HD2 -> jednoczesne ładowanie przez USB i dostęp do karty pamięci.

• 14 Odpowiedzi
  • 4493 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam!
Mam takie małe życzenie/prośbę do kogos z góry heh :)
Chciałbym aby podczas podłączonego telefonu do radia samochodowego poprzez złacze USB, mogłbym jednocześnie używać automapy.

Dwie opcje.
1.) lepsza - automapa i telefon działa jako dysk przenośny i z niego leci muzyka
2.) gorsza opcja - automapa działa, a telefon ładuje się przez usb. muzyke juz dam po minijacku :) - zaklejanie dwóch styków nie bardzo. fajnie jak by jakiś patch do tego był albo program
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 21:41:57 wysłana przez misieek »

*

Offline werdew

• *
  • 82
  • Sprzęt: Htc Hd2 leo / Htc TITAN X310e / Htc One x plus
Odp: HD2 -> jednoczesne ładowanie przez USB i dostęp do karty pamięci.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:10:31 »
Dokładnie wczoraj tak miałem podłączony. (via USB)
Słuchałem  Mp3 i jechałem w/g mapy.
W czym jest problem?
Może w opcjach połączeń, ustaw jako dysk?
HTC HD2....The phone that won't die

*

Offline KorreS

• **
  • 189
  • Sprzęt: SAMSUNG GT-N7100 (Note2)
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:18:48 »
W dużym stopniu zależy to od radia.
Jak radio ma problem z obsługą dużych pamięci masowych i folderów to nie będzie działać.
U mnie Leo z niektórymi radiami działa a z innymi nie.
Niestety ładowanie przez radio jest dość słabe z uw. na to że radio ma (najczęściej) zasilanie USB 0.5mV a leo potrzebuje 1mV. Jak przy takim ładowaniu właczysz np. pełne podświetlenie (bo jest silne słońce) to wywali komunikat, że zużycie jest większe niż ładowanie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 15:27:53 wysłana przez KorreS »
v. 4.1.2

*

Offline werdew

• *
  • 82
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2010, 15:45:17 »
Niestety ładowanie przez radio jest dość słabe z uw. na to że radio ma (najczęściej) zasilanie USB 0.5mV a leo potrzebuje 1mV. Jak przy takim ładowaniu właczysz np. pełne podświetlenie (bo jest silne słońce) to wywali komunikat, że zużycie jest większe niż ładowanie.

No teraz wszystko jasne :) bo byłem lekko zaniepokojony co sie stało.
Akurat w tym samochodzie po odłączeniu wykazało mi zużycie baterii,
 a normalnie mam troszke podładowana.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2010, 22:07:06 »
A jakie masz radio? Bo ja jak podłącze poprzez USB to nawet w przeglądarce plików znika mi karta pamięci. Mam jako dysk.

Połączone: [time]Wrzesień 11, 2010, 22:34:09[/time]
W dużym stopniu zależy to od radia.
Jak radio ma problem z obsługą dużych pamięci masowych i folderów to nie będzie działać.
U mnie Leo z niektórymi radiami działa a z innymi nie.
mV? raczej V. A tak w ogóle to A - amper
Tak czy siak USB w PC daje też tylko 5V (i do tego 500mA - 0,5A)

Połączone: Wrzesień 11, 2010, 22:41:50
Ja jeszcze raz dokładniej opisze problem.
Mam na karcie pamięci MP3 oraz AutoMape.
W momencie gdy podłącze HD2 do radia by ładować telefon, i po to aby radio wykryło tel jako pendrive (tryb masowy) nie mogę odpalić automapy ponieważ telefon nie wykrywa karty pamięci jako że jest przestawiony na tryb przesyłania danych.
Mam 2GB karte pamięci. Jeśli to wina radia, to jakie radio macie jeśli Wam to działa.
Myślę że to ograniczenie sprzętu że tylko jedna "rzecz" może korzystać z karty na raz. Tak było w Nokii E52/E72 itp.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 22:41:50 wysłana przez misieek »

*

Offline KorreS

• **
  • 189
  • Sprzęt: SAMSUNG GT-N7100 (Note2)
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2010, 23:24:52 »

mV? raczej V. A tak w ogóle to A - amper
Tak czy siak USB w PC daje też tylko 5V (i do tego 500mA - 0,5A)
Racja. Chodziło o natężenie  :sleepy:

W momencie gdy podłącze HD2 do radia by ładować telefon, i po to aby radio wykryło tel jako pendrive (tryb masowy) nie mogę odpalić automapy ponieważ telefon nie wykrywa karty pamięci jako że jest przestawiony na tryb przesyłania danych.
Mam 2GB karte pamięci. Jeśli to wina radia, to jakie radio macie jeśli Wam to działa.
Myślę że to ograniczenie sprzętu że tylko jedna "rzecz" może korzystać z karty na raz. Tak było w Nokii E52/E72 itp.

Chyba nie da się jednocześnie korzystać z karty jako pamięci i jednocześnie odpalać appsy na niej zainstalowane...
Nawet explorator plików nie widzi karty po podpięciu jej jako storage.
No chyba że jest jakiś patch
v. 4.1.2

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 11, 2010, 23:29:18 »
No właśnie. A werdew pisze że u niego takie coś działa.
A więc ciekawe jakie ma radio i rom ?

*

Offline werdew

• *
  • 82
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 11, 2010, 23:52:52 »
No właśnie. A werdew pisze że u niego takie coś działa.
A więc ciekawe jakie ma radio i rom ?

Już wyjaśniam.
1- korzystam z Google map z GPS'em, a nie z AutoMapy.
I tu macie racje,mapa jest w telefonie a Mp3 na karcie.
ALE!!! wcześniej zdarzało mi się korzystać z oprogramowania z karty i słuchać Mp3.
Tylko jako pierwsze odpalałem oprogramowanie, a później podpinałem telefon do radia.
Przepraszam za zamieszanie.

btw. w moim LEO'nie
ROM STORM by Lobuz1
RADIO 2.12.5.02_2

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2010, 23:56:17 »
To i tak nie do końca działa. Bo odpali się AM, ale w momencie podłączenia do radia traci się tekstury.
No trudno. Radio będzie mi tylko ładować (zakleje dwa styki w kablu), telefon nawigować, a muzyka z CD /mp3. Chyba że coś się zmieni.

1- korzystam z Google map z GPS'em, a nie z AutoMapy.
I tu macie racje,mapa jest w telefonie a Mp3 na karcie.

To mimo to mistrzu powiedz jak to zrobić, chyba że z tel mini jackiem do auxa w radiu muzyke dajesz, a ta jest na tel.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 23:59:31 wysłana przez misieek »

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 12, 2010, 00:02:15 »
ja mam podłączony telefon do ładowarki, a dźwięk leci do radia bluetoothem, automapa odpalona na końcu ale ma dźwięk wyciszony bo komunikaty lecą w głośnikach

*

Offline werdew

• *
  • 82
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2010, 09:11:19 »
To mimo to mistrzu powiedz jak to zrobić, chyba że z tel mini jackiem do auxa w radiu muzyke dajesz, a ta jest na tel.

Przykro mi, żadnych czarów i sztuczek. :wink:
LEO po Usb do radia, tak normalnie :)
Czesto w czasie jazdy słucham AudioBook'ów, i jako podpowiadacza używam GoogleMaps.
Jednocześnie ładując.
Next Time,  :wink:nakrece filmik jak to wygląda w czasie działania.
 :mrgreen:

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2010, 15:32:59 »
jezeli uzywasz google maps to sobie mozesz takie cos zrobic. google maps jest zainstalowane w pamieci telefonu i nie posiada map tylko ciagnie je z neta.

to co chce uzyskac misieek nie mozna zrobic na hd2. tez po przejsciu z omnii bylem tym wkurzony. jakos przy zakupie nie myslalem o tym. takie cos mozna zrobic tylko w telefonach, ktore oprocz slotu na karte maja wbudowana wewn pamiec masowa. mapy na 1 pamieci a mp3 na 2 pamieci. mozna by jeszcze sprobowac taki myk zrobic, zeby kupic sobie osobna karte na same mp3 z czytnikiem. telefon z karta spiac hubem usb i podpiac do radia. jak ustawimy na telefonie polaczenie activesync to nie zglosi sie on raczej dla radia a moze bedzie widzial tylko karte. mape mozna odpalic(telefon jest ladowany), a z karty leci muza. powiem szczerze, ze nie testowalem nigyd jak zachowa sie radio z hubem usb, jak ktos ma niech sprawdzi ;]

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 19, 2011, 09:31:03 »
Ja jeszcze raz dokładniej opisze problem.

Witam
I stało się od niedawna mam ten sam problem, wcześniej absolutnie nie było problemu z jednoczesnym podłączeniem/ładowaniem przez usb jak i operowaniem plikami na karcie przez kompa - nawet podmienianiem w działającej aplikacji, a teraz nie widzi karty gdy jest podpięty pod usb/ładowarke nawet nie ładuje softu z karty przy starcie, ki diabeł?, czuję że to jakieś banalne ustawienie...
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2011, 16:41:52 wysłana przez unit999 »

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 27, 2011, 16:42:02 »
Witam

-BUMP - przepraszam że napastuję, ale problem mnie...ww...pienia.. zywię nadzieję że ktoś to rozwiązał przepatrzyłem wszystkie ustawienia w HD2 i tweakach i nic :-(..

*

Offline mwas

• 46
  • Sprzęt: Galaxy S4, HD2, MDA Compact V
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 27, 2011, 21:23:09 »
Bo nic z tym nie zrobisz. W momencie podłączenia HD2 do USB wyskakuje pytanie w jakim trybie chcesz połączyć telefon. Pierwszą opcją jest tryb Activesync - połączenie z komputerem, gdzie z komputera jest dostęp do zasobów telefonu oraz w telefonie jest dostęp do wszystkich zasobów, łącznie z kartą. Jednakże tej opcji raczej nie użyjemy w radiu samochodowym - jeszcze nie widziałem takiego, które by obsługiwało protokół połączenia ActiveSync. Drugą opcją jest połączenie w trybie dysku przenośnego - i tutaj niestety pojawia się problem, gdyż po wybraniu tej opcji, karta w Leo widziana jest w komputerze jak Pendrive, ale Leo automatycznie nie ma dostępu do karty w trakcie trwania połączenia i nie spotkałem się z żadnym tweakiem, który by to zmienił. Trzecia opcja jest w zasadzie w tym przypadku nieistotna - połączenie telefonu jako modem.