Leo i Microsoft Outlook

• 5 Odpowiedzi
  • 1519 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
Leo i Microsoft Outlook
« dnia: Październik 26, 2011, 11:47:49 »
Dlaczego poczta odbierana automatyczne przez Leo przychodzi z dużym, nawet jednodniowym ( ale nie jest to regułą ) opóźnieniem.

Mam cztery konta pocztowe skonfigurowane identycznie. Pobieranie poczty na kompie co 1 min. czas pozostawienia wiadomości na serwerze 1 dzień.
Opcja - po usunięciu z folderu "usunięte wiadomości " - usuń ją z serwera też jest zaznaczona.

Poczta do kompa wchodzi momentalnie. Czasami zdarza się, że i Leo odbierze ją nawet minimalnie szybciej niż komp ale to tylko czasami. Z reguły opóźnienia odbierania przez Leo dochodzą do kilku godzin i nie ma tu znaczenia, czy są w poczcie załączniki, czy ich nie ma.

Wszystkie konta pocztowe są komercyjne. Na Leo odbieranie poczty jest ustawione co 5 min.
Na bieżąco usuwam przeczytane wiadomości i czyszczę foldery w których jest również przechowywana.

Dość częstym zjawiskiem jest po usunięciu odebranej i przeczytanej poczty, kilkakrotne pobieranie jej na nowo. Jest to bardzo upierdliwe, tym bardziej, jak poczta zawiera załączniki 35 MB. Nawet usunięcie poczty z komputera ( powinno usunąć ją w tym momencie z serwera ) nie ma wpływu na pobieranie jej przez Leo. I tak ją ciągnie.

Może ma ktoś pomysł, jak to naprawić ?. Z tego co pamiętam przez pierwsze dwa miesiące od kupna Leo nic takiego się nie działo. Teraz przez pół roku mam takie problemy, jak opisałem powyżej.
LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

*

Offline sdhc

• **
  • 121
  • Sprzęt: Moto X Style // HTC HD2 (Leo) // HTC Universal
Odp: Leo i Microsoft Outlook
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2011, 16:39:06 »
Potwierdzam, są spore problemy z pocztą, ktoś wie o co chodzi lub jaka aplikacja za to odpowiada (lub ustawienie)? :mysli: :-| :S

*

Offline iksbed

• *
  • 56
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2011, 23:01:29 »
Fakt że odbieranie poczty trochę kuleje chociaż nie miałem aż jedniodniowych opóźnień.
U mnie rozwiązaniem okazało się ustawienie gmail'a jako exchange zgodnie z opisem http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?hl=en&answer=138636.
Gmail'em ściągam maile z 3 różnych kont a z gmail'a activesync'iem i wszystko śmiga.
Maile pojawiają się równocześnie na kompie i w leonku. Jedyny problem którego nie potrafię rozwiązać to pobieranie obrazów - w niektórych mailach mimo tapnięcia żeby pobrał obrazy, wraca do "Obrazy z internetu zablokowane" i qpa jeża :(.

*

Offline sdhc

• **
  • 121
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2011, 09:32:46 »
Potwierdzam problem z pobieraniem obrazów, @iksbed czy zauważyłeś jakąś regułę dla niejakiej niemożności pobierania obrazów przez HD2?

*

Offline iksbed

• *
  • 56
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2011, 23:27:24 »
Nie widzę reguły i dodam że nawet maile (adresy) dla których na sztywno w gmailu mam pobieranie obrazów w leonie nie zawsze się pobierają. Próbowałem znaleźć w rejestrze żeby zmienić to na stałe ale niestety tak w ciemno nie udało mi się.

*

Offline sdhc

• **
  • 121
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2011, 15:01:17 »
Ok, pokombinuję coś w wolnym czasie...;)