HTC Sense "zżera" akumulator

• 9 Odpowiedzi
  • 3761 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FRONC

• **
  • 226
HTC Sense "zżera" akumulator
« dnia: Czerwiec 01, 2010, 12:05:17 »
Witam
Od pewnego czasu zauważyłem że na ROMach naszych kucharzy akumulator w HD2 rozładowuje się po ok 5ciu godzinach od pełnego jego naładowania 8-(
Myślałem że to wada mojego urządzenia ale po wyłączeniu manili  aku wystarcza na ok. 2 dni.
Zaznaczam że na oryginalnym ROMie 1.66 i niższych tego problemu nie ma. Nie było też tego problemu w jednej z wersji ROMu Bysia, chyba 2.6.
Czy u kogoś jeszcze występuje podobny objaw???
Wcześniej próbowałem rozwikłać ten problem na łamach forum ale nie miałem  jeszcze w tym czasie tej wiedzy.
Wgrywam ROMy od dawna więc nie piszcie: zrób reset, wgraj ROM jeszcze raz, wykasuj pamięć przed wgranien ROMu... itd.

*

mariusz-jagi

Odp: HTC Sense "zżera" akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2010, 13:12:09 »
Ja testowałem romy gotowane przez naszych kucharzy. Wszystkie miały włączoną manilę i bateria wytrzymywała ok. 2 dni. Zdarzały się bardziej lub mniej bateriożerne romy ale głównie to zależało od rodzaju wgranego radia. Czasem po jednym dniu wyssało baterie, a po zmianie tylko radia znów czas pracy był około 2 dni.
Musisz przetestować różne radia i wybrać odpowiednie dla siebie (wgranego romu).
Oczywiście wiadomo, że z wyłączoną manilą czas pracy na baterii powinien się wydłużyć.

*

Offline mareknot

• 515
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2010, 13:57:05 »
Witam!
Popieram to co napisano w poprzednim poście. Moja batka wytrzymuje jak na razie 3 dni przy średniej (normalnej) eksploatacji dziennej (parę rozmów, smsów, 2 razy pogoda po wifi i trochę info z onetu też wifi). Rom Bysio hV4.1.0, radio 2.09.50.29_2.
Pozdrawiam Marek

HTC Touch HD2 Leoś, Rom BlueDragon 1.05 RC3 PLK BLACK na 6.5.x

*

Offline FRONC

• **
  • 226
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2010, 00:40:13 »
Wiem że większość na tym forum posiada HD2 w których wszystko działa ok.
Niestety jest parę osób z którymi już kiedyś rozmawiałem i miały  podobne objawy na swoich egzemplarzach.
Obecnie używam ROM Bysia 4.3.0 z radiem 2.10.50.26 i właśnie to występuje.
Nie sądzę równierz aby wersja radia miała  aż taki wpływ na pobór prądu przez sprzęt w zależności od tego czy jest włączona manila czy nie.
Przypomnę, Z manilą  czas pracy max 5godz.(i grzeje się strasznie akumulator) bez manili  ok.2dni

*

Offline K3m0T1989

• **
  • 110
  • Sprzęt: HTC HD2 + Samsung I8510
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2010, 07:58:04 »
to macie zle ugotowany rom skoro na sofcie oficjalnym 1.66 trzyma spokojnie 2 dni malo uzywany i nic sie nie grzeje.
Motorola T192 -> Motorola V50 -> Sony J70 -> Siemens SL45 -> Nokia 7650 -> Nokia 3410 -> Siemens ST55 -> Nokia 6600 -> SE P910i -> Nokia N95 -> Samsung I8510 + HTC HD2

*

Offline FRONC

• **
  • 226
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2010, 09:30:43 »
to macie zle ugotowany rom skoro na sofcie oficjalnym 1.66 trzyma spokojnie 2 dni malo uzywany i nic sie nie grzeje.

Ok. Ja też się nad tym zastanawiam ale niestety nie posiadam takiej wiedzy aby stwierdzić gdzie i jak ewentualny błąd namierzyć.
Może Ty ją posiadasz i coś podpowiesz?

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2010, 11:19:24 »
Witam
Jest to kwestia Romu, Radia i Manili. Teraz jadę na Hypnosis 4.3 z radiem 2.08 i wystarcza na 2dni. Ten sam rom z radiem 2.10 ledwo jeden dzień. Manila w obu przypadkach włączona. Na 1.66 tez 2 dni. Nie pamiętam która wersja Romu Lobuza zżerała bardzo szybko baterie. W wątku o radiach jest dużo o tym, które jest bardziej prądożerne. Na pewno bez Manili będzie bateria trzymać dłużej.

*

Offline FRONC

• **
  • 226
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2010, 23:43:12 »
Witam
Jest to kwestia Romu, Radia i Manili. Teraz jadę na Hypnosis 4.3 z radiem 2.08 i wystarcza na 2dni. Ten sam rom z radiem 2.10 ledwo jeden dzień. Manila w obu przypadkach włączona. Na 1.66 tez 2 dni. Nie pamiętam która wersja Romu Lobuza zżerała bardzo szybko baterie. W wątku o radiach jest dużo o tym, które jest bardziej prądożerne. Na pewno bez Manili będzie bateria trzymać dłużej.

Cieszę się że przyznajesz mi rację, bo na wątkach kucharzy raczej nikt się tym za bardzo nie przejmuje.
Wczoraj ładowałem telefon 3 razy, w końcu wyłączyłem manilę i jak ręką odjął. Przez noc naladowałem do 100% i dziś do godz ok 12tej bateria spadła bez manili do 94%.
Pod wieczór włączyłem manilę zpowrotem i ku mojemu zdziwieniu 8-) wygląda że jest wszystko ok.
Jeżeli już tak pozostanie to wniosek jest prosty: po wgraniu ROMu i zrobieniu wszystkich zabiegów typu 2x reset itd. trzeba (bynajmniej w moim przypadku) wyłączyć i ponownie włączyć manilę.

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2010, 10:37:30 »
Bardzo ciekawy wywód, nie omieszkam sprawdzić. Mi też zdarzają się takie przypadłości jak opisujesz i nie mogę znaleźć sprawcy. Do tej pory wieszałem psy tylko na G-Alarm...

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2010, 22:06:59 »
Witam
Od pewnego czasu zauważyłem że na ROMach naszych kucharzy akumulator w HD2 rozładowuje się po ok 5ciu godzinach od pełnego jego naładowania 8-(
Myślałem że to wada mojego urządzenia ale po wyłączeniu manili  aku wystarcza na ok. 2 dni.
Zaznaczam że na oryginalnym ROMie 1.66 i niższych tego problemu nie ma. Nie było też tego problemu w jednej z wersji ROMu Bysia, chyba 2.6.
Czy u kogoś jeszcze występuje podobny objaw???
Wcześniej próbowałem rozwikłać ten problem na łamach forum ale nie miałem  jeszcze w tym czasie tej wiedzy.
Wgrywam ROMy od dawna więc nie piszcie: zrób reset, wgraj ROM jeszcze raz, wykasuj pamięć przed wgranien ROMu... itd.

Panowie, nie mogę czytać tych teorii o manillach pożerających baterie.
Manilla jako taka niczemu nie jest winna, a nasi kucharze tyle winni, że za mało zwracają waszą uwagę na radioromy i rilphone.dll

W praktyce to właśnie w tym rilphone.dll cały pies pogrzebany. a dlaczego?
Każda nowa wersja HTC sense ściągana jest często z całym dobrodziejstwem inwentarza czyli z telefonu przygotowanego na konkretny rynek (najczęściej USA albo Azja) i jest standardowo razem z rilphone.dll i radioromem.  Tu napotykamy na dwa problemy

1. jeżeli nie korzystacie z sugerowanego radioromu drenaż baterii jest jak najbardziej możliwy
2. Nawet zainstalowanie właściwego radio nie daje gwarancji sukcesu ponieważ co dobre w USA nie koniecznie u nas też musi być najlepsze.

Wniosek?
Jeżeli wrócicie do waszego oryginalnego romu z którym wam tak super 3ma bateria to wystarczy, że skopiujecie sobie rilphone.dll, a po użyciu romu, któregoś z naszych kucharzy podmienicie ten jeden pliczek wszystko wróci do normy. Oczywiście pod warunkiem że radio zostawicie też ze stockowego romu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 23:11:07 wysłana przez lulek »
sgs III