HTC HD2 a Mhz procesora HD mini?

• 25 Odpowiedzi
  • 5263 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline quong

• 10
HTC HD2 a Mhz procesora HD mini?
« dnia: Styczeń 09, 2011, 15:34:50 »
Witam.
Przeglądając internet jak i to forum w poszukiwaniu ciekawych informacji na temat HTC HD2 i możliwości różnego rodzaju jego modyfikacji, usprawnień itp, naszedł mnie pewien pomysł (choć rewolucyjny on pewnie nie jest). Wiadomo, że bolączką HTC HD2 jest jego bateria. Fakt, to monstrum, ale jednak mógłby wytrzymywać nieco więcej czasu. Niemniej HD Mini posiada wolniejszy procesor niż HD2 ale bazuje na tym samym oprogramowaniu itd.

Z tego właśnie powodu chciałem zapytać czy HD2 pracuje zawsze na niezmienionej częstotliwości procesora czy jest ona ruchoma? I kontynuacja pytania. Na jakich wartościach Mhz pracuje HD Mini? Czy ktoś obniżał wartości Mhz w HD2 do wartości na jakich pracuje HD Mini? Jak w tedy wygląda komfort pracy na telefonie oraz o ile % można zaoszczędzić na drenażu baterii? Na ile taki zabieg jest opłacalny?

I jeszcze jedno pytanie, żeby nie zakładać specjalnie nowego wątku, ale zabijcie mnie, bo w poprzednim moim temacie, który został zamknięty sugerowano, że odpowiedź znajduje się na forum.... mimo tego nie znalazłem na nie odpowiedzi.  A o to i one: czy jest możliwość ustawienia, żeby podczas aktualizacji pogody, akcji/kursów walut, itp telefon włączał sam automatycznie wi-fi, łączył się z siecią a po aktualizacji wszystkiego co trzeba wyłączał moduł wi-fi, żeby nie obciążało baterii? Mam router Wi-Fi w pokoju, nie korzystam z internetu operatora. Rano przed pójściem do pracy, taki automat update byłby super. Nie musiałbym ręcznie przełączać Wi-Fi na on, robić aktualizacji i ręcznie go wyłączać.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie

Odp: HTC HD2 a Mhz procesora HD mini?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2011, 15:57:49 »
Witam.
Przeglądając internet jak i to forum w poszukiwaniu ciekawych informacji na temat HTC HD2 i możliwości różnego rodzaju jego modyfikacji, usprawnień itp, naszedł mnie pewien pomysł (choć rewolucyjny on pewnie nie jest). Wiadomo, że bolączką HTC HD2 jest jego bateria. Fakt, to monstrum, ale jednak mógłby wytrzymywać nieco więcej czasu. Niemniej HD Mini posiada wolniejszy procesor niż HD2 ale bazuje na tym samym oprogramowaniu itd.

Z tego właśnie powodu chciałem zapytać czy HD2 pracuje zawsze na niezmienionej częstotliwości procesora czy jest ona ruchoma? I kontynuacja pytania. Na jakich wartościach Mhz pracuje HD Mini? Czy ktoś obniżał wartości Mhz w HD2 do wartości na jakich pracuje HD Mini? Jak w tedy wygląda komfort pracy na telefonie oraz o ile % można zaoszczędzić na drenażu baterii? Na ile taki zabieg jest opłacalny?

I jeszcze jedno pytanie, żeby nie zakładać specjalnie nowego wątku, ale zabijcie mnie, bo w poprzednim moim temacie, który został zamknięty sugerowano, że odpowiedź znajduje się na forum.... mimo tego nie znalazłem na nie odpowiedzi.  A o to i one: czy jest możliwość ustawienia, żeby podczas aktualizacji pogody, akcji/kursów walut, itp telefon włączał sam automatycznie wi-fi, łączył się z siecią a po aktualizacji wszystkiego co trzeba wyłączał moduł wi-fi, żeby nie obciążało baterii? Mam router Wi-Fi w pokoju, nie korzystam z internetu operatora. Rano przed pójściem do pracy, taki automat update byłby super. Nie musiałbym ręcznie przełączać Wi-Fi na on, robić aktualizacji i ręcznie go wyłączać.

Pozdrawiam serdecznie

Odp 1. Częstotliwość nie jest ustawiona "statycznie" - procesor pracuje ze zmienną częstotliwością zegara (chyba tak jest by default na seryjnych ROMach)- widziałem na Google kilka informacji o tym (jest to do znalezienia).

Odp 2. Hd2Tweak ściągnij i skonfiguruj opcje odnośnie połączeń Wi-Fi. Nie wiem nawet, czy standardowo w systemie nie jest to gdzieś ustawiane z poziomu menu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 16:04:02 wysłana przez sobaukw »

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2011, 16:07:49 »
[gmod]Nie cytujemy gdy odpowiadamy bezpośrednio pod postem, cytaty tniemy ![/gmod]

1. A czy w takim razie można ustawić, żeby HD2 operował na takich wartościach jak HD Mini? Czy LeoCpuSpeed posiada możliwość takiego dostosowania procesora? No i to pytanie o baterie ... czy to coś da. Bo bezsensu ograniczać pracę procesora, skoro żywotność baterii wzrośnie np o 1%. Takie 15-20% to już coś.

2. W systemie nie ma bo przekopałem strasznie. Albo jest moduł włączony, albo wyłączony. Ale sprawdzę w Hd2Tweak. Gryźć się z BSBTweakiem nie powinien?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 11:53:04 wysłana przez tomaszkap »

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2011, 16:08:24 »
podpisuje sie pod 2 pytanie, jeśli ogarniesz to kolego quong daj znać :)

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2011, 16:11:24 »
Witam.

Pozdrawiam serdecznie

Odp 1. Częstotliwość nie jest ustawiona "statycznie" - procesor pracuje ze zmienną częstotliwością zegara (chyba tak jest by default na seryjnych ROMach)- widziałem na Google kilka informacji o tym (jest to do znalezienia).

Odp 2. Hd2Tweak ściągnij i skonfiguruj opcje odnośnie połączeń Wi-Fi. Nie wiem nawet, czy standardowo w systemie nie jest to gdzieś ustawiane.

1. A czy w takim razie można ustawić, żeby HD2 operował na takich wartościach jak HD Mini? Czy LeoCpuSpeed posiada możliwość takiego dostosowania procesora? No i to pytanie o baterie ... czy to coś da. Bo bezsensu ograniczać pracę procesora, skoro żywotność baterii wzrośnie np o 1%. Takie 15-20% to już coś.

2. W systemie nie ma bo przekopałem strasznie. Albo jest moduł włączony, albo wyłączony. Ale sprawdzę w Hd2Tweak. Gryźć się z BSBTweakiem nie powinien?

Odp 2. Nie będzie się gryźć, bo oba narzędzie głównie wprowadzają zmiany w rejestrze i nie ma z tym problemu - kilka opcji występuje wspólnie w obu aplikacjach, z tym też nie ma większego problemu.  Musisz jednak uważać HD2Tweak ma kilka ustawień (odnośnie cache głównie), które mogą przy złej konfiguracji doprowadzić do tego, że będziesz musiał robić HR.

Zasada jest prosta - zmieniam tylko to, czego jestem pewien i co dla mnie jest niezbędne.

Połączone: [time]Styczeń 09, 2011, 16:16:12[/time]
Odp 1. Nie mam aż takiej wiedzy, jak to rozwiązać w WM, obawiam się jednak, że w HD2 to nie procesor zabija baterię, tylko głównie wyświetlacz. Sam telefon też jest zasobożerny energetycznie (jego komponenty). Opcje power safe zaawansowane też nie rozwiążą problemu o więcej, niż kilka godzin podtrzymania na baterii. To niestety jest drobną wadą w HD2. Jeżeli używasz często telefonu, w tym Wi-Fi / GPRS, to nie licz na wiele. O tym jednak już czytałem na tym forum gdzieś - takie wątki tu są na pewno!

P.s Czytałem też, że zmiana RADIA pomaga zaoszczędzić nieco prądu (lub też może to zadziałać w drugą stronę). Zmiana radia to jednak opcja, która w przypadku fabrycznego ROMu raczej będzie się wiązać ze zmianą ROMu.

P.s. 2. Można też wyłączyć kilka niepotrzebnych aplikacji, działających w tle, wyłączyć animacje, etc, hardcorowo też możesz zawsze zrezygnować z HTC Sensne.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 16:20:32 wysłana przez sobaukw »

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2011, 16:28:37 »
P.s. 2. Można też wyłączyć kilka niepotrzebnych aplikacji, działających w tle, wyłączyć animacje, etc, hardcorowo też możesz zawsze zrezygnować z HTC Sensne.

A jak wygląda sprawa baterii przy przesiadce na Androida?
Romów zmieniać na chwilę obecną nie chce, bo jeszcze nie czuje się dobrze w tym temacie a dwa nie chce na razie tracić gwarancji. 4 dni dopiero mam telefon, dajcie się nacieszyć :D.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2011, 16:35:53 »
A jaki masz teraz ROM? Wgraj ze strony HTC najnowszy 3.14, jest wyraźna poprawa trzymania baterii.

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2011, 16:39:34 »
A jaki masz teraz ROM? Wgraj ze strony HTC najnowszy 3.14, jest wyraźna poprawa trzymania baterii.

Wersja ROM 3.14.4792.2 (04666) WWE a więc wydaje się, że aktualny :)
Wersja Radia 2.15.50.14

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:12:28 »

To też jest rzecz względna - na drugim LEO mam 3.14 i nie widzę wyraźnej poprawy (może na czuwaniu jest kilka godzin dłużej)  - na prawdę wszystko zależy od stopnia napakowania gadżetów i aplikacji do systemu, częstotliwości  korzystania z netu, itp Nie spodziewajcie się, że nagle na nowym ROMie bateria będzie trzymała Wam tydzień, bo to chyba nie możliwe. :)

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:34:55 »

To też jest rzecz względna - na drugim LEO mam 3.14 i nie widzę wyraźnej poprawy (może na czuwaniu jest kilka godzin dłużej)  - na prawdę wszystko zależy od stopnia napakowania gadżetów i aplikacji do systemu, częstotliwości  korzystania z netu, itp Nie spodziewajcie się, że nagle na nowym ROMie bateria będzie trzymała Wam tydzień, bo to chyba nie możliwe. :)

Nikt nie oczekuje takich magii. Ale np wyciągając telefon z ładowarki w poniedziałek rano miło było by go ładować w środę wieczorem, a nie jak teraz - we wtorek wieczorem.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:43:59 »
Ja ładuję w poniedziałek wieczorem  :P

*

Offline mycior1

• *
  • 56
  • Sprzęt: iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:46:42 »
Ja w Poniedziaĺek popołudniu :P

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:47:18 »

Ja max po 24 godzinach (jak dużo korzystam z netu to nawet co 12 godzin).

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:54:13 »

Vonski, jak tak czytam różne wątki, to widzę, że expert tutaj jesteś nie mały, może Ty byś mi coś poradził w temacie mojego problemu ;) ?

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 09, 2011, 20:58:44 »

Vonski, jak tak czytam różne wątki, to widzę, że expert tutaj jesteś nie mały, może Ty byś mi coś poradził w temacie mojego problemu ;) ?

Zrozum - Ty wcale nie masz problemu. :)

Połączone: [time]Styczeń 09, 2011, 21:16:47[/time]
Zrozum, korzystanie z kanałów data (dane pakietowe - jednym słowem net) w każdym telefonie zjada baterię, o b/g/n Wi-Fi nie wspomnę. Dodaj do tego jeszcze GPS i system operacyjny, który mimo wszystko w wersji nie gotowanej jest mocno napakowany różnymi (niekoniecznie potrzebnymi) komponentami. HD2 ma procesor 1GHz, z mojej wiedzy odnośnie procesora wynikałoby, że nie zjedziesz z jego częstotliwością poniżej 730MHZ (plus minus) - wiele CI to nie da, więc nie czepiałbym się tak częstotliwości. Poza tym to nie częstotliwość sama w sobie powoduje większy pobór mocy  (przepraszam za kolokwializm), tylko ilość wykonywanych operacji. Zmniejszając częstotliwość, wydłużysz czas trwania operacji i na wiele Ci to się nie zda - nie zaoszczędzisz na tym jakiejś oszałamiającej dużej dawki energii w swojej bateryjce. :)

Aby móc realnie powiedzieć, że bateria trzyma dłużej (choć tak, jak pisałem wyżej - to pojęcie względne) musiałbyś przesiąść się na inny ROM i prawdopodobnie RADIO. Mniej zasobożerny ROM, mniej odpalanych aplikacji = dłuższy czas życia na baterii - proste. Zauważyłem, że za wszelką cenę chciałbyś wydusić kilka godzin z tej bateryjki, a w praktyce na wiele Ci się to nie zda. Po prostu w HD2 musisz przywyknąć by raz min. na 24 h podłączyć urządzenie do USB, lub ładowarki.

Masz zawsze opcję kupienia baterii o większej pojemności (niestety też o większych gabarytach) - nie jest to drogie rozwiązanie. Jak telefon trzyma CI od poniedziałku rano do wtorku wieczorem, to trzyma CI bateria dobrze.

Połączone: [time]Styczeń 09, 2011, 21:36:30[/time]
Na zakończenie dodam jeszcze, że HD2 nie potrzebuje dużo czasu do pełnego naładowania baterii (od kilku/ kilkunastu procent), więc w tym wszystkim jest jakiś plus.

Jeżeli masz jakieś wątpliwości, co do baterii, zawsze możesz skontaktować się ze swoim serwisem (mając uprzednio oryginalny ROM producenta/ operatora  na urządzeniu).

Nie polecam też jakiś specjalnych tooli, do wydłużania życia baterii -nie pomagają w praktyce wydajnie.

P.s - zmniejsz sobie podświetlenie wyświetlacza w opcjach swojego telefonu, zainstaluj operę min, wyłącz animacje  (w tym pogodę)i i wyłącz HTC Sense, a zyskasz trochę czasu na baterii, nawet na oryginalnym ROMie 1.66, czy 3.14.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 21:37:35 wysłana przez sobaukw »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 09, 2011, 21:52:08 »

Moim zdaniem 3 doby dla Leo przy normalnym użytkowania to nierealne. Nie z tym prockiem, ekranem i baterią. Zresztą nie rozumiem za bardzo tego problemu- dla mnie ważne jest, żeby sprzęt przeżył od rana do wieczora, bo przez noc mogę go zawsze podłączyć do ładowania. Póki tyle wytrzymuje- dla mnie jest o.k.

*

Offline rafgam

• 43
  • Sprzęt: Xperia Z;   aAM EU
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2011, 23:11:11 »

Moim zdaniem 3 doby dla Leo przy normalnym użytkowania to nierealne. Nie z tym prockiem, ekranem i baterią. Zresztą nie rozumiem za bardzo tego problemu- dla mnie ważne jest, żeby sprzęt przeżył od rana do wieczora, bo przez noc mogę go zawsze podłączyć do ładowania. Póki tyle wytrzymuje- dla mnie jest o.k.
Też uważam, że to wydumany problem - kto przez ponad 24 godziny nie ma dostępu do gniazdka w domu/pracy lub do gniazdka zapalniczki w samochodzie?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 09, 2011, 23:25:19 »

Mi ostatnio udało się utrzymać go przy "życiu" 3 doby i zostało dwadzieścia kilka % baterii. Nie był wtedy intensywnie używany: może z 10min rozmów dziennie, w sumie może z 30-40min na wifi i kilka smsów. Ale nie do tego jest HD2 (równie dobrze mogę go sprzedać i zamienić na nokie 3310). Mam rom 1.48 i zmieniłem radio na 2.07.51.22_2 (z wcześniejszym radiem ładowałem co 2 dni przy łagodnym użytkowaniu, chyba że więcej dzwonienia i innych to wtedy codziennie).
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 10, 2011, 11:02:35 »
Dziwne, że nie odesłano Was do FAQ ;-)

1. Oczywiście bezproblemowo możecie sobie konfigurować procesor i w zależności od óznych sytuacji zmieniać częstotliwość taktowania.  Trochę rozwalające jest pragnienie powrotu do częstotliwości starego procka ale pomimo kompletnie absurdalnych założeń jest to wykonalne. A w przypadku HD2 z androidem to już na maxa płynnie można jechać...

2. Bateria. Za jej zużycie w największej mierze odpowiada nie procesor, a EKRAN LCD i... radio.  Jakbyście nie spowolnili procesora to potencjane korzyści nie przekroczą 20%. Więcej już da wyłączenie 3g i auto przyciemnianie ekranu.

3. Zamiast kastrować sobie telefon lepiej kupcie większą baterię, jeżeli to dla was tak istotne aby nie ładować fona codziennie.
sgs III

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 10, 2011, 11:56:10 »
Ależ Panowie... po co te ataki. Przecież to bezcelowe. Wspominałem, że HTC to dla mnie nowość. Nie miałem w ręku wcześniej innych telefonów tej firmy. Po prostu byłem ciekawy i zastanawiało mnie, czy obniżenie wartości procesora do takich na jakiś bazuje HD Mini (a skoro HD Mini może to dlaczego HD2 nie?) spowoduje zmniejszenie użycia prądu. Odpowiedzieliście, że nie, że to bez celowe - ok :). Sprawa jest jasna. O to mi właśnie chodziło. Przecież to jest w tych telefonach piękne, że każdy może je modyfikować i usprawniać na własny sposób, pod swoje "oko". To tak jak z Linuxem. ;). I albo modyfikacja ma sens albo nie. Proste. W tym wypadku akurat nie ma i w porządku.

Kończąc, żeby nie zaśmiecać forum, takie jeszcze krótkie pytanie. Czy u Was jak podłączycie słuchawki też jest taki duży skok głośności na volume'ometrze z pozycji 0 na 1 ? Czy to nie powinno być bardziej płynne? I czy da się jakoś dostosować głośność beepu początkowego podczas uruchamiania telefonu ? Bo defaultowy jest strasznie głośny.

Dzięki serdeczne za wszelkie porady i co złego to nie ja ;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 10, 2011, 13:35:58 »
(a skoro HD Mini może to dlaczego HD2 nie?)
Nie wiem czy zauważyłeś, ale HD Mini ma zupełnie inny procesor niż Leo. To nie jest przetaktowany niżej Snapdragon. W HD Mini jest Qualcomm 7227 600 MHz, zaś w HD2 Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz. To zupełnie inne procki, z innej rodziny i o odmiennej architekturze.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 10, 2011, 18:07:24 »
Ależ Panowie... po co te ataki. Przecież to bezcelowe. Wspominałem, że HTC to dla mnie nowość. Nie miałem w ręku wcześniej innych telefonów tej firmy. Po prostu byłem ciekawy i zastanawiało mnie, czy obniżenie wartości procesora do takich na jakiś bazuje HD Mini (a skoro HD Mini może to dlaczego HD2 nie?) spowoduje zmniejszenie użycia prądu. Odpowiedzieliście, że nie, że to bez celowe - ok :). Sprawa jest jasna. O to mi właśnie chodziło. Przecież to jest w tych telefonach piękne, że każdy może je modyfikować i usprawniać na własny sposób, pod swoje "oko". To tak jak z Linuxem. ;). I albo modyfikacja ma sens albo nie. Proste. W tym wypadku akurat nie ma i w porządku.

Kończąc, żeby nie zaśmiecać forum, takie jeszcze krótkie pytanie. Czy u Was jak podłączycie słuchawki też jest taki duży skok głośności na volume'ometrze z pozycji 0 na 1 ? Czy to nie powinno być bardziej płynne? I czy da się jakoś dostosować głośność beepu początkowego podczas uruchamiania telefonu ? Bo defaultowy jest strasznie głośny.

Dzięki serdeczne za wszelkie porady i co złego to nie ja ;)

Nie miałem najmniejszego zamiaru Cię atakować ani nikogo innego ;-) Prędkość zużycia baterii idzie w pare wraz ze wzrostem wielkości i rozdzielczości ekranów w telefonach. Procesory też wtrącają tu swoje 3 grosze ale nowe technologie powodują, że tutaj udaje się czasem zwiększyć trochę wydajności bez zwiększania zużycia prądu z ekranem już tak lekko nie jest. 4.3 cala musi żłopać. Inna sprawa, że w HD2 coś nie tak jest z rilphone.dll tak że każdy nie może sobie tym dowolnie manipulować jak to miało miejsce w starszych HTC.  Wciąż uważam że radioromy w HD2 nie są tak dopracowane jak w HD1 ale to nie kwestia procka.
sgs III

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 10, 2011, 19:59:09 »
Dziwne, że nie odesłano Was do FAQ ;-)

1. Oczywiście bezproblemowo możecie sobie konfigurować procesor i w zależności od óznych sytuacji zmieniać częstotliwość taktowania.  Trochę rozwalające jest pragnienie powrotu do częstotliwości starego procka ale pomimo kompletnie absurdalnych założeń jest to wykonalne. A w przypadku HD2 z androidem to już na maxa płynnie można jechać...

2. Bateria. Za jej zużycie w największej mierze odpowiada nie procesor, a EKRAN LCD i... radio.  Jakbyście nie spowolnili procesora to potencjane korzyści nie przekroczą 20%. Więcej już da wyłączenie 3g i auto przyciemnianie ekranu.

3. Zamiast kastrować sobie telefon lepiej kupcie większą baterię, jeżeli to dla was tak istotne aby nie ładować fona codziennie.

Wszystko co piszesz została opisane już w tym wątku przeze mnie w moich powyższych postach.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 11, 2011, 10:22:03 »

Wersja Radia 2.15.50.14

btw. jeżeli masz to radio to zapewne masz  już HSPL i po gwarancji (o ile nie przywrócisz oryginału) imo radio chyba najlepsze.

sgs III

*

Offline quong

• 10
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 12, 2011, 00:25:17 »

Wersja Radia 2.15.50.14

btw. jeżeli masz to radio to zapewne masz  już HSPL i po gwarancji (o ile nie przywrócisz oryginału) imo radio chyba najlepsze.

No to dziwne bardzo, bo ja żadnych custom Romów nie wgrywałem. Telefon przyniesiony prost z salonu Plusa.

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 12, 2011, 22:15:52 »

Wersja Radia 2.15.50.14

No to dziwne bardzo, bo ja żadnych custom Romów nie wgrywałem. Telefon przyniesiony prost z salonu Plusa.

To skontaktuj się z PlusGSM i spytaj się ich, jak to jest w przypadku ich ROMów, uzyskasz informację z pierwszej ręki.