Internet w HTC HD2

• 36 Odpowiedzi
  • 10217 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
Internet w HTC HD2
« dnia: Maj 04, 2010, 18:04:09 »
Witam

Mam następujący problem: dziś zmieniłem sobie plan taryfowy u operatora z Nowe Orange Go na  Orange Free na kartę. I teraz, gdy Leon zaktualizuje pogodę w Sense zależało by mi, żeby internet się rozłączał aż do następnej aktualizacji. Ten jednak się nie rozłącza i zostaje w trybie nasłuchu. Postanowiłem więc zainstalować program Advanced Configuration Tool 3.30 i tam w ustawieniach jest opcja po jakim czasie nieaktywności internet się ma rozłączać. Problem jednak w tym, że pomimo ustawienia 30 sekund, internet się nie rozłącza. Z tego co wiem, w stanie takiego nasłuchiwania nie są pobierane dodatkowe dane, jednak wydaje mi się, że szybciej zjada baterię. Czy ktoś ma jakiś inny sprawdzony sposób na rozłączanie się internetu po zaktualizowaniu pogody?? Mój ROM to 1.66 + spolszczenie z  sunnysoft.

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Internet w HTC HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2010, 19:37:39 »
dołączam się do pytania, ponieważ też planuję przejść na tą taryfę...
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2010, 23:01:43 »
O ile dobrze pamiętam (bo wyłączyłem sense) ustawiasz w pogodzie aktualizację np co godzinę lub rzadziej i po problemie. A to że leci czas na liczniku to wg. nic się nie dzieje - dzisiaj sie płaci za ilość danych a nie za czas połączenia. Więc jak ograniczysz częstość to będzie ok. Lepiej zrobisz jak liczysz każdy kilobajt jakiś licznik danych np. z spb czy jakiś inny, żebyś wiedział ile jaki program zżera ci kilobatjtów a później dostosowujesz częstość do potrzeb i posiadanego pakietu.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2010, 23:43:17 »
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2010, 09:34:44 »
Bysiu ale to cóś słabo sobie radzi z rozłączaniem gdy nasłuchuje porty. Ja po prostu wyłączyłem wszystkie aktualizacje automatyczne i aktualizuję ręcznie. Na takim patencie ten program rozłącza jak należy.

*

Offline MatulkaM

• 46
    • Samsung Omnia Forum
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2010, 11:43:36 »
mam identyczną sytuację. No i niestety nie rozłącza transmisji danych tak jak się ustawi w Dial-Up Enabler... po nocy wybudzam telefon. Patrze a tu połączenie Orange internet od 5h aktywne.
-------------------------------------------------------------------------
SPV M3000 -> Omnia i900 -> iPhone 3G -> Omnia2 i8000 -> HTC HD2
-------------------------------------------------------------------------

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2010, 12:56:36 »
Ja również, zanim założyłem ten temat próbowałem ten program, który poleca Bysiu i niestety też nie działało. Potem spróbowałem Advanced Configuration Tool 3.30 i niestety też nie. I niestety nie mam więcej pomysłów jak by to obejść :(

*

Offline MaciejRz

• **
  • 156
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2010, 14:14:43 »
bo ten program nie pozwala nawiązać nowego połączenia ale już aktywne pozostawia do manualnego wyłączenia - u mnie działa w ten sposób od zawsze i nie mam z nim problemów

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2010, 17:20:07 »
Problem jednak w tym, że pomimo ustawienia 30 sekund, internet się nie rozłącza. Z tego co wiem, w stanie takiego nasłuchiwania nie są pobierane dodatkowe dane, jednak wydaje mi się, że szybciej zjada baterię. Czy ktoś ma jakiś inny sprawdzony sposób na rozłączanie się internetu po zaktualizowaniu pogody?? Mój ROM to 1.66 + spolszczenie z  sunnysoft.
Kompletny bezsens, stałe zalogowanie do sieci jest właśnie po to abyś jak najmniej płacił. Kiedy jesteś połączony nic nie płacisz do momentu kiedy faktycznie są pobierane czy wysyłane jakieś dane. Jeśli korzystasz z pogody, maila, twittera itd. to nie ma co się bawić w rozłączanie. Co innego jeśli nie chcesz korzystać lub korzystasz bardzo mało z takich usług i neta na łączu gprs.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2010, 17:31:42 »
A powiedz mi jak jest z baterią. Czy takie ciągłe połączenie nie powoduje szybszego drenażu baterii??

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2010, 18:06:23 »
A powiedz mi jak jest z baterią. Czy takie ciągłe połączenie nie powoduje szybszego drenażu baterii??
Nie mam porównania ponieważ u mnie Leo jest ciągle zalogowany. Trzyma mi standardowo czyli 1-2 dni max. Ładuję go przeważnie codziennie.

*

Offline NarSan

• 580
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2010, 19:37:52 »
no dobra a jaki program polecacie do sprawdzania przeslanego transferu, wolałbym wiedzieć kiedy kończy mi się pakiet. program może być nawet płatny, byle by dobrze spełniał swoją rolę.
HTC HD2

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2010, 20:02:44 »
A o tym to już akurat było z 1000 razy. SPB Wireless Monitor.

*

Offline lukaszr

• 24
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 06, 2010, 17:08:04 »
Żeby nie tworzyć nowego wątku opiszę mój powiedzmy problem.

Czy da się jakoś pogodzić taką sytuację: jest włączony telefon, połączenia przychodzące są jak w każdym telefonie, ale jeżeli tylko włączę transmisję danych poprzez aktualizację czegoś lub włączę przeglądarkę to automatycznie jak ktoś do mnie dzwoni to jestem poza zasięgiem. Wiem, że jednocześnie oczywiście nie można rozmawiać i "ciągnąć" dane, ale czy jest możliwość aby jakoś ustawić priorytet żebym podczas połączenia był jakoś widoczny w sieci i nie było tak, że ktoś do mnie dzwoni i jestem niedostępny. Dobrze by było aby nawet jeżeli używam przeglądarki to sieć GSM była priorytetem i w każdej chwili rozłączało mi internet jeżeli jest połączenie przychodzące.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 18:24:00 wysłana przez lukaszr »

*

Offline NarSan

• 580
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 07, 2010, 21:23:29 »
u mnie takiego problemu nie ma...  jak ktoś zadzwoni, normalnie odbieram połączenie i rozmawiam, po zakończeniu dalej jestem połączony z internetem.
HTC HD2

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 08, 2010, 11:57:00 »
u mnie takiego problemu nie ma...  jak ktoś zadzwoni, normalnie odbieram połączenie i rozmawiam, po zakończeniu dalej jestem połączony z internetem.

Potwierdzam to co napisał kolega NarSan. U mnie na oficjalnym romie 1.66 z sunnysoft też połączenie z internetem nie przeszkadza w odbieraniu i nawiązywaniu rozmów.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 08, 2010, 22:59:05 »
żeby nie tworzyć nowego tematu,

Chciałbym się zapytać ile wasz HD2 ściąga miesięcznie mb danych? przy normalnym użytkowaniu (dziennie kilka stron www, komunikator gg, także włączone aktualizacji pogody itp).
Niedługo będę zmieniał plan taryfowy i chodzi mi o rząd wielkości 200mb, 500mb, 1giga

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 09, 2010, 00:03:36 »
Ja mam 1 GB ale telefonu często używam jako modem do laptopa średnio 8 godzin dziennie przez jakieś 7-14 dni w miesiącu plus normalnie wszystko się synchronizuje na telefonie co chce i wykorzystuje jakieś 500 - 700 MB na miesiąc. Myślę, że jeśli nie będziesz używał go jako modem to spokojnie 500 MB ci starczy ale sam rozumiesz, że przy tym pakiecie raczej nie sprawdzam ile mi zeszło korzystam na co chce i w życiu nie go przekroczyłem - jest jeden warunek nie będziesz ściągał maniakalnie dużych plików :)

*

Offline lukaszr

• 24
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 09, 2010, 01:45:58 »
Ok, to kolejne pytanie, bo dzisiaj to zauważyłem.

Normalnie łączę się laptopem przez router WI-FI z neostradą. Jak przeglądam strony www to obrazki są normalnej jakości.

Jeżeli tylko połączę się przez LEO (czy przez kabel USB czy posłużę się leo jako router'em) to zawsze jest tak, że wszystkie obrazki na stronach, czy małe czy duże, są w zauważalnie gorszej jakości.

Czy wiecie czemu tak się dzieje. Może przy dużych obrazkach to aż tak nie przeszkadza, ale te naprawdę małe to normalnie robią się nieczytelne.

Tak samo jak korzystam w samym LEO z przeglądarek - zdjęcia są bardzo słabej jakości i wyglądają tak samo jak przy połączeniu przez niego.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 01:49:13 wysłana przez lukaszr »

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 11, 2010, 22:00:11 »

Potwierdzam to co napisał kolega NarSan. U mnie na oficjalnym romie 1.66 z sunnysoft też połączenie z internetem nie przeszkadza w odbieraniu i nawiązywaniu rozmów.

Pozwolicie, że sam siebie zacytuję, ale niestety myliłem się w poprzednim poście. Dziś zauważyłem u siebie to, co napisał kolega lukaszr. Kiedy pobierane są dane (odbieranie meila, aktualizacja pogody) i ktoś zadzwoni, niestety otrzymuje sygnał "zajęte". Zaznaczam jednak, że dzieje się tak tylko podczas pobierania danych. Samo nasłuchiwanie natomiast nie powoduje żadnych problemów z dzwonieniem. Nie znam się na tym zbytnio, ale wydaje mi się, że nic z tym sie nie da zrobić i żadne ustawianie priorytetów nic nie da.

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 11, 2010, 23:17:46 »
Dziwne, jak mam neta podpiętego przez USB z LEO to spokojnie wszyscy mogą się dodzwonić i sms'y również przychodzą. Nie wiem jak jest w drugą stronę na długim kablu czy jak rozmawiam to internet na laptopie jednocześnie działa, ale to jest sporo mniejszy problem, bo jak tylko się rozłączę to mam neta na pewno.

Nie sprawdzałem tej samej opcji poprzez wifirouter - tego używam tylko, żeby przyszpanować :)

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 12, 2010, 05:05:50 »
Dziwne, jak mam neta podpiętego przez USB z LEO to spokojnie wszyscy mogą się dodzwonić...

Kolego baciarek, ale tutaj nie chodzi o internet po kablu czy WiFi, tylko normalny internet mobilny (w moim przypadku Orange Free na kartę).

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 12, 2010, 08:42:20 »
Dobra bo teraz mnie zaskoczyłeś .... martwisz się czy jak telefon będzie zalogowany z internetem to czy ktoś się dodzwoni ?
Odpowiedź brzmi : oczywiście, że tak - mój jest zalogowany 24h/dobę i sms'y przychodzą połączenia również.

Co do Wifi - mnie chodziło o router Wifi taki programik, który rozsyła neta jak access point i możesz połączyć się laptopem z internetem za pomocą LEO poprzez WiFi.

Tak już zahaczyłem o wszystkie możliwości
Pozdrawiam

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 12, 2010, 08:54:16 »
Nie sprawdzalem tego, ale jesli Leo ma terminal GPRS klasy B to nic sie z tym nie zrobi, jesli korzystasz z GPRS/EDGE. Inna sprawa, ze podczas sesji 3G/UMTS teoretycznie powinien to obslugiwac, choc gdzies czytalem, ze w Orange ponoc byly z tym problemy.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 12, 2010, 17:04:19 »
Nie sprawdzalem tego, ale jesli Leo ma terminal GPRS klasy B to nic sie z tym nie zrobi, jesli korzystasz z GPRS/EDGE. Inna sprawa, ze podczas sesji 3G/UMTS teoretycznie powinien to obslugiwac, choc gdzies czytalem, ze w Orange ponoc byly z tym problemy.

W tym rzecz, że ja właśnie mam wyłączone 3G i jadę na GSM ze względu na słaby zasięg w 3G. Na szczęście nie jest to jakiś super irytujący problem. A koledze baciarkowi proponowałbym jednak większe skupienie podczas czytania, bo 2 posty i żaden nie w temacie. A ubiegając pytanie: nie chodziło o niemożność dodzwonienia się, kiedy telefon jest zalogowany do netu, tylko w momencie kiedy pobiera dane pogodowe bądź meila.

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 12, 2010, 19:08:10 »
Nie powiedziałeś o 3G, poza tym co 5 min mam ściąganie maili, co godzinę aktualizuje się pogoda, poza tym na automapie działa trafic nie wiem co jeszcze mogę wymienić, oprócz tego 8 godzin dziennie działa jako modem czyli jest w sytuacji ściągania danych non stop a odbieram połączenia więc chyba wszystko jasne powinno być, ale specjalnie sprawdzę jak wyłączę 3G co się będzie działo - tylko pytanie przedwstępne czy EDGE może być ?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 12, 2010, 19:24:06 »
Tak EDGE moze byc. To nie jest tylko przypadlosc Leo, wiekszosc ppc, komorek ma wlasnie terminal klasy B.

*

Offline NarSan

• 580
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 14, 2010, 18:01:10 »
no nie wiem... ja mam wyłączone 3G i jakoś nikt się nie skarży że nie może się do mnie dodzwonić :P tak samo mam ustawione automatyczne pobieranie...
HTC HD2

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 14, 2010, 19:58:11 »
Moze akurat ktos do Ciebie dzwoni jak jest otwarta sesja, ale nie sa pobierane dane, wtedy sesja jest zawieszana i wznawiana po rozmowie.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 15, 2010, 20:03:52 »
Najprościej to spradzić w ten sposób: wejść na zakładkę pogody, nacisnąć aktualizację i w tym samym momencie dzwonić na swój numer z innej komórki.