Jak zmienić czas potrzebny na odczytanie wiadomości ?

• 11 Odpowiedzi
  • 2551 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szafran81

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC HD2 + AM XL
Jak zmienić czas potrzebny na odczytanie wiadomości ?
« dnia: Sierpień 28, 2010, 13:01:10 »
Witam

Jestem w miarę zadowolonym posiadaczem Leo od kilku dni. Jadę na ROMie stockowym 1.66.
Mam pytanko apropos HTC Messages. Mianowicie standardowo po otrzymaniu SMSa/MMSa,
na dolnym pasku (nie wiem jak to się nazywa - chodzi mi o pasek do ustawień, którego służy 'dopasowanie kart ekranu głównego') pojawia się cyferka z liczbą nieprzeczytanych wiadomości na ikonce.
Standardowo trzeba czekać ~3 sekund żeby telefon uznał, że przeczytałem danego SMSa i usunął tą cyferkę z ikony (bądź też zmniejszył o 1, jeśli nieprzeczytanych jest więcej niż 1 wiadomość).
Moje pytanie brzmi: jak zmienić ten czas np na 1 sekundę lub po prostu, żeby wystarczyło wyświetlić wiadomość i żeby to powiadomienie znikało/się dekrementowało?
Pozdrawiam
Szafran
Telefon: HTC Sensation; Karta: ADATA 16GB class 10; Stan: S-OFF / Zrootowany; ROM: CM7 + bricked v1.4 (czekam z niecierpliwością na CM9)
Telefon: Samsung Galaxy Gio; Karta: SanDisk 8GB class 4; Stan: Zrootowany; ROM: CM7.1

*

Offline glodoss

• **
  • 150
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: Jak zmienić czas potrzebny na odczytanie wiadomości ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2010, 15:39:50 »
Chodzi ci o ikonkę na sliderze.

+1, też chciałbym to zrobić, chociaż przeglądając forum xda nie natrafiłem jeszcze na informację o takiej możliwości

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2010, 19:52:30 »
Tak, właśnie o to chodzi.
Z tego co przekopałem ustawienia systemu, programy do tweakowania i neta to też nie znalazłem odpowiedzi na to.
Najprawdopodobniej trzeba coś zmienić/dodać w rejestrze: HKLM\Software\Jataayu
Ale niestety nie wiem co :/

A przy potwierdzeniach czekanie 3 sekund jest dość irytujące.

Kolejna sprawa... przydało by się to samo zrobić przy mailach... żeby nie trzeba było wchodzić w maila, aby był oznaczony jako przeczytany.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2010, 19:54:29 wysłana przez szafran81 »
Pozdrawiam
Szafran
Telefon: HTC Sensation; Karta: ADATA 16GB class 10; Stan: S-OFF / Zrootowany; ROM: CM7 + bricked v1.4 (czekam z niecierpliwością na CM9)
Telefon: Samsung Galaxy Gio; Karta: SanDisk 8GB class 4; Stan: Zrootowany; ROM: CM7.1

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2010, 21:21:05 »
Może po prostu przestańcie używać tych prymitywnych klientów poczty/wiadomości w Manili? ;)

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:06:13 »
Tylko pytanie brzmialo jak skrocic czas wyswietlania powiadomien na ikonach a nie miala to byc rozprawka nad wyzszoscia softu.
Ja korzystam z tego co jest i bez problemu mi sie to synchronizuje z outlookiem. Moge te odebrac i odpowiedziec na poczte. Co jeszcze wiecej trzeba w kliencie poczty/smsowym? Podaj konkrety i jakies screeny. Tylko czegos co sie bez problemu integruje z interfejsem.
Pozdrawiam
Szafran

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:19:01 »
Popieram szafran81 czemu ludzie na forum zawsze muszą pokazywać wyzszość softu który oni uzywaja ich jest the best a co ty używasz jest beee !! a pytanie bylo proste i znane ! jak skrócić czas powiadomienia sms-a i nad tym pracujmy a vonski niech sei wypowiada w temacie swojego softu !

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:46:29 »
czas potrzebny na odznaczenie wiadomości skraca się znacznie po zainstalowania wpisu do rejestru o nazwie
"Manila - Przyspiesz. SMS i Email" z tego wątku http://pdaclub.pl/forum/leo/zamiast-instalowac-tweakery-wpisy-do-rejestru/
Dokładne ustawienia pewnie autor będzie wiedział.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2010, 21:49:02 »
Popieram szafran81 czemu ludzie na forum zawsze muszą pokazywać wyzszość softu który oni uzywaja ich jest the best a co ty używasz jest beee !! a pytanie bylo proste i znane ! jak skrócić czas powiadomienia sms-a i nad tym pracujmy a vonski niech sei wypowiada w temacie swojego softu !
Widzisz Einsteinie, bo nie wszystko się da w tej cudownej Manili zmienić. I czasem trzeba sięgnąć do innych rozwiązań.
TO działało z TP2, może zadziała i z Leo. Tylko zróbcie backup najpierw...

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2010, 22:21:05 »
czas potrzebny na odznaczenie wiadomości skraca się znacznie po zainstalowania wpisu do rejestru o nazwie
"Manila - Przyspiesz. SMS i Email" z tego wątku http://pdaclub.pl/forum/leo/zamiast-instalowac-tweakery-wpisy-do-rejestru/
Dokładne ustawienia pewnie autor będzie wiedział.

Zupełnie inną sprawę porusza ten reg.
Chodzi w nim o to żeby po pierwszym uruchomieniu klienta maila/sms i wyjściu z niego, pozostawał on dalej rezydentnie w pamięci i nie musiał się za każdym od nowa wczytywać.
Z tego akurat korzystam od pierwszego dnia posiadania Leo ;)

P.S. kolego vonski, inny soft może i lepszy. Szczerze mówiąc w pierwszych dniach zabawy z Leo sprawdzałem kilkanaście ROMów. Żaden z nich mnie nie przekonał na tyle żeby na początku rezygnować ze stocka. W najbliższym czasie będę miał kilka dni wolnych i podejrzewam, że ugotuje sobie swoją kompilację z tym co mi potrzebne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 22:23:44 wysłana przez szafran81 »
Pozdrawiam
Szafran

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2010, 09:48:48 »
Ale ja nie pisałem o zmianie ROMu, tylko używaniu porządnego klienta poczty, ja chociażby ten domyślny w WM. To co ma Manila jest po prostu strasznie ubogie w funkcje.

*

Offline grisiek

• *
  • 81
  • Sprzęt: SE K810i > HTC TyTN II Kaiser > HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2010, 13:11:14 »
Ok Voński. Tylko nie złość się od razu że o takie rzeczy pytam ale zaciekawiłeś mnie tym ostatnim swoim postem i jestem skory do sprawdzenia. Sam używam stockowego romu jeszcze 1.48 bo mam kilka rzeczy których nie chcę kasować no i jakoś nie było okazji do wymiany go na 1.66 ale jak możesz to powiedz proszę: Jak mogę włączyć używanie domyślnego klienta w WM do smsów zamiast manilli? Bo chętnie bym to przetestował.
dzięki za odpowiedź.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 31, 2010, 13:20:46 »
Manila to tylko nakładka graficzna, która kieruje do domyślnego klienta sms w systemie.
W Leo jest to HTC Messaging. Można go wyłączyć wg instrukcji z TEGO wątku. Ja z tym walczyłem dawno temu ale miałem problem z MMSami, więc wtedy sobie odpuściłem.