Leon vs Topaz... Który wygra?

• 6 Odpowiedzi
  • 2396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
Leon vs Topaz... Który wygra?
« dnia: Grudzień 03, 2009, 09:46:57 »
Witam, od wczoraj mam Leona, zakupionego w Vobisie, natomiast Topaza używam od wiosny i... chyba dobrze, że się go nie pozbyłem przed zakupem HD2.
Pierwsze wrażenie.. robi wrażenie estetyką wykonania, wielkością i szybkością działania  :ok:, ale niestety tylko na wrażeniach się kończy zachwyt.
Po pierwsze obsługa praktyczna !!: bardzo mało wygodna: zakładka kontakty na pozór super, ale... w D2 mam przy ulubionej osobie odrazu wybór: tel, sms, mail itd.. tu nie ma tego, po tapnięciu na zdjęcie natychmiast następuje wybór połączenia - lipa :(
Po kolejne: notes: przy długich notach przewijanie palcem góra - dół automatycznie wchodzi w edycję zamiast przewijać.
Brak w prawym górnym rogu menedzera ! aby pozamykać otwarte w tle aplikacje trzeba się mocno nastukać!
Brak możliwości wejścia z poziomu klasycznego pulpitu w czas połączeń - musi byś załączona manila - absurd !
Trafienie palcem pomiędzy litery podczas pisania np. wiadomości czy notatki graniczy z cudem  :-|
Kolorystyka ekranu owiele cieplejsza - w Topazie biel jest owiele bielsza (zimniejsza?) porównałem na kilkudziesieciu zdjęciach, zresztą wystarczy porównać klawiaturę wybierania tel i widać wyraźnie.

Narazie tyle, jednego muszę się pozbyć, Leonowi daję czas do końca weekendu, jeszcze go potestuję, ale sprawdzony Topaz czeka na decyzję.. :wink:

Celowo moninąłem zalety w opisie, ze względu na to, że userzy zdecydowanie bardziej zainteresowani są wadami (niedociągnięciami) niż znanymi plusami.

*

Offline poczesaniec1

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Leon vs Topaz... Który wygra?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2009, 10:00:19 »
ja kiedy wybieram kontakt,to wyskakuje mi możliwość zadzwonienia albo napisania sms, ale to chyba dlatego że jak wpisywałem kontakt to nie odznaczyłem że ma byś to kontakt telefoniczny tylko zostawiłem nie zaznaczone,coś w tym rodzaju,
a program do zamykania aplikacji łatwo można wgrać,jest na forum w temacie uzyteczne alikacje itp.
TyphooN CyanogenMod 7 RC4+ v3.0.1

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2009, 10:12:27 »
W ulubionych jak klikniesz opis pod zdjeciem to mozesz przejsc do opcji o ktorych piszesz.
TM mozna bardzo prosto dodac wiec zaden problem.
Pisanie czyli czulosc ekranu to odpowiednia kalibracja +ewentualnie cab zmniejszajacy czulosc, ale przede wszystkim kwestia przyzwyczajenia do innego typu ekranu.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2009, 10:12:32 »
Piszesz temat wątku: Leo vs Topaz, a piszesz prawie o samym oprogramowaniu. Ja wywaliłem w diabły Manilę, mam Mobile Shella, i wszystkie te dziwaczne błędy i niedociągnięcia mnie nie dotyczą.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2009, 15:25:24 »
Topaza używam około 4 miesiące, Leona mam tydzień i osobiście uważam, że gdyby Topaz miał procesor Leon'a to byłby najlepszym możliwym rozwiązaniem - oczywiście dla mnie: mały, zgrabny i pełny mocy ;-)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2009, 17:02:32 »
Spokojnie. Będzie i wersja z mniejszym ekranem. Dajcie Snapdragonowi zadomowić się na rynku...

*

Offline sh97m97n

• **
  • 147
    • Komputery UMPC, technologie mobilne, PDA, Smartfony
  • Sprzęt: HTC HD2, iPhone 3GS, iPad 64GB .... itd
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2009, 19:30:14 »
Nic bardziej mylnego, ten niby oficjalny, nieoficjalny update Leon-a wprowadza możliwość definicji albo telefonu, albo sms, albo maila albo całej karty kontaktu w zakładce szybkiego wybierania.
Więc ta funkcjonalność sense występuje w obu urządzeniach.
Topaz to słabszy GPS (pewnie zależnie od romu), gorsza bateria, mniejsza wydajność :) kwestia priorytetów i zastosowań urządzenia. Ja wybieram Leo, i nie zamienię go na żaden inny model od HTC obecnie. Tylko Motorola Droid może zmienić mój pogląd ale to zgoła inne urządzenie i producent.
HTC to fajne bajery, aczkolwiek może nie najpotrzebniejsze na codzień, te o których jakoś się nie pisze a jak ktoś pisze, to w kategorii wad, bo user nie wie co właśnie zrobił, gdzieś ostatnio w którymś wątku ktoś narzekał że Leo mu się ścisza, jak wyjmie go z kieszeni  :mrgreen:
Położenie Leona na płask, ekranem do dołu - zestaw głośnomówiący.
Wyjęcie z kieszeni - przyciszenie dzwonka, włożenie do kieszeni jego zgłośnienie.
Zbliżenie do twarzy, zgaszenie ekranu, oddalenie jego bardzo szybkie włączenie.
Porównuję z innymi telefonami z czujnikami, oświetlenia i położenia. Tutaj te bajery działają na prawdę szybko i cieszą oko.
Wchodzę w kontakty, mam wysłane sms, maile, wykonane połączenia w zakładce każdego kontaktu (bardzo fajny pseudo CRM)
Na dużym ekranie ta mnogość informacji jakoś zaczyna mieć sens, wcześniej nie do końca miała.
Moim zdaniem porównanie Leona względem wcześniejszych HTC nie do końca jest sprawiedliwe, dla starszych modeli - ja subiektywnie oceniam go jako najlepszy od czasów Hermesa, Wizarda telefon od HTC :)
Ilu userów tyle opinii. Nie ma ideałów, ale Leo daje radę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 19:32:11 wysłana przez sh97m97n »
---
Homo sum et nihil lupus ex ovo esse puto :)