Jak z jakością GPS w Leo ?

• 145 Odpowiedzi
  • 35255 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
Odp: Jak z jakością GPS w Leo ?
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 10, 2009, 13:51:11 »
- głupieje dalej na postojach (kursor lata po okolicy a trasa się w kółko przelicza), po ruszeniu po 2-3 sek wraca do normy,

Masz włączoną kompensację ruchu?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 10, 2009, 13:54:34 »
Chodzi o pozycję: Kompensuj opóźnienie sygnału ?
Mam ustawione 1.3s bez opcji uwzględniaj pokazując pozycję....

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 10, 2009, 14:28:56 »
Tak. Kiedyś znajomemu w Larku świrował i pomogła mniejsza wartość kompensacji.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 10, 2009, 16:52:24 »
Dzięki za sugestię, sprawdzę.

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 10, 2009, 17:12:12 »
Tak. Kiedyś znajomemu w Larku świrował i pomogła mniejsza wartość kompensacji.

mniejsza czyli np 1.5 s :?:

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 10, 2009, 19:40:23 »
Wydaje mi się, że trzeba dać mniejszą wartość. Jeśli nie ma mniejszej, to po prostu spróbuj inną. W Larku dużo to dało, ale nie powiem teraz jak to ustawialiśmy, bo to było na czuja :)

*

Offline masi0

• *
  • 75
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 10, 2009, 19:51:44 »
po odpaleniu AM w mieszkaniu po 10 sekundach znalazl sygnal :)

*

Offline szwajcar

• 16
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo, HTC 8x
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 10, 2009, 20:06:27 »
Tyle na dziś. Szczególnie denerwuje mi to latanie przy postoju... nie rozumiem co to za babol. Wrzucę iGo i sprawdzę czy na nim jest to samo.
U mnie nie ma.
Pozdrawiam
Szwajcar

*

Offline trybek

• 5
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 10, 2009, 22:59:47 »
Moim  zdaniem zachowuje się tak, jak Sirf z wyłączoną funkcją static navigation. Domyślnie ta funkcja jest włączona. Przerabiałem to na Asusie. Jest taki programik, który umożliwia jej wyłączenie, np. do pieszej nawigacji.  Wtedy na postoju jest identycznie jak obecnie w HD2. Może jest jakiś program, który by umożliwiał włączenie tej funkcji?
Oczywiście, mogę się mylić  :)

*

Offline piotrek_l

• **
  • 145
  • Sprzęt: LEO :)
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 11, 2009, 09:09:40 »
znalazlem rozwiazanie :) wystarczy zmienic wartosc w "ignoruj odchylenia GPS" na "duze" - u mnie pomoglo :)

*

Offline trybek

• 5
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:06:47 »
U mnie niestety nie pomogło.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:04:12 »
Dołożę tylko informację, że mam to samo. Automapa 6 dostaje wariacji na postoju, ale to nie tylko kwestia automapy. Na TrakPal 1.6 szybkościomierz też się co chwila podrywa przy postoju samochodu. Potrafi skoczyć do 10km/h... Coś jest z oprogramowaniem (albo ustawieniami) odbiornika GPS...
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:34:00 »
Witam,

Trochę poeksperymentowałem z GPSem na AM6.0 i mam pewne spostrzeżenie ale za mało tych testów aby mieć pewność. Mimo to podzielę się nimi już teraz  :P

1. Pierwszy test: Ustawienia AM6.0 - Kompensacja opóźnienia 1,5s, zaznaczone uwzględnij pokazując pozycję, Ignoruj odchylenie średnie.
Przy jeździe z AM ale bez nawigacji - włączona tylko mapa i GPS, średnio 33% zatrzymań na skrzyżowaniach czy w korkach kończyło się wariowaniem ekranu. Sama jazda bez zastrzeżeń - zero błędów.

2. Drugi test: Ustawienia AM6.0 - Kompensacja opóźnienia 1,2s, zaznaczone uwzględnij pokazując pozycję, Ignoruj odchylenie duże.
Ponadto jazda z nawigacją (czyli z wyznaczoną trasą) - tu o dziwo wariacji na postoju nie było. Owszem po zatrzymaniu prędkość spadała jeszcze 2-3 sekundy ale wariacji (czytaj kręcenia mapą nie było).
Podejrzewam, że poprawa nie wynika raczej ze zmiany ustawień a z faktu, że była włączona nawigacja do celu. Zresztą podobne spostrzeżenia mam z innych urządzeń.

Co Wy na to?
W miarę kolejnych testów postaram się to potwierdzić lub nie...

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:50:34 »
W Touch Pro było to samo, oprócz tego wskaźnik lubiał sobie pojeździć po budynkach, dodatkowo jadąc prosto i mijając poprzeczne ulice (dosyć wolno 40-60 km/h).
Kupiłem Zewnętrzny GPS na BT Pentagram i jest rewelka - bez porównania z TP. Różne radia i kombinacje z ustawieniami pogarszały lub nieznacznie polepszały sytuację, ale nigdy nie było tak jak z SIRF. Jedynie Eten m700 (tfuu) był idealny w nawigacji.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 12, 2009, 16:43:37 »
na HD to samo. A tez sie przesiadalem z Etena (X500+). I jestem porazony marna jakoscia GPS. na X500 bylo idelalnie. Co Sirf to Sirf.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 12, 2009, 17:05:54 »
Automapa 6 dostaje wariacji na postoju...... Potrafi skoczyć do 10km/h... Coś jest z oprogramowaniem (albo ustawieniami) odbiornika GPS...

Miałem kiedyś ten sam problem jednak znalazłem bardzo proste i skuteczne rozwiązanie. Wystarczy usunąć folder Setting Files znajdujący się z folderze głównym gdzie zainstalowano AM
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:50:14 »
Automapa 5 skakała sobie na postoju, Automapa 6 skacze, inne aplikacje pokazują skoki pozycji i prędkości... Wnerwiające to jest znacznie bardziej, niż słynna na cały świat różowa plama. A tymczasem na xda zupełna cisza o wariującym odbiorniku GPS w HD2... Znaczy tylko my jesteśmy dotknięci tym problemem?
Naskrobałem swoją łamaną angielszczyzną wątek o tym babolu w xda. Ciekawe, czy będzie jakiś odzew...
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 22, 2009, 23:31:40 »
I jak odezwal sie ktos na XDA w Twoim watku?
Gdyz tez juz to mnie irytuje.
Nie zauwazylem tego wczesniej, tz. jak jeszcze nie kombinowalem z romami. Od kilku dni mam 1.61 i wczoraj spostrzegłem wariacje podczas postoju.
Dzis przywróciłem rom 1.48 i nic nie dalo. Jest to samo. :(
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 22, 2009, 23:45:25 »
A skąd macie AM? W sensie nowa instalka czy jakiś kolejny upgrade?
Gdzieś wyczytałem, że dobrze jest sformatować kartę, wgrać na czystą kartę nową AM i problem znika... przyznam, że tego nie robiłem. Ale jutro zrobię...

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 22, 2009, 23:48:20 »
I jak odezwal sie ktos na XDA w Twoim watku?
Gdyz tez juz to mnie irytuje.
Nie zauwazylem tego wczesniej, tz. jak jeszcze nie kombinowalem z romami. Od kilku dni mam 1.61 i wczoraj spostrzegłem wariacje podczas postoju.
Dzis przywróciłem rom 1.48 i nic nie dalo. Jest to samo. :(

A skąd macie AM? W sensie nowa instalka czy jakiś kolejny upgrade?
Gdzieś wyczytałem, że dobrze jest sformatować kartę, wgrać na czystą kartę nową AM i problem znika... przyznam, że tego nie robiłem. Ale jutro zrobię...

Ja uzywam Tom Toma. Na touch pro 2 nigdy nie mialem takich dziwnych zachowan gpsa podczas postoju!
Takze nie zauwazylem nic podobnego przez 3 tyg posiadania HD2, dopiero wczoraj. Choc duzo przedtem nie jezdzilem.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 23, 2009, 00:16:45 »
Dzisiaj przejechałem kilkanaście kilometrów po Wrocławiu z włączoną Automapą. Przez większą część trasy Automapa pokazywała, że jadę po budynkach, jakieś 50 m (tak na oko) w lewo od rzeczywistego położenia. Na każdych światłach, na których stałem był taniec, powrót na rzeczywistą pozycję po ruszeniu i po chwili skok w lewo o te 50 m :(
Do tej pory miałem tylko taniec przy zatrzymaniu się. Tego przesunięcia nie było.
Używam HD2 z Automapą około miesiąca.
Ciekawe co będzie jutro...

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 23, 2009, 01:05:56 »
Dzis przwróciłem poprzednie wersje romow tj. 1.48 i 1.43 i jest tak samo jak bylo :(.

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 23, 2009, 09:57:09 »
Automapa 6 dostaje wariacji na postoju...... Potrafi skoczyć do 10km/h... Coś jest z oprogramowaniem (albo ustawieniami) odbiornika GPS...

Miałem kiedyś ten sam problem jednak znalazłem bardzo proste i skuteczne rozwiązanie. Wystarczy usunąć folder Setting Files znajdujący się z folderze głównym gdzie zainstalowano AM

Próbowaliście tego co napisałem ??
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 23, 2009, 10:04:36 »

Próbowaliście tego co napisałem ??

Czy chodzi o katalog Settings znajdujacy sie w automapie? bo jak tak to u mnie lipa gdyz uzywam Tomtoma.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 23, 2009, 16:22:10 »
Dzisiaj nie mam żadnych zastrzeżeń do GPS.
Wyłączyłem w Automapie "Kompensuj opóźnienie sygnału" i przesunięcia pozycji nie było. Nie było również tańca po zatrzymaniu się.

*

Offline razor777

• **
  • 160
  • Sprzęt: Nokia 9300, FS T810, HTC Tytn II, HTC Diamond, HTC HD2
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 23, 2009, 16:40:39 »
Witam
Rom 1.43
radio 2.04
Automapa 6.0 EU

Poruszam się po drogach śląsko-zagłębiowskich, korzystam z AM 6. Z braku jeszcze uchwytu samochodowego Leo trzymam przy drążku zmiany biegów. Posiadam ogrzewana przednią szybę co wpływa na jakość łapanego sygnału GPS. W moim Leo sygnał jest stabilny, nie gubi się i nie skacze. AM 6 bardzo fajnie i precyzyjnie prowadzi do celu. Kładąc w tym samym miejscu Diamonta sygnał potrafił się zagubić. Dodatkowo dziś padał śnieg z deszczem pomimo tego AM nie zgubiła sygnału ani razu.
Ps. Mając nawet takie same urządzenia z tym samym romem i radio romem zdarza się że sygnał GPS na jednym łapał bez problemu a na drugim niestety nie. Moje prywatne spostrzeżenie jest takie: po zmianie romu (gotowane) w urządzeniu i po zmianie radio romu nigdy GPS nie chodził tak dobrze jak na oryginale. Tak miałem i z Kaizerem i Diamontami. Są to moje spostrzeżenia i możecie się z nimi nie zgodzić, ale myślę, że coś w tym musi być , że oryginalne chodzi lepiej.
Pozdrawiam
    razor

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 23, 2009, 17:53:28 »
Ciekawie się dyskusje rozwija, ale wyraźnie w stronę automapy. Panowie, to NIE JEST BŁĄD AUTOMAPY. To błąd hardware'owy lub software'owy odbiornika GPS w Leo. Sprawdzałem to z pięcioma różnymi programami - każdy z nich pokazuje skoki prędkości przy zatrzymanym samochodzie i żaden z nich nie wskazuje żadnych skoków po przełączeniu na zewnętrzny GPS. Oczywiście do sprawdzania używam programów bez opcji przyciągania pozycji do sieci dróg, lub podobnych - testuję czysty sygnał GPS schodzący przez NMEA. Pozycja skacze. W Blacktone była całkowicie stabilna.

Nie ma sensu dyskusja, co zrobić z automapą, żeby nie wariowała. Pytanie brzmi, co zrobić z odbiornikiem gps, żeby przysiadł na dupie, kiedy pozostaje w bezruchu.

Na mój wpis na xda były jakieś odpowiedzi potwierdzające ten sam problem przy ROM-ach innych niż East Europe. Rozwiązań żadnych...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2009, 17:55:42 wysłana przez Marek.S »

« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 23, 2009, 18:04:37 »
Ciekawie się dyskusje rozwija, ale wyraźnie w stronę automapy. Panowie, to NIE JEST BŁĄD AUTOMAPY.

W wersji 5.5.3 na Leo tanca nie bylo w 6.0 jest wiec nie przekonuje mnie to co napisales...

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 23, 2009, 18:23:28 »
Marek.S a jak wyglada wartosc HDOP w $GPGGA przy blednej pozycji ? Pokazuje duzy blad czy nie...
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 23, 2009, 19:19:31 »
W wersji 5.5.3 na Leo tanca nie bylo w 6.0 jest wiec nie przekonuje mnie to co napisales...

U mnie było to samo na 5.5.3 i 6.0.