HD2-pytania

• 8 Odpowiedzi
  • 1769 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HD2-pytania
« dnia: Październik 02, 2010, 16:17:52 »
Na początku powiem Cześć, bo to jest mój pierwszy post. A teraz zacznę od początku. Kiedyś miałem Nokię N95 a teraz po długiej przerwie chciałbym kupić sobie coś nowego. Po długich oględzinach różnych komórek i wielu wizytach w salonach operatorów mam dylemat nad: HTC HD2 i HTC Desire HD (najpierw zastanawiałem się nad Desire ale jak wyjdzie coś takiego samego z wiekszym ekranem to postawiłem na wersję HD). Trochę czytałem na róznych forach na temat tych telefonów i przygotowałem sobie zbiór pytań na które chciałbym aby ktoś cierpliwy mi odpowiedział.
Czy strony internetowe(czaty np: wp.pl) działają tak jak na komputerze? Wejdę sobie na każdą stronę i zobacze wszystko?
Czy w przeglądarce są zakładki/ można między nimi łatwo przechodzić do innych/ zapamiętywać strony i przechodzić do nich?
Czy dałoby się w jakiś sposób ściągać piosenki np. z YouTube, Wrzuty? Lub jakiś specjalny program do tego istnieje?
Czy jak wejdę na torrenty. org (bez reklam) to będę mógł sobie jakiś film ściągnąć jak na komputerze? (pobierz torent i download)
Czy do takiego telefonu jest niezbędny antywirus?
Odtwarzacz muzyki? Da się zainstalować dowolny z wieloma opcjami? Zależy mi na jak najlepszej jakości dzwieku przez dobre słuchwki. Oba mają dobrą jakość?
Czy jak wrzucę sobie jakiś film z komputera w popularnych formatach to czy pójdzie normalnie na telefonie? Na HD2 są jakieś programy ale czytałem że na Androida jest jakis program ale kosztuje 10$.
Czy jak wsadzę karty pamięci 32gb to będzie śmigać bez problemów, zawieszeń i tak dalej? Apropo N95 nie chce żeby cokolwiek mi się zacinało.
Jest jakaś konkretna baza z programami na WM po polsku?
Połączenie z internetem, da się zrobić coś takiego że jak będę w domu lub innym miejscu z otwartym WIFI to automatycznie może się łączyć a jak nie ma wifi to tylko jedna aplikacja/program wybrana prze zemnie łączy się  z internetem, lub żaden? Czytałem że na Androidzie jest z tym problem.
Jak jest z aktualizacjami WM i Androida? Aktualizują się automatycznie czy w wybranym prze zemnie, mnie momencie?
Połączenie bluetooth działa normalnie z każdym telefonem a nie jak iPhone?
Jak jest z tymi nakładkami od operatora? Da się je usunąć bez przeszkód/ to coś da że usunę czytałem ze podobno szybciej będzie pracował.
Voice Serach to można sobie włączyć/zainstalować dla WM i Androida czy jak to działa?
Nawigacja, jak wgram sobie nawigacje z mapami to poźniej będę ciągnął tylko sygnał GPS bez korzystania z internetu? Chyba na WM są jakieś a na Androidzie?
Gry z czujnikiem ruchu działają na tym i na tym?
Mam e-maila na gmail'u, pewnie jest coś żeby zsynchronizować pocztę z telefonem. A dałoby się kilka adresów e-mail?
Po co zmmieniać Radio ROM, co to daje?
Czy każdy telefon ma CID, te ze sklepu też?
Po co wgrywać ROM przez HardSPL skoro logicznie (chyba) lepej jest przez SSPL?

Uff, narazie to wszystko. Jak będę w miarę zagłębiał się w temat to pewnie nasunie mi się jeszcze pare pytań. Z góry dziękuję jak ktoś znajdzie czas na odpowiedz. Apropo HD2 i desire HD prosiłbym czy te "opcje" są dostepne dla tego i tego. Zdaję sobię sprawę tak że, że może być cieżko Wam zgadnąć co miałem w zamyśle pisząc te pytania ale dacie sobie rady.

*

Offline pynki

• *
  • 87
    • jama "sosny"
  • Sprzęt: SAMSUNG NOTE IV
Odp: HD2-pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2010, 16:55:01 »
faktycznie fantazja trochę ciebie poniosła :mrgreen: i raczej wątpię w to żeby komuś chciało się odpowiadać,ale myślę że powinieneś "przestudiować" to forum.Większość odpowiedzi powinieneś tutaj znaleźć bez większych problemów.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2010, 18:50:39 wysłana przez pynki »
masz za swoje brzydki kablu..."z pamiętnika żelaznego karła"

*

Offline maniek9611

• **
  • 148
  • Sprzęt: Iphone SE
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2010, 17:10:51 »
faktycznie fantazja trochę ciebie poniosła :mrgreen:i raczej wątpię w to żeby komuś chciało się odpowiadać,ale myślę że powinieneś "przestudiować" to forum.Większość odpowiedzi powinieneś tutaj znaleźć bez większych problemów.

dokładnie, ostatnio jakieś 3 tygodnie temu kiedy miałem podobny dylemat tylko że pomiędzy hd2 a zwykłym desire, odpowiedziałem sobie na masę pytań przez to forum jak i ogólnie internet. Nie chcę się wymądrzać ale także wydaje mi się że fantazja Cię trochę poniosła :D

*

tomwil

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2010, 17:43:22 »
nie fantazja tylko lenistwo. Wszystko jest na forum tylko trzeba czasu trochę na to poświęcić, a kolega swojego czasu marnować nie lubi....  niech marnują inni... :-|

*

Offline pynki

• *
  • 87
    • jama "sosny"
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2010, 18:56:42 »
czyli co...pierwszy post i już "zjebka"  :mrgreen: proponuję zamknąć wątek i nie wyżywać się na koledze Mustangu.Jest to jak pisze,jego pierwszy post i chyba obieca poprawę a w ramach rozgrzeszenia przeczyta całe forum  :ok:

*

tomwil

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2010, 19:01:12 »
czyli co...pierwszy post i już "zjebka"  :mrgreen: proponuję zamknąć wątek i nie wyżywać się na koledze Mustangu.Jest to jak pisze,jego pierwszy post i chyba obieca poprawę a w ramach rozgrzeszenia przeczyta całe forum  :ok:
jeśli tak to tak...   :E :mrgreen:

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2010, 20:52:49 »
Czy strony internetowe(czaty np: wp.pl) działają tak jak na komputerze? Wejdę sobie na każdą stronę i zobacze wszystko?
Nie. Nie ma np. pełnej javy na telefony, z flashem też jest różnie. W Androidzie jest już bodajże 10.1, WM zatrzymał się AFAIK na 7 czy 8...

Czy w przeglądarce są zakładki/ można między nimi łatwo przechodzić do innych/ zapamiętywać strony i przechodzić do nich?
Zależy w jakiej przeglądarce. W Operze są.

Czy dałoby się w jakiś sposób ściągać piosenki np. z YouTube, Wrzuty? Lub jakiś specjalny program do tego istnieje?
Gdzieś na XDA widziałem kiedyś jakiś soft do ściągania filmów z YT. Ale nie wiem czy to jeszcze działa.

Czy jak wejdę na torrenty. org (bez reklam) to będę mógł sobie jakiś film ściągnąć jak na komputerze? (pobierz torent i download)
Jest klient torrent na WM. Ale chyba trzeba ściągnąć najpierw plik .torrent, a potem dopiero wskazać go w programie.

Czy do takiego telefonu jest niezbędny antywirus?
Jest wręcz zbędny.

Odtwarzacz muzyki?
Odtwarzaczy jest na pęczki, do wyboru do koloru. Nawet flac czy AVRCP obsługują.

Czy jak wrzucę sobie jakiś film z komputera w popularnych formatach to czy pójdzie normalnie na telefonie? Na HD2 są jakieś programy ale czytałem że na Androida jest jakis program ale kosztuje 10$.
Są darmowe playery DivX dla WM, np.. TCPMP.

Czy jak wsadzę karty pamięci 32gb to będzie śmigać bez problemów, zawieszeń i tak dalej?
O ile kupisz dobrą kartę, a nie jakiś chiński shit.

Jest jakaś konkretna baza z programami na WM po polsku?
Baza po polsku czy z programami po polsku? Generalnie to forum, mobione.pl i tyle.

Połączenie z internetem, da się zrobić coś takiego że jak będę w domu lub innym miejscu z otwartym WIFI to automatycznie może się łączyć a jak nie ma wifi to tylko jedna aplikacja/program wybrana prze zemnie łączy się  z internetem, lub żaden? Czytałem że na Androidzie jest z tym problem.
Jeśli włączysz WiFi, to ono ma zawsze pierwszeństwo w połączeniu z siecią. Są programy do blokowania automatycznego łączenia z internetem.

Jak jest z aktualizacjami WM i Androida? Aktualizują się automatycznie czy w wybranym prze zemnie, mnie momencie?
W WM nic się samo nie aktualizuje.

Połączenie bluetooth działa normalnie z każdym telefonem a nie jak iPhone?
Normalnie. A w iPhonie też może działać "normalnie", wystarczy doinstalować co trzeba.

Jak jest z tymi nakładkami od operatora? Da się je usunąć bez przeszkód/ to coś da że usunę czytałem ze podobno szybciej będzie pracował.
W HD2 nie ma nakładek. Era daje swój soft, można go zmienić wgrywając inny ROM. Wszystko jest w FAQ.

Voice Serach to można sobie włączyć/zainstalować dla WM i Androida czy jak to działa?
Nie wiem, nie używam.

Nawigacja, jak wgram sobie nawigacje z mapami to poźniej będę ciągnął tylko sygnał GPS bez korzystania z internetu? Chyba na WM są jakieś a na Androidzie?
Są. Tylko trzeba je sobie kupić.

Gry z czujnikiem ruchu działają na tym i na tym?
A po co byłby czujnik ruchu?

Mam e-maila na gmail'u, pewnie jest coś żeby zsynchronizować pocztę z telefonem. A dałoby się kilka adresów e-mail?
Dało. Nawet bardzo dużo.

Po co zmmieniać Radio ROM, co to daje?
Poczytaj wątek o radioROMach, a się dowiesz.

Czy każdy telefon ma CID, te ze sklepu też?
Obecnie każdy HTC ma.

Po co wgrywać ROM przez HardSPL skoro logicznie (chyba) lepej jest przez SSPL?
Bo jest wygodniej. Ale nikt Cię nie zmusza.

Generalnie mam dzisiaj dobry nastrój (po urodzinach ;P), więc nie zamknąłem wątku. Ale odsyłam Cię do czytania forum, a zwłaszcza działu "Oprogramowanie". Znajdziesz tam odpowiedzi na 99% swoich pytań.

A o Desire HD się nie wypowiadamy, bo raz, że to nie ten dział, a dwa, że go jeszcze nie ma na rynku.

*

Offline pynki

• *
  • 87
    • jama "sosny"
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2010, 21:35:16 »
vonski jesteś wielki...Wielki szacun za twoje odpowiedzi  :mrgreen: i podłączam się do życzeń,ale jak będziesz miał więcej dobrych nastrojów to dopiero wtedy zobaczysz ile będziesz miał pracy jako moderator  :mrgreen:

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2010, 23:56:22 »
To nie moje urodziny :P