HTC Leo i kwestia rysika

• 21 Odpowiedzi
  • 3344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline station55

• **
  • 164
  • Sprzęt: HTC Sensation XL, iPod Touch 4G, Mot Xoom, iPad 3
HTC Leo i kwestia rysika
« dnia: Wrzesień 30, 2010, 00:57:48 »
Z tego co wyczytałem (na żywo nie "macałem" Touch HD 2), aparat ten nie ma na wyposażeniu rysika, znanego m.in. z Touch HD (który póki co nadal używam).
Ponieważ czaję się na zakup Htc HD 2 - pytanie, jak wygląda kwestia nawigacji w przeglądarce internetowej a zwlaszcza klikania na często nieszczęsliwie określone linki. Czy ludzki palec jest w stanie z powodzeniem zagwarantować precyzję, równą z rysikiem, nawet przy max zoom'ie?

Z góry dziękuję za wskazówki.
SPV M3000 > HTC TyTn II > HTC touch HD > HTC HD2 > HTC Desire HD > HTC Sensation XL

*

Szczepan169

Odp: HTC Leo i kwestia rysika
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2010, 07:12:39 »
Tak, spokojnie dasz radę trafić, przybliżasz sobie w np. operze i i kilkasz... :ok:

*

Offline Barmanix

• **
  • 195
  • Tekst osobisty
  • Sprzęt: HTC HD2, Galaxy SIII
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2010, 07:38:28 »
Czy ludzki palec jest w stanie z powodzeniem zagwarantować precyzję, równą z rysikiem

Równą to może nie, ale wszystko da się obsłużyć palcem.

nawet przy max zoom'ie?

Chyba zwłaszcza przy maksymalnym zoomie... ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 08:32:12 wysłana przez Barmanix »
Leon i Antek w jednym stali domu.

*

Offline station55

• **
  • 164
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2010, 09:32:40 »
ok, będę zoomował ile się da ;) :)

A tak przy okazji, jak porównacie obsługę - interfejs Touch Flo w HTC Touch HD i w Leo? Tak na pierwszy rzut oka już ekran "startowy" wygląda o niebo lepiej niż - wydaje mi się - w zupełnie niezagospodarowanym ekranie powitalnym w HD 1.
Chyba w Leo jest też tzw.multitouch czego niestety brakowało w HD 1 prawda. Zapytuję tak ponieważ zupełnie nie miałem do czynienia z HD 2. Szkoda tylko, że zewnętrznie HD 2 nie prezentuje się tak ładnie jak HD 1. ;)

SPV M3000 > HTC TyTn II > HTC touch HD > HTC HD2 > HTC Desire HD > HTC Sensation XL

*

Offline Barmanix

• **
  • 195
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2010, 09:49:57 »
Tak - w HD2 jest multiouch.
HD2 nie prezentuje się tak ładnie jak HD1 - on prezentuje się znacznie lepiej.   :O~

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2010, 10:09:39 »
Telefon przejedwabisty :P kupuj i się nie zastanawiaj  B) dotyk ma świetny moim zdaniem, przeglądanie stron bardzo przyjemne i szybko się przełączają między stronami. Sam interfejs bajka :proud:

*

Szczepan169

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2010, 15:39:46 »
Telefon przejedwabisty :P kupuj i się nie zastanawiaj  B) dotyk ma świetny moim zdaniem, przeglądanie stron bardzo przyjemne i szybko się przełączają między stronami. Sam interfejs bajka :proud:

Całkowicie potwierdzam!  :ok: :ok: :ok:

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2010, 16:05:10 »
Tak - w HD2 jest multiouch.
HD2 nie prezentuje się tak ładnie jak HD1 - on prezentuje się znacznie lepiej.   :O~

Kwestia gustu. Ja uważam że Blackstone jest ładniejszy i to znacznie. Co do braku rysika to po 10 miesiącach używania HD2 dalej brakuje mi rysika...

Interfejs? jak masz HSPL to przecież jest niemal identycznie w każdym HTC. Dla mnie Leoś ma jednak dwie niepodwazalne zalety:
1. - RAM. W HD zawsze go brakowało, a to pierwsze HTC w którym mam go pod dostatkiem i nie muszę odłączać tasków coby odpalić automapę
2. Procek bardzo wyraźnie szybszy dzięki czemu bez konwertowania oglądam sobie x-vidy w drodze do pracy.

sgs III

*

Offline Barmanix

• **
  • 195
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2010, 17:03:22 »

Kwestia gustu. Ja uważam że Blackstone jest ładniejszy i to znacznie. Co do braku rysika to po 10 miesiącach używania HD2 dalej brakuje mi rysika..

.
Racja - kwestia gustu.
A co do rysika... no cóż, jak brakuje to trzeba sobie kupić. :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 17:06:01 wysłana przez Barmanix »

*

Offline station55

• **
  • 164
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2010, 17:55:15 »
pytanie gdzie chcesz go przechowywać ;)
Jest jeszcze jakiś zapas miejsca w pokrowcu Leo aby się tam zmieścił? :)

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2010, 18:06:47 »
W gratisowym pokrowcu, po roku może znajdzie się miejsce (bo będą luzy). Jeśli będziesz miał zamiar kupić inny pokrowiec to polecam otterboxa defendera, tam sobie możesz przykręcić uchwyt na rysik do trzymaka na pasek:) A sama kwestia rysika, niestety wszelkie rysiki do ekranów pojemnościowych nie są tak precyzyjne jak te do ekranów tradycyjnych. Ktoś gdzieś kiedyś pisał tutaj albo na xda, że sprawdził wszystkie rysiki dostępne na rynku i nie było kolorowo. Najlepszy był chyba firm na S. taki z przezroczystą stopką i kropką - to to samo co oryginalny od htc tylko dużo tańszy. Też mi czasem go brakuje, no ale chyba nie wyprodukowano chyba jeszcze nic wartego. Może ktoś rozwieje moje wątpliwości. Precyzja rysików prezentowanych na yt na iPada jest naprawdę niezła (robią nawet jakieś bardziej skomplikowane rysunki). Ale tutaj chyba też dochodzi kwestia samego ekranu (HD2) nie tylko rysika.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 30, 2010, 21:28:20 »
Ja ostatnio przerobiłem kilka rysików pod kątem iPada. Wniosek jest niestety jeden: wszystkie są o kant du** rozbić.

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2010, 22:59:55 »
omg... znowu temat rysika... ok. rozumiem ipada, ale w hd2? po kiego grzyba?? serio pytam? nikt powazny nie tworzy grafiki na 4.3 cala i do tego pod winmo. innych zastosowan (rozsadnych i usprawiedliwionych) nie widze. niepalcolubnosc winmo 6.5 pod leo to MIT.

posiadam hd2 od grudnia i zdazylem juz zapomniec co to rysik. co do surfowania, to opera 10 mobile jest wprost idealna pod paluchy. przestawienie sie z ekranu oporowego na pojemnosciowy to kwestia gora kilku dni, teraz klikam bezblednie w linki (no moze czasem w np. wybor konkretnego numeru strony na forach trzeba przycelowac).

*

Offline myros

• 25
  • Sprzęt: acer n50p, acer n311, HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 30, 2010, 23:17:48 »
Kolego bronx. Niektórym ludziom HD2 służy nie tylko do surfowania, często instaluje się aplikacje, nazwijmy to, specjalistyczne, narzędziowe. Zwykle mają rozbudowane rozwijane listy wyboru. Nieraz jest problem z dokładnością ich obsługi. Ale niestety, ja też wypróbowałem kilka rysików i kicha.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 30, 2010, 23:47:34 »
Mi starczyły jakieś 2 dni, żeby się przestawić na obsługę bez rysika. Potwierdzam niestety słowa kolegi powyżej, czasem wystarczy w bardziej zaawansowane opcje WM wejść i już trudno wybrać opcje z rozwijanych list, więc jeśli ktoś planuje częste korzystanie z aplikacji gdzie trzeba co chwilę coś w ten sposób wybierać, to lepiej niech sobie znajdzie coś z rysikiem. Mi co kilka dni zdarza się obsługa takich aplikacji, ale można to przeboleć. Na szczęście poza tym detalem obsługa HD2 nie sprawia mi problemów.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 01, 2010, 12:25:55 »
A koledzy o Zoomer slyszeli,  powieksza sie co trzeba i po klopocie, chociaz nie ukrywam ze rysika mi dalej brak, na omni 2 i tg01  tak fajnie sie z rysikiem po necie szalalo, nie to co tym paluchem.
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

Offline Barmanix

• **
  • 195
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 01, 2010, 12:51:53 »
A koledzy o Zoomer slyszeli,  powieksza sie co trzeba i po klopocie,
Nie... co to jest?
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2010, 13:04:54 wysłana przez Barmanix »

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 01, 2010, 14:09:50 »
zoomer czasem faktycznie pomaga ale czasem mocno bruździ (np. automapa)

co do przestawienia na paluchy to przecież nie zależy wyłącznie od zdolności manualnych. Jeden korzysta wyłącznie z manilli i nowych aplikacji, a kto inny chciałby odpalić coś "poważnego". W ramach poważnych aplikacji spróbujcie np. zrobić maxa w grze SPB Brain w kategorii Geometry albo w minerze ;-))) W rezultacie w rankingach potem posiadacze Leosia mają słabsze IQ od posiadaczy HD. Oczywiście żartuję.  Rysików kilka testowałem i żaden się do niczego nie nadawał.  Ja to jeszcze nic, żona z długimi pazurami tego telefonu niemal nie jest w stanie obsłużyć. Jak dla mnie ten ekran pojemnościowy to jakaś porażka.

Teraz w total commanderze robię na starcie wielkie litery ale i tak nie potrafię powiększyć czcionek w menu ;-(
sgs III

*

Offline station55

• **
  • 164
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 01, 2010, 20:44:09 »
No właśnie zakupiłem HTC HD2, byłem mocno pozytywnie zaskoczony już na starcie porównując zwłaszcza wielkość ekranu do poprzedniego HTC Touch HD. Sądziłem, że oba telefony są identycznej wielkości, a przede wszystkim to, że mają identyczne ekrany. Ekran HD2 jest jednak wyraźnie większy :) No i obsługa samego telefonu też rewelacja, potęga procesora odczuwalna na każdym kroku, znakomite surfowanie, może faktycznie brak rysika jest lekko odczuwalny, ale walczę bez niego dopiero paręgodzin więc to zapewne kwestia wprawy. ;)
Wcześniej sądziłem, że sam design telefonu jest wyraźnie słabszy od HD1, jednakże w rzeczywistości prezentuje się świetnie, do jednej rzeczy, do której faktycznie można się doczepić to trochę tandetnie wyglądające przyciski na dole sprzętu, ale z kolei pewnie dzięki takiemu rozwiązaniu (niedotykowemu) będzie można je wykorzystywać np. do zwykłych gier. Miło też, że przyciski te są podświetlane.
Reasumując, na pewno nie przesiadłbym się spowrotem na HD1 ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 04, 2010, 08:02:29 »
W gratisowym pokrowcu, po roku może znajdzie się miejsce (bo będą luzy). Jeśli będziesz miał zamiar kupić inny pokrowiec to polecam otterboxa defendera, tam sobie możesz przykręcić uchwyt na rysik do trzymaka na pasek:) A sama kwestia rysika, niestety wszelkie rysiki do ekranów pojemnościowych nie są tak precyzyjne jak te do ekranów tradycyjnych. Ktoś gdzieś kiedyś pisał tutaj albo na xda, że sprawdził wszystkie rysiki dostępne na rynku i nie było kolorowo. Najlepszy był chyba firm na S. taki z przezroczystą stopką i kropką - to to samo co oryginalny od htc tylko dużo tańszy. Też mi czasem go brakuje, no ale chyba nie wyprodukowano chyba jeszcze nic wartego. Może ktoś rozwieje moje wątpliwości. Precyzja rysików prezentowanych na yt na iPada jest naprawdę niezła (robią nawet jakieś bardziej skomplikowane rysunki). Ale tutaj chyba też dochodzi kwestia samego ekranu (HD2) nie tylko rysika.
A czy ty używasz otterboxa? Chodzi mi o to, czy biorąc pod uwagę potrójną ochronę to czy nie ma problemu z anteną tzn. zasięgiem?

*

Offline grafi73

• 30
  • Sprzęt: Kaiser, Diamond, HD2, ONE X
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2010, 09:34:17 »
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się na rysik to proponuję wybrać ten zakończony gumową kulką imitującą opuszek . Jakiś czas temu kupiłem rysik zakończony na płasko  i powiem , że jego funkcjonalność nie była zadawalająca ( trzeba tak dotknąć rysikiem by cała powierzchnia przylegała do ekranu , minimalna zmiana nachylenia i brak reakcji ekranu). Drugi zakup był już bardziej udany kupiłem rysik z gumową kulką - poduszką . Tu obsługa jest znacznie wygodniejsza i precyzyjniejsza . Jeszcze wspmnę , że oba rysiki poległy w notatniku, pisać ręcznie się za ich pomocą nie da.

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 05, 2010, 17:14:18 »
A czy ty używasz otterboxa? Chodzi mi o to, czy biorąc pod uwagę potrójną ochronę to czy nie ma problemu z anteną tzn. zasięgiem?

Odpowiedziałem w nowym wątku, który założyłeś.