Ladowarka samochodowa

• 82 Odpowiedzi
  • 23307 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
Odp: Ladowarka samochodowa
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 11, 2009, 18:09:59 »
na aukcja allegro pojawił się taki model ładowarki samochodowej do HD2, czekam na zapytanie w aukcji odnośnie parametrów prądu ładowania, ciekawe jak z jakością choć pisze DELUXE

http://www.allegro.pl/item849844028_ladowarka_samochodowa_deluxe_htc_hd2_leo_t8585.html

edit: oficjalna odpowiedź sprzedawcy, prąd ładowania 5V - 1A
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 20:13:40 wysłana przez titus78 »
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 11, 2009, 18:46:12 »
Na płocie też pisało "dupa"

Wygląda jak każda głebokochińska ładowarka za 5 zł

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 11, 2009, 19:08:38 »
widzę że wkradła się jakaś paranoja z tymi ładowarkami, a dokładnie z prądem ładowania itp.
w czym jest problem - tego nie wiem - przecież poza inną wtyczką te urządzenie niczym się nie różni od innych tego typu.
jeśli ktoś ma problem to niech kupi sobie przejściówkę z mini na micro i nie będzie miał problemów
ja wcześniej w mda vario używałem ładowarki z motoroli i jakoś mi chodziła bez problemów
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:05:20 »
Zakupiłem tą ładowarkę ŁADOWARKA SAMOCHODOWA MOTOROLA P510, wyjście micro USB, wygląd bardzo ładny oraz znakomite wykonanie. Dodatkowo podświetlane oczko z logo Motorolli całkiem ładnie się prezentuje szczególnie jadąc nocą. Posiada długi kabelek dzięki któremu nie ma problemu jeśli gniazdo zapalniki znajduje się troszkę daleko. Cena wręcz śmieszna 29 zł. Testowałem już kilkukrotnie w trakcie używania nawigacji. Polecam naprawdę warto. http://www.telefonygsm.pl/product/id/917,ladowarka-samochodowa-motorola-p510

ta ładowarka jest mini usb a nie micro usb

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:09:02 »
widzę że wkradła się jakaś paranoja z tymi ładowarkami, a dokładnie z prądem ładowania itp.
w czym jest problem - tego nie wiem - przecież poza inną wtyczką te urządzenie niczym się nie różni od innych tego typu.
jeśli ktoś ma problem to niech kupi sobie przejściówkę z mini na micro i nie będzie miał problemów
ja wcześniej w mda vario używałem ładowarki z motoroli i jakoś mi chodziła bez problemów

True true.
Ja tez mam starą ładowarkę z Kaisera i przejściówkę Motoroli za 15zł z allegro. Nawet to lepiej, bo zawsze kilka cm kabla więcej.

« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:17:35 »
Mam taką z Media Markt Do Nokii - Hama. Model ze zwijanym cieńkim kabelkiem - cena 29 zł. Około 2 godzin naładowała 70%. 1 godzina z automapą, 2 ze zgaszonym ekranem.

Pozdrawiam
Grafet

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 13, 2009, 01:25:14 »
Witam,
zakupiłem MOTOROLA P513 w wersji micro USB i wszystko ładnie ładuje. Na dodatkowe źródło zasilania w aucie wystarczy i do tego ładnie wykonane.
Cena przystępna wg allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=839480829

*

Offline titus78

• 665
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 13, 2009, 12:09:09 »
czy ta motorola P513 ma taki sam prąd jak oryginalna ładowarka do HD2? 5V - 1A

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:10:13 »
Producent na opakowaniu zamieścił informację tylko o czasie ładowania (2-3h), ale szacuję, że prąd ładowania wynosi do jednego 1A przy zachowaniu 5V. Także parametry jak najbardziej odpowiadają dla Leo.

Na samej ładowarce jest napisane tylko tak:
Entrada: 10,8-33Vcc Salida: 4,75-5,25Vcc no i oczywiście MADE IN CHINA  :wink:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 15:55:26 wysłana przez mariusz-jagi »

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 15, 2009, 14:53:44 »
A na samej ładowarce nie ma info? Powinna być jakaś tabliczka znamionowa, Proszę o odpowiedź bo brat nie daje mi spokoju a muszę mu dokupić ładowarkę samochodową a ta od motki jest naprawde fajnie wykonana.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 15, 2009, 15:18:02 »
Zastanawiam się dlaczego panuje tu przekonanie, że ładowarka samochodowa musi podawać 1A?!?
Zgadza się, że ładowarka sieciowa ma 1A.
Moim zdaniem ładowarka 0,5A również wystarcza (sam takiej używam).
Ładowarka sieciowa ma 1A bo musi ona w miarę szybko naładować baterię. HD2 mozna z powodzeniem ładować z portu USB którego wydajność wynosi właśnie 0,5A - więc i ładowarka samochodowa 0,5A też wystarczy :)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 15, 2009, 15:22:58 »
Oczywiście, że nie musi, ale jakiś minimalny prąd jest wymagany. Mam 10 metrów przedłużacza USB w aucie i po jakimś czasie Kaiser przestawał ładować, a Leo pokazuje komunikat, że prąd jest za mały. Właśnie czekam na dostawę z Tajwanu grubszego kabelka, który - mam nadzieję - rozwiąże problem.

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 15, 2009, 17:53:40 »
Oryginalne ladowarki od htc maja 2A
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 16, 2009, 02:16:15 »
@Bysio: generalnie tak, ale wg. HTC dedykowana ładowarka dla Leo ma mieć 1A: http://www.htcaccessorystore.com/pl/p_htc_item.aspx?i=188895

Tak czy inaczej, ja bym kwestii tego natężenia aż tak nie roztrząsal, bo to co jest podane na ładowarce, to jest wartość maksymalna, a sam proces ładowania jest sterowany przez elektronikę, która decyduje, jakie natężenie zostanie faktycznie podane. Szansa na uwalenie baterii wyższym natężeniem na ładowarce są generalnie bardzo niewielkie.
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:03:18 »
Zaktualizowałem swoją wiadomość ze względu błędu jaki się wkradł. Chodziło o ładowarkę P513 a nie jak wcześniej pisasłem P510

http://www.telefonygsm.pl/product/id/1103,ladowarka-samochodowa-motorola-p513

Jeśli chodzi o ładowanie to znakomicie zdaje egzamin podczas używania nawigacji (AutoMapa) uruchamiając nawi miałem 38% po około 1 godzinie cały czas na nawigacji bateria naładowała się na full.
Informacja dla niewiedzących: prąd ładowania jaki jest podany na ładowarce nie świadczy o tym, że właśnie takim natężeniem prądu odbywa się ładowanie urządzenia, lecz jest to max. wartość jaką dana ładowarka może z siebie dać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 11:30:28 wysłana przez kgx2 »
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:09:40 »
Po pierwsze - o prądzie ładowania decyduje układ ładujący wbudowany w telefon, chyba, że źródło zasilania ma wydajność prądową mniejszą niż "chciałby" układ ładowania.
Po drugie - przypominam, że nominalna wydajność prądowa gniazda usb to 500 mA czyli 0.5 A i telefon też się ładnie ładuje (tylko nieco dłużej, za to zdrowiej dla aku)
Po trzecie - obciążalność ładowarki np. 1A wcale nie znaczy, że telefon będzie cały czas pobierał 1A

Więc nie demonizujmy. Owszem, jak ktoś jeździ samochodem do/z pracy 15 minut w każdą stronę i chciałby, żeby w tym czasie się mu telefon naładował, to będzie potrzebował duży prąd. Tylko po co, skoro może w pracy z USB sobie naładować (jakoś nie zakładam, że ktoś pracujący przy tokarce sprawi sobie HD2)
Napisane: Grudzień 16, 2009, 10:05:15
Nie widziałeś a głupoty pleciesz  :D Przecież jasno napisałem że tą właśnie kupiłem i wiem że ma micro a nie jak TY twierdzisz że ma mini USB. Gdyby miała mini to nie pasowałaby do HD2. radzę podejść do sklepu i obejrzeć i dopiero się wypowiadać  :D

Więc kupiłeś inną ładowarkę niż w linku, bo ta w linku jest miniUSB - wszystkie telefony wymienione na liście zgodności mają gniazda miniUSB.
Podałeś link do ładowarki P510 a najprawdopobniej kupiłeś P513, co jednak zupełnie nie przeszkadza ci rzucać niskiej jakości odzywkami do osób które ci całkiem rozsądnie napisały, że podajesz nieprecyzyjne informacje.

*

Offline kgx2

• 277
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:22:30 »
 :wink: WaldekGo Ty to wiesz i ja to wiem ale ludziska lubią mieć tak jak książka pisze. jak napisali że 2A to 2A i ani mA mniej  :DKto lubi wywalać kasiorke niech kupi oryginalną do HD2 ja tam wole tańszą i kto wie czy nie lepszą  :wink:
Kurka aż sprawdze jaki ma symbol bo być może źle odczytałem
Napisane: 16-12-2009, 11:14:10
Ups, zwracam honor, rzeczywiście ale to opakowanie sie okazuje jest nie od tego egzemplarzu  :mrgreen: widać w sklepie pomieszali opakowania. Na opakowaniu jest P510 a w rzeczywistości P513 SPN5400A
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 11:51:17 wysłana przez kgx2 »
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:31:48 »
To teraz ładnie przeproś kolegę....

*

Offline kgx2

• 277
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 16, 2009, 11:36:53 »
Oczywiście, nie miałem zamiaru nikogo obrażać więc i przeprosiny jak najbardziej są na miejscu. Kolego luklak przepraszam za głupie słowa.

*

Offline tatar42

• 42
  • HTC HD2 - Leo (wersje No Manila)
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 16, 2009, 12:09:48 »

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 16, 2009, 12:24:05 »
wydaje mi się, że niektórym to się po prostu nudzi i dlatego sami szukają problemów
przecież WaldekGo bardzo dokładnie opisał zasadę ładowania - ta zasada obowiązuje we wszystkich urządzeniach
a to że na ładowarce jest napisane że ma 2A, a niech ma i 3A - co to za znaczenie to są ładowarki impulsowe i jeśli ktoś się na tym zna to będzie wiedział jaka jest zasada i sam proces ładowania !!!
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline malgocha

• **
  • 145
  • Sprzęt: Xperia  HTC HD2
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 29, 2009, 15:16:15 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 29, 2009, 15:59:40 »
Gwarancja producenta - 6 miesięcy na podstawie dowodu zakupu.

Coś krótka ta gwarancja producenta...

*

Offline titus78

• 665
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 29, 2009, 16:06:43 »
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=841850145 - tutaj Motorola P513 za 19,90.

również taką zakupiłem, sprawdza się bez problemów

*

Offline malgocha

• **
  • 145
  • Sprzęt: Xperia  HTC HD2
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 29, 2009, 16:13:16 »
Słyszałem ze na akcesoria jest tylko 6 miesięcy gwarancji zależy od producenta.
Nokia daje 6 miesięcy np. na baterie.

*

Offline AutoMichu

• **
  • 162
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 3/Note/ S II/ HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 30, 2009, 00:13:50 »
Bateria to co innego - ulega zużyciu (jak materiały eksploatacyjne), dlatego ma krótszą gwarancję.
Gwarancja na urządzenia powinna wynosić 24 miesiące.

« Odpowiedź #56 dnia: Luty 23, 2010, 12:23:51 »
Polecam miniładowarki Belkina - małe, zgrabne i ładnie wyglądają. W dodatku ostatnio cena poleciała na pysk (bo na początku były dosyć drogie)

Taa... Na alle od 50 do 99 PLN.
Czyli tyle ile wołają za oryg. HTC CC200

Połączone: Luty 23, 2010, 12:32:00
Ja korzystam z poniższej przejściówki oczywiście taniej znaleźć nie można gdyż cena transakcji mnie wyniosła raptem ok. 4zł. Oto link: http://www.gsmok.pl/search.html#

Fajne, tanie ale... wykupione.
http://www.gsmok.pl/2690_konwerter_mini_usb_-_micro_usb_.html
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 12:32:00 wysłana przez geezer »

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 25, 2010, 01:16:00 »
Podejdz do jakies punktu gsm i niech ci zamowia w hurcie to z 3 złote kosztuje..
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline o|af

• 32
  • Z postępem jak ze wszystkim - nie można przesadzić
  • Sprzęt: MDA CIV; HTC Hero (G2), HTC Leo (HD2)
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 25, 2010, 13:50:22 »
Tak na chłopski rozum, to twierdzenia jakoby parametry ładowarki są bez znaczenia mają szansę sprawdzić się jedynie gdy podłączony telefon jest wygaszony. W przypadku gdy lecimy na nawigacji (podświetlony ekran + praca procesora) do tego słuchawka lub zestaw głośnomówiący BT to 500mA może okazać sie stanowczo za mało i objawem może być bardzo wolne ładowanie lub wręcz rozładowywanie telefonu.
Od razu zastrzegam,  że nie jestem elektrykiem / elektronikiem i powyższe twierdzenie opieram na opisanych TU doświadczeniach własnych.
Rozwiązaniem mojego problemu było przejście na oryginalną ładowarkę HTC.

*

Offline maglo18

• *
  • 53
  • Sprzęt: SG NOTE
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 25, 2010, 14:47:17 »
Tak na chłopski rozum, to twierdzenia jakoby parametry ładowarki są bez znaczenia mają szansę sprawdzić się jedynie gdy podłączony telefon jest wygaszony. W przypadku gdy lecimy na nawigacji (podświetlony ekran + praca procesora) do tego słuchawka lub zestaw głośnomówiący BT to 500mA może okazać sie stanowczo za mało i objawem może być bardzo wolne ładowanie lub wręcz rozładowywanie telefonu.
Od razu zastrzegam,  że nie jestem elektrykiem / elektronikiem i powyższe twierdzenie opieram na opisanych TU doświadczeniach własnych.
Rozwiązaniem mojego problemu było przejście na oryginalną ładowarkę HTC.
Popieram kolegę.
Krótko o mojej historii. Zakupiłem ładowarkę niby 1A chińską naładowałem do pełna w domu mojego LEO i wybrałem się w trasę warszawa-gdańsk. Automapa załączona słuchawka bluetooth też i cieszę się jazdą. Ku mojemu ździwieniu po dojechaniu na miejśce bateria miała 15% naładowania a kontrolka pokazywała cały czas ładowanie. Wczoraj wymieniłem na większa 2A i po krótkiej jeździe już widzę że teraz to wystarczy. Jak ktoś nie chce płacić dwa razy to polecam albo  oryginał a albo 2A.