Jak to z tą taśmą dotyku jest - da się zapobiec?

• 26 Odpowiedzi
  • 9370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Jak to z tą taśmą dotyku jest - da się zapobiec?
« dnia: Sierpień 02, 2012, 12:29:59 »
Zbieram się w końcu to zmiany Magica na coś lepszego, a że to będzie Leo to wiem dłużej, niż mam tego pierwszego  :wink:
Natomiast wiem również o tej nieszczęsnej przypadłości taśmą od dotyku i czerwoną słuchawką.
Pytanie proste - czy ktoś wpadł na "sprzętowy" sposób uniknięcia tego problemu? Gdzieś mi przed oczami przewinęło się, że ktoś podpiłował plastik przycisku.
Są może zdjęcia, jak to fabrycznie wygląda i dokładnie które miejsce się przecina?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2012, 12:31:38 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Odp: Jak to z tą taśmą dotyku jest - da się zapobiec?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2012, 15:11:50 »
Dziwna sprawa z tą tasiemką. Miałem tę wadę i po naprawie w Regenersis wszystko pięknie działa. Oznacza to, że można tak zamontować ten styk, by dotyk działał. Pytanie - czemu fabrycznie nie zawsze się tak da zrobić?
Ja bym się tym nie przejmował na Twoim miejscu, bo jeśli trafisz na model z felernie zamocowaną tasiemką, to w 2 dni Regenersis Ci to zrobi w ramach gwarancji. Jeśli natomiast przez 2 lata nie będzie tej usterki, to potem już raczej też nie.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia, LG KU990, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2012, 16:18:52 »
I tu ię mylisz kolego... mnie po prawie 4 latach użytkowania Leona pojawiła się userka z tasiemką i czerwoną słuchawką. Nie mam gwarancji już i nie jest mi wesolo z tego powodu. Naprawa tej usterki kosztować będzie 280-350 zł w zależności od serwisu...
HTC HD2
ROM: Sense 2.1 Lite|GBLeo R6 2.3.3 DHDbase[marc0.1.8]
Radio: 2.12.50.02_2

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2012, 16:41:26 »
Oznacza to, że można tak zamontować ten styk, by dotyk działał. Pytanie - czemu fabrycznie nie zawsze się tak da zrobić?
Myślę że zwyczajnie wymienili taśmę...
To samo, myślę że w tej chwili już ciężko polować na Leo z gwarancją.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2012, 17:06:16 »
I tu ię mylisz kolego... mnie po prawie 4 latach użytkowania Leona pojawiła się userka z tasiemką i czerwoną słuchawką. Nie mam gwarancji już i nie jest mi wesolo z tego powodu. Naprawa tej usterki kosztować będzie 280-350 zł w zależności od serwisu...
Pewnie, że każda usterka może się pojawić w dowolnym momencie. Jednak, jeśli tasiemka jest wadliwie umocowana, to raczej ujawni się to dość szybko ( u mnie po jakimś miesiącu - dwóch ). Zgodzisz się chyba, że prawdopodobieństwo jest znacznie większe na początku użytkowania, niż po kilku latach.

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
  • Sprzęt: TP2(t7385), HTC HD2, blackstone
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2012, 17:51:28 »
Ja tej usterki nie rozumiem, tasma dotyku wsuwana w plyte glowna jest okolo 0,5 cm (a moze i wiecej)  oddalona od tych przycisków..
Natomiast samo łączenie między dotykiem a lcd leży praktycznie pod słuchawką.
Może kwestia "kiedy dotyk sie zepsuje" zalezy od rodzaju połączenia(LUT, WSUW, WPIN) ?

*

• 6211
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2012, 19:51:08 »
Po obejrzeniu filmu z rozbiórką HD2 wydaje mi się że taśma na łamaniu idzie bezpośrednio za górą klawisza - czyli IMO faktycznie, zeszlifowanie plastiku z tej strony (i tak będzie się trzema bokami trzymać) powinno pomoc.

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2012, 21:08:06 »
któryś z kolegów już opisywał że zeszlifował ten element i jedynie wadą tego było prześwitujące podświetlenie w tym miejscu. Ale chyba lepsze to niż uszkodzenie taśmy. Ale sam tego nie musiałem robić przez 1,5 roku. Ale fakt że  się pieściłem z tym klawiszem. Programowe blokowanie i odblokowywanie innym klawiszem. Niemniej jest to częsta usterka i w różnym czasie użytkowania. Może zależy to trochę od "ciężkiej łapy".  Pzdr

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2012, 21:18:31 »
Niemniej jest to częsta usterka i w różnym czasie użytkowania. Może zależy to trochę od "ciężkiej łapy".  Pzdr

I weź tu kup teraz używkę z obcych rąk :)

Sprzęt może być piękny, wychuchany korpus, a i tak nie ma się pojęcia co siedzi w środku, do tego usterka jest z tych co "wczoraj jej nie było, dziś jej nie ma, a jutro już będzie".

*

Offline JohnyS

• 257
  • Sprzęt: HD2, Note2
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2012, 22:27:14 »
Nie trzeba nic piłować - wystarczy przyzwyczaić się do omijania tego przycisku.
Wygaszać ekran można programem ScreenOff, wybudzać ekran innym przyciskiem np. Home, a rozmowę kończyć przyciskiem na ekranie. W sumie przycisk czerwonej słuchawki niezastąpiony jest tylko do włączenia telefonu.

W moim Leonie działającym bezawaryjnie trzeci rok, problemów z "tasiemką" nie mam, choć przycisk czerwonej słuchawki używam mimo wszystko z przyzwyczajenia nabytego jeszcze przed ujawnieniem tasiemkowego problemu przez innych użytkowników HD2.

*

• 6211
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2012, 23:07:33 »
Nie trzeba nic piłować - wystarczy przyzwyczaić się do omijania tego przycisku.

Celowo napisałem o metodzie "sprzętowej". Po co coś mieć i nie używać? A problem rozebrania sprzętu mnie jakoś nie rusza  :wink:

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2012, 08:17:45 »
problem napewno sa sie rozwiazac trzeba bylo by sprobowac kilku rozwiazan, piłowanie, może coś dało by się tam podłożyć, tylko że mało kogo to obchodzi i mało kogo to przejmuje zanim nie pierdyknie..

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2012, 10:10:21 »
Każdy chce mieć sprawny telefon i wada fabryczna denerwuje szczególnie jeżeli straci się gwarancję (wymiana zbitej szybki nie w serwisie). Jednak mimo że Leo się psuje dostarcza radości tym co lubią sobie pogrzebać. Z moich doświadczeń wynika że czerwona słuchawka nie uszkadza tasiemki łączącej płytę główną z dotykiem tylko dotykając jej prawdopodobnie powoduje jakieś lekkie zwarcie na stykach co w telefonie objawia się nie działającym dotykiem. Można telefon wyłączyć wyciągając baterię ale włączenie to znowu czerwona słuchawka - no i powstaje pat. W Leo jest wyjście awaryjne - przycisk reset z tyłu koło karty pamięci. Kilka resetów i na ogół dotyk znowu zaczyna działać - przy okazji można trochę telefonem "pokręcić". Żeby jednak mieć możliwość używania czerwonej słuchawki warto telefon rozebrać, odkleić u dołu szybkę od płyty głównej i wyjąć plastykowe przyciski które z boku wyglądają tak:  _------_ Ten dolny "rancik" jest po to żeby klawiatura nie wypadała przez szybkę a że przy okazji dotyka tasiemki to część uroku HD2. Ja spiłowałem ten rancik w całości nad czerwoną słuchawką i strzałką i normalnie używam telefonu od kilku miesięcy. Zdarzyło mi się jeszcze raz że dotyk przestał działać ale wcisnąłem wykałaczkę między czerwoną słuchawkę a szybkę (bez ranciku jest to możliwe) i trochę poruszałem tasiemką. Potem reset czerwonym przyciskiem z tyłu i można dalej bawić się telefonem.
A jest czym bo w tej chwili mam WM na pokładzie i 3 różne androidy na karcie (2.3.5, 4.0.4, 4.1.1) - mogę sobie testować wszystkie możliwe programy na androidzie i te stare i te nowe. Brakuje mi tylko możliwości testowania WP7 i  iPhona.
I niech mi ktoś powie że jest inny telefon dający więcej radości dla gadżeciaża.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2012, 10:10:53 »
W mysl zasady 'jak nie swedzi to nie drap', nie widze powodu ryzykownego otwierania sprzetu przez masy zielonych uzytkownikow, po to tylk zeby usunac przyczyne wady ktora nie ujawnila sie.

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2012, 14:57:18 »
W 90% przypadków przy próbie zapobiegnięcia uszkodzenia dotyku poprzez np. "spiłowanie"  zostały uszkodzone by inne elementy telefonu przez "zielonych użytkowników"

Tak z Leo jest dość sporo problemów czasami ale z drugiej strony daje takie mozliwosci ze warto sprobowac:)

*

• 6211
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 03, 2012, 23:19:07 »
Tak tak, tylko czy ja tu gdzieś piszę o zielonych? Piszę o możliwości zapobiegnięcia.
Gdzie te czasy (dobra, wiem gdzie - 5 lat temu), gdzie otrzymał bym z 5 rzeczowych odpowiedzi wprost wynikających z pytania  :-|

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 03, 2012, 23:41:00 »
Kajetan:
1. zmienił się profil przeciętnego posiadacza PDA, a już smartfona tym bardziej, sprzęt ma działać bez grzebania

2. jak nie swędzi to nie drap, poza tym patrz pkt.1

Tym samym nie licz na to że dostaniesz wiele odp. komu udało się uniknąć uszkodzeń taśmy przez podpiłowanie klawisza, a komu nie.

Sam nie mam ochoty otwierać HD2 po to tylko żeby bawić się w rzeźbę z klawiszem, zwłaszcza że ryzyko zostawienia śladów na korpusie, czy wygenerowania kosztownych, przypadkowych uszkodzeń jest duże.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2012, 23:44:23 wysłana przez Antej »

*

Offline slawekpr

• 36
    • www.fis.com.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 04, 2012, 07:00:59 »
nie często pisze na forum więcej czytam
ale użytkuje ten model telefonu już któryś z kolei
i nigdy nie miałem problemu z tematami taśma
zazwyczaj rozwalam ekrany :)

taką mam specyfikę pracy że jest wysoce prawdopodobne uszkodzenie
ale ...... pretensje mam zawsze do siebie.

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 07, 2012, 15:19:42 »
Cóż mozna to podsumowac i rzec:
Jesli chcesz miec swietny smartfon z ogromnymi mozliowosciami to musisz pogodzic sie z wydatkiem 150-200zl co średnio półtora roku

chyba ze bedziesz dbał jak o jajko to spokojnie da sie temu zapobiec

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 14, 2012, 12:09:48 »
Długo tu nie zaglądałem, ale przywiodło mnie właśnie to, że co jakiś czas przestaje mi reagować dotyk. Gwarancja oczywiście już dawno minęła, telefon mam od nowości i praktycznie zaraz po kupnie był w serwisie na wymianie ekranu. No cóż czytając to mam nadzieję, że telefon jeszcze wytrzyma minimum 6 m-cy do zakupu jakiegoś zastępnika.
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 14, 2012, 14:38:03 »
Jeśli sam ekran miałeś wymieniany nie dawniej niż 2 lata temu to możesz to zgłosić na reklamację. Zgodnie z literą prawa podczas naprawy gwarancyjnej uzyskuje się nową gwarancję na wymienianą cześć.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 15, 2012, 01:52:50 »
Gwarancja skończyła mi się 7 m-cy temu, a telefon wysłałem do serwisu praktycznie zaraz po kupnie, więc gwarancja wydłużyła mi się max o 1 m-c co nie załatwia sprawy.

Myślałem, że to wina androida, którego mam aktualnie wgranego. Coś mnie wczoraj podkusiło, żeby poszukać coś na ten temat , bo ostatnio częściej mi ekran nie reaguje. Skupiam się teraz, żeby tej czerwonej słuchawki nie używać w miarę możliwości. Zobaczymy jak długo zda to egzamin.
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 15, 2012, 08:21:28 »
u mnie stało sie tak ze sam z siebie ekran przestał działać na amen, nie zacinał sie wczesciej wszystko bylo ok, podlaczylem go pod ladowarke pozniej wlaczam a ekran trup sam z siebie...

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia, LG KU990, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 17, 2012, 16:28:33 »
A czy istnieje jakiś program który umożliwia "mapowanie" klawiszy w hD2? Chciałbym całkowicie zaprzestać używać klawisza "czerwonej słuchawki" i wygaszać ekran innym klawiszem, np.: strzałką czy domkiem. Da się jakoś to obejść?
Pytam gdyż jak pewnie czytaliście mam problem z dotykiem i każdorazowe wciśnięcie klawisza "czerwonej słuchawki" powoduje zawieszenie się dotyku i nieraz kilkugodzinne próby ponownego odblokowania...
HTC HD2
ROM: Sense 2.1 Lite|GBLeo R6 2.3.3 DHDbase[marc0.1.8]
Radio: 2.12.50.02_2

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 17, 2012, 19:15:42 »
A czy istnieje jakiś program który umożliwia "mapowanie" klawiszy w hD2? Chciałbym całkowicie zaprzestać używać klawisza "czerwonej słuchawki" i wygaszać ekran innym klawiszem, np.: strzałką czy domkiem. Da się jakoś to obejść?
Pytam gdyż jak pewnie czytaliście mam problem z dotykiem i każdorazowe wciśnięcie klawisza "czerwonej słuchawki" powoduje zawieszenie się dotyku i nieraz kilkugodzinne próby ponownego odblokowania...
Jest aplikacja "Screen off and lock" i wiele innych. Za ich pomocą wygasisz ekran ikonką z pulpitu, bez użycia klawiszy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2012, 10:14:33 wysłana przez malylysy »

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 18, 2012, 17:00:47 »
Ja używałem płatnego PocketShield. Płatny ale ma naprawdę sporo ustawień. Można pobrać wersję próbną za free. Pzdr

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 31, 2012, 19:32:35 »
Dzisiaj wykonałem mappowanie (pomimo że to nowy telefon i jeszcze na gwarancji, to strzeżonego Pan Bóg strzeże) za pomocą aplikacji: AEBPlus. Jest dostępna za darmo na stronie producenta. Podmapowałem tylko jeden przycisk: Windows.
Jeden raz - wyłącz ekran (funkcja której poszukiwałem, aby po wybudzeniu wejść do programu, w którym się uprzednio było)
Długo - menu start