kłopoty z instalowaniem aplikacji

• 43 Odpowiedzi
  • 7241 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
Odp: kłopoty z instalowaniem aplikacji
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 18, 2009, 11:32:15 »
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz - taka oberpodstawowa - ale nikt zdaje sie o tym nie wspominał łącznie z Tobą. Minowicie jak doskonale wiesz ściągane softy występuja zwykle pod trzema postaciami:
1. czysty .cab ( wrzucasz go na np. kartę pamieci, klikasz i instalujesz na karcie bądź urządzeniu )
2. plik .exe ( po połaczeniu telefonu za pomocą AS z PC instalujesz program z poziomu PC wykonując później polecenia z ekranie telefonu )
3. oba powyższe sa czasem spakowane .zip'em lub .rar'em i zanim je skopiujesz na kartę bądź zainstalujesz z pozomu PC trzeba je rozpakować. Czasem taki spakowany .cab na pierwszy rzut oka nie rózni się od rozpakowanego.

Tyle tylko, mam nadzieję, że nie uraziłem Twojej dumy "starego wyjadacza" ale czasem zdarzało się na tut. forum, że ktoś instalował .cab'a z poziomu PC tudzieź .exe z poziomu telefonu albo po prostu co ściągnął to wrzucił to fona i potem pomstował, że nie działa.

EDIT:

4.
Poprawki HTC do Leo są w postaci *.exe do uruchamiania na telefonie, więc nie wszystko z tym rozszerzeniem instalujemy przez PC.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 12:31:25 wysłana przez zygzag »

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 18, 2009, 12:00:00 »
Poprawki HTC do Leo są w postaci *.exe do uruchamiania na telefonie, więc nie wszystko z tym rozszerzeniem instalujemy przez PC.

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:15:51 »
bardzo dziękuję wszystkim za sugestie i pomysły  :ok:- mój problem nadal nie jest rozwiązany, wgranie nowego ROM-u nie zmieniło sytuacji (mam 1.48 i nakładkę z PL), .NetFramework i BsB Tweaks 1.1 (tylko ten mogłem zainstalować) - wszystko to nie pomogło  :(  :worried: :shock:
ROM: BarrDroid 1.0.8 clk
Radio: 2.15.50.14
Kernel: Rafpigna 1.9OC
Micro SD: A-Data 16GB Class 10

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:51:37 »
Jak się okazało miałem ten sam problem podczas próby instalacji BsB Tweaks 1.5. Zainstalowałem inny znaleziony gdzieś w necie po wielu wyszukiwaniach NET Compact Fremework Setup v35, jest to plik .msi który należy instalować poprzez Active Sync za pomocą kabla USB z poziomu komputera. Instalacje zrobić na urządzenie 
Załadowałem ten NET Fremework na Rapidshere poniżej link do ściągnięcia.

http://rapidshare.com/files/322546483/NET_Compact_Fremework_Setup_v35__instalowac_z_poziomu_laptopa_.msi.html
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:02:59 »
E tam. NET to NEt, żadna różnica czy instalujesz z PC czy z .caba. Ja mam z .caba i BSB Tweaks śmiga mi od pierwszej wersji.

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:09:56 »
To wyjaśnij mi dlaczego z .cab-a u mnie nie chciał działać BsB tylko dopiero po instalacji tej wersji do której podałem linka?
Napisane: 18-12-2009, 15:04:47
Mam tą wersje net framework 3.5 NETCFv35.wm.armv4i (2,58 Mb) w pliku .cab i pod nią nie działa, natomiast pod tą .msi (33,3 Mb) jest OK. Wersja .msi nawet zajmuje więcej pamięci na urządzeniu bo około 8 Mb więc czymś się różni od tej .cab
Programistą nie jestem, ale skoro pod jedną działa a pod drugą nie to mówi samo za siebie, że różnią się od siebie te wersje instalek
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 15:11:49 wysłana przez kgx2 »
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:37:21 »
Nie wyjaśnię Ci czemu nie działa, tak samo jak nie wyjaśnię, czemu u mnie działa z NET instalowanym z .caba ;)
Niezbadane są wyroki Microsoftu  ;D

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 18, 2009, 16:14:50 »
Jak się okazało miałem ten sam problem podczas próby instalacji BsB Tweaks 1.5. Zainstalowałem inny znaleziony gdzieś w necie po wielu wyszukiwaniach NET Compact Fremework Setup v35, jest to plik .msi który należy instalować poprzez Active Sync za pomocą kabla USB z poziomu komputera. Instalacje zrobić na urządzenie 
Załadowałem ten NET Fremework na Rapidshere poniżej link do ściągnięcia.

Niestety, nie ruszyło to po wgraniu Twojego pliku - system bierze się za otwieranie pliku (widoczna pozioma ramka) i po chwili informuje, że instalacja nie powiodła się. Myślę o jakichś blokadach, ale soft jest wzięty ze strony HTC i właściwy dla mojego modelu i wersji (poprawnie sprawdzony S/N). Dziwne to..

*

Offline legrooch

• **
  • 166
  • Sprzęt: Galaxy S II, BB9780, Samsung i9505
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 18, 2009, 21:04:22 »
kgx2 ==> Wydawało mi się logiczne, że .NET był ciągnięty ze strony MS :)

Porthos0101 ==> Zrób hard reset i wtedy puść instalkę .msi ze strony MS.

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 18, 2009, 21:21:21 »
w moim przypadku nie ma to znaczenia, czy z .msi czy tez z .cab  wszystko dziala normalnie

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:49:42 »
pofedrowałem trochę w internecie, poczytałem wasze porady i wskazówki oraz http://forum.xda-developers.com/archive/index.php/t-425954.html i doszedłem do takiego wniosku: zmiana ROM-u, choć mogła, to nie rozwiązała problemu instalacji cab-ów.

Okazuje się, że cab-y (w moim przypadku) powinny być przegrywane na kartę pamięci w aparacie w trybie Eksploatora przy użyciu ActivSync.  Bezpośrednie przekopiowanie pliku cab z PC-ta na kartę (w trybie nośnika USB) kończyło się niepowodzeniem instalacji. W Eksploratorze ActivSync  pojawia się informacja, że plik może być przekonwertowany. I to jest moim zdaniem języczek u wagi - dzięki tej konwersji (o ile faktycznie miał miejsce) mogę teraz instalować te cab-y, które poprzednio nie "chodziły" - oczywiście po ich powtórnym przegraniu na kartę (z użyciem AS). Poza tym wielkość pliku jet różn od tego przegrywanego bezpośrednio.

I teraz aparat żyje według mojego uznania, a nie swoim. A ja mogę cieszyć się mnóstwem dodatków i ułatwień  :D

Jeszcze raz serdeczne podziękowania za waszą pomoc.

:ok: kgx2
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 22:51:59 wysłana przez Porthos0101 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 21, 2009, 00:08:43 »
Hmmm, a to ciekawe.
Ja od zawsze kopiuje .caby Total Commanderem na PC w trybie napędu dyskowego...

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 21, 2009, 00:17:58 »
może TotalCommander ma tutaj znaczenie?... już sam nie wiem...

*

Offline legrooch

• **
  • 166
  • Sprzęt: Galaxy S II, BB9780, Samsung i9505
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 21, 2009, 09:57:08 »
Na Windows 7 pojawia się informacja, że dany plik może nie zostać poprawnie rozpoznany przez telefon.
Klikałem zawsze tak i wszystko grało. Jednak ten komunikat świadczy o jakimś ograniczeniu, które jest możliwe.