HD2 spalił mi kartę??

• 10 Odpowiedzi
  • 2957 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HD2 spalił mi kartę??
« dnia: Sierpień 21, 2011, 19:37:37 »
Witam,
Mam problem, włączyłem dzisiaj rano mojego htc (wyłączam go raczej na noc) i pokazał się komunikat, że nie może czytać karty i czy ma ją sformatować? Wyciągnąłem kartę z telefonu, ale laptop też jej nie widzi. Pościągałem różne programy do odzyskiwania danych czy formatowania kart i żaden go nie widzi. Czy to możliwe, że telefon ją spalił? Chciałbym chociaż odzyskać z niej zdjęcia, czy jest na to jakiś sposób??

*

Offline ramzes

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
Odp: HD2 spalił mi kartę??
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2011, 19:00:24 »
O ile dobrze pamiętam nazwę programu - SDFormatter. Powinno zadziałać i pomóc.
Oczywiście zawsze istnieje szansa że karta padła.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2011, 20:16:27 »
ale czy to możliwe, że ten telefon spalił kartę??

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2011, 21:36:41 »
Nie wiem czy to możliwe że leo spalił kartę ale wiem że pamięci flash też się psują i to nawet często. Odzyskiwanie z uszkodzonej karty ciężka sprawa. Nie wiem jakich programów używałeś bo nie napisałeś.

*

Offline ramzes

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2011, 21:43:01 »
o odzysku możesz raczej zapomnieć. Program który podałem jeśli zadziała "uratuje" Ci kartę.

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2011, 20:59:35 »
to samo mi sie przydarzyło.
karta używana niecały rok.
karta A-Data 8GB zrobiłem restart telefonu przez przycisk on-off i nagle pokazuje sie wiadomość ze nie czyta i chce formatowac karte.
karte czyta tylko w niektórych czytnikach ale pokazuje 30 MB - podobny efekt daje zmiana jednostki alokacji.

niestety karty juz nie udało sie uratować - sprawdziłęm kilka-kilkanaście programów i nic.

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2011, 10:16:23 »
jakiś czas temu (dobrze ponad rok) założyłem podobny temat, albo Leo załatwił mi kartę albo po prostu padła sama, niedługo po tym padła mi kolejna, za poradą z forum zakupiłem markową kartę, taką z napisem Made in Japan i działa do dzisiaj (odpukać w nie malowane) :)
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2011, 14:09:44 »
No właśnie, czasami oszczędność zamienia się w rozrzutność.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2011, 18:41:11 »
Miałem podobne objawy karta kingston 4 Gb japan pewnego dnia przestała działać. Żaden czytnik jej nie widział, dopiero nokia z serii BB5 wykryła kartę, formatowanie i karta działa nadal w Leo. Teraz zawsze najpierw sprawdzam w noki

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 29, 2011, 19:44:52 »
jak nie zapomne to sprawdze jutro. w robocie mam jakąs starą nokie e50, tylko ciekawi mnie czy ona odczyta 8GB

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 29, 2011, 22:26:26 »
jakiś czas temu (dobrze ponad rok) założyłem podobny temat, albo Leo załatwił mi kartę albo po prostu padła sama, niedługo po tym padła mi kolejna, za poradą z forum zakupiłem markową kartę, taką z napisem Made in Japan i działa do dzisiaj (odpukać w nie malowane) :)

Kupując kartę rok temu, miałem to na uwadze i specjalnie kupiłem wtedy prawie najdroższego Sandisc`a. Jak widać nie pomogło. Także nie ma reguły.