HD2 TMobile Dual Sim - podróba?

• 70 Odpowiedzi
  • 18646 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HD2 TMobile Dual Sim - podróba?
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 09, 2011, 08:37:26 »
Łał. Jestem zwolennikiem ukradzionych pomyslów, nieźle. A kolega jurasa ma oczywiście na komputerze i w telefonie tylko oryginalne programy i mp3-ójki i filmy. Tak? Poza tym to w tych podróbkach cały środek to chińska myśl techniczna od początku do końca, kopią jest tylko obudowa. Nie mam zamiaru nikogo namawiać do kupowania tego, irytuje mnie tylko wasze podejście że jeśli ktoś to kupi to musi być głupi. Powtarzam, na rynku nie ma alternatywy dla tych podróbek. Pozatym jak pisałem wcześniej używam dual sima c1000 i z własnego doświadczenia wiem że te telefony w niczym nie ustępują europejskim w podobnej niesmartphonowej klasie a nawet je przewyższają z powodu właśnie dual sim a dla mnie to właśnie priorytet w telefonie. Dlatego właśnie ja nie mam obaw o jakość telefonu rodem z chin i jestem w stanie go kupić mimo braku gwarancji choć chinole piszą w aukcjach że w razie co to wymienią na nowy.
A cała dyskusja wydaje mi się jest raczej z powodu zachowania pana chinskibadziew który jak ktoś napisał w aukcjach liczy na to że ktoś może się nie połapać że to podróba. I to jest oczywiście naganne, ale co zrobić, jaki kraj tacy sprzedawcy.
Jak ktoś sobie na ebay znajdzie podróbę to w opisie na samym początku jest zawsze napisane że to nie oryginał. U nas tej kultury w handlu brakuje no ale to dotyczy całego handlu w naszym kraju gdzie sprzedawcy celowo nie mówią całej prawdy jeśli ktoś nie zapyta o nią.

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #61 dnia: Luty 09, 2011, 11:29:58 »
@Akantu
Zapraszam do siebie, przekonasz się czy faktycznie mam same legalne oprogramowanie czy skubię na boku, bo przecież nie uwierzysz że mam same legale.

Cała dyskusja właśnie wzięła się z powodu tej chińskiej myśli technicznej, której nie przeszkadza wsadzić jakieś bebechy i podpisać HTC. Przeciwko procederowi protestuję. Przecież wyraźnie pisałem że nie mam nic  przeciwko chinskim produktom pod warunkiem, że nie będą udawać oryginałów.

Skoro, jak rozumiem, Twoje łał ma przeczyć mojej tezie, powiedz czy tylko producent jest oszustem podrabiając towar czy kupujący też? W naszym kraju jeszcze nie słyszałem o ściganiu klientów podróbkiewiczów. We Francji już na przykład parę pań zdziwilo się mocno gdy policja podczas zatrzymania postawiło zarzut kupna z nielegalnego źródła nielegalnego towaru (chodziło o jakieś torebki które nawiasem mówiąc były lepiej wykonane od oryginału bo uszte na nowoczesnych maszynach a oryginał robiony był na jakiś bardziej leciwych i kosztujący krocie.)

Rozumiem Twój wybór może konieczny ale chyba nie pochwalasz napisu htc na leonixie?
Możliwe że sam nabyłbym taki sprzęt gdyby wszystko działo się na oficjalnych kanałach.
Jak się okazuje, kupując sprzet np z Hong Kongu czy z Chin, wcale nie musi on dotrzeć do Ciebie a końcowa cena wcale nie musi być taka jaką skalkulowałeś sobie po kosztach wysyłki. Nie jest powodowane to nieoryginalnym sprzętem a przepisami celnymi. (w necie można łatwo znaleźć opisy takich przypadków z tabletami np) Gdyby jeszcze dołożyć ściganie za patenty i podróby, nie kończyłoby się wszystko tylko na kosztach finansowych ale niejednokrotnie postępowaniem prokuratorskim i sądowym.

W większości państw jeszcze na szeroką skalę takich procederów dla pojedyńczych klientów nie wprowadza się, ale dla większych importerow już tak. Ba! Tzw legalni producenci sprzętu elektronicznego kiedyś w Niemczech na targach zostali "zwinięci" z powodu złamania patentow.

Trzeba mieć świadomość jakie popełnia się ewentualne wykroczenia, można się zgodzić że poki co klient jest bezkarny ale samo gówno od napisu htc nie zacznie pachnieć.
Przestanie być g...nem kiedy przestanie udawać i zacznie się bronić swoim własnym imieniem.

Czy trzeba dorabiać do tych oczywistości jakieś ideologie broniące podrób? Możemy się zgodzić że sprzęt jest potrzebny ale przyznaj że gra nieuczciwie.
Dlaczego musimy dyskutować i udowadniać sobie sprawy oczywiste?

« Odpowiedź #62 dnia: Luty 09, 2011, 11:57:34 »
No w sumie się zgadzam. Mi nie zależy na napisie hd2 czy htc, nie z tego powodu chcę to kupić, nie mam potrzeby kumplom się chwalić jaki to mam fajny telefon, Poza tym uważam że chwalenie się telefonem to wiocha kompletna i śmiać mi się chce jak widzę człowieka ostentacyjnie bawiącego się fonem w centrum handlowym niczym dzieci zegarkami tuż po komunii (gorsi są tylko ci co chodzą z bluetooth w uchu bo a nóż ktoś zadzwoni). Określiłem czego potrzebuję i moje wymagania spełniają tylko chinole ze swoimi podróbkami. Może i moje wymagania nie są duże co do telefonu, może i chinole nie powinni się podszywać pod oryginał, ale się podszywają i nic nie poradzimy. Zawsze można nie kupować tego i liczyć że nikt nie kupi i chinole przestaną produkować, ale to raczej nie nastąpi poza tym bym musiał wtedy robić to czego chcę uniknąć czyli noszenia po telefonie w każdej kieszeni.

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #63 dnia: Luty 09, 2011, 12:17:42 »
Jak to miło z inteligentnym pogadać. Cieszę się że doszliśmy do porozumienia, może inni też wyciągną jakieś wnioski na przyszłość?

akantu, używasz jakiegoś dual sima który jest podobny do czegoś na rynku?
Pytam bo ciekawią mnie rzeczywiste możliwości tych urządzeń i jak bardzo odbiegają sprzętowo od oryginału. Akceptacja ich osiągnięć to jedno a faktyczne możliwości drugie. Tak na spokojnie gdybyś mógł coś więcej napisać o tych telefonach...

« Odpowiedź #64 dnia: Luty 09, 2011, 12:34:42 »
A bardzo proszę: http://allegro.pl/telefon-c1000-tv-dual-sim-fm-mp4-mp3-aparat-video-i1449319625.html
Z wyglądu podobny zupełnie do niczego. Z przodu lakierowane na czarno aluminium reszta z gumowanego plastiku na którym nie widać odcisków palców i jest dość przyjemny w dotyku. Ekran dotykowy w dość słabej rozdzielczości oczywiście rezystancyjny. Kupiłem go w kwietniu 2009 i wtedy nie było chyba jeszcze pojemnościowych :-)
Odtwarza muzykę dość dobrze na dobrych słuchawkach bo "oryginalne" to raczej są słabe. Telewizja odbiera w zależności od sygnału czasem bardzo dobrze czasem słabo (szkoda że nie przewidzieli możliwości podpięcia zewnętrznej anteny umieszczonej np w samochodzie, wiem wiem jak jade to nie oglądam tv ale jak w korku stoję to zdarzy mi się oglądać). Radio też dobrze odbiera choć jest prądożerne ale to chyba z powodu zintegrowanego tunera radia i tv (na baterii gra jakieś 8 godzin). Normalnie bateria trzyma do pięciu dni na urlopie gdy mało dzwonię a w czasie pracy około dwa dni. W zestawie dwie baterie.
Nie wiem co jeszcze chcecie wiedzieć

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #65 dnia: Luty 09, 2011, 13:01:49 »
Mnie interesuje obsługa konta gmail, dokumentów worda, możliwość nagrywania rozmowy telefonicznej w trakcie używania słuchawki bluetooth oraz synchronizacji z PC albo z kontem exchange. O komfortowym wprowadzaniu tekstu nie wspominam, to nie możliwe.

Gdybyś zechciał potestować te funkcje...

« Odpowiedź #66 dnia: Luty 09, 2011, 13:40:52 »
Aale pojechałeś. Ja na prawdę mam małe wymagania, żadnej z tych funkcji nie używałem nigdy i są chyba niemożliwe w c1000. Te funkcje co piszesz to raczej w smartphonach tylko. Jedyne co mogę napisąć to nie kupuj c1000 bo nie spełni twoich oczekiwań:-) To prosta i tania komóra. Tekst można wprowadzać dość komfortowo za pomocą ekranowej klawiatury i rysika znajdującego się w obudowie.

*

Offline bahni

• 48
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S,Tosia TG01,Sony EricssonP1...
« Odpowiedź #67 dnia: Luty 09, 2011, 17:16:35 »
Cena tego urządzenia jest wysoka porównując inne chińskie podróbki, więc może nie jest to taka żenada.
Wasz HD2 używana kupicie w podobnej cenie.

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
« Odpowiedź #68 dnia: Luty 09, 2011, 19:49:00 »
Cena tego urządzenia jest wysoka porównując inne chińskie podróbki, więc może nie jest to taka żenada.
Wasz HD2 używana kupicie w podobnej cenie.

Chyba żartujesz.

To, że barany za tyle to kupują nie znaczy, że to tyle kosztuje. Przy zamówieniu 5 sztuk wysyłka free a cena poniżej 200USD więc niecałe 600pln sztuka. Kwestia tylko czy dowalą na granicy cło i podatek ale z doświadczenia wiem (a sprowadzam z Hong-Kongu regularnie dużo towaru związanego z modelarstwem więc też elektronika) - że jeśli odbiorcą jest osoba prywatna a nie firma to dają mi vat średnio na co piątą paczkę.
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

« Odpowiedź #69 dnia: Luty 09, 2011, 19:54:16 »
kupować podróby i tandetę to jedno ale jeszcze wmawiać nam że jesteśmy frajerami bo i to i to jest w CHRL produkowane to skrajny idiotyzm.  :ok: Polecam wizytę u lekarza, tomografia na 100% wykaże pustostan w głowie!

A Pan chinskibadziew nie odpowiedział na zasadnicze pytanie: czy urządzenia pracują na oryginalnym oprogramowaniu windows z licencją?
Witam

Jeśli napiszę że tak to szanowne grono i tak w to nie uwierzy więc proszę kontaktować się  w tej sprawie z jego producentem lub dostawcą oprogramowania.

Połączone: [time]Luty 09, 2011, 20:02:25[/time]
@chinskibadziew
"...Myślę że nie trzeba tłumaczyć i każdy wie o co chodzi zwłaszcza użytkownicy HTC bo ta firma wręcz dopieszcza swoje telefony pod tym względem a chinskibadziew dociera do odbiorcy tylko z wgranym windowsem i od jego wiedzy i możliwości zależy to jak te ghz zostaną wykorzystane .
Myli się pan też że chińscy producenci nie tworzą własnych marek przykładem jest samo HTC które jest z Tajwanu tak jak MTK czy Meizu.Tylko że te firmy mają jedną wadę doją kieszenie klientów bez litości  a sobie wypłacając milionowe apanaże...."

Doją kieszenie zapewne niemądrego klienta? A co to za głupota o darmowym windows mobile?
Poza tym, każdy kto kupuje od firm jakiś chip, płaci nie tylko za sztukę owego ale też za wszystkie możliwości scalaka. Jeżeli firma nie ma zamiaru wykorzystać z danego chipu jakiegoś elementu, podpisuję odpowiednią umowę i na mocy licencji udzielonej przez producenta ma prawo do wykorzystania jedynie tych możliwości które są zawarte w umowie.

Być może taniej im było zainstalować inny chip do gps niż zapłacić za ten kttóry oferował snapdragon. Tyle że niekumaty klient kupi dla przeszłej już sławy sirfa i nie zastanowi się dlaczego snapdragon jest taktowany mniejszymi GHz i nie ma tej funkcjonalności co w firmowym sprzęcie.

Jest jeszcze parę tzw "myków" w licencjach oprogramowania i sprzętu obejmujące również wartość intelektualną a nie tylko cenę za sztukę konkretnego scalaka. Tych już oświeceni zliczacze kosztów produkcji nie podają.

Czy zwolennicy chinskiegobadziewia wiedzą już jak są dymani przez producenta tego czegoś?
Producent wykorzysta waszą naiwność i posunie wam pięknie podrobioną obudowę z napisem htc a wy będziecie mi udowadniać że ja jestem dymany.
Gdyby dual sim rzeczywiście miał takie super wzięcie jak niektórym się wydaje, producenci już dawno chwycili by ten kawałek tortu.

Dla informacji pana chinskiegobadziewia, są producenci markowi ktorzy produkują dual simy i jakoś szału na te urządzenia nie ma. Polecam ulubioną wyszukiwarkę która podpowie kto produkuje.
I nikt nie będzie odcinał gałęzi dual simami bo to haniebnie cieniutka gałązka jak na dzisiejszy moment. Z resztą jakoś te podróby też specjalnego wzięcia nie mają.
Pozostaje jedynie znosić waszą niewiedzę którą próbujecie przekonywać do bubla.
Witam

W niczym nie będę Pana wyprowadzał z błędu widzę że jest Pan szeroko poinformowany w szerokim zakresie zagadnień tu opisanych i niech tak zostanie .

Połączone: [time]Luty 09, 2011, 20:18:12[/time]
cervandes i jurasa, widać że na elektronice się znacie tylko z poziomu półki sklepowej i reklamy. Wy na prawdę nie wiecie jak powstaje telefon?? jakie centra rozwoju, jakie testy? Ściągnijcie sobie dokumentację techniczną tego snapdragona a przeczytacie w niej jak połączyć do niego inne podzespoły, jak doprowadzić zasilanie itd itp. Projektowanie nowego telefonu wygląda tak: procesor bierzemy od jednego producenta, kartę sieciową od innego, pamięć od kolejnego, moduł GSM czy tam 3G od jeszcze innego i GPS od kolejnego itd. Rola HTC czy apple czy innego samsunga sprowadza się do tego aby te podzespoły połączyć w jedną całość co nawet nie jest trudne bo wszystkie schematy mają podane jak wół w dokumentacji danego podzespołu. I na prawdę nie trzeba jakiegoś studia rozwoju czy jak to tam nazywacie. Z resztą te barany z appla nawet nie potrafili anteny GSM umieścić w odpowiednim miejscu przez co iphony zasięg traciły, więc o jakich testach producenta wy piszecie, o jakich badaniach rozwojowych? Dam głowę że średnio rozgarnięty elektronik jest w stanie zaprojektować telefon taki jak HD2, bo to nic trudnego. A kolegom proponuję poczytać Elektronikę praktyczną lub dla początkujących elektronikę dla wszystkich. Za dwa lata będziecie już mieli jakieś pojęcie w temacie to pogadamy.

A chinole oczywiście wsadzają w te podróbki "przestarzałe" podzespoły bo inaczej byłyby one sporo droższe.
Ale czy to źle?? Od paru lat używam poczciwego FS pocket loox n560,  kupiłem go gdy FS ogłosił koniec produkcji i ceny mocno spadły. Do dziś chodzi bardzo dobrze, działają na nim wszystkie programy jakich potrzebuję. Powtarzam więc że jeśli ktoś nie potrzebuje wodotrysków w telefonie to ta podróba jest spoko. A i ekran ma pojemnościowy multitouch wvga, nawet wam się sprawdzić nie chciało a urągacie na niego. Jak nie wierzycie to filmy na youtube sobie pooglądajcie, jak wół widać ze multitouch. Piszecie że z tandetnych materiałów ale czy któryś z was miał tą podróbkę w rękach? czy tak piszecie bo tak wam się zdaje?

Pozatym jeśli ktoś potrzebuje dual sim to niestety jest skazany na chińskie podróbki no bo nie ma nic innego za wyjątkiem jakiegoś samsunga i wspomnianego wcześniej przeze mnie GIGABYTE. No a jeśli jeszcze chcesz mieć w telefonie nawigację z ekranem minimum 3.8" (po looxie wiem że do nawigacji 3.5" to za mało) i rozdzielczości wvga no to już zostają tylko i wyłącznie podróbki bo producenci oryginałów ten segment olewają.

Jeśli chodzi o to że chinole się nadają tylko do składania to myślę że się mylicie. Tak było na początku produkcji w chinach. Gdy cały świat przeniósł tam fabryki to jednocześnie dostarczył chińczykom najnowsze technologie. Wg mnie chinole właśnie zaczęli nad tą technologią panować i niedługo będą potęgą w elektronice tak jak kiedyś japonia, z resztą to chyba już są. Aż mi się przypomniał fragment filmu Powrót do przyszłości kiedy to na dzikim zachodzie doktor gdy zobaczył zepsuty scalak powiedział do Martiego że nic dziwnego że się zepsuł bo przecież japoński,a Marti na to że przecież japońce robią najlepszą elektronikę...

Połączone: [time]Luty 08, 2011, 23:33:31[/time]
Aha tu jest ten test tego Gigabyte na procku Mediatek MTK6516 http://pda.pl/recenzje/gsmart_s1205/
Witam

Podziwiam Pana upór i chęć  przedstawienia wartości "chinskiegobadziewia"  jednak jak widać żaden z Panów nie miał z tym styczności a wie o nich więcej jak my użytkownicy jak działają i z czego są zrobione może nawet myślą że z bambusa ...... bo tego w chinach nie brakuje :-)

Połączone: Luty 09, 2011, 20:36:41
Łał. Jestem zwolennikiem ukradzionych pomyslów, nieźle. A kolega jurasa ma oczywiście na komputerze i w telefonie tylko oryginalne programy i mp3-ójki i filmy. Tak? Poza tym to w tych podróbkach cały środek to chińska myśl techniczna od początku do końca, kopią jest tylko obudowa. Nie mam zamiaru nikogo namawiać do kupowania tego, irytuje mnie tylko wasze podejście że jeśli ktoś to kupi to musi być głupi. Powtarzam, na rynku nie ma alternatywy dla tych podróbek. Pozatym jak pisałem wcześniej używam dual sima c1000 i z własnego doświadczenia wiem że te telefony w niczym nie ustępują europejskim w podobnej niesmartphonowej klasie a nawet je przewyższają z powodu właśnie dual sim a dla mnie to właśnie priorytet w telefonie. Dlatego właśnie ja nie mam obaw o jakość telefonu rodem z chin i jestem w stanie go kupić mimo braku gwarancji choć chinole piszą w aukcjach że w razie co to wymienią na nowy.
A cała dyskusja wydaje mi się jest raczej z powodu zachowania pana chinskibadziew który jak ktoś napisał w aukcjach liczy na to że ktoś może się nie połapać że to podróba. I to jest oczywiście naganne, ale co zrobić, jaki kraj tacy sprzedawcy.
Jak ktoś sobie na ebay znajdzie podróbę to w opisie na samym początku jest zawsze napisane że to nie oryginał. U nas tej kultury w handlu brakuje no ale to dotyczy całego handlu w naszym kraju gdzie sprzedawcy celowo nie mówią całej prawdy jeśli ktoś nie zapyta o nią.

Witam

Mam kilka słów wyjaśnienia odnośnie tego zdania:
 "Jak ktoś sobie na ebay znajdzie podróbę to w opisie na samym początku jest zawsze napisane że to nie oryginał. U nas tej kultury w handlu brakuje no ale to dotyczy całego handlu w naszym kraju gdzie sprzedawcy celowo nie mówią całej prawdy jeśli ktoś nie zapyta o nią."
Są dwie sprawy że Ebay i np.Allegro nie wolno porównywać do siebie to co jest dozwolone na ebay w allegro kończy się zawieszeniem konta.Chodzi mi konkretnie o jasne pisanie że sprzedawany przedmiot  jest nie jest oryginalny a tylko podobny i pochodzi od innego producenta na ebay jak pan wspomniał to norma i mile widziany dodatek opisu na allegro jest to ZAKAZANE !
Jest tak zapewne dlatego że ebay to firma o zasięgu światowym która nie boi się takich firm jak apple itp dla których to allegro może co najwyżej pucować witryny ich salonów .Co do sprzedawców to chyba ma pan rację ale myślę że kilku uczciwych się znajdzie ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 20:36:41 wysłana przez chinskibadziew »

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #70 dnia: Luty 13, 2011, 19:23:55 »
Mały OT
Jeśli podróba dotyczy "tylko" takiej rzeczy jak telefon, można to jeszcze przełknąć.
Kiedy jednak zaczyna to dotykać mojej innej pasji:

http://wspinanie.pl/forum/read.php?14,493344

zaczyna się robić już mniej filozoficznie i zaczyna śmierdzieć grobem.
I nikt mnie nie przekona "że czarne jest czarne a białe jest białe"