Kilka pytań

• 12 Odpowiedzi
  • 1596 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytań
« dnia: Wrzesień 09, 2010, 19:07:58 »
Jestem nowy w WM więc proszę o wyrozumiałość. I mam kilka pytań dotyczących Leo.

1. Czy jest jakiś dobry słownik bo w Sony Ericssonie miałem Wordmax2 i czy na WM jest też jakiś podobny?
2. Czy przed instalacją Co0kie Home Tab powinno się zrobić kopie zapasową telefonu i jak się ją robi bo mam Vistę i cały ten program jest jakiś nie przyjemy w użyciu?
3. Czy ktoś podkręcał procesor i czy to coś daję?

Pozdrawiam Buniozo

Odp: Kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2010, 20:17:27 »
1. java jest zaimplementowana, wiec mozesz korzystac z tego slownika
2. nie trzeba, ale dla swietego spokoju mozna, np. przez PIM backup
3. nie ma chyba wiekszego sensu podkrecac tak szybki procesor - bedzie sie bardziej grzal i bateria bedzie umykala szybciej; tak jak jest ustawione fabrycznie na autoscaling w zupelnosci wystarcza

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2010, 21:40:11 »
1. Mdict
2. Jak najbardziej warto zrobic backup.
3. LeoCpuSpeed mozna wylaczyc autoscaling wtedy utrzymuje stale 1GHz jest to przydatne np w TPCMP odtwarzanie bardziej wymagajacych filmow, z napisami, mozna tez podkrecic do wyzszej wartosci.

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2010, 19:31:33 »
Nie można, 1GHz i tyle. Jest opcja stres cpu która pozwala na podkręcenie tylko niepotrzebnie obciąża procesor więc nie ma to sensu.
Ten hack jest bardzo przydatny, autoscaling jest do pupy, sama obsługa telefonu na nim muli, praktycznie procek nigdy nie leci na maxa kiedy trzeba. Dla tego lepiej zrobić sobie skrót do leocpu na home i ręcznie zmieniać ustawienia zegara, jak używamy to na max, jak trzeba oszczędzić baterię to zjazd na jakieś 400MHz i jest git.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2010, 21:34:07 »
to mozna wiecej jak 1 GHz czy nie? bo sam sobie zaprzeczasz
ja w LeoCPUSpeed mam wyzsze ustawienia od 1 GHz, ale jakos nigdy nie zmusilem go do pracy na tych czestotliwosciach
i z ciekawosci: do czego potrzebujesz stalego 1 GHz? bo ja mam wlaczony autoscaling, ktory nominalnie ma ustawione 768 MHz, i wszystko dziala jak nalezy
a przy 400 MHz nie muli ci manila?

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2010, 22:46:04 »
to mozna wiecej jak 1 GHz czy nie? bo sam sobie zaprzeczasz
ja w LeoCPUSpeed mam wyzsze ustawienia od 1 GHz, ale jakos nigdy nie zmusilem go do pracy na tych czestotliwosciach
i z ciekawosci: do czego potrzebujesz stalego 1 GHz? bo ja mam wlaczony autoscaling, ktory nominalnie ma ustawione 768 MHz, i wszystko dziala jak nalezy
a przy 400 MHz nie muli ci manila?
To sobie naciśnij któryś z tych przycisków powyzej 1GHz i napisz co się stało. Mała podpowiedź: nic bo procesor natychmiast wraca na 998MHz.
Widać że nie rozumiesz co napisałem. Przy 1GHz masz maksymalną wydajność urządzenia, wszystkie przejścia animacji w manili chodzą szybciej i płynniej. Ogólnie system i aplikację chodzą lepiej, przecież to widać gołym okiem. A opcja z ustawieniem niższego zegara ma na celu oszczędzanie baterii kiedy tego potrzebujemy bo nie ma gdzie leo naładować.  Oczywiście że wtedy zamula ale nie ma tu mowy o dobrej wydajność tylko oszczędności baterii.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 11, 2010, 12:26:14 »
Stale 1GHz przydaje sie tak jak pisalem do odtwarzania badziej wymagajacych filmow, szczegolnie z napisami.
Bylo o tym np tutaj:
pdaclub.pl/forum/leo/tcpmp-na-hd2-dlaczego-nie-odtwarza-plynnie/msg1304579/#msg1304579
Chyba, ze sie tego nie zauwaza i nie odczuwa, wtedy rzeczywiscie nie ma to sensu.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 11, 2010, 12:38:15 »
To sobie naciśnij któryś z tych przycisków powyzej 1GHz i napisz co się stało. Mała podpowiedź: nic bo procesor natychmiast wraca na 998MHz.
Widać że nie rozumiesz co napisałem. Przy 1GHz masz maksymalną wydajność urządzenia, wszystkie przejścia animacji w manili chodzą szybciej i płynniej. Ogólnie system i aplikację chodzą lepiej, przecież to widać gołym okiem. A opcja z ustawieniem niższego zegara ma na celu oszczędzanie baterii kiedy tego potrzebujemy bo nie ma gdzie leo naładować.  Oczywiście że wtedy zamula ale nie ma tu mowy o dobrej wydajność tylko oszczędności baterii.

wlasnie ty chyba nie zrozumiales - napisalem, ze nie udalo mi sie zmusic go do przetaktowania pomimo takiej opcji
ty za to napisales, ze:
Nie można, 1GHz i tyle. Jest opcja stres cpu która pozwala na podkręcenie tylko niepotrzebnie obciąża procesor więc nie ma to sensu.
czym sobie samemu zaprzeczyles
osobiscie korzystajac z ChuckyROMu nie zauwazylem zadnej roznicy miedzy wydajnoscia z wlaczonym autoscalingiem, a sztywno ustawionym maksymalnym taktowaniem
bylem ciekaw do czego ten sztywno ustawiony 1 GHz sie tobie przydaje

Stale 1GHz przydaje sie tak jak pisalem do odtwarzania badziej wymagajacych filmow, szczegolnie z napisami.
Bylo o tym np tutaj:
pdaclub.pl/forum/leo/tcpmp-na-hd2-dlaczego-nie-odtwarza-plynnie/msg1304579/#msg1304579
Chyba, ze sie tego nie zauwaza i nie odczuwa, wtedy rzeczywiscie nie ma to sensu.
calkiem mozliwe - mi dobrze odtwarza filmy, ale przy wiekszych rozdzielczosciach moga byc problemy (to oczywiste)
ale pojawia sie drugie pytanie: czy bateria wytrzymuje chociaz jeden film? nigdy nie sprawdzalem jak jest u mnie, ale po chwili odtwarzania filmu nie zanosilo sie na to, zeby Leo mial wytrzymac do konca 2h filmu

*

Offline leroi

• **
  • 108
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia E71
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2010, 13:45:24 »
Spokojnie wytrzymy caly film, a nawet i dwa.

Na normalnej divixowej jakosci, nie hd oczywiscie, ok 42 minut (serial), bierze mi 18-19% baterii (glosnosc na 75%, sluchwaki).
Ogladalem film 1h32min, zeszlo jakos 38%.
Choc pewnie trzeba miec na uwadze, ze roznie te procenty spadaja - u mnie szybciej leca od 100% do 90%, pozniej zdecydowanie wolniej, no i szybciej tez ostatnie 10%.

Niemniej mysle ze 3h film, czyli dwa filmy po 1,5 godziny na 100% mozna obejrzec bez problemow jakichkolwiek.

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2010, 21:25:58 »
czym sobie samemu zaprzeczyles
osobiscie korzystajac z ChuckyROMu nie zauwazylem zadnej roznicy miedzy wydajnoscia z wlaczonym autoscalingiem, a sztywno ustawionym maksymalnym taktowaniem
bylem ciekaw do czego ten sztywno ustawiony 1 GHz sie tobie przydaje

Gdzie sobie zaprzeczyłem, napisałem że nie ma możliwości normalnego oc powyżej 1GHz i taka jest prawda. To że można ustawić wyższe taktowanie wymuszając to przez obciążenie procesora to inna sprawa i nie nadaje się do normalnego użytkowania. Skoro ty nie widzisz żadnej różnicy to chyba masz jakiś magiczny rom ewentualnie jest on bez manili. Dzięki 1GHz Manila, filmy, gry, przeglądarka chodzą szybciej i płynniej.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2010, 23:51:39 »
tak jak napisalem - ChuckyROM
filmow za czesto nie ogladam, ale nie mialem z nimi problemu
z opery korzystam oraz z innej aplikacji ktora korzysta z polaczenia danych - przelaczanie miedzy nimi jest natychmiastowe i obie dzialaja bez przyciec
w gry nie gram
a i z Manilli korzystam

a co do zaprzeczania to nie rozumiem tego, ze piszesz, ze mozna wymusic wyzsze taktowanie, czyli OC, a zdanie wczesniej, ze tylko 1 GHz da sie wycisnac
i ma obciazenie procesora do podkrecenia jego taktowania? chyba obciazenie jest zwiazane z iloscia aplikacji wymagajacych obliczen procesora, a nie z predkoscia jego dzialania - chyba, ze sie myle - jesli tak, to uswiadom mnie

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2010, 03:42:18 »
Nie wiem czemu, trzeba by o to zapytać autora, druga sprawa to podłączenie ładowarki, bez tego nie ruszy więc sam widzisz że nie za bardzo da się z tego korzystać. Bez autoscalingu nie trzeba czekać na przełączenie zegara, są to małe czasy rzędu pół sekundy ale często powodowało to lag czy przycięcie np. animacje manili itd. I jeszcze jedno, nagrywanie kamerą w leo, na 998MHz obraz jest dużo płynniej nagrany, polecam sprawdzić nagrywając parę filmików ze skalowaniem i bez niego. Najlepiej niech to będą jakieś obiekty w szybkim ruchu i dużo ruchów samą kamerą.

*

Offline kasprzak

• *
  • 80
    • pawelkasprzak.com
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2010, 10:51:45 »
a czy na ekranie głównym pole Kalendarz może mieć więcej wpisów albo jakoś się przewijać, bo pokazuje mi tylko jedną rzecz danego dnia - wiem, że jak klikne to się pokazuje więcej, ale zawsze jakby się zmieniało, albo było więcej to by było nieco lepiej.
Pozdrawiam,
kasprzak
Windows: 1.66.479.2 + PL / Android: MDJ FroYo HD v4.3 (Kernel: MDJ S7.5HD)
Radio ROM : 2.10.50.08_2