Jak z jakością GPS w Leo ?

• 145 Odpowiedzi
  • 35247 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Jak z jakością GPS w Leo ?
« Odpowiedź #90 dnia: Luty 04, 2010, 23:07:09 »
Dziękuję, ale nie potrzebuję innej mapy poza AM.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #91 dnia: Luty 04, 2010, 23:13:33 »
Wychodzi na to, ze jednak Leo ma dosc przecietny odbiornik GPS. Ja mialem to samo kiedys w N95 i problem lezal wlasnie w odbiorniku - kupilem zewnetrzny i dzialalo wszystko prawidlowo.

« Odpowiedź #92 dnia: Luty 05, 2010, 11:26:05 »
Czy znacie jakąś dobrą nawigację z funkcją, 'turystyki pieszej'???
Mam AutoMape- ale jak sama nazwa mówi to bardziej pod Auto.
Google maps - Super ale na razie nie mam Paczki danych.
Jest coś ala GoogleMaps, z mapa na karcie???

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
« Odpowiedź #93 dnia: Luty 05, 2010, 11:42:27 »

Zobacz sobie garmina to specjalista od nawigacji turystycznej lub zobacz to http://www.kamap.pl/
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

« Odpowiedź #94 dnia: Luty 06, 2010, 17:04:35 »
Witam,

Przyłączam się do dyskusji z wnioskami po zrobieniu paru testów GPS-a z różnymi programami.
Mój Leo jest w stanie fabrycznym, bez przeróbek, ROM oryginalny (1.48.479.1 (71294) WWE).
Fix jest łapany bardzo szybko i połączenie jest stabilne.

Google Maps - 7 satelitów, samo pozycjonowanie: pozycja stabilna nawet przy maksymalnym powiększeniu
Automapa 6 beta - 6-7 satelitów, jazda: pozycja stabilna, postój/marsz: problem z orientacją i decyzją co do kierunku ruchu (lekkie obroty ekranu na boki)
Russa (do turystyki pieszej, garminopodobny) - 7 satelitów, zapis trasy pieszej wygląda jak ślady muchy latającej za yorkiem cierpiącym na sraczkę - totalne zygzakowanie i liczne pętle (???). Byłem trzeźwy, szedłem prosto :-)
GPS Cycle Computer (do zapisu śladu podróży) - 7 satelitów, bardzo duży i chaotyczny rozrzut zapisanych punktów trasy, po parę metrów na boki od rzeczywistej drogi

Wniosek: nie ma się co boczyć na programy, to raczej wina sprzętu. Programy z kompensacją i "przyciąganiem" (np. Automapa) jakoś sobie radzą, programy działające z bezwzględną dokładnością wykazują dużą niestabilność w określaniu pozycji. HTC dało ciała. Ciekawe, czy to się da jakoś zafiksować?

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #95 dnia: Luty 06, 2010, 18:22:56 »
Ja mam AM i IGO i żadnych problemów nie miałem, czy to jazda czy postój, czy deszcz, śnieg, słońce.. wszystko jest w ok.
Nawet przy uruchomionym AM i IGO na raz, żadnego skakania nie ma.
Na ROMie orginalnym i Lobuza, ustawienia programów nawigacyjnych standardowe.

*

Offline Grabczyn

• 25
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #96 dnia: Luty 06, 2010, 19:08:18 »
Ja posiadam AutoMape 6 i podczas jazdy jak i postoju wszystko prazy jak trzeba, bez zadnych skokow i innych podobnych problemow.
HTC HD2 Hypnosis v1.7.0

*

Offline enigma

• *
  • 80
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Desire
« Odpowiedź #97 dnia: Luty 06, 2010, 19:27:57 »
bo akurat automapa sie "przyciaga" do drog, wiec jak nie wyskoczy gdzies do lasu, to nie zobaczysz
a poza tym czego wy chcecie, to przeciez telefon z modulem GPS do zabawy. Nawet moj garmin jak rejestruje slad nigdy nie jest to prosta rowna linia a niby jest stworzony do nawigacji ;)

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #98 dnia: Luty 07, 2010, 19:11:51 »
bo akurat automapa sie "przyciaga" do drog, wiec jak nie wyskoczy gdzies do lasu, to nie zobaczysz
a poza tym czego wy chcecie, to przeciez telefon z modulem GPS do zabawy. Nawet moj garmin jak rejestruje slad nigdy nie jest to prosta rowna linia a niby jest stworzony do nawigacji ;)

Nawet Twój Gramin no popatrz. Ciekawe to.

Ludzie my tu nie oczekujemy żadnych extremalnych wskazań GPS co do naszej pozycji. Przecież nie jest rzeczą normalną, iż po zatrzymaniu samochodu GPS nie potrafi ustać w miejscu!!!! Telefony takie jak N95 rok prod. 4 lata temu - nie bylo nic takiego, choc fixa lapalo w 5 min. Xperia - zadnych problemow (prócz delikatnych lagó) . Touch pro 2 - także bez kłopotów podczas postoju.

Tak więc coś musi być nie tak do k..... n......!!!!!!!!!!!
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #99 dnia: Luty 07, 2010, 19:24:16 »
Ja w swojej motoroli A925 też nic takiego nie zaobserwowałem, a to było...5 lat temu ? Również świadczy o tym fakt że u jednych problem jest a u innych nie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #100 dnia: Luty 07, 2010, 20:09:51 »
No i właśnie o to chodzi, by dojść w czym jest przyczyna, skoro u jednych występuje a u innych nie.
Może radio, może ROM, może jakieś inne ustawienia?

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #101 dnia: Luty 08, 2010, 00:39:34 »
No i właśnie o to chodzi, by dojść w czym jest przyczyna, skoro u jednych występuje a u innych nie.
Może radio, może ROM, może jakieś inne ustawienia?

Próbowałem każdego możliwego radia i wiekszosci romow z XDA. Niestety bez jakichkolwiek sukcesów.

*

Offline sabartur

• *
  • 71
  • Sprzęt: Eten M700,HTC HD2
« Odpowiedź #102 dnia: Luty 08, 2010, 15:04:38 »
Faktycznie to jakaś dziwna przypadłość HTC HD2. Zrobiłem sobie mały test. Automapa v.6 zainstalowana w HTC HD2 i w ETEN M700. HTC i ETEN w  uchwytach na szybie w samochodzie (dość dziwacznie to wyglądało, ale to tylko do testu  :grin:). Ustawiłem trasę- jazda poza miastem i po mieście-dużo stania na światłach. Wnioski z obserwacji. Automapa w HTC działa rewelacyjnie jak samochód jest w ruchu, podobnie W ETEN. Zatrzymanie na światłach i postój to już inna historia. W HTC wygląda to tak,że wskaźnik zaczyna się "miotać" i np. jak się zagapisz to na skrzyżowaniu ze światłami nie wiesz czy jechać prosto, w lewo czy w prawo( mapa nie pokazuje kierunku jazdy).Inaczej jest w ETEN M700- po zatrzymaniu na światłach wskaźnik nawet nie drgnie, a na mapie mamy cały czas wyznaczony kierunek jazdy.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #103 dnia: Luty 08, 2010, 19:04:22 »
A u mnie coś nowego - ekran w trybie poziomym obraca się w prawo, czyli telefon muszę obracać w prawo.. jak to zmienić?

Wracając do problemu, współrzędne też Wam skaczą czy tylko kursor ?

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #104 dnia: Luty 08, 2010, 20:50:12 »
A u mnie coś nowego - ekran w trybie poziomym obraca się w prawo, czyli telefon muszę obracać w prawo.. jak to zmienić?

Wracając do problemu, współrzędne też Wam skaczą czy tylko kursor ?

Współrzędne także skaczą. Dodam iz nie tylko na nawigacjach. Gdy weźniemy programy destujące GPS jest dokladnie to samo. Skacze w te i na zad !

« Odpowiedź #105 dnia: Luty 09, 2010, 11:55:43 »

Spróbuj programiku o nazwie Russa. Łyka mapy garminowskie "img" i w swoim własnym, dość popularnym formacie "rus". Program jest prosty i dość surowy, ale skuteczny do łażenia po wertepach. Mnóstwo map za darmo znajdziesz tutaj: http://gpsmapsearch.com/?l=pl

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #106 dnia: Luty 12, 2010, 12:26:06 »
Zróbicie mały test.

GPS pod ładowarką i bez ładowarki, czy problem występuje tak samo.

« Odpowiedź #107 dnia: Luty 12, 2010, 13:38:10 »
Zróbicie mały test.

GPS pod ładowarką i bez ładowarki, czy problem występuje tak samo.

Hmmm... jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy łazić po górach z podłączoną ładowarką :-)
Tak czy siak, pomału zaczyna to wyglądać na zaklinanie deszczu. Może trza z rana czarną kurę zarżnąć?

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #108 dnia: Luty 12, 2010, 13:52:12 »
 :D
Mówiłem o ładowarkach samochodowych :)
Ale jeżeli problem występuje i bez ładowarki. To pozostajemy nadal w kropce. Choć jak wspominałem już. U mnie żadnych problemów nie ma.

« Odpowiedź #109 dnia: Luty 12, 2010, 15:01:41 »
Witam,
Problem jest moim zdaniem w czułości odbiornika. Jest na tyle czuły że łapie również sygnaly odbite, a to skutkuje mniejsza dokładnością. Z zasady działania to wynika. Za to łapie fixa w pomieszczeniach zamknietych i bardzo szybko, cos za coś. Albo dokładny i mało czuły, albo bardzo czuły i mało dokładny.
Wydaje mi się że w tym przypadku producent postawił na czułośc a nie na dokładność i nic sie tu nie poradzi.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #110 dnia: Luty 12, 2010, 16:03:50 »
Więc dlaczego u niektórych tak czułość jest mniejsza a u innych większa?

Skoro problemem jest czułość, to powinno się dać ją w jakimś zakresie regulować?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #111 dnia: Luty 12, 2010, 16:13:47 »
Wydaje mi się że w tym przypadku producent postawił na czułośc a nie na dokładność i nic sie tu nie poradzi.

Nie do końca. Każdy nowoczesny chipset GPS (od czasu Sirf'a III) obsługuje również sygnały odbite. Minusem tego rozwiązania jest "tańczący sygnał" podczs postoju, lub podróży z małą prędkością.

Lekarstwem jest "static navigation" - procedura uśredniająca pozycję GPS przy prędkości poniżej 5 km/h. Da się ja zaimplementować do każdego odbiornika - również do Leo na 100%. Tylko ktoś musi napisać (stworzyć) odpowiednie radio.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #112 dnia: Luty 12, 2010, 17:27:53 »
Lekarstwem jest "static navigation" - procedura uśredniająca pozycję GPS przy prędkości poniżej 5 km/h. Da się ja zaimplementować do każdego odbiornika - również do Leo na 100%. Tylko ktoś musi napisać (stworzyć) odpowiednie radio.

Ktoś pisał, że problem nie występuje na Sygic Mobile Maps - czyli ten program sam w sobie musi posiadać taką procedurę działającą przy mniejszych prędkościach. Nie potrzeba radia, ale jak ktoś się upiera na jedynej cudownej Automapie to chyba ma problem.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #113 dnia: Luty 12, 2010, 18:07:08 »
WaldekGo pisał o tym samym na TomTomie, więc nie Automapa jest winna.

« Odpowiedź #114 dnia: Luty 12, 2010, 20:13:44 »
mam Leo dopiero od 3 dni ale uzywalem AM 6 juz kilkanascie razy, ani razu nie widzalem numeru ze skakaniem...

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #115 dnia: Luty 12, 2010, 22:48:59 »
mam Leo dopiero od 3 dni ale uzywalem AM 6 juz kilkanascie razy, ani razu nie widzalem numeru ze skakaniem...

To jeszcze nie raz zobaczysz ;). (oby nie)

Ja mam na TomTomie, Igo8, Automapa,

Tylko na CoPilot tego nie bylo. Mysle, ze wlasnie ten program ma ten wbudowany static navigation czy jakos tak.
Wyglada to nastepujaco. Gdy tylko zatrzymamy samochod, strzalka stoi nieruchomo. I nawet przy ruszaniu w korku i przesuwaniu sie o małe odleglosci, nasza strzaleczka stoi w tym samym punkcie. Dopiero po przejechaniu 10, 15 metrow zaczyna sobie wedrowac, itd.

« Odpowiedź #116 dnia: Luty 13, 2010, 12:13:22 »
Oby nie :)

Ale na wszelki wypadek podam wam moje ustawienia AM, moze komus to pomoze:
Predkosc odczytu z portu: 115200
Kompensuj opoznienie sygnalu: 2s (zaznaczona opcja uwzgledniaj pokazujac pozycje)
Ignoruj odchylenia GPS: srednie
Czestotliwosc odczytu portu GPS: 0.2s (5 Hz)

ROM HYPNOSIS 1.9.0, RADIO 2.07.51.05_2

« Odpowiedź #117 dnia: Luty 13, 2010, 17:55:44 »
uzywalem juz kilka razy AM6 na leo i rowniez nie zauwazylem zadnego skakania jak do tej pory,
mam natomiast inny problem, mianowicie wszyscy pisza ze blyskawicznie lapie syngal z satelity (w domu, w samochodzie, wszedzie ) a u mnie musze czekac okolo 1minuty jak jestem w samochodzie (chyba ze to normalne) a w pokoju przy oknie czasem zlapie a czsem 5-10 min i nic. w czym moze byc problem??

*

Offline stokrot

• 384
  • Sprzęt: htc leo
« Odpowiedź #118 dnia: Luty 13, 2010, 18:24:18 »
uzywalem juz kilka razy AM6 na leo i rowniez nie zauwazylem zadnego skakania jak do tej pory,
mam natomiast inny problem, mianowicie wszyscy pisza ze blyskawicznie lapie syngal z satelity (w domu, w samochodzie, wszedzie ) a u mnie musze czekac okolo 1minuty jak jestem w samochodzie (chyba ze to normalne) a w pokoju przy oknie czasem zlapie a czsem 5-10 min i nic. w czym moze byc problem??

a masz aktualne dane w Quickgps

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #119 dnia: Luty 13, 2010, 18:31:34 »
W recenzji na pdaclub.pl tez nic nie ma o skokach, wiec to moze wystepowac tylko niektorych w niektorych egzemplarzach HD2.  Moze cos po cichu poprawili w kwestii GPS.