Pytałem się trochę w tym temacie i usłyszałem,że być może jest za "mały" prąd dostarczany przez standardową ładowarki do HTC HD2. Mam również tą rozrzeszoną baterię zamówioną wcześniej z UNI EUR i miałem ten sam problem. Równocześnie zamówiłem sobie w polskim sklepie internetowym w cenie ok. 50 zł specjalnie dedykowaną również dla HTC HD2 stację dokującą z dwoma wejściami do ładowania - pierwsze - mniejsze z przodu, od góry w pionie dla całego telefonu z założoną baterią i drugim większym z tyłu stacji do ładowania oddzielnie całej baterii - dużej czy standardowej ale bez telefonu. Dodatkowo stacja służy do stałego łączenia z komputerem. Fajne rozwiązanie ale niestety też stacja nie chciała mi ładować telefonu z poczepioną dużą baterią na tym wejściu z przodu na włączonym i wyłączonym. Dopiero gdy wyjąłem tą duża baterię z tel. i załadowałem do stacji do ładowania oddzielnie samą z tyłu stacji - zapaliła się czerwona stała dioda ładowania i po pewnym, proporcjonalnym do większej pojemności baterii czasie - NAŁADOWAŁA SIĘ o czym zasygnalizowała stałą zieloną dioda stacja dokująca. Po prostu teraz ładuję na zmianę 2 baterie (dużą i standard) w stacji (już się trochę przyzwyczaiłem). Dodatkowo jak ładuję z tyłu własnie tą dużą, to z przodu mogę sobie pionowo na włączonym podładowywać telefon z tą standardową. Z tym,że niestety nie ładuje tak sprawnie jak i szybko jak na tym tylnim większym wejściu. Tak na koniec powiem - szkoda troszkę, że nie można ładować odwrotnie tzn z tą dużą doładowywać sobie na włączonym z przodu na pionowo - jest to b. wygodne choć nie tak skuteczne jak bez tel z tyłu. Ale tak naprawdę sobie nie krzywduję bo przecież i tak ta duża bateria trzyma energię dłużej. Przepraszam za rozwlekłość i drobiazgowość. Może coś podpowiedziałem. Być może w tym leży problem i może są jakieś lepsze ładowarki z "silniejszymi" prądowo gniazdami-wejściami do ładowania tych dużych baterii.