Jak z jakością GPS w Leo ?

• 145 Odpowiedzi
  • 35273 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
Odp: Jak z jakością GPS w Leo ?
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 23, 2009, 21:09:16 »
Ciekawie się dyskusje rozwija, ale wyraźnie w stronę automapy. Panowie, to NIE JEST BŁĄD AUTOMAPY.
W wersji 5.5.3 na Leo tanca nie bylo w 6.0 jest wiec nie przekonuje mnie to co napisales...
Na 5.5.3 tańczyło tak samo. A na obydwu zdarzają się momenty, że się na trochę uspokoi. Trafiłeś na przypadek, albo nie zwróciłeś uwagi, bo nie było jeszcze szumu wokół tej pluskwy. Zresztą błąd wkurza mnie bardziej w innych aplikacjach, niż automapa. On nie ma nic wspólnego z konkretną aplikacją. Jeśli w jakichś programach dokucza mniej, to oznacza jedynie, że mają bardzo duże strefy tolerancji i ignorują odchylenia pozycji z odbiornika. Ale przez to samo są fatalnie niedokładne.

Marek.S a jak wyglada wartosc HDOP w $GPGGA przy blednej pozycji ? Pokazuje duzy blad czy nie...
Niestety nie wynika to z kiepskiego fixu pozycji. Akurat pod tym względem odbiornik jest bardzo dobry. Zapina się szybko, namierza dużo ptaszków i wskazuje małe wartości HDOP. Te skoki pozycji są niewielkie, co do wartości bezwzględnej (odbiornik jest dokładny), niestety odchylenia są losowe i mają charakter błędu przypadkowego, a nie systematycznego. W odbiorniku powinna być procedura "static navigation", jak w SIRF-ach. Ale jeśli jest, to ktoś zapomniał włączyć....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2009, 21:11:38 wysłana przez Marek.S »
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 09, 2010, 01:35:23 »
No i wydaje się, że znalazło się rozwiązanie naszych bolączek z szalejącym GPS-em. Co by się stało ze światem gdyby nie było xda-dev?  :proud:

Jest tam mały programik dla HD2 zbierający jednocześnie dane z GPSu, kompasu i czujnika inercyjnego i na tej podstawie tworzący "skorygowany" sygnał GPS. Ten sygnał przekazywany jest do wirtualnego COM3. Tak więc należy zainstalować programik, przejrzeć konfigurację, przełączyć Automapę (lub inny program nawigacyjny) na COM3 i voila!
Nie miałem jeszcze okazji długo testować, ale pierwsze wyniki są doskonałe.

Objaśnienia i programik do pobrania tutaj: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=5233994&postcount=583
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:35:35 »
Hym ciekawe wczoraj zrobiłem trase ponad 800km czyli Nowy Targ-Warszawa i żadne dziwactwa się nie działy jak opisane wyżej,gps, auto mapa oraz na próbę garmin spisały sie na 100%.
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:50:59 »
Hym ciekawe wczoraj zrobiłem trase ponad 800km czyli Nowy Targ-Warszawa i żadne dziwactwa się nie działy jak opisane wyżej,gps, auto mapa oraz na próbę garmin spisały sie na 100%.

No jak Ci Automapa pokazała z Nowego targu do Wa-wy 800km, to się dziwactwa z pewnością działy. I to spore...  :E

A tak poważnie, to cecha tej usterki taka, że właśnie miewa okresy uśpienia. Ale potem znowu występuje i to nieraz bardzo dokuczliwie. Stojąc na czerwonym świetle przed rondem na automapie skaczesz po całym rondzie i dojazdach do niego...

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 09, 2010, 11:38:06 »

No jak Ci Automapa pokazała z Nowego targu do Wa-wy 800km, to się dziwactwa z pewnością działy. I to spore...  :E

A tak poważnie, to cecha tej usterki taka, że właśnie miewa okresy uśpienia. Ale potem znowu występuje i to nieraz bardzo dokuczliwie. Stojąc na czerwonym świetle przed rondem na automapie skaczesz po całym rondzie i dojazdach do niego...

Trasa tam iz powrotem jesli chodzi o scisłosc,co do skakania na postoju to nic sie takiego nie działo
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 29, 2010, 20:28:30 »

Mam to samo. I jest dokladnie jak mowisz, ze zdazaja sie momenty uspienia, kiedy to gps stoi w miejscu,. Zdarzaja sie, ale zadko. Nie wiem czym jest to spowodowane. Probowalem Automape, Igo8, TomTom, wszystko na różnistych romach i bez żadnych pozytywnych skutków. Próbowałem także różne Radia i ten GPSfix ze strony XDA-nadal to samo. Z fixem z XDA bylo nawet gorzej. :(
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 29, 2010, 20:36:13 »
u mnie też na postoju wskaźnik AutoMapy spaceruje po skrzyżowaniu i zmienia kierunek na przeciwny i co za ty, idzie oblicza drogę by zawrócić. Po ruszeniu szybko odnajduje prawidłowy kierunek i działa prawidłowo. Potwierdzam też, że nie zawsze się tak zdąża.

*

Offline AdamFcs

• 37
  • Sprzęt: Mio A701 - było, HTC HD2 jest
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 31, 2010, 15:16:51 »
Witam

Ja również potwierdzam "bieganie" wskaźnika gps na postoju, ale akurat mi to aż tak nie przeszkadza. Wskazania są prawidłowe do momentu zatrzymania więc nawet jak, np. w automapie wskaźnik zawróci na skrzyżowaniu, po ruszeniu w prawidłowym kierunku trasa jest szybko przeliczana do prawidłowej (zasługa 1ghz). Jeśli chodzi o fixa to faktycznie Leo rządzi - potrafi złapać nawet w piwnicy.

Pozdrawiam

*

Offline stokrot

• 384
  • Sprzęt: htc leo
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 31, 2010, 16:43:53 »
ja na początku też miałem problem z tym bieganiem wskaźnika na postoju ale teraz znikł , może faktycznie pomaga usunięcie folderu 'data files' z folderu automapa

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #69 dnia: Luty 01, 2010, 10:34:21 »
Ja przez weekend zrobiłem kilkaset km z AM. Co ciekawe problem "latania" na postoju znikł... A nic nie zmieniałem w AM... Za to 2 razy miałem komunikat o ... braku wolnej pamięci i AM się wysypała. Oczywiście RAMu było mnóstwo wolnego... Chyba czas na format karty, bo ta pamięta jeszcze pierwszego HD.

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #70 dnia: Luty 01, 2010, 13:42:20 »
Ja przez weekend zrobiłem kilkaset km z AM. Co ciekawe problem "latania" na postoju znikł... A nic nie zmieniałem w AM... Za to 2 razy miałem komunikat o ... braku wolnej pamięci i AM się wysypała. Oczywiście RAMu było mnóstwo wolnego... Chyba czas na format karty, bo ta pamięta jeszcze pierwszego HD.

Ja powiem tak, ze sa dni gdy GPS stoi i nie latapodczas naszego postoju, ale najczęściej jest jednak odwrotnie. Szaleje jak żyd po pustym sklepie.

Ps. Usunąłem ten katalog z automapy "data files" i jest tak samo.
Dziwie sie dlaczego jeszcze zadna redakcja nie poruszyla tego tematu.
Tak samo jak bylo z różową plamą. Ludzie zaczeli ingerowac i wyszedl fix.
Co do gps mysle bedzie duzo trudniej

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #71 dnia: Luty 01, 2010, 13:49:22 »
Najdziwniejsze, że nikt na XDA nie zgłasza tego problemu.... może to jakaś zasługa InterWrite'a, choć to raczej mało prawdopodobne...

« Odpowiedź #72 dnia: Luty 01, 2010, 14:03:34 »
Czy jeżeli będę offline Leoś złapie sygnał GPS, bez A-GPS???

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #73 dnia: Luty 01, 2010, 15:50:02 »
Oczywiście, po prostu może mu to zająć trochę dłużej.

*

Offline tq22

• *
  • 79
  • Sprzęt: htc leo, mozart
« Odpowiedź #74 dnia: Luty 01, 2010, 18:44:51 »
wgrałem AM demo, jak ją teraz odinstalować  :O

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 01, 2010, 18:51:39 »
Najdziwniejsze, że nikt na XDA nie zgłasza tego problemu.... może to jakaś zasługa InterWrite'a, choć to raczej mało prawdopodobne...

Jest na XDA. Jak znajde wątek to podesle lina.

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 02, 2010, 12:40:24 »
Dziwna sprawa, bo według mnie szybkość łapania fixa świadczy o czułości odbiornika i jego jakości. Jak szybko łapie fixa, to znaczy że dobrze odbiera sygnał z satelity, czyli jest dokładny.

no nie dokładnie bo na Auto mapie szybkość łapania fixa jest dużo wolniejsza niż na BeeLineGPS na tym samym urządzeniu i w tych samych warunkach.

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 04, 2010, 00:23:02 »
Założyłem nowy temat na XDA o skokach ( narciarskich ;) )    GPSa oczywiście podczas postoju.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=5536170#post5536170

Jest takze inny wątek już wcześniej zalozony na XDA:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=600232

mozecie sprawdzic jesli chcecie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #78 dnia: Luty 04, 2010, 01:12:35 »
A mi na ostatnich 3 trasach (130, 20 i 11km) nie skakał... Ale za nic w świecie nie potrafię znaleźć żadnego logicznego uzasadnienia...

*

Offline freqfreq

• 25
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leo)
« Odpowiedź #79 dnia: Luty 04, 2010, 08:14:35 »
Podłączam się pod temat, mi też skacze na postoju, co jest cholernie uciążliwe, bo jak chce akurat upewnić się gdzie skręcić stojąc na skrzyżowaniu, to AM odwraca kierunek jazdy i ciągle gada "za 50 m zawróć, za 50 m zawróć..."

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #80 dnia: Luty 04, 2010, 09:24:00 »
Podłączam się pod temat, mi też skacze na postoju, co jest cholernie uciążliwe, bo jak chce akurat upewnić się gdzie skręcić stojąc na skrzyżowaniu, to AM odwraca kierunek jazdy i ciągle gada "za 50 m zawróć, za 50 m zawróć..."

W AM trzeba by poeksperymentowac z ustawieniem "Kompensuj opoznienia sygnalu" ewentualnie z "Ignoruj odchylenia GPS"...
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #81 dnia: Luty 04, 2010, 09:35:11 »
Próbowaliśmy, nie działa...

*

Offline starters

• **
  • 134
  • Sprzęt: The one: HTC Desire
« Odpowiedź #82 dnia: Luty 04, 2010, 12:45:46 »
Hmm.. , dziwne ja uzywam Mobile Maps 9 ( Sygic/Mcguider ) i niezaobesrwowalem takich anomaili.

Moze i na mnie trafi to wkrotce ;)

Byl HTC HD2, jest HTC Desire
Discover Brussels in 3 minutes  http://www.youtube.com/watch?v=1yoqlvEwASM

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #83 dnia: Luty 04, 2010, 13:38:20 »
A mi na ostatnich 3 trasach (130, 20 i 11km) nie skakał... Ale za nic w świecie nie potrafię znaleźć żadnego logicznego uzasadnienia...

Pogoda?
Ja u siebie zauważyłem, że przy czystym niebie jest OK. Wystarczy parę chmurek i GPS tańcuje.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #84 dnia: Luty 04, 2010, 14:16:38 »
Hmmmm. Chyba jednak nie do końca, bo wydaje mi się, że jedną dłuższą trasę robiłem przy beznadziejnej pogodzie i nie skakało. Ale zwrócę na to uwagę...

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #85 dnia: Luty 04, 2010, 20:47:30 »
Pogoda nie ma tu żadnego udziału. Dziś lało, całe niebo zachmurzone i podczas pierwszych 5 minut jazdy wszystko bylo ok. Potem "jump jump". Niedawno jechałem gdy na niebie obłoczka praktycznie nie było a GPS i tak latał podczas postoju jak opętany.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #86 dnia: Luty 04, 2010, 22:09:20 »
Potwierdzam. U mnie akurat świeciło słoneczko i zero chmur, a kursor w AM znów fikał...

*

Offline starters

• **
  • 134
« Odpowiedź #87 dnia: Luty 04, 2010, 22:37:40 »
Potestujcie z Mobile Maps 9, u mnie wszystko ok bynajmniej tutaj gdzie mieszkam ;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #88 dnia: Luty 04, 2010, 22:40:17 »
Nie chcę Mobile Maps. Chcę Automapy, za którą zapłaciłem. Te latanie nie przeszkadza za bardzo, ale jest denerwujące...

*

Offline starters

• **
  • 134
« Odpowiedź #89 dnia: Luty 04, 2010, 23:04:44 »
Jutro sprawdze w sklepie ile zostalo ( napewno jedna jest )  mi gratisowych  wersji Mobile Maps ( Sygic /Mcguider, jest to okrojona wersja do benelux, polska, i chyba kraje skandynawskie)   podaj adres na PM jesli chcesz  to ci podesle .