HD2 i blokada klawiszy sprzetowych (zielona i czerwona słuchawka)

• 74 Odpowiedzi
  • 16610 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: HD2 i blokada klawiszy sprzetowych (zielona i czerwona słuchawka)
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 30, 2009, 13:51:49 »
czyli kicha. Napisalem do PhoneEx - niech popracują.

Dlaczego ? Włącz dialer WM w opcjach i wszystko będzie OK. Klawisze sprzętowe też poprawnie się zablokują. Generalnie nie ma problemu. Autorzy twierdzą że po zablokowaniu dialera WM PhonEX działa szybciej ale nie zauważyłem jakiejś drastycznej różnicy. Zresztą to problem HTC więc raczej z poziomu PhonEX nic nie poprawią. To oprogramowanie HTC woła dialer WM więc jeśli go zablokujesz jakąkolwiek metodą to skróty przestaną działać. To nie jest problem PhonEX. Dobrze że można wyłaczyć opcję wyłączania dialera WM co rozwiązuje problem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2009, 14:16:32 wysłana przez grzegorz01 »

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 30, 2009, 14:31:16 »
Chyba do końca nie rozumiemy się:

1. Jak wyłączę odznaczę "wylącz telefon WM" to nie działa blokowanie klawiszy - taki sof mi nie potrzebny, bo chce uzyskac blokowanie;
2. Jak zaznaczę "wylącz telefon WM" to działa blokowanie, ale nie działaja kontakty z poziomu manili (nie da się z nich dzownić).

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 30, 2009, 14:46:02 »
Chyba do końca nie rozumiemy się:

1. Jak wyłączę odznaczę "wylącz telefon WM" to nie działa blokowanie klawiszy - taki sof mi nie potrzebny, bo chce uzyskac blokowanie;
2. Jak zaznaczę "wylącz telefon WM" to działa blokowanie, ale nie działaja kontakty z poziomu manili (nie da się z nich dzownić).

Rozumiemy się doskonale  :) . Ale masz rację draleks. Sorry za błąd. Już nawet wiem jak to się stało. Po włączeniu dialera WM nie przeładowałem telefonu i dlatego mi działało blokowanie. Sprawdziłem teraz i kaszana. Nie działa blokowanie. Masz rację musi być wyłączony a to oznacza że w pozostałych miejscach skróty nie działają. Jedyne co można zrobić to wyłączyć zakładkę ze skrótami i używać skrótów z PhonEX

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 30, 2009, 15:26:56 »
Podepne sie troche pod temat, czy po wylaczeniu Phonex-a w jego opcjach i SR, tez macie problem z orginalnym dialerem HTC?
Mozecie cos takiego sprawdzic czy bedzie taki sam objaw jak u mnie ?.

Opisalem to w innym watku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=151253.0

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 30, 2009, 21:54:40 »
@draleks

Probowales moze z wersja PhonEx 2.1 RC ?.

Jesli chodzi o 2.1 to ma jeszcze sporo bledow tzn. aktualna RC5... Ja po krotkim tescie wrocilem do 2.0.2 i czekam na oficjalna 2.1

http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=96638&st=5020 - tutaj jest temat odnosnie testow itp. (temat po rosyjsku)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 30, 2009, 22:08:50 »
A czy ta wersja 2.0.2 działa poprawnie co do możliwości dzwonienia z Kontaktów z manilii?

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 30, 2009, 22:41:40 »
A czy ta wersja 2.0.2 działa poprawnie co do możliwości dzwonienia z Kontaktów z manilii?

A tego to nie wiem zwlaszcza w HD2... ale mysle ze mozna z tym tematem udezyc do supportu. U siebie na Touch HD nawet nie testowalem. Odnosnie wersji 2.1 to testowalem RC3 i RC4 - ale jak mowie za duzo spraw sie syfilo, a telefon potrzebny wiec darowalem sobie betatesty :)

Do tego na w/w forum jest link do dyskusji i glosowania na temat nowych funkcji itd., szkoda troche ze nie ma w wersji angielsko jezycznej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2009, 22:44:40 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 01, 2009, 09:52:22 »
Wczorajsze moje testy wieczorne z Inesoft Phone wskazują, że jest ten sam objaw co w Phonex - nie da się dzwonić z zakładki kontakty + dodatkowo nie blokuje klawiszy sprzętowych + zamulił mi system na maxa.
Już mi ręce opadają .... A ja tylko chciałem zeby mi się telefon nie włączał w kieszeni i nie odbierał połączeń klawiszamu sprzętowymi.

Jak tak dalej pójdzie, to porzucę WM (a od początku jego istnienia na nim działam) na rzecz IPhone - tam nie ma takich prozaicznych (egzystencjonalnych) problemów.

Kto kupi prawie nowego HD2 .... ?! :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 01, 2009, 10:17:48 »
Hm... a próbowałeś tego? : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=556801
Na HD działa...

Edit:
Ok, sprawdziłem na HD2: działa połowicznie- blokuje czerwoną słuchawkę, a nie blokuje zielonej ;) Kompletny bezsens  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 10:29:55 wysłana przez vonski »

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 01, 2009, 10:34:14 »
Wczorajsze moje testy wieczorne z Inesoft Phone wskazują, że jest ten sam objaw co w Phonex - nie da się dzwonić z zakładki kontakty + dody korzystam z WM od samego początku jego istnienia atkowo nie blokuje klawiszy sprzętowych + zamulił mi system na maxa.
Już mi ręce opadają .... A ja tylko chciałem zeby mi się telefon nie włączał w kieszeni i nie odbierał połączeń klawiszamu sprzętowymi.

Jak tak dalej pójdzie, to porzucę WM (a od początku jego istnienia na nim działam) na rzecz IPhone - tam nie ma takich prozaicznych (egzystencjonalnych) problemów.

draleks miałem dokładnie to samo i podobnie jak Ty mam coraz bardziej tego dosyć. Kupujesz sprzęt za nie małe pieniądze i marnujesz czas aby dostosować sprzęt do tego do czego powinien służyć. Mimo że podobnie jak Ty korzystam z WM od samego początku jego istnienia chyba przesiądę się na iPhona. Tam takich trywialnych problemów nie ma. Co ciekawe przy tak silnym procesorze HD2 dalej przy przesuwaniu stron internetowych nie nadąża z odświeżaniem co od dawna potrafi iPhone z ponad 2 razy słabszym prockiem. W każdym urządzeniu HTC coś jest kosmicznie skopane. Jak kupiłem Diamonda to dzięki wyskakującym na ekranie klawiszom do odbierania i odrzucania połączenia urządzenie zupełnie nie nadawało się do użytku. Z HD2 jest jeszcze gorzej bo wiele sprawdzanych do tej pory rozwiązań na HD2 nie działa.  Problemu działania skrótów wybierania nie łatwo będzie rozwiązać (może w ogóle się nie da) ze względu na fakt że HTC korzysta z dialera WM który dla odmiany trzeba wyłączyć aby móc zablokować klawisze sprzętowe. W ten sposób kółko się zamyka.   Patrząc na HD2 i WM6.5 nie mogę się oprzeć wrażeniu że to taka partanina zarówno ze strony Microsoftu jak i HTC. Takie łatanie lub próba dorównania iPhonowi który w odróżnieniu od HD2 jest od początku do końca przemyślany chyba nie może przynieść dobrego efektu. Dla mnie to HD2 wygląda jak stare WM połatane dwoma interfejsami z WM 6.5 i z HTC. A to że regularnie wyskakują formatki których nie da się obsłużyć bez rysika to ...... już problem użytkownika. Większość aplikacji zupełnie nie jest przystosowana do takiej obsługi co dopełnia czary goryczy.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 01, 2009, 14:16:43 »
hmm

a czego mozna oczekiwac po WM  :mrgreen: jest jaki byl i dobiero na jakies wieksze zmiany jest szansa w wersji 7, natomiast 6.5 jest jak dla mnie smieszna proteza z ladniejszym wygladem :) Odnosnie tego blokowania to zapewne w PhoneEx zostanie to zrobione, bo jak mowilem w HD dziala bez wylaczenia oryginalnego dialera HTC...

Natomiast porownywanie IP do WM nie ma sensu, to odmienne systemy i polityka :) Pierwsze to brak wielozadaniowosci czyli brak zamulania procka przez inny soft niz ten na ekranie, drugie to scisla kontrola w iTunes oprogramowania tak aby nie dopuscic softu z bledami ktory moze "zamulic" lub destabilizowac system.

Sam ekran pojemnosciowy od poczatku byl wiadomy i wiadomo bylo ja moze wygladac praca na starszych aplikacjach ktore nie byly przemyslane pod tym katem "finger friendly".

« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 07, 2009, 10:51:01 »
Byłem na urlopie i nie wiem czy coś się w sprawie ruszyło - tzn. co do blokady zielonej i czerwonej słuchawki. Coś mnie minęło?
Dalej nikt tego nie rozpracował: bysiu, xda .... ?

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 07, 2009, 19:10:33 »
WM system jak system,kazdy coś bez trudu znajdzie jakies dolegliwości,ale zeby od razu zmieniac sprzęt , ja w swoim HD -ku  używam PocketShield-a,załatwia mi to problem z przypisaniem różnych funkcji i programów do klawiszy.I tak zielona słuchawka jest dopiero aktywna przy podwójnym naciśnięciu.Pojedyńcze naciśnięcie to przypisany Enter (np zamykający mi Automapę podczas nawigacji ) w kieszeni nawet jakbym go przypadkowo nacisnął  nic złego mi nie zrobi ,nie włączy żadnego programu ani nie odbierze rozmowy.Podobnie mam z klawiszami +vol/-vol.Pojedyńcze naciśnięcie to np PageUp/PageDn (przesuwanie stronami w Operze) a dopiero podwójne naciśnięcie to głośniej/ciszej.
Program płatny ale wart swojej ceny,świetny wygaszacz,bloker klawiszy i do zagospodarowania przycisków niezastąpiony.Polecam go przetestować do tych kilku klawiszy(plus jeden wirtualny Ctl)  w HD można przypisać 20 funkcji(programów).Który program tak zrobi.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 07, 2009, 20:53:09 »
Jak kupiłem Diamonda to dzięki wyskakującym na ekranie klawiszom do odbierania i odrzucania połączenia urządzenie zupełnie nie nadawało się do użytku. Z HD2 jest jeszcze gorzej bo wiele sprawdzanych do tej pory rozwiązań na HD2 nie działa.  Problemu działania skrótów wybierania nie łatwo będzie rozwiązać (może w ogóle się nie da) ze względu na fakt że HTC korzysta z dialera WM który dla odmiany trzeba wyłączyć aby móc zablokować klawisze sprzętowe. W ten sposób kółko się zamyka.   Patrząc na HD2 i WM6.5 nie mogę się oprzeć wrażeniu że to taka partanina zarówno ze strony Microsoftu jak i HTC.

Znowu szukacie dziury w całym, dosłownie. Nie po to ktoś dał słuchawki do telefonu, żeby je blokować, prawda? Funkcją słuchawek jest odbieranie lub odrzucanie połączeń, więc nie widzę w tym NIC dziwnego, że nie da się tego zablokować. W telefonach bez systemu słuchawki zawsze do tego służą i jakoś nikt nie robi z tego problemu. A tu proszę: słuchawka zielona odbiera połączenia, nie da się tego zmienić i już i Microsoft i HTC są do dupy. Normanie cyrk.
Kupcie sobie telewizor i zablokujcie funkcję oglądania, podobne podejście.

« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 07, 2009, 21:52:24 »
Jak kupiłem Diamonda to dzięki wyskakującym na ekranie klawiszom do odbierania i odrzucania połączenia urządzenie zupełnie nie nadawało się do użytku. Z HD2 jest jeszcze gorzej bo wiele sprawdzanych do tej pory rozwiązań na HD2 nie działa.  Problemu działania skrótów wybierania nie łatwo będzie rozwiązać (może w ogóle się nie da) ze względu na fakt że HTC korzysta z dialera WM który dla odmiany trzeba wyłączyć aby móc zablokować klawisze sprzętowe. W ten sposób kółko się zamyka.   Patrząc na HD2 i WM6.5 nie mogę się oprzeć wrażeniu że to taka partanina zarówno ze strony Microsoftu jak i HTC.

Znowu szukacie dziury w całym, dosłownie. Nie po to ktoś dał słuchawki do telefonu, żeby je blokować, prawda? Funkcją słuchawek jest odbieranie lub odrzucanie połączeń, więc nie widzę w tym NIC dziwnego, że nie da się tego zablokować. W telefonach bez systemu słuchawki zawsze do tego służą i jakoś nikt nie robi z tego problemu. A tu proszę: słuchawka zielona odbiera połączenia, nie da się tego zmienić i już i Microsoft i HTC są do dupy. Normanie cyrk.

Taaaa, pouczająca ta Twoja mowa i na prawdę wnosi dużo do tematu, pomaga ...

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 07, 2009, 23:16:51 »
Fakt jest taki, że przyciski to w HD2 wymyślił jakiś melepeta. Jak może być tak, że przyciśnięcie każdego budzi sprzęt. W jakim ja to muszę pokrowcu nosić, żeby mi do końca dnia bateria nie zeszła ?
Wszędzie przycisk power jest schowany i ciężko go normalnie wcisnąć, a tu wszystkie wchodzą lekko i każdy budzi.... :]
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 07, 2009, 23:33:40 »
ja mam zainstalowane pocketshield i mam swiety spokoj

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 09, 2009, 10:07:12 »
Witam,

Pojawila sie oficjalna wersja Phonex-a v2.2, wieczorem potestuje, moze ktos wczesniej bedzie wstanie sprawdzic czy cos poprawili, poniewaz w historii zmian na stronie nie ma zadnej informacji o poprawkach / zmianach.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 13, 2009, 08:38:25 »
Jest też nowy S2U, podobno kompatybilny z Leo. Próbował ktoś?

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 22, 2009, 23:39:30 »
Jak by ktos potrzebowal do blokowania klawiszy sprzetowych a nie ma Pocketshield-a to takie cos sie pojawilo:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=556801

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 22, 2009, 23:43:12 »
Phonex 2.2 na hd2 działa ok
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 28, 2009, 17:36:50 »
U mnie po instalacji Phonex 2.2 przy uruchamianiu wyświetla się komunikat "wystąpił problem z services.exe.
ale wydaje się że wszystko działa.Ktoś wie o co chodzi?

*

Offline piobar

• *
  • 64
    • http://www.tanieagd.pl
  • Sprzęt: HTC WIZARD->ETEN X500->HTC DIAMOND->HTC HD2->ARC S
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 31, 2009, 19:03:20 »
Czy ktos juz moze sprawdzil czy PocketShield w ostatniej wersji z 31.12 dziala juz poprawnie z dialerem HTC ? tzn czy blokuje przyciski jak powinien?
a moze ktos natknal sie na inne rozwiazanie blokowania sprzetowych przyciskow?
http://pocketshield.netserver01.com/download.aspx

*

Offline SlaS

• *
  • 81
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 01, 2010, 23:36:34 »
i czy problem sie rozwiązał ??

korzystałem z S2U2 ale nie jestem z tego zadowolony

a może jest możliwość zablokowania tych klawiszy w rejestrach ????
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 01:01:51 wysłana przez SlaS »

*

Offline skyczesiek

• 27
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 02, 2010, 20:29:26 »
Polecam pocket shield, mi działa bez problemu

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 02, 2010, 21:23:46 »
InCall Lock też już działa.
TU jest wersja dla Leo. Choć mi gryzie się z PLToggle.

*

Offline jac.ek

• **
  • 168
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 04, 2010, 00:57:53 »
(...)Znowu szukacie dziury w całym, dosłownie.(...) Normanie cyrk.
Czy cyrk i czy na pewno w całym? Przecież nie chodzi o podstawową funkcją klawiszy (odbieranie i kończenie rozmów), ale o te dodatkowe (np przechodzenie w/z stan uśpienia).
Zna może ktoś sposób na wyłączenie klawiszy, gdy ekran jest wyłączony (sleep mode)? Przecież tak naprawdę chodzi o to, by sprzęt permanentnie się nie uruchamiał (w kieszeni, oryginalnym etui etc.), a wyjście z uśpienia można załatwić cabem aktywującym sprzęt przez potrząsanie (Shake n Wake.cab lub Shake'n'Wake.cab) - nie potrzebny żaden klawisz! A ekran sam się wzbudzi jak ktoś będzie dzwonił. Cała reszta (przyporządkowanie klawiszy innym funkcjom) to indywidualna sprawa, a to przypadkowe włączanie się sprzętu to straszna lipa...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 04, 2010, 01:09:55 »
Przecież po wciśnięciu dowolnego przycisku uruchamia się ekran blokady. Dopiero po przesunięcia slidera odblokowuje się sprzęt. Nie widzę tu żadnego permanentnego uruchamiania. Jeśli nie przesuniesz slidera to sprzęt się wyłączy po 30sek (a i tą wartość da się chyba ustawić).
Prawie każdy dotykowy telefon tak ma.

*

Offline jac.ek

• **
  • 168
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 04, 2010, 01:22:01 »
Nie będziemy się spierać o "oczywiste oczywistości"  :E Jak sam napisałeś "prawie każdy", a "prawie robi wielką różnicę". :ok: Mniejsza o dialektykę. Chodzi o to, by ekran się nie włączał i nie wyłączał (jak napisałeś: po 30 s) - ergo: by oszczędzić trochę baterię.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 04, 2010, 11:05:32 »
Dzisiaj sprawdziłem, ze stoperem (z iPhone'a, bo w Leo nie ma tak "zaawansowanej" funkcji :D)
- po naciśnięciu przycisku pojawia się ekran z blokadą, który świeci 7 sekund, po czym przygasa
- po kolejnych 7 sekundach urządzenie przechodzi w stan uśpienia.

Razem 14 sekund w tym 7 na podświetleniu. Naprawdę nie sądzę, by to krzywdziło baterię ;)