L2TP/IPsec + Citrix

• 4 Odpowiedzi
  • 1332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline old_

• *
  • 92
L2TP/IPsec + Citrix
« dnia: Listopad 07, 2010, 16:54:31 »
Witam

Czy ktoś z szanownych grupowiczów korzysta z połącznia vpn via l2tp/ipsec do systemów Citrix'a? Jeżeli tak to chętnie wymienię doświadczenia bo mam problem z zestawieniem takiego połączenia.

Odp: L2TP/IPsec + Citrix
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2010, 14:44:36 »
Witaj,

Korzystam z L2TP/IPSEC do synchronizacji z exchange.
Na czym polega Twój problem?

*

Offline old_

• *
  • 92
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2010, 09:01:29 »
witam

Jeżeli nie masz doświdczenia z protokołem ica to raczej mi nie pomożesz. Problem polega na tym, iż aby uzyskać połączenie z systemem xenapp w firmie korzystam z vpn na bazie l2tp/ipsec, który zestawia się poprawnie. Dołączyłem do exclude moją sieć lokalną i nawet O10 potrafi podnieść połączenie i zestawić tunel bez problemu. Każda strona czy też usługa typu RDP, POP, SMTP działa prawidłowo oprócz tego cholernego ICA. Polega to na tym, że w czasie sesji http pobierany jest plik konfiguracyjny dla klienta citrix'a. W pliku podany jest m.in adres hosta do którego ma się łączyć ale w notacji ipv4 więc ustawiłem w exclude przy konfiguracji połączenia aby cały ruch wychodził via vpn i też lipa. Po uruchomieniu klienta na ustawieniach z pliku zrzucany jest tunel ale samo połaczenie transmisji danych nadal jest aktywne. Ponownie tunel nie chce się zestawić. Jakaś lipa ale nie wiem po jakiej stronie tak naprawdę - optuję stronę klienta. Może ktoś jednak z szanownych forumowiczów miał, ma lub będzie miał podobny problem.

pozdr.

old

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2010, 20:50:00 »
Witaj

Xenapp'a znam

Zweryfikuję jutro jak to wygląda u mnie w takim scenariuszu jak napisałeś

pozdrawiam

marsok

*

Offline old_

• *