tego co poczytałem na xda-developers problem powszechny. klawisze sprzętowe ok.. ekran nie. Telefonu po soft resecie przeważnie sie nie da już odblokować "sówakiem" i nie ma znaczenia jaki rom czyto w androidzie czyw najnowszym oficjalnym romie. czasem jakimś cudem (np. poprzez podłączenie ładowarki, lub wielokrotnym on/off się uda i ekran ładnie śmiga, i nagle przestaje, albo przestaje jak go na chwile wygaszę wyłącznikiem). Serwisy HTC w Europie i USA nie mają prolemów z akceptacją i myślę (i widzę), ze i tu u nas takowych nie będzie.

Dla osób, które ten problem zastał w Androidzie lub innym nieoficjalnym romie (a oczywiście w tej postaci nie może trafić do serwisu) link jak bezboleśnie przejść na wersję "dozwoloną" ;) - post 2 punkt d :) http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/faq1/
i tutaj bardzo dokładnie: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=681317
Moja uwaga bo łatwo przegapić - karta SD musi być sformatowana na FAT32 inaczej to wszystko nie działa - przynajmniej tak było u mnie i sie naszukałem :/ 3majcie kciuki za mój serwis :P

Pozdrawiam
PHONE: Samsung Galaxy S III
OPERATOR: Orange
ROM: Stock

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 26, 2011, 11:58:23 »
Panowie mam pytanie, czy po powrocie z serwisu macie założone plomby gwarancyjne na śrubach mocujących płytę główną do obudowy bo u mnie wieja tam dziura w plombie. Nie chciał bym w razie czego gdyby później przyszło mi wysłać go jeszcze raz tłumaczyć się że jest naruszona  :) .

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 26, 2011, 12:02:44 »
u mnie jest plomba z Regenersis

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 26, 2011, 13:25:35 »
u mnie jest plomba z Regenersis
U mnie po wymianie płyty głównej mam nową naklejkę z nr płyty głównej ale plomby na śrubie nie założyli ... mam nadzieję że nie będzie problemu z tym.

*

Offline pynki

• *
  • 87
    • jama "sosny"
  • Sprzęt: SAMSUNG NOTE IV
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 01, 2011, 20:59:50 »
dzisiaj usłyszałem czysto teoretyczne rozważania Pana serwisanta...ekrany dotykowe pojemnościowe wysiadają dlatego że są  noszone  z metalowymi przedmiotami w kieszeni /klucze,bilon i inne/.Podobno warstwa dotykowa się rozmagnesowuje i ekran przestaje reagować z dnia na dzień. CO WY NA TO  :mrgreen: bo faktycznie zaczyna to być problem-w moim jednym leonie było dokładnie to samo  :-?
masz za swoje brzydki kablu..."z pamiętnika żelaznego karła"

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 01, 2011, 21:34:53 »
To może dlatego mi się żaden ekran jeszcze nie popsuł, bo zawsze noszę telefon w kieszeni, w której nic innego nie ma...

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 02, 2011, 08:26:49 »
A co wspólnego ma pojemnościowy dotyk z magnetyzmem?