i
RUKAT ty chyba źle przeczytałeś chodziło mi aby kontakty zapisane na urządzeniu przenieść na kartę sim,bo simka jest czysta.
Dobrze zrozumiałem

" contakts to sim" wywala mi się po skopiowaniu dziesięciu pozycji.
Co do zasadności przechowywania kontaktów na sim'ie. Oczywiście że przenosiny lepiej/łatwiej zrobić via komputer ale...miałem taki przypadek: Daleko od domu upada mi telefon i zamienia się w cegłę a dzwonić trzeba

Idę do pierwszego lepszego komisu by kupić jakiś telefon. Facet dał mi jakiś "zabytek" ale działający i już mogę dryndać. Gdybym nie miał kontaktów na simie to bym sobie co najwyżej podzwonił w rynnę (no niestety nie mogę zapamiętać 200 numerów)
...............................
Nie wina ROMu tylko karty SIM. Nie wszystkie dane da się przenieść na kartę, bo ich po prostu nie obsługuje. Najlepiej zrobić backup lub synchro. Można poszukać programu SIM Manager.
Myślałem o tym i chyba to jednak nie wina sima. Miałem już "parę telefonów

robiły one różna cuda z kontaktami : można dodawać zdjęcia , dzwonki przypisane do poszczególnych kontaktów ,adresy mail, po parę nr. na kontakt itd. ale zawsze po "copy to sim" przenosiło podstawę ( nazwizko imie i nr.) na SIM . Czasami obcinało liczbę znaków w nazwisku, ale przenosiło . Nie widzę powodu dlaczego miało by nie zadziałać w ten sposób w HD2. A u mnie było tak: przeniosłem kontakty SIM>HD2, potem je edytowałem ale
żadnych cudów (skasowałem nieaktualne, dopisałem nowe , zamieniłem kolejność Imię<>Nazwisko , dodałem do nr. +48 tam gdzie brakowało czyli dokładnie to co można zrobić na SIMie) następnie wyczyściłem SIMa i zrobiłem " contakts to sim" i tu po skopiowaniu 10ciu pozycji wyskakuje błąd "bad parameter"