HD2 i zacinający się dotyk

• 3 Odpowiedzi
  • 1672 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HD2 i zacinający się dotyk
« dnia: Styczeń 02, 2012, 12:31:36 »
Mam od 4 miesięcy wgrany WM "zrobiony przez Kubę" wersja 2.5.20181527.0 oraz na karcie Americandroid. Od kilku dni coś się dzieje z dotykiem. Telefon po uruchomieniu jest zablokowany - nie daje się zrobić nic dotykiem. Przyciski sprzętowe działają bez problemu. Trzeba kilka razy wyłączyć i włączyć żeby dotyk działał ale i tak po użyciu przycisku sprzętowego znowu dotyk przestaje działać. Zrobiłem HR ale nie pomogło. Wyłączyłem blokowanie ekranu - nie pomogło. Co ciekawe jak już przełączę na jakiś program i nie muszę używać przycisków to dotyk działa bez zarzutów. Na Androidzie objawy są takie same. Niestety telefon jest po bliskim spotkaniu z ziemią i miał wymieniany wyświetlacz razem z dotykiem w związku z czym nie ma gwarancji (chyba że można gdzieś kupić naklejkę Regeneris). Czy ktoś miał podobne objawy?

Połączone: Styczeń 02, 2012, 15:45:02
Już wiem, że blokuje to przycisk POWER który podobno uszkadza taśmę łączącą ekran z płytą główną. Jak delikatnie wzbudzam telefon (u dołu przycisku) to wszystko normalnie działa. Pewnie wieczorem go rozbiorę i spróbuje poruszać tą taśmą. To prawdopodobnie nie jest uszkodzenie ekranu lub płyty głównej bo ewidentnie jak mocniej przycisnę przycisk to ekran się blokuje a jak delikatnie to jest ok.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2012, 15:45:02 wysłana przez ignac72 »

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
Odp: HD2 i zacinający się dotyk
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2012, 17:11:29 »
Najprawdopodobniej tak właśnie jest. Temat już był poruszany. Zawsze możesz wybudzać go pozostałymi przyciskami sprzętowymi i odblokowywać ekran. Podobno taki to urok tego modelu. Inni twierdzą że to zależy od siły użytkownika jak szybko taśmę uszkodzimy. Pozdrawiam

*

Offline sthEn

• **
  • 222
    • sthen.info
  • Sprzęt: iPhone4
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2012, 16:18:46 »
U mnie po identycznych objawach w Regenersis gwarancyjnie wymienili cały przedni panel łącznie z porysowaną przednią szybką na nowiuśkie, także czeka Cię chyba trochę więcej zabawy, bo to może być (ale nie musi) poważniejszy sprzętowy problem.
iPhone 4 16GB
- iOS 6.1.3

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2012, 11:50:31 »
Cwaniaki z Regeneris.....
Rozebrałem telefon. Okazuje się że plastik z przyciskami ma taki niewielki rancik który przy wciskaniu POWER ociera się o taśmę łączącą ekran z płytą główną. Wyciągnąłem ten plastik i pilniczkiem (od żony) po prostu go ściąłem w części dotykającej taśmy. Taśmą poruszałem i na razie pomogło. Co prawda teraz trochę prześwieca światełko nad przyciskiem POWER ale dotyk działa. Na wszelki wypadek staram się z tego przycisku nie korzystać. Teraz jeszcze muszę się dowiedzieć jak jest mocowana taśma do ekranu a jak do płyty to może nie będę działał w ciemno. Jeżeli serwis tak szybko wymienia ekrany to może wystarczy przyciskiem obluzować taśmę......
Gdyby ktoś miał zdjęcia mocowania taśmy to będę dźwięczny i myślę że inni doświadczeni przypadłością HD2 też.
Swoją drogą jest to wada fabryczna - HTC powinien wymienić wszystkie HD2 na wolne od tej wady.