Internet w HTC HD2

• 6 Odpowiedzi
  • 2282 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yozen

• *
  • 67
Internet w HTC HD2
« dnia: Wrzesień 05, 2011, 11:53:04 »
Mam małą prośbę do posiadaczy HD2 oraz karty simplus lub 36i6.

O co chodzi? Otóż zainteresowałem się pakietem internetowym non stop za 9zł. 150MB było bardzo kuszące, a na dodatek po przekroczeniu dostajemy 4KB/s do końca ważności pakietu. Raz kozie wio i kupione ;) W niecałe 3 dni 150MB rozpłynęło się (przy włączonym 3G). Jednak nie odczułem żadnej różnicy w szybkości ściągania muzyki, oglądania filmików z YT. Zdziwiony zaistniałą sytuacją postanowiłem przeprowadzić testy. Podłączyłem telefon do komputera odpaliłem kilka razy speedtest.pl i średnio wyszło DL: 5760 kbps, UP: 690 kbps.
Ku mojej radości działały nawet torrenty ;) Postanowiłem iść dalej i przetestować internet na innych modelach telefonów. Do testów zaciągnąłem SE W900i oraz Samsunga U700. W obydwu przypadkach strona speedtest wczytywała się "wolno" (wolno to mało powiedziane), a sam test nie chciał nawet zastartować.

I tu powstają pytania.
 - Czy HD2 jest tak wspaniałym telefonem, że ograniczenia nie imają się go?
 - Czy inne HD2 też tak mają (a może tylko mój? :evil:)?
 - Czy to samo dzieje się z innymi telefonami stojącymi na WM 6.5?

Gdyby ktoś miał podobną sytuację, lub mógłby przeprowadzić małe testy byłbym wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 11:54:45 wysłana przez Yozen »

Odp: Internet w HTC HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2011, 14:58:17 »
Niemożliwym wydaje się to co piszesz :) w końcu to operator decyduje o przepustowości łącza ;]
Na pewno przyczyna nie tkwi w systemie :) być może ściąganie muzyki (skąd?) czy oglądanie filmów z youtube, nie jest ograniczone transferem. Jak to się jednak ma do przeglądania stron internetowych za pomocą Internet Explorer-a?
Poza tym wynik 5760 kbps, wydaje się wręcz niemożliwym do osiągnięcia. W końcu internet 6Mb... który operator sieci GSM oferuje ściąganie z prędkością 768kb/s?
Na pewno było to połączenie korzystające z GSM?
Jesteś pewny, że nie korzystałeś z domowej sieci?

*

Offline Yozen

• *
  • 67
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 05, 2011, 16:17:12 »
Jak czytam na stronie plusa to 7,2mbps udostępniają. Domowa sieć takich słabych wyników nie osiąga ;)
W regulaminie jasno piszę że transfer jest "obcinany". Nie ma tu wyjątków dla poszczególnych usług takich jak YT.
Jakby było wszystko "normalnie" to bym wątku nie zakładał :)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2011, 21:24:26 »
sprawdź szybkość połączeń HSDPA http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/4046/5042/4650/3527/
i jeszcze mały artykuł, troszkę starawy. W tabeli porównania wynika że dla Plusa szybkość 21Mb/s jest osiągalna już wtedy.
http://www.komputerswiat.pl/poradniki/internet/isp-i-internet/2010/02/wszystko-o-mobilnym-internecie.aspx
http://www.lanpolis.pl/2011/04/08/mobilny-internet-w-polsce-porownanie/
tutaj informacja o transferze Orange Free aż 42 Mb/s i co ciekawe Polsat Cyfrowy 28,8 Mb/s
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 21:42:53 wysłana przez suchy22 »

*

Offline Yozen

• *
  • 67
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2011, 15:15:40 »
Wczoraj rozpoczął się kolejny miesiąc pakietu za 9zł. Po 150MB znów internet bez limitów.
Mogę śmiało powiedzieć że nie był to miesiąc na zachętę :D

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2011, 18:35:11 »
Z jakiego ROMu korzystasz? Jaka taryfa Simplus? :wink:

*

Offline Yozen

• *
  • 67
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2011, 21:04:48 »
ROM: blackSideDown.
Taryfa: pierwsza jaka była w 36i6. Niestety nazwy nie podam gdyż na stronie nie ma o niej informacji :D
Jedyne co moge powiedzieć że była ona przed BezEndu (PiszMów Dobowy).