Witam,
Przyłączam się do dyskusji z wnioskami po zrobieniu paru testów GPS-a z różnymi programami.
Mój Leo jest w stanie fabrycznym, bez przeróbek, ROM oryginalny (1.48.479.1 (71294) WWE).
Fix jest łapany bardzo szybko i połączenie jest stabilne.
Google Maps - 7 satelitów, samo pozycjonowanie: pozycja stabilna nawet przy maksymalnym powiększeniu
Automapa 6 beta - 6-7 satelitów, jazda: pozycja stabilna, postój/marsz: problem z orientacją i decyzją co do kierunku ruchu (lekkie obroty ekranu na boki)
Russa (do turystyki pieszej, garminopodobny) - 7 satelitów, zapis trasy pieszej wygląda jak ślady muchy latającej za yorkiem cierpiącym na sraczkę - totalne zygzakowanie i liczne pętle (

). Byłem trzeźwy, szedłem prosto :-)
GPS Cycle Computer (do zapisu śladu podróży) - 7 satelitów, bardzo duży i chaotyczny rozrzut zapisanych punktów trasy, po parę metrów na boki od rzeczywistej drogi
Wniosek: nie ma się co boczyć na programy, to raczej wina sprzętu. Programy z kompensacją i "przyciąganiem" (np. Automapa) jakoś sobie radzą, programy działające z bezwzględną dokładnością wykazują dużą niestabilność w określaniu pozycji. HTC dało ciała. Ciekawe, czy to się da jakoś zafiksować?