Nie wyłącza połączenia z netem

• 7 Odpowiedzi
  • 1251 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie wyłącza połączenia z netem
« dnia: Sierpień 07, 2010, 11:29:09 »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

To mój pierwszy post jako, że  od wczoraj jestem posiadaczem Leo. O telefonie wyczytałem naprawdę wiele z tego forum i uważam, że jest prawdziwą skarbnicą wiedzy, a mimo to...nie znalazłem odpowiedzi na następujące pytanie...

Aktualizację pogody mam ustawioną na okres co 3 godziny, Wtedy Leo łączy się z playowym netem i ściągą update. Kiedy wydaje mi się, że skończył nie odpina się od sieci i ciągle pozostaje włączony. Jestem pewien, że jest sposób na to, żeby się rozłączał z siecią po ściągnięciu danych, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie,

Eisley.

Odp: Nie wyłącza połączenia z netem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2010, 12:19:06 »
z tego co pamietam to program DialUpEnablerDisabler posiada opcje ustawienia samoczynnego rozlaczania netu - jednak nie zawsze udawalo mu sie to zrobic:)
pamietaj tez, ze nawet jesli masz nawiazane polaczenie, np. HSPA, to nie oznacza to ze pobierane sa jakiekolwiek dane - utrzymywana jest po prostu jedna sesja polaczenia i w razie potrzeby nie trzeba laczyc sie ponownie
zuzycie baterii, jesli w ogole wystepuje, przy nierozlaczonej sesji jest niezauwazalne, wiec od tej strony bym sie nie martwil

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 07, 2010, 12:49:45 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź, faktycznie, fakt nawiązania połączenia nie przekłada się na transfer. W takiej sytuacji daruję sobie instalację czegokolwiek i przestanę nerwowo reagować na ikonkę połączenia z netem (zaszłości z przeszłości  :wink:). Problemu chyba w ogóle nie ma biorąc pod uwagę, że wziąłem opcję Swobodny Internet 4 z 2GB.

Interesuje mnie za to jeszcze jedna kwestia. Play twierdzi, że pula 2 GB jest uszczuplana wtedy gdy korzystam z Taniego Internetu, czyli jak rozumiem infrastruktury Playa, jeśli natomiast wykroczę poza nią, wówczas transfer danych wyceniany jest z cennika. I tu pytanie, gdzie znajdę Tani Internet? Czy to jest cała Polska?

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2010, 19:46:52 »
Miej na uwadze, że gdy działa połączenie danych, wtedy telefon szybciej rozładuje baterię.

A odpowiedzi na ostatnie pytanie szukaj u operatora, bo śmierdzi tu jakimś chwytem marketingowym.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2010, 10:48:15 »
Tani internet masz tam, gdzie Play ma swoje nadajniki 3G. Jeśli jesteś w zasięgu 2G, to znaczy że korzystasz z roamingu Plusa. Nie wiem dokladnie jaki masz pakiet, ale w Play online na kartę nie da sie korzystać z Plusa- albo jesteś w zasięgu Playa, albo w żadnym ;)

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2010, 10:55:20 »
Internet z Play w leosiu to tak w kij sprawa, bo ten na kartę śmiga z max 1Mbps, gdzie z plusa miałem 4.8Mbps. Mówię oczywiście o wykorzystaniu Leosia jako router.

*

Offline szakus

• *
  • 86
  • HD2 Rulezz ;)
    • HTC HD2 Blog
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2010, 11:57:29 »
może się komuś przyda
Kontroluj połączenia poza strefą taniego Internetu w Play

Nie sprawdzaj ciągle czy jesteś w strefie taniego Internetu! Zablokuj możliwość łączenia się z Internetem poza nią wybierając i zatwierdzając na klawiaturze telefonu krótki kod *111*51*1#. Blokada zostanie włączona wciągu 24 godzin.
Pamiętaj, że zawsze możesz odblokować możliwość połączenia z Internetem poza strefa taniego Internetu w sieci Play, wystarczy wybrać i zatwierdzić na klawiaturze telefonu kodu *111*51*2#. Odblokowanie nastąpi wciągu 24 godzin.
Potem znowu możesz zablokować połączenia z Internetem poza tanią strefą żeby swobodnie korzystać z Pakietu Play Online w telefonie.
można również zablokować internet poza strefą taniego internetu takim programikiem nodatainroaming
hTc HD2 "Leo"
quietly amazing

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2010, 12:59:32 »
To jest bardzo dobra rada, już wbiłem ten kod, teraz nie powinno łapać megabajtów spoza abonamentu  :ok:

Pozdrawiam  :mrgreen: