Krytycznie niska pamięć - POMOCY!!

• 9 Odpowiedzi
  • 3655 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marbron

• *
  • 93
  • Sprzęt: HTC HD2
« dnia: Październik 10, 2011, 12:51:27 »
Nie wiem co sie stalo, ale pamiec mojego HD2 krytycznie spadla. Wczesniej byl komunikat, ze nie ma miejsca na SIM i zebym usunal jakies wiadomosci, ale wiadomosci mam na urzadzeniu a nie na SIM. Teraz raptem pamiec zrobila sie 0.00 MB. Usunalem dosc mala historie internetu i temporary files i mam 6MB, ale to tez bardzo malo i zaraz bedzie to samo. Moglbym usunac smsy, ale czy mozna je zgrac na komp lub karte SD i jezeli tak, to w jaki sposob?

Dodam ze zdjecia mam na karcie SD wiec nie wiem, co raptem te pamiec taka zajelo, nic nowego nie sciaglem, zadnych nowych programow nie instalowalem.

Bardzo prosze o pomoc, bo nie wiem co mam robic????

Odp: Krytycznie niska pamięć - POMOCY!!
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2011, 14:44:33 »
marbron, pliki tymczasowe? usuń historię Internet Explorera lub innej przeglądarki której używasz.
Usunięcie wiadomości sms dużo nie da - pewnie ok 3-5mb lub nawet mniej...
Zainstaluj jakiś program czyszczący, a dużo miejsca uwolnisz ;)

*

Offline JohnyS

• 257
  • Sprzęt: HD2, Note2
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2011, 23:00:21 »
Co ma pamięć HD2 do karty SIM ?
Podejrzewam, że brakuje pamięci na przechowywanie danych w urządzeniu, a taką pamięć najszybciej zjada nie historia, ale pliki cache wbudowanej Opery (w przeglądarce: Settings/Privacy/Delate Cache).
Jeszcze większym zjadaczem pamięci jest Album ze zdjęciami - każde przeglądanie zdjęć przy pomocy firmowej przeglądarki zdjęć pochłania znaczną część dostępnej pamięci. Taką pamięć łatwo odzyskać, bo wystarczy przy pomocy eksploratora plików np. Total Commandera usunąć pliki cache Albumu (w pamięci urządzenia: Application Data/HTC/HTC Album/Cache i usuwamy wszystko z tego folderu). Niestety taką czynność trzeba powtarzać najlepiej po każdym przeglądaniu zdjęć.

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2011, 00:21:16 »
No wlasnie nie wiem, co ma pamiec z urzadzenia do SIM, dlatego bylem zdziwiony komunikatami. Historie netu (uzywam internet explorer a nie Opere) wyczyscilem. Za twoja rada wyczyscilem cache albumu foto i pamiec sie zwiekszyla, ale nie duzo. Teraz mam tak: calkowita pojemnosc pamieci: 181,35 MB, obszar zajety: 155,98 MB obszar dostepny: 25,37 MB. Wiec, dzieki tym zdjeciom i historii netu oraz plikom tymczasowym zyskalem 25 MB. Ale to tez malo i zaraz pewnie bedzie to samo. Dodam, ze pamiec programowa calkowita mam 336,93 MB a dostepna 171,91 MB. Zastanawiam sie, co mi tak zajmuje pamiec urzadzenia, skoro zdjecia, video i inne rzeczy trzymam na karcie SD a z netu nic nie sciagam przez tel....

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2011, 11:03:40 »
Temat wałkowany wielokrotnie, wystarczy użyć szukajki.
Możesz poprzenosić zainstalowane aplikacje z pamięci wewnętrznej na kartę, np. za pomocą Pocket Mechanic.

Ogólnie Leo ma nie za wiele pamięci i mnóstwo śmieci z Manili. Głównie dlatego używałem gotowanych ROMów, bo na nich miałem ok. 280MB wolnej pamięci po HR.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2011, 20:30:19 »
Dodać należałoby jeszcze że sporo pamięci zawalają mapy google, które również ściągają się do katalogu, którego niestety nie pamiętam, ale ostatnio jak zacząłem to wszystko czyścić to skończyło się przymusowym SR :) bo jak zacząłem usuwać zainstalowane niepotrzebne programy to przypadkiem w pośpiechu zaznaczyłem na odwrót i usunąłem sunny soft a z powrotem nie mogłem go zainstalować.

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2011, 00:01:28 »
To jeszcze sprawdź czy przypadkiem nie masz HSPL-a i na niego wgrany swój stockowy  ROM. Bo tak mała ilość pamięci na to wskazuje.

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2011, 11:05:46 »
Dodać należałoby jeszcze że sporo pamięci zawalają mapy google, które również ściągają się do katalogu, którego niestety nie pamiętam, ale ostatnio jak zacząłem to wszystko czyścić to skończyło się przymusowym SR :) bo jak zacząłem usuwać zainstalowane niepotrzebne programy to przypadkiem w pośpiechu zaznaczyłem na odwrót i usunąłem sunny soft a z powrotem nie mogłem go zainstalować.

nie sciagam zadnych map, w ogole leo uzywam glownie jako telefon / sms, nawet mms-ow nie uzywam, bo pisalem juz wczesniej na tym forum, po prostu nie dochodza do mnie, tylko dostaje link na strone i tam je moge zobaczyc...wszystkiego probowalem, i dalej nie dochodza, wiec machnalem reka. Nic nie scigama z netu, czasami przegladam strony przez wifi, czy korzytstam ze skypa, ale zaraz kasuje historie. Aktualizuje pogode przez wifi. Wiec na prawde nie wiem, co moze mi zajmowac tyle pamieci.....

Połączone: Październik 30, 2011, 11:08:00
To jeszcze sprawdź czy przypadkiem nie masz HSPL-a i na niego wgrany swój stockowy  ROM. Bo tak mała ilość pamięci na to wskazuje.

A co to jest ten HSPL, gdzie go znajde, jak sprawdze czy go mam i co mam usunac (jezeli potwierdzi sie twoja wersja), zeby zwiekszyla mi sie pamiec??
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 11:08:00 wysłana przez marbron »

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2011, 15:11:47 »

Też tak miałem - tak długo mieszałem aż mam 50MB wolnego...

Próbowałem na wszelkie sposoby usunąć z windy pliki .cab w tym celu mieszałem totalcomanderem i zmienałem atrybuty plików. Niestety nie udało się. Testowo usunięte zostały all programy, łącznie z tym TotalComanderem.
Pojawiło się nagle 50MB wolnego. Więc próbowałem zainstalować totala i resztę....

od tego czasu mam komunikat
"z elementem ...... nie jest powiązana żadna aplikacja. Najpierw uruchom aplikację, a następnie otwórz ten plik z jej poziomu"

Doprowadziłem do tego, że telefon nie rozpoznaje plików .cab - co skutecznie uniemożliwia mi jakiekolwiek dalsze działanie łącznie z próbą przeinstalowania.

Zostaje chyba HR - tu kolejne pytanie jak wyeksportować ustawienia kont pocztowych abym nie musiał później wpisywać haseł których dawno już nie pamiętam..

cała sprawa dzieje się na HTC HD2 z rom 3.14

ps
Witam się też pięknie i przepraszam jak w złym miejscu się podpiąłem z pytaniem.
To chyba mój pierwszy post na PDAClubie :angel:

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2011, 07:30:13 »
Kolego marbron. Uruchom telefon w trybie bootloader (wciśnięty vol- i uruchom). wyświetlą Ci się kolorowe paski i masz tam mieć spl a nie hspl cotulla. Żeby pozbyć się hspl wgrywasz rom 1.66 z karty. pozdrawiam