HD2 a poprawka polepszająca ostrość zdjęć.....

• 25 Odpowiedzi
  • 6729 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawcio79

• *
  • 67
HD2 a poprawka polepszająca ostrość zdjęć.....
« dnia: Marzec 13, 2010, 11:15:43 »
Przeglądając różne rzeczy o Leo natrafiłem na aukcje gdzie sprzedający pokazuje zdjęcia robione standardowo oraz po wgraniu jakiejś poprawki polepszającej ostrość zdjęć.
Orientuje się ktoś czy to prawda czy robienie nas w bambuko?

http://cgi.ebay.pl/HTC-HD2-UPDATED-CAMERA-576MB-RAM-16GB-SD-MORE_W0QQitemZ330412672876QQcmdZViewItemQQptZUK_MobilePhones_MobilePhones?hash=item4cee21476c
Alkohol niszczy skórę, głównie na kolanach i łokciach :)

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
Odp: HD2 a poprawka polepszająca ostrość zdjęć.....
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2010, 12:02:48 »
Przeglądając różne rzeczy o Leo natrafiłem na aukcje gdzie sprzedający pokazuje zdjęcia robione standardowo oraz po wgraniu jakiejś poprawki polepszającej ostrość zdjęć.
Orientuje się ktoś czy to prawda czy robienie nas w bambuko?

http://cgi.ebay.pl/HTC-HD2-UPDATED-CAMERA-576MB-RAM-16GB-SD-MORE_W0QQitemZ330412672876QQcmdZViewItemQQptZUK_MobilePhones_MobilePhones?hash=item4cee21476c

Jak sobie wyobrażasz zrobienie takiego porównania w praktyce?
Robisz zdjęcie, wprowadzasz poprawkę (wgranie caba lub poprawienie wpisu w rejestrze) i robisz identyczny kadr z identycznym oświetleniem?
Sam sobie odpowiedz.
Reklamowana poprawka to pewnie ta, co poprawia kompresję zdjęcia na mniejszą (z wyostrzeniem zdjęcia raczej nie ma za dużo wspólnego) - gdzieś tu krąży informacja z linkiem, a reszta to photoshop.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline pawcio79

• *
  • 67
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2010, 12:20:34 »
Jak sobie wyobrażasz zrobienie takiego porównania w praktyce?
Robisz zdjęcie, wprowadzasz poprawkę (wgranie caba lub poprawienie wpisu w rejestrze) i robisz identyczny kadr z identycznym oświetleniem?
Sam sobie odpowiedz.
Reklamowana poprawka to pewnie ta, co poprawia kompresję zdjęcia na mniejszą (z wyostrzeniem zdjęcia raczej nie ma za dużo wspólnego) - gdzieś tu krąży informacja z linkiem, a reszta to photoshop.

Czysto teoretycznie to możliwe....ale, no właśnie ale.....
Nie traktuje tego jako jakiegoś niusa czy sensacji, ale ciekawość zawsze bierze górę.

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2010, 12:29:58 »
a ma ktoś sposób na zrobienie ostrego zdjęcia poruszającego się obiektu np syna :) w pokojowym oświetleniu. Za każdym razem zwykły ruch ręki czy głowy jest rozmazany. Będę wdzięczny za pomoc...
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline pawcio79

• *
  • 67
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2010, 12:42:22 »
a ma ktoś sposób na zrobienie ostrego zdjęcia poruszającego się obiektu np syna :) w pokojowym oświetleniu. Za każdym razem zwykły ruch ręki czy głowy jest rozmazany. Będę wdzięczny za pomoc...

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. W normalnym aparacie podnosząc czułość ISO możesz robić zdjęcia z krótszym czasem otwarcia migawki co skutkuje mniejszym ryzykiem poruszenia zdjęcia. Ale jak wiadomo każdy kij ma dwa końce...... podnosząc ISO "dodajesz" szumy do zdjęcia.

Co do aparatu w Leo nie wypowiadam się bo go nie znam.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2010, 12:51:31 »
Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. W normalnym aparacie podnosząc czułość ISO możesz robić zdjęcia z krótszym czasem otwarcia migawki co skutkuje mniejszym ryzykiem poruszenia zdjęcia. Ale jak wiadomo każdy kij ma dwa końce...... podnosząc ISO "dodajesz" szumy do zdjęcia.

Co do aparatu w Leo nie wypowiadam się bo go nie znam.

dzięki serdeczne za nieco teorii, popróbuje bo w tych sprawach mam zerowe wiadomości i bardziej zależy mi na tym co jest na zdjęciu niż na jego jakości czy słynnych różowych plamach :) a zupełnie rozmazana postać powoduje że robienie zdjęć hdkiem nie ma sensu. Może masz jeszcze jakieś rady dla laika?
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2010, 14:14:03 »
Patrząc na te zdjęcia z aukcji dla mnie jest to zdjęcie które łapie ostrość nie tam gdzie trzeba vs zdjęcie na którym po prostu złapano poprawnie ostrość.

Coś ogólnie w sofcie zawsze można poprawić ale nie przesadzajmy.

@ facet_
Nie traktuj aparatu w HD2 jako aparat do robienia zdjęć każdego rodzaju. Można sobie cyknąć fotkę statyczną i w przyzwoitych warunkach oświetleniowych. Nigdy nie zastąpi Ci to aparatu w którym masz władzę nad parametrami ekspozycji. No ale nie ma co tu rozpoczynać kolejnej batalii aparaty w telefonach a zwykłe małpki :)

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2010, 14:31:50 »
Nie traktuj aparatu w HD2 jako aparat do robienia zdjęć każdego rodzaju. Można sobie cyknąć fotkę statyczną i w przyzwoitych warunkach oświetleniowych. Nigdy nie zastąpi Ci to aparatu w którym masz władzę nad parametrami ekspozycji. No ale nie ma co tu rozpoczynać kolejnej batalii aparaty w telefonach a zwykłe małpki :)

Ależ masz racje, stwierdzam tylko że jeśli samsung (np omnia) czy nokia (np 6280) robią wystarczająco ostre zdjęcia jak dla mnie to telefony z górnej półki też powinny. Ja tu nie mówię o różnicach w ostrości jak na zdjęciach z aukcji ja mówię i zupełnym braku ostrości obiektu w ruch(obiekt nie do rozpoznania) gdzie reszta zdjęcia jest wystarczająco ostra. Ja mam bardzo małe wymagania co do jakości jednak muszę rozpoznać po zdjęciach to co fotografuje. Mnie np różowa plama kompletnie nie przeszkadza. :) Zależy mi na uchwyceniu danej chwili nie na jakości tego co wyszło :)

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2010, 17:18:28 »
Jasny obiektyw - 1.4 lub 1.8.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 13, 2010, 17:23:30 »
Jasny obiektyw - 1.4 lub 1.8.

tzn?

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 13, 2010, 17:27:57 »
To była taka mała ironia....

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2010, 17:31:59 »
domyślałem się choć wiele nie wniosłeś do spawy ;)

Połączone: Marzec 13, 2010, 17:34:20
źle się wyraziłem, nie ostrego tylko zdjęcia na którym rozpoznam twarz syna która akurat się poruszyła w trakcie robienia  :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 17:34:20 wysłana przez facet_ »

*

Offline max74

• 13
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 13, 2010, 17:34:49 »
Jest jeszcze modyfikacja rejestru, która uaktywnia ukryte tryby aparatu, między innymi 'sport', który teoretycznie powinien poprawić ostrość zdjęć wykonywanych na ruchomych obiektach.

*

Offline pawcio79

• *
  • 67
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 13, 2010, 23:27:15 »
Jest jeszcze modyfikacja rejestru, która uaktywnia ukryte tryby aparatu, między innymi 'sport', który teoretycznie powinien poprawić ostrość zdjęć wykonywanych na ruchomych obiektach.

Właśnie, gdzieś o tym czytałem..... ale pamięć płata figle ;)
Będę wdzięczny za link z przypomnieniem.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2010, 23:41:32 »
facet_ - polecam Nikona D3x i obiektyw Nikkor 135mm f/2 DC - jesli chcesz miec swietne zdjecia dzieci to naprawde super zestaw ;) ostatecznie jesli chcesz zaoszczedzic to wez D700 ale obiektyw ten sam. No chyba ze robisz zdjecia z bliska wtedy 50mm f/1.4 AF-S tez daje rade ;)

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 13, 2010, 23:58:06 »
facet_ - polecam Nikona D3x i obiektyw Nikkor 135mm f/2 DC - jesli chcesz miec swietne zdjecia dzieci to naprawde super zestaw ;) ostatecznie jesli chcesz zaoszczedzic to wez D700 ale obiektyw ten sam. No chyba ze robisz zdjecia z bliska wtedy 50mm f/1.4 AF-S tez daje rade ;)

To też była ironia? :) Może Ciebie stać na takie zabawki ale chyb nie każdego. No i inna dość ważna rzecz. To że kupisz sprzęt z najwyższej półki nie oznacza, że zaraz zostaniesz światowej klasy fotografem lub reporterem.

Do robienia zdjęć nawet takich które będą uwieczniać potomka podczas zabawy itd w zupełności wystarczy duuużo tańsza lustrzanka. Co do jednego się zgodzę. W szkiełko zdecydowanie warto zainwestować. Dlatego kupił bym D90 i całą masę szkieł i porządną lamę za te 21k zł (D3x)

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 14, 2010, 00:40:21 »
Oczywiscie, ze to byla ironia. Jesli ktos oczekuje ze aparatem wbudowanym w telefon bedzie robil wspaniale zdjecia dzieci to od razu powiem ze... tak , tak moze byc. Ale to tego musi zapewnic sobie dobre swiatlo (mozliwe), dobry kadr (mozliwe) i poprosic dzieci o chwile bezruchu (tu sie nie wypowiadam bo nie mam dzieci ale od znajomych slyszalem ze to trudne...).

Prywatnie mam D90, kilka niezlych szkiel i SB800 uwazam, ze dla fotografa amatora to wystarcza. Oczywiscie chetnie przytulilbym jeszcze lepsze szkla (body ma naprawde marginalne znaczenie, obecnie wystarczy juz D5000) ale nie o to chodzi w fotografii. Swietne zdjecie mozna zrobic nawet jednorazowka za 100 zl.

Udalo mi sie takze kilka razy zrobic telefonem niezle zdjecia. Ale to byla wypadkowa dobrego momentu i refleksu. Bez swiatla nic sie nie zdziala, nie tym sprzetem. Zreszta jesli ktos uwaza ze cyfrowki, nawet lustrzanki, sa najlepszymi aparatami to musi sie jeszcze doksztalcic. Maja swoje zalety ale jeszcze sporo czasu uplynie zanim beda w stanie oddac przestrzen tonalna osiagalna dla analogow juz od 35 mm i rozdzielczosc na poziomie co najmniej sredniego formatu.

A teraz mala rada... Jesli masz trudne warunki (czuli ruch i malo swiatla) to ustaw ISO na maksymalna wartosc,  rozdzielczosc na 5M i kadruj tak, zeby robic zdjecia ze swiatlem (a nie pod). Potem, jesli uda sie zrobic nierozmazana fotke, otworz sobie to zdjecie w Photoshopie i uzywajac dobrych pluginow (polecam produkty NIK Software) usun szumy, popraw kolory, poziomy i ekspozycje a na koncu zredukuj rozmiar do rozdzielczosci monitora na ktorym to ogladasz (np. 1280x800). Jesli wszystko zrobiles poprawnie, powinienes byc zadowolony. Jesli nie rozumiesz o czym pisze, nie oczekuj ze za kazdym razem zrobisz super zdjecie.

Fotografia to przede wszystkim umiejetnosci (warsztat), a jesli masz do tego talent to moze byc i sztuka. Jest taki fajny tekst o fotografach: amatorzy narzekaja na sprzet, zawodowcy narzekaja na swiatlo, artysci robia zdjecia... :)

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 14, 2010, 11:42:52 »
widzę że zupełnie nie chcecie mnie zrozumieć :) ja swoje a Wy swoje :). Ja wam mówię że mnie szumy, różowe plamy, przebarwienia nie przeszkadzają. Przeszkadzają mi natomiast kompletnie rozmyte obiekty w ruchu a dlatego mi to przeszkadza w HD2 (w HD zresztą też) bo 3/4 tańsza byle nokia czy samsung (wiem bo miałem i sprawdzałem) potrafią zrobić wyraźne zdjęcie na którym rozpoznam obiekt, który fotografowałem w ruchu. Ot cała prawda. Jestem mega amatorem a noszenie sprzętu typu lustrzanka na co dzień przy sobie jest jak dla mnie mało wygodne a jak wiemy fajne sytuacje zawsze powstają nagle. Telefon mam natomiast prawie zawsze przy sobie w kaburze.
W załączniku przykład jak robi zdjęcia mój HDek

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2010, 12:09:10 »
ja śmiem twierdzić iż aparat w hd2 jest gorszy od hd1. miałem hd-eka i zdjęcia były o niebo lepsze. niestety htc oszczędza by jeszcze podnieść zyski.
 trzeba się pogodzić że htc nigdy nie dogoni nokii w tym względzie.
już nie wspomnę jak im się upiekło z różową plamą... 80% forumowiczów mówi "mi to nie przeszkadza" tak dalej a nie będzie wcale reklamacji idalsze obniżanie jakości

*

Offline pawcio79

• *
  • 67
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 14, 2010, 12:10:47 »
widzę że zupełnie nie chcecie mnie zrozumieć :) ja swoje a Wy swoje :). Ja wam mówię że mnie szumy, różowe plamy, przebarwienia nie przeszkadzają. Przeszkadzają mi natomiast kompletnie rozmyte obiekty w ruchu a dlatego mi to przeszkadza w HD2 (w HD zresztą też) bo 3/4 tańsza byle nokia czy samsung (wiem bo miałem i sprawdzałem) potrafią zrobić wyraźne zdjęcie na którym rozpoznam obiekt, który fotografowałem w ruchu. Ot cała prawda. Jestem mega amatorem a noszenie sprzętu typu lustrzanka na co dzień przy sobie jest jak dla mnie mało wygodne a jak wiemy fajne sytuacje zawsze powstają nagle. Telefon mam natomiast prawie zawsze przy sobie w kaburze.
W załączniku przykład jak robi zdjęcia mój HDek

Moja rada:
Zrób mały teścik........zrób dwa zdjęcia dwoma różnymi telefonami w tym samym momencie i temu samemu obiektowi.
Pozwoli ci to ocenic jak jest z jakością w różnych modelach.

A co do twojego przykładowego zdjęcia...... czas ekspozycji to 0,2 sec mówiąc prościej zdjęcie "robiło się" 2 dziesiąte sekundy do tego dochodzi jeszcze ruch ręki i mamy taki efekt.
Niestety bez ingerencji w czas "otwarcia migawki" nie ma szans na zrobienie przyzwoitego zdjęcia w słabym świetle.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 14, 2010, 12:16:58 »
jakoś też mi się wydaję że HTC idzie w złą stronę. Ale cóż zrobić jak się chce mieć jednocześnie 1 GHz proc z WM i 4.3 ekran :)

Zrób mały teścik........zrób dwa zdjęcia dwoma różnymi telefonami w tym samym momencie i temu samemu obiektowi.
Pozwoli ci to ocenic jak jest z jakością w różnych modelach.
Oczywiście robiłem kilkuletnia nokia przy 2MP rozdzielczości i tu i tu i nokia 6280 zrobiła zdjęcie wyraźne, zadowalające moją mało wymagająca osobę tak samo omnia

A co do twojego przykładowego zdjęcia...... czas ekspozycji to 0,2 sec mówiąc prościej zdjęcie "robiło się" 2 dziesiąte sekundy do tego dochodzi jeszcze ruch ręki i mamy taki efekt.
Niestety bez ingerencji w czas "otwarcia migawki" nie ma szans na zrobienie przyzwoitego zdjęcia w słabym świetle.
rozumiem aby pobawić się iso? doczytałem że automat nigdy nie ustawi czułości na 800 tylko maks 400 więc przy okazji tym się pobawię.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 14, 2010, 12:18:30 »
Rozmyte obiekty ( poruszone ) nie mają nic wspólnego z ostrością , tylko tak jak wcześniej pisali koledzy - z czasem otwarcia migawki .
Przy złym oświetleniu ( pochmurno ,w cieniu , w pomieszczeniu) - aby dostarczyć matrycy odpowiednią ilość światła do naświetlenia kadru - Leo wydłuża czas otwarcia migawki sam (nie masz na to wpływu) .
Mam również Omnię HD ,w której  jest o niebo  lepszy aparat od HD2 i też często przy słabym świetle wychodzą rozmazane fotki .
 Jak myślisz,  przy jakich czasach robi się zdjęcia szybko poruszających  się obiektów ( owady w locie , krople , spadające przedmioty) ?
To są czasy rzędu 1/2000 do 1/12000 sekundy .Przy tak krótkim czasie wpada bardzo mało światła przez obiektyw - bez specjalnej lampy ( która synchronizuje się z tak krótkim czasem)  nie zrobisz dobrego zdjęcia .
Aby zdjęcie wyszło w miarę nieporuszone w pomieszczeniu , trzeba co najmniej czasu 1/125 - 1/250 sekundy (albo więcej) ,a Leo w takich warunkach ustawi Ci czas 1/15 -1/8 sekundy , czyli z 10x za długi .
Jedyny sposób to , przywiązać dziecko do krzesła  :D

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 14, 2010, 12:49:24 »
W fotografii są pewne prawa fizyki (ograniczenia) których się nie przeskoczy, bez względu na sprzęt.

Trochę to wytłumaczę na chłopski rozum dla laików (pobieżnie):

Aby scena była poprawnie naświetlona musi do matrycy dotrzeć odpowiednia ilość światła i znając tą prostą prawdę musimy sami wykombinować jak spełnić ten warunek.
Mamy do dyspozycji:
- czas naświetlania (wydłużenie czasu powoduje zwiększenie ilość światła dostającego się do matrycy, ale ruch powoduje rozmazanie fotografowanego obiektu)
- czułość matrycy (ISO - większa czułość to mniejsza ilość potrzebnego światła, ale większe "szumy" obrazu)
- przysłona (im mniejsza tym więcej światła dostanie się do matrycy, zmniejsza się też głębia ostrości - jest to zakres w którego przedziale obiekt będzie ostry)
- lampa błyskowa (jeśli jest prawdziwa błyskająca, to ze względu na ultra krótki błysk możemy w słabym świetle zrobić nierozmazane zdjęcie przy dłuższym czasie naświetlania, ale to coś w HD2 to zwykła lampka doświetlająca, która nie ma nic wspólnego z lampą błyskową)
- statyw (im stabilniejszy aparat w trakcie robienia zdjęcia tym mniej rozmazane zdjęcie przy dłuższym czasie naświetlania)

Są jeszcze ograniczenia:
- minimalna przysłona (jest to minimalna wartość przysłony w danym obiektywie i duże wartości na wstępie odbierają nam pewną ilość potrzebnego światła)
- maksymalna użyteczna czułość (jest to maksymalna wartość czułości którą akceptujemy jako zadowalającą dla występujących tam szumów)

Aparat w HD2 nie jest niestety dobrej jakości i aby zrobić zdjęcie w trudnych warunkach (poruszające się dziecko w nieoświetlonym pokoju) i aby mogło być zadowalające należy spełnić jak najwięcej warunków z poniższej listy:
1. dobrze oświetlić pomieszczenie
2. zwiększyć czułość  do maksymalnej
3. ustabilizować aparat

W praktyce największe znaczenie ma punkt 1 - dobrze oświetlić pomieszczenie !!! - to jest recepta, trzeba ją tylko zrealizować.

Ostatecznie wiele parametrów można jeszcze "podciągnąć" w programie graficznym, ale pamiętajmy - "Z pustego to i Salomon nie naleje" ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 13:08:39 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline pawcio79

• *
  • 67
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 14, 2010, 13:00:34 »
fotografia... aby była potrzebne jest spełnienie jednego podstawowego warunku a mianowicie jak sama nazwa wskazuje......
fotografia --->  rysowanie światłem

W aparacie wbudowanym w telefon w zasadzie jedyna możliwa ingerencja to podniesienie ISO do max poziomu aby zminimalizować poruszenie na zdjęciu.

*

Offline Robik99

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC: Sensation, HD2, MDA IV(ERA) parę na Symbianie
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 10, 2010, 17:09:09 »
A mnie denerwuje ta plama (ROM 1.66)  :mad:
Wg wypowiedzi forumowiczów naprawa w "Regenersis" to rosyjska ruletka ???
Można to jakoś reklamować w sklepie w ramach rękojmi ?
HTC SENSATION
ROM 3.33.401.6
Radio 11.76A.3504.00U....
***UNLOCKED***  HBOOT 1.27.0000 S-OFF

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 10, 2010, 19:33:32 »
Można to jakoś reklamować w sklepie w ramach rękojmi ?
Co Ci po tym skoro i tak by wysłali do Renegersis?