Nic bardziej mylnego, ten niby oficjalny, nieoficjalny update Leon-a wprowadza możliwość definicji albo telefonu, albo sms, albo maila albo całej karty kontaktu w zakładce szybkiego wybierania.
Więc ta funkcjonalność sense występuje w obu urządzeniach.
Topaz to słabszy GPS (pewnie zależnie od romu), gorsza bateria, mniejsza wydajność

kwestia priorytetów i zastosowań urządzenia. Ja wybieram Leo, i nie zamienię go na żaden inny model od HTC obecnie. Tylko Motorola Droid może zmienić mój pogląd ale to zgoła inne urządzenie i producent.
HTC to fajne bajery, aczkolwiek może nie najpotrzebniejsze na codzień, te o których jakoś się nie pisze a jak ktoś pisze, to w kategorii wad, bo user nie wie co właśnie zrobił, gdzieś ostatnio w którymś wątku ktoś narzekał że Leo mu się ścisza, jak wyjmie go z kieszeni

Położenie Leona na płask, ekranem do dołu - zestaw głośnomówiący.
Wyjęcie z kieszeni - przyciszenie dzwonka, włożenie do kieszeni jego zgłośnienie.
Zbliżenie do twarzy, zgaszenie ekranu, oddalenie jego bardzo szybkie włączenie.
Porównuję z innymi telefonami z czujnikami, oświetlenia i położenia. Tutaj te bajery działają na prawdę szybko i cieszą oko.
Wchodzę w kontakty, mam wysłane sms, maile, wykonane połączenia w zakładce każdego kontaktu (bardzo fajny pseudo CRM)
Na dużym ekranie ta mnogość informacji jakoś zaczyna mieć sens, wcześniej nie do końca miała.
Moim zdaniem porównanie Leona względem wcześniejszych HTC nie do końca jest sprawiedliwe, dla starszych modeli - ja subiektywnie oceniam go jako najlepszy od czasów Hermesa, Wizarda telefon od HTC

Ilu userów tyle opinii. Nie ma ideałów, ale Leo daje radę.