HTC Diamond przesiadka na HTC HD2 jakie wady i korzyści ?

• 15 Odpowiedzi
  • 3204 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
Przyznam, że po dłuższym użytkowaniu HTC Diamond zacząłem rozważać zmianę ...
Tylko na co ?
Przyszedł mi do głowy iPhone jednak jego usztywniona struktura podmiany oprogramowania oraz brak obsługi ... WM czyli np. Automapy spowodowało, że zacząłem na powrót myśleć o WM.
Jednak Leo jest dużo większy od Diamonda czyli jest to wada ...
A jak z baterią ? bo w Diamondzie też to była pięta achillesowa ... :(
Szybkość działania oprócz softu powinna być większa z uwagi chociażby na 2x mocniejszy procesor.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: HTC Diamond przesiadka na HTC HD2 jakie wady i korzyści ?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2010, 10:40:20 »
Akurat zmiana z Diamonda to same korzysci. Leo wcale nie jest taki duży, dobrze leży w dłoni, bateria 2 doby spokojnie przy normalnym użytkowaniu. A prędkość w stosunku do Diamonda to raczej x4 niż x2 ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2010, 10:50:18 »
To prawda - Leo w dłoni leży IDEALNIE i dzięki temu pomimo dużych rozmiarów - nie jest niewygodny.

Działa błyskawicznie.

Co do baterii - nie podam żadnych konkretnych okresów, bo sprawa jej obciążania jest mocno indywidualna, JA nie jestem nią szczególnie zachwycony, ale w pełni zadowolony.

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2010, 11:04:58 »
To prawda - Leo w dłoni leży IDEALNIE i dzięki temu pomimo dużych rozmiarów - nie jest niewygodny.
W dodatku jest bardzo cienki i dzięki temu niezauważalny nawet w kieszeni spodni - po prostu nie czujesz, że go masz.

*

Offline groblin

• 46
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 28, 2010, 15:26:02 »
Generalnie fajny gadzet i można polecić.
Co do baterii od 8 rano dziennie jakieś 3-4h rozmów, trochę navi, netu non stop przez HSDPA i tel już o 18 domaga się prądu. Wgrałem inne radio od tego co było w stokowym ROM-ie i zauważyłem że specjalnie nie ma różnicy w poborze prądu czy tel działał by dłużej. Jednak jest ciekawa prawidłowość, kiedy odłączymy go wieczorem od prądu to przez noc na radiu 2.07.... bateria spadnie o 2% natomiast na radiu 2.05... było to 20% nie miało to wpływu na długość użytkowania czy po prostu oszczędności energii. Tel ładuję tylko przez USB. Sądzę, że nowe radio troszeczkę oszukuje właśnie wskazanie poziomu baterii. Po prostu to jak ze spalaniem w samochodzie czy zamontujemy magnetyzer czy nie to i tak spali ile mu wlejemy. Naturalnie to moje subiektywne odczucie z użytkowania i ten post wcale nie służy do odradzenia zakupu.

*

Offline TD74

• **
  • 169
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2010, 15:53:09 »
no to chyba mnie uspokoiliście :)

Oczywiście, że bateria to sprawa mocno indywidualna ... ale zakładam, że mimo większego ekranu, a co za tym idzie większego poboru prądu, to większa niż w Diamondzie bateria przynajmniej to równoważy, jak jest lepiej to tylko na plus :)
Do Diamonda mam taką nieoryginalną, ale bardzo użyteczną i tanią stację dokującą Brando, zakładam, ze tu też coś takiego znajdę :)

Aktualnie głównym motywatorem przesiadki są zwiechy ... :( totalne, czasem konieczny restart ...
Ale zaletą wciąż było to że jest relatywnie mały ... no ale skoro mówicie, ze można sie do Leona przyzwyczaić to cool :)

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
  • Sprzęt: Htc Hd 2 (Leo), Samsung Soul SGH-U900
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2010, 17:19:50 »
Ja przesiadałem sie z iPhona 2G i Nokii N95 i Htc dużo lepiej leży w kieszeni niż N95. Jestem nieziemsko zadowolony, bateria przy moim użytkowaniu trzyma jeden dzień, jak dla mnie da radę się przyzwyczaić. Telefon jak na razie działa bez zarzutu i w 100 % zaspokaja moje zapotrzebowanie, ja polecam! :)

*

Offline McAron

• **
  • 128
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 28, 2010, 18:49:53 »
Jednak jest ciekawa prawidłowość, kiedy odłączymy go wieczorem od prądu to przez noc na radiu 2.07.... bateria spadnie o 2% natomiast na radiu 2.05... było to 20% nie miało to wpływu na długość użytkowania czy po prostu oszczędności energii.
Dziwne. Mam radio 2.05... . Telefon zostawiony na noc z aktualizacją pogody co trzy godziny i poczty e-mail co dwie godziny - spadek baterii zaledwie 4%.
Sprawdzę to raz jeszcze tej nocy przy naładowanej na full baterii.

*

Offline TD74

• **
  • 169
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 28, 2010, 19:06:43 »
a jak bardzo doskwiera brak rysika ?
czy posiada funkcje notatek odręcznych, które zwykłem czynić właśnie rysikiem ?

*

Offline groblin

• 46
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 28, 2010, 19:35:19 »
Jest na forum filmik o tym czym piszesz. Napiszę tak: kupić i sie nie zastanawiać naprawde kawał fajnego sprzeta i szkoda klawiaturę męczyć.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 28, 2010, 19:47:13 »
@TD74 - "a jak bardzo doskwiera brak rysika ?"

Wcale nie doskwiera. Dziś bawi mnie jak wspomnę cień swojego rozczarowania kiedy się zorientowałem, że mój nowy Leo nie ma rysika - bo bardzo byłem do rysika przyzwyczajony.

Dopóki nie przesiadłem się na Leo - nie zdawałem sobie jak bardzo doskwiera OBECNOŚĆ rysika ;-)

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
  • Sprzęt: Htc Hd 2 (Leo), Samsung Soul SGH-U900
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 28, 2010, 22:40:41 »
Rysik do tak dużego ekranu nie jest potrzebny, jeszcze z zoomem... Nie zdarzyło mi się trafić w inny obszar niż chciałem, może na początku ;P

*

Offline McAron

• **
  • 128
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2010, 07:19:26 »
Sprawdziłem raz jeszcze stan zużycia baterii.
Niedziela godz 23.00 stan naładowania 100%.
Poniedziałek godz. 7.15 stan naładowania 98%.
Oczywiście stały dostęp do internetu z automatyczną aktualizacją pogody i poczty. :ok:

*

Offline groblin

• 46
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 01, 2010, 10:39:31 »
Sprawdziłem raz jeszcze stan zużycia baterii.
Niedziela godz 23.00 stan naładowania 100%.
Poniedziałek godz. 7.15 stan naładowania 98%.
Oczywiście stały dostęp do internetu z automatyczną aktualizacją pogody i poczty. :ok:

Widzisz u mnie jak mówiłem wskaźnik zachowywał się inaczej natomiast nie miało to wpływu na długość działania tel.

*

Offline Robik99

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC: Sensation, HD2, MDA IV(ERA) parę na Symbianie
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 14, 2010, 12:41:00 »
Przyznam, że po dłuższym użytkowaniu HTC Diamond zacząłem rozważać zmianę ...
Tylko na co ?
Przyszedł mi do głowy iPhone jednak jego usztywniona struktura podmiany oprogramowania oraz brak obsługi ... WM czyli np. Automapy spowodowało, że zacząłem na powrót myśleć o WM.
Jednak Leo jest dużo większy od Diamonda czyli jest to wada ...
A jak z baterią ? bo w Diamondzie też to była pięta achillesowa ... :(
Szybkość działania oprócz softu powinna być większa z uwagi chociażby na 2x mocniejszy procesor.

Kabelki, ładowarki (w tym samochodowe) i uchwyty nie pasują  :] :D
HTC SENSATION
ROM 3.33.401.6
Radio 11.76A.3504.00U....
***UNLOCKED***  HBOOT 1.27.0000 S-OFF

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 15, 2010, 19:14:29 »
Więc przedstawię tutaj swoją opinię. Przesiadka z Touch Pro.
Myślałem że TP jest dobrze wykonany, ale LEO to półka wyżej, przynajmniej wg. mnie.
Reakcja na dotyk natychmiastowa. (nie licząc przywiech bo też takie się zdarzają, że po prostu czasem 2-3 razy trzeba nacisnąć a ekran wydaje się być nieaktywny - najczęściej po wybudzeniu)
Automapa rewelka pod kątem wielkości ekranu. Teraz swobodnie mogę palcem w czasie jazdy pojechać z zoomem nie martwiąc się, że trafię w coś innego niż to co chciałem.
Wg. mnie audio na duużo lepszym poziomie. Testowałem te same mp3 na tym samym odtwarzaczu i różnica jest znaczna na korzyść leo oczywiście.

Procesor - wreszcie wydaje się być ta moc optymalna dla WM. Teraz jadę na automapie, słucham muzyczki i mogę odebrać telefon w między czasie.

Wielkość - tutaj są zdania podzielone. Oczywiście jak się ma dwie ręce wolne to rewelka - w jednej ręce trzymasz leo drugą ręką obsługujesz. Problem moim zdaniem zaczyna się gdy obsługujesz jedną reką - tutaj wielkość ekranu daje o sobie znać, choć można się nauczyć.

Minus przeogromny dla HTC - brak samochodowej ładowarki, oczywiście można sobie dokupić (70 zł w plecy) ale raczej z wcześniejszych telefonów nie podbierzesz bo zmieniło się gniazdo z miniUSB na microUSB.
Drugi minus to problem z dobraniem uchwytu samochodowego. Telefon jest duży i trzeba uważać, żeby kupić z odpowiednim rozstawem ramion.

Kolejny minus to taki, że jeszcze możesz trafić na egzemplarz z pierwszej partii produkcji i będziesz musiał wysłać na gwarancję zamiast się cieszyć sprzętem.

Nastepny minus z przymrużeniem oka : możesz dostać w łeb jak będziesz się nim bawił idąc ulicą, bo będzie wzbudzał zainteresowanie i pewnie u niektórych zazdrość. Wiadomo, nawet na rynku wtórnym jest jeszcze sporo wart.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777