HD2 "tel. biznesowy"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..

• 226 Odpowiedzi
  • 20194 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MatulkaM

• 46
    • Samsung Omnia Forum
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: HD2 "tel. biznesowy"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..
« Odpowiedź #120 dnia: Kwiecień 28, 2010, 18:03:27 »
tak vonski, tyle, że Ty korzystasz z ROMu bez manilli. a w większości przypadków to Manilla powoduje zwiechy telefonu. lub też dodatki do niej. Mnie drażni jedynie słaba bateria, i zbyt czuły ekran przy pisaniu esów (nawet po przestawieniu w BsB Tweak's nie wiele to pomaga) no i problemy z zasięgiem i przerywaniem podczas rozmowy. Na początku korzystania z urządzenia wszystko było ok. dopiero jak zacząłem kombinować z ROMami to zaczął się wieszać itp. Ale na dzień dzisiejszy przy Radio 2.10 i Romie Storm 1.2.9 jest OK. Nie zauważyłem większych problemów. Nawet udało mi się zainstalować klawiaturę podobną do Swype z polskim językiem, ale jak dla mnie jest to przereklamowana sprawa.
Odnośnie HD2 jako biznesowego urządzenia? przede wszystkim ZA SŁABA BATERIA.  A cała reszta - jak to w urządzeniach z WM - wszystko można zrobić jeżeli się tylko chce;)
-------------------------------------------------------------------------
SPV M3000 -> Omnia i900 -> iPhone 3G -> Omnia2 i8000 -> HTC HD2
-------------------------------------------------------------------------

*

Offline djoutsider

• 20
  • Sprzęt: Htc Desire, 3Gs
« Odpowiedź #121 dnia: Kwiecień 28, 2010, 18:48:08 »
Ja powiem tak :

Mialem HD2 od polowy grudnia do wczoraj (27 kwietnia) czyli ponad 4 miesiace i wkoncu po dlugich probach go sprzedalem! Kupilem w jego miejsce HTC Desire (Android 2.1) Powiem krotko - nigdy więcej windows mobile...

Pozdrawiam  :ok:

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #122 dnia: Kwiecień 28, 2010, 19:07:31 »
Tez nie rozumiem co niektorzy wyprawiaja, od poczatku mialem ROMy z sense, ze spolszczeniem i nigdy zadnych zwisow nie mialem, chyba, ze na wlasne zyczenie kombinujac z softem. Oczywiscie 1.66 wniosl wiele poprawek, ale nie uwazam go za nic rewolucyjnego w stosunku do poprzednich, jak to niektorzy pisza.
Co do Androida moze i ciekawy, ale za duzo rzeczy brakuje na chwile obecna jak dla mnie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 19:09:17 wysłana przez horde »

*

Offline Infinity

• *
  • 84
  • Sprzęt: HTC HD2 (HTC Polska)
« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 28, 2010, 19:22:15 »
Nikt nic nie wyprawia. Wyobraźcie sobie, że idę do salonu telefonów i kupuję nówkę sztukę (zamówiona specjalnie) wersja wyłącznie od dystrybutora HTC PL, jadę do domku odpalam telefonik, zaczytuję ustawienia punktów dostępu i odłączam połączenie gsm. Po tym wszystko na spokojnie i przez dłuższy czas konfiguruję, instaluję tylko aktualizacje HTC (wymagane) i po dłuższym czasie w końcu uruchamiam sobie ponownie system i w końcu zaczynam używać.

Pierwszy dzień ok, później przyjdzie parę sms, wpiszę z 10 zdarzeń do kalendarza, wykonam kilka rozmów, odbiorę kilka maili i zaczyna się .. zwis .. potem robię restart, telefon chodzi kilka godzin i uśpienie (klawisze tylko świecą), no cóż blacha i restart. Później telefon sobie pracuje jak gdyby nigdy nic, rozmawiam, piszę itp. spotyka mnie znajomy i coś tam coś tam zapisz sobie nr, wyciągam HD2 a ten wisi .. (normalnie niech to ch..) .. za kilka dni zorientowałem się, że coś jest nie tak z powiadomieniami w kalendarzu, na początku nie było dźwięku, potem nie było wibracji, a potem już nic nie było tylko raz się wyświetliło powiadomienie a raz nie. Nie będę tutaj pisał o tym, że na początku gdy miałem ROM 1.48 to nie działały smsy (najbardziej podstawowa funkcja) w telefonie za 2.200,00 zł :)

.. ale przecież co my wyczyniamy z tymi telefonami??? otóż nic! nic do niego nie zainstalowałem, nic nie modyfikowałem, nie grzebałem, nie psułem, ustawiłem parę rzeczy w systemie pod siebie i to wszystko! jak to możliwe, że tak jest?

W tej chwili mam ROM 1.66 i powiem szczerze, nie mam mu nic do zarzucenia, nic się nie dzieję, totalnie nic.. telefon chodził nierestartowany 8 dni ostatnio i zrestartowałem go tylko z powodu łatki Music Stability, która wyszła 2 dni temu ..

Jedyny mankament, który zauważyłem - to brak reakcji na przycisk play w odtwarzaczu HTC Music Player bezpośrednio z pulpitu. Nie mam pojęcia od czego to zależy.

Ale zapewniam na 100%, że dbam o każdy najmniejszy szczegół jeśli chodzi o to urządzenie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jestem OKROPNIE ZAWIEDZIONY !!! wydając tyle pieniędzy strzeliłem sobie w kolano, a producent powinien być pozwany o odszkodowania przez wszystkich tych, którzy zostali tak potraktowani.

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak niedopracowanym bublem za tyle pieniędzy, taka sytuacja woła o pomstę do nieba!

Na chwilę obecną chwalę go sobie jako drugi telefon tylko do internetu, sprawdza się świetnie, ale nie jest telefonem na którym mogę polegać niestety. W ten oto sposób kupując telefon za 2.200,00 zł wbiłem sobie gola do własnej bramki i muszę go nosić jako drogą zabawkę do maili, bo sprzedawać się nie opłaca z tak wielką stratą (skoro nówki z plusa są po 1.500,00 zł) ..

Moje przesłanie po miesięcznym doświadczeniu z tym telefonem to:
Jeśli jesteś potencjalnym kupcem tego telefonu to zastanów się dwa razy czego potrzebujesz, bo jeśli nie sprecyzowałeś swoich oczekiwań i polegasz na tym, że jest to topowy model HTC za dużą kasę, TO MOCNO SIĘ ZAWIEDZIESZ!

Pozdrawiam wszystkich użytkowników HD2 i życzę wytrwałości w użytkowaniu :)   

ps. i byłbym zapomniał, kupiłem ten telefon razem z kolegą. Jest niezła rozbieżność jakościowa chociażby matryc (moja kolorystyka naturalna barwowa, natomiast kolegi wpada w fiolet). W tej sposób porównując dwa egzemplarze obok siebie na białym tle notesu czy fotkach, różnica jest kolosalna w wyświetlaniu barw.

ps. 2. wszystkie wymienione przeze mnie bolączki pojawiły się też u kolegi! ten z kolei bardzo mało używa telefonu, więc można rzec, HTC HD2 zachowuje się jak chce bez ingerencji użytkownika. No i dodam, jemu też wszystko przeszło po instalacji ROM 1.66.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 19:27:19 wysłana przez Infinity »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #124 dnia: Kwiecień 28, 2010, 19:41:43 »
Kupilem Leo na poczatku jego dystrybucji w Polsce, wlozylem karte sim, pamieci, zainstalowalem aplikacje z ktorych korzystam i sprzet dzialal bez problemu, smsy wychodzily, budzik, przypomnienie dzialaly, zadnych restartow, zwiech. Dlatego dziwia mnie opisywane tutaj sytuacje.

*

Offline Infinity

• *
  • 84
« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 28, 2010, 19:52:11 »
Ja Ciebie doskonale rozumiem. Po prostu trudno sobie wyobrazić taką sytuację, kiedy ma się lepsze doświadczenia. Ja zmieniłem ROM i też czuję się jakbym miał nowy i całkiem sprawny telefon, a to dlatego, że nie wyobrażałem sobie, że zmiana ROMu może przynieść tak wielkie zmiany w stabilności. Nauczony poprzednimi doświadczeniami z reFlashem Symbianów byłem przekonany o raczej kosmetycznych zmianach.

Nie mniej jednak Windows Mobile to dość specyficzny system, ja po swoim flashu zrobiłem dwukrotnie Hard Reset dla pewności, że wszystko będzie ok. Tu właśnie czasami ten raz więcej będzie miał znaczenie.

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #126 dnia: Kwiecień 28, 2010, 20:45:53 »
Tez nie rozumiem co niektorzy wyprawiaja, od poczatku mialem ROMy z sense, ze spolszczeniem i nigdy zadnych zwisow nie mialem, chyba, ze na wlasne zyczenie kombinujac z softem. Oczywiscie 1.66 wniosl wiele poprawek, ale nie uwazam go za nic rewolucyjnego w stosunku do poprzednich, jak to niektorzy pisza.
Muszę się zgodzić z kolegą, nie wiem też dlaczego ludzie narzekają na baterię biorąc pod uwagę wielkość wyświetlacza i moc obliczeniową, coś kosztem czegoś.
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline pynki

• *
  • 87
    • jama "sosny"
  • Sprzęt: SAMSUNG NOTE IV
« Odpowiedź #127 dnia: Kwiecień 28, 2010, 20:47:43 »
a ja to widzę tak...faktem jest że wydając tyle kasy na fona każdy oczekuje jego super,hiper niezawodności i cholera wie czego jeszcze:)Prawda jest taka że większość problemów powoduje WM + różnego rodzaju "dodatki".Przerabiałem w swoim życiu już wiele fonów i systemów do nich,wiem jedno z WM raczej nigdy nie zejdę pomimo pewnych bugów i niedopracowań:)Sprzęt jest spoko tylko trzeba nad nim trochę popracować.Według mnie jest to fonik dla pasjonatów i ludzi lubiących sobie w nim "pogrzebać".Swojego LEO męczę jakieś 3 miesiące i ze spokojem mogę stwierdzić że jest to najlepszy sprzęt jaki do tej pory miałem.Jedynym problemem jaki spostrzegłem...to bateria :( krótko trzyma.Ostatnio bawiłem się moją starą OMNIĄ i przeskok technologiczny jaki prezentuje LEO powala na kolana...powiem krótko LEO RULEZ.
masz za swoje brzydki kablu..."z pamiętnika żelaznego karła"

*

Offline Infinity

• *
  • 84
Odp: HD2 \"tel. biznesowy\"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..
« Odpowiedź #128 dnia: Kwiecień 28, 2010, 20:47:53 »
Ja na baterię nie narzekam. Korzystając z telefonu (ciągłego połączenia z internetem) zachowuje się tak samo jak Nokia.

Połączone: Kwiecień 28, 2010, 20:49:38
a ja to widzę tak...faktem jest że wydając tyle kasy na fona każdy oczekuje jego super,hiper niezawodności i cholera wie czego jeszcze:)Prawda jest taka że większość problemów powoduje WM + różnego rodzaju "dodatki"

Tylko, że wielu też (takich jak ja) wyraźnie zaznacza, że nie instaluje niczego, żadnych dodatków ani oprogramowania użytkowego.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 20:49:38 wysłana przez Infinity »

« Odpowiedź #129 dnia: Kwiecień 29, 2010, 09:06:27 »
Witam,
zaraz po moim post'cie rozpoczynającym ten wątek - tak jak pisałem, postanowiłem dać Leo 2gą szansę.
Skorzystałem z najnowszego upgrade'u firmware oraz dokupiłem zestaw dodatkowej baterii z ładowarką.

Miło mi Was poinformować, że wraz z tym upgradem wszystkie moje problemy zniknęły:)
Telefon zaczął działać bardzo stabilnie, SMS'y i budzik działają, a nawet - o dziwo - bateria zaczęła działać znacznie dłużej. To ostatnie to może wynik faktu, że obie baterie, rotacyjnie ładuję teraz w zewnętrznej ładowarce - w każdym razie efekt jest taki, że wytrzymuje 2-3 dni, to dla mnie rewelacyjny wynik..

Tak więc Omnia wróciła do szuflady, a ja na nowo odkrywam i cieszę się z HD2!!

Szkoda tylko, że HTC kazało nam tak długo czekać na aktualizację ROM'u i uczynienie z Leo "pełnowartościowego" produktu - przecież kilka m-cy w przypadku telefonu to b. długo, szczególnie, że w moim przypadku "czas życia/użytkowania" telefonu to maks. 2 lata..

Pozdrawiam i dziękuję za Wasze wypowiedzi.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #130 dnia: Kwiecień 29, 2010, 09:58:27 »
No to piękna puenta wątku z ponad 100 postów z biciem piany przeciwko HTC.
Ehhh....

*

Offline Infinity

• *
  • 84
« Odpowiedź #131 dnia: Kwiecień 29, 2010, 10:16:58 »
Witam,
zaraz po moim post'cie rozpoczynającym ten wątek - tak jak pisałem, postanowiłem dać Leo 2gą szansę.
Skorzystałem z najnowszego upgrade'u firmware oraz dokupiłem zestaw dodatkowej baterii z ładowarką.

Miło mi Was poinformować, że wraz z tym upgradem wszystkie moje problemy zniknęły:)
Telefon zaczął działać bardzo stabilnie, SMS'y i budzik działają, a nawet - o dziwo - bateria zaczęła działać znacznie dłużej. To ostatnie to może wynik faktu, że obie baterie, rotacyjnie ładuję teraz w zewnętrznej ładowarce - w każdym razie efekt jest taki, że wytrzymuje 2-3 dni, to dla mnie rewelacyjny wynik..

Tak więc Omnia wróciła do szuflady, a ja na nowo odkrywam i cieszę się z HD2!!

Szkoda tylko, że HTC kazało nam tak długo czekać na aktualizację ROM'u i uczynienie z Leo "pełnowartościowego" produktu - przecież kilka m-cy w przypadku telefonu to b. długo, szczególnie, że w moim przypadku "czas życia/użytkowania" telefonu to maks. 2 lata..

Pozdrawiam i dziękuję za Wasze wypowiedzi.

Musze przylaczyc sie do tego co napisal kolega. Ja rowniez nie mam juz problemow na nowym romie i po prawie dwoch tygodniach testow dzisiaj znow uczynie go telefonem nr 1. w tej chwili korzystam na nim z internetu i min. pisz tego posta. zobaczymy w kolejnych dniach, oby tak dalej! szkoda ze poczatek byl tak nie milyci popsul cale wrazenie swietnosci tego urzadzenia.

*

Offline arekowicz68

• 25
  • Sprzęt: HTC Desire, AcesMod007 v.35 sense 3,0
« Odpowiedź #132 dnia: Kwiecień 29, 2010, 11:09:08 »
Mojego Leosia mam od października, na gotowane Romy przesiadłem się około stycznia i nigdy nie sprawiał mi problemów, nawet na oryginalnym Romie. Po przejściu na Rom Lobuza jestem nim wręcz zachwycony, wspomnę tylko, że używam Leona bardzo intensywnie i jest to mój jedyny telefon, który zastępuje mi także nawigację i kompa.
Dziwię się tym, co tak narzekają i nie zamierzam z nimi polemizować bo już wiele tu padło argumentów za i przeciw ale dodam tylko, że ten telefon jest pierwszym, który nie znudził mi się już po tygodniu. Nadal mnie cieszy jak w dniu zakupu i sprawia wiele radości spełniając moje wymagania.
Pozdrawiam sympatyków HD2 a przeciwnikom życzę sprzętu który ich zadowoli  :ok:

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #133 dnia: Kwiecień 29, 2010, 12:02:12 »
Czytam wiele opinii negatywnych o Leo i generalnie o WM.
Wizja nadchodzacego WP7 i niekorzystnych zmian (oczywiscie moga okazac sie nieprawda) spowodowala, ze blizej zaczalem przygladac sie androidowi.
Co ciekawe wiele rzeczy, ktore uzywkownikom przeszkadzaly w WM jakos dziwnym trafem nie przeszkadza w androidzie.
Wylaczenie defaultowego polaczenie z netem wymaga kombinacji, dodatkowej aplikacji, za co na WM nie raz byly wieszane psy.
Zakup aplikacji kolejny programik, poza tym mozna to tylko zrealizowac za pomoca karty co nie jest u nas do konca tak powszechne i nie kazdy ja posiada, w WM wydaje mi sie, ze ma wieksza swobode i wiecej mozliwosci, drog do instalacji, zakupu oprogramowania.
Multimedia, w danej chwili jest ponoc jedna aplikacja wspierajaca odtwarzanie filmow i poza samsungiem generalnie trzeba przekonwertowac filmy, co dla wielu narzekajacych uzytkownikow WM bylo nie do pomyslenia, a odeszlo w zapomnienie w erze smoka, nie trzeba tego juz robic.
Kolejne sprawy czytnik e-book w porownaniu do Alreadera tez w powijakach, nawigacja w wypadku Polski caly czas brak AM, wiem, wiem, ze jest juz wiele innych programow, ale jednak mam sentyment i IMHO jak dla mnie najlepsza navi dla Polski.
W tym watku niektorzy szukajac dziury w calym, ze Leo nie mozna zapisac w innym formacie niz docx, a okazuje sie, ze mozna, a w androidzie dla przykladu nie ma opcji kopiuj w mailu co dla WM oznaczaloby kolejne posty jak to znienawidzony MS mogl nie dodac tak oczywistej funkcjonalnosci.
Nie wpsominam juz o silnym zwiazaniu z uslugami googla, synchronizacja na sile, czy jak wynika z powyzszych koniecznoscia wykonania roota.
Nie chodzi mi o zdyskredytowanie tutaj systemu googla, ani rozpetanie kolejnej wojny, jedynie to moje przemyslenia, ze jeden system jest super chwalony i nie dostrzega sie wad, a w innym jest to kolejny gwozd do trumny.
Oczywiscie android jest mlodym systemem w stosunku do WM co zreszta jest ciagle wypominane, ale mijaja kolejne okresy i zmiany, ktore akurat mnie interesuja (jesli WP7 okaze sie niewypalem to zostanie android) jakos wolno zachodza.
Reasumujac WM nie jest taki zly jak go maluja i moze byc rowniez stabilny i nie sprawiajacy klopotu, a daje duzo mozliwosci.
Gdybym myslil sie co do androida to prosze o sprostowanie, chetnie dowiem sie czegos nowego, a moze cos mi umknelo.
Nie wiem, czy to dobry do tego watek, ale nie chcialem bez sensu otwierac kolejnego.

*

Offline andrzejs82

• **
  • 123
  • Sprzęt: Ipad 2 3G 16GB , SGS II
« Odpowiedź #134 dnia: Kwiecień 29, 2010, 14:26:34 »
moim zdaniem jest to najlepszy smartfon na rynku , oczywiście ma trochę nie dociągnięć jak naprawdę kiepskiej jakości przyciski pod wyświetlaczem (szczotkowany plastik hehe )  ale reszta jest definitywnie nr1 jeśli ktoś lubi grzebać w systemie to nie ma nic lepszego a jak sie to jeszcze robi z głowa to telefon sprawia frajdę jak żaden inny na Romie od Lobuza i Radiu 2.10 jest to czysta przyjemność żadnych zawiech świetny zasięg i jakosc dzwieku a to ze bateria trzyma przy ostrym użytkowaniu 1 dzień to co sie dziwić ten potworek ma cholernie szybki procek i gigantyczny wyświetlacz a to musi jeść )  , kupilem go dwa tygodnie temu za 1800zl i ciesze sie nim tak samo jak pierwszego dnia , powiem z czystym sumieniem ze byly to świetnie zainwestowane pieniądze żałuje tylko ze wcześniej nie przesiadłem sie ze swojego równie udanego Touch Pro.

ps. infinity ja równierz porównywałem ze sobą dwa egzemplarze i na moje oko żadnych różnic w matrycy nie zauważyłem
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 14:36:05 wysłana przez andrzejs82 »
c35i,T28, j5, j7, T68i, G7050 -> nokia 6260 -> nokia n70 -> nokia n95 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> SGS II

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #135 dnia: Kwiecień 29, 2010, 14:42:38 »
Czytam wiele opinii negatywnych o Leo i generalnie o WM.
Wizja nadchodzacego WP7 i niekorzystnych zmian (oczywiscie moga okazac sie nieprawda) spowodowala, ze blizej zaczalem przygladac sie androidowi.
.... (jesli WP7 okaze sie niewypalem to zostanie android) ....
ale po co ci wp7 czy android jak HD2 ma wszysko ? jaki sens jest się przesiadać ? po co ?
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #136 dnia: Kwiecień 29, 2010, 14:47:37 »
Ehhh....

no tak, oczywiscie bicie piany, jakie to wm i htc biedne .... och jaki zal, i jak zapewne uwazasz wszystko jest wyssane z palca  :S

to nie jest zadna punta, a jesli juz to to tylko potwierdza co innego (=wrecz odwrotnego, dokaldnie to co zdazyli napisac przeciwnicy hd2)
dobrze jest przedstawionw w tym linku odnosnie podejscia duzo szerszego grona ludzi do firm jw
i zapewne Twoim zdaniem oni pewnie tez TYLKO bija piane ? nudza sie ?  :mysli:

http://pdaclub.pl/forum/nowosci-ze-swiata-mobilnych-technologii/(news)-htc-na-twitterze-polacy-gora-)/

i to jest wlasnie to co okresla sie mianem puenty   

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #137 dnia: Kwiecień 29, 2010, 14:49:09 »
ze jeden system jest super chwalony i nie dostrzega sie wad, a w innym jest to kolejny gwozd do trumny.
Oczywiscie android jest mlodym systemem w stosunku do WM co zreszta jest ciagle wypominane, ale mijaja kolejne okresy i zmiany, ktore akurat mnie interesuja (jesli WP7 okaze sie niewypalem to zostanie android) jakos wolno zachodza.

Generalnie racja, lecz Android ma jednak przewage - rozwija sie w tempie znacznie wiekszym od WM i wszyscy producenci sprzętu to właśnie na niego dziś stawiają jednocząc siły przeciw Apple zabierającym im rynek. WM ze swoim topornym i brzydkim interfejsem nie daje cienia szansy powalczenia o normalnych uzytkownikow, ktorzy chca po prostu dzialajacego telefonu z  inetenetem i "bajerami". Normalny użytkownik nie chce sledzic poprawek, fiksow i nowych romow, tylko miec urzadzenie ktore zwyczajnie dziala i nie bedzie sie zastanawial czy rano budzik go obudzi, bo zainstalowal dwa lub trzy nowe programy.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #138 dnia: Kwiecień 29, 2010, 15:01:22 »
ale po co ci wp7 czy android jak HD2 ma wszysko ? jaki sens jest się przesiadać ? po co ?

Pisalem o duzo dalszej perspektywie. W chwili obecnej nie ma sensu, ale za rok, dwa.
Leo nie bedzie wieczny, a inne systemy staram sie poznac juz teraz, zeby miec jakas alternatywe.

Generalnie racja, lecz Android ma jednak przewage - rozwija sie w tempie znacznie wiekszym od WM i wszyscy producenci sprzętu to właśnie na niego dziś stawiają jednocząc siły przeciw Apple zabierającym im rynek. WM ze swoim topornym i brzydkim interfejsem nie daje cienia szansy powalczenia o normalnych uzytkownikow, ktorzy chca po prostu dzialajacego telefonu z  inetenetem i "bajerami". Normalny użytkownik nie chce sledzic poprawek, fiksow i nowych romow, tylko miec urzadzenie ktore zwyczajnie dziala i nie bedzie sie zastanawial czy rano budzik go obudzi, bo zainstalowal dwa lub trzy nowe programy.

Ok racja, ale z drugiej strony biorac pod uwage, ze jest to tak szybko rozwijajacy sie soft to zmiany np jesli chodzi o multimedia zachodza i tak stosunkowo wolno.
Z tym, zebym mial pelna funkcjonalnosc androida, czy po prostu mogl kupowac platne aplikacje w Polsce to na chwile obecna tez musze kombinowac, rootowac system googla, a interfejsem tez nie powala.
Aktualizacja oprogramowania jest nieunikniona na tym czy innym systemie, kwestia czy z automatu, czy nie i czy uzytkownik jest zainteresowany.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #139 dnia: Kwiecień 29, 2010, 15:02:19 »
Ehhh....
no tak, oczywiscie bicie piany, jakie to wm i htc biedne .... och jaki zal, i jak zapewne uwazasz wszystko jest wyssane z palca  :S
Nie wydaje mi się, żeby ani HTC ani MS były biedne ale tak: ja uważam połowę, ba- 90% tych problemów za wyssane z palca. Sam mam Leo od dnia premiery i nie potwierdzam żadnego z powyższych problemów. Dla mnie najsłabszą stroną MS i Windows Mobile są użyszkodnicy nie znający tego systemu.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #140 dnia: Kwiecień 29, 2010, 15:37:01 »
Nie wydaje mi się, żeby ani HTC ani MS były biedne ale tak: ja uważam połowę, ba- 90% tych problemów za wyssane z palca. Sam mam Leo od dnia premiery i nie potwierdzam żadnego z powyższych problemów. Dla mnie najsłabszą stroną MS i Windows Mobile są użyszkodnicy nie znający tego systemu.

no tak, znam kilka takich firm ktore wcale nie ukrywaja ze funkcjonowalyby jeszcze lepiej gdyby nie ci klienci, ktorzy nie dosc ze cos kupili to jeszcze chca jakiegos serwisu podsprzedazowego ....
oj tak to jest duzy bol, bo w koncu najprosciej jest sprzedac cos i zapomniec o klientach, czyli de facto ich olac ...  :P 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 15:46:25 wysłana przez andy_bez_wandy »

*

Offline Infinity

• *
  • 84
« Odpowiedź #141 dnia: Kwiecień 29, 2010, 17:08:25 »

W wielu przypadkach masz zapewne rację, bo użytkowników takich czy takich jest pełno. Zapewniam Cię jednak, że informatyką zajmuję się zawodowo i nie jest dla mnie problemem zrozumienie tych systemów. Kupiłem ten telefon nigdy wcześniej nie obcując z Windows Mobile i zawitałem na to forum jako zupełny laik w tym temacie. Nie mniej jednak mam ten telefon już praktycznie miesiąc czasu i wiele się nauczyłem. Zapewniam Cię, że wszystkie problemy, które opisywałem były prawdziwe, a moje opinie podparte wieloletnim doświadczeniem z tego typu urządzeniami na innych systemach.

Mogę przyznać szczerze, że teraz kiedy mam ROM 1.66 nie miałem od dwóch tygodni najmniejszego problemu z użytkowaniem tego telefonu i mogę w nicość wyrzucić wszystkie moje emocjonujące wypowiedzi, które powstawały wcześniej. Jednak czas pokaże, bo na nowym romie używałem go wyłącznie do internetu, dzisiaj wrzuciłem mu jednak sim nr 1 i będzie dla mnie od teraz znów telefonem do ciągłego kontaktu i wszystkich innych czynności. Zobaczę jak się sprawdzi - a proszę mi wierzyć nie oczekuję od niego cudów. Nie mam również nic przeciwko instalacji fixów itp. bo jako informatyk wiem, że nie tworzy się doskonałych systemów od razu, a zauważane przez użytkowników błędy się poprawia.

Co mógłbym powiedzieć o firmie HTC to zapewne to, że nie trzyma jakości swoich urządzeń. Tyle samo użytkowników ma takie problemy, tyle samo nie ma żadnych i zawsze będzie o tym dyskusja, jedni będą sobie chwalić inni wręcz przeciwnie. Ja nie chwalę HTC i urządzenia HD2 z jednego powodu, kupując go dostałem urządzenie drogie, niedopracowane, nie spełniające żadnych moich skromnych oczekiwań, zupełnie nie nadające się do codziennego użytku. Męczyłem się z tym, zmuszono mnie do notorycznego szukania rozwiązań na wielu forach (co było dla mnie przyjemnością rozwiązywania problemów z racji zawodu i hobby) :) ale to inna kwestia. Zwykły użytkownik na moim miejscu wziąłby i pierd... tym o ziemię. Ja osobiście nie mogę się do końca odnieść skąd tego typu problemy, bo nie czytałem zbyt wielu zagranicznych forów. Ciekawy jestem czy użytkownicy za granicą miewają podobne problemy, czy te nasze wzięły się np. z nakładki interwrite.

Nie mniej jednak w tej chwili jestem zadowolony z HTC HD2 i jak będzie tak dobrze jak jest to śmiało przyznam, że to bardzo dobra maszyna. Trzeba też być obiektywnym rzecz jasna, nie chcę oczerniać firmy czy modelu na publicznym forum bez powodu.

Gdyby ktoś jednak zapytał mnie czy polecam to urządzenie? to powiedziałbym, że polecam tylko z tego względu, że nie ma nic podobnego na rynku i lepszego. Wszystkie inne modele są poniżej i też mają swoje bolączki, ale HD2 nadaje się od razu do flasha ROM po zakupie.

Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie za mnie kciuki, żeby mój HTC HD2 sprawdził się jako tel nr 1, dałem mu dużą szansę :)

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #142 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:15:05 »
nie boj zaby... da rade. ;) ja na 1.66 "jade" od dnia premiery (romu) a ostatnio po dodaniu cht w wersji 1.7.1 jest to normalnie prawie idealny sprzet.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #143 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:22:41 »
a ja ponowie że HTC idzie na ilość nie na jakość. Leoś jest super pod warunkiem że kupisz i zapomnisz kto go wyprodukował, bo ten co go zrobił na pewno się nie przejmuje swoim produktem i jego kupującymi
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline Infinity

• *
  • 84
Odp: HD2 \"tel. biznesowy\"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..
« Odpowiedź #144 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:25:23 »
Finlandia a Tajwan to różnica, niestety :) Nokia jest dla mnie synonimem jakości, zapięcia wszystkiego na ostatni guzik. Nie ważne, że ostatnie telefony są z jakością rozbieżne, ale za to wyposażeniem i wsparciem niesamowite. HTC to dla mnie dno totalne, przykro mi to mówić, ale w tych czasach takie wtopy, nawet nie dbają o oficjalne strony językowe jak nasza. To jest porażka i wstyd.

Połączone: Kwiecień 29, 2010, 22:26:19
nie boj zaby... da rade. ;) ja na 1.66 "jade" od dnia premiery (romu) a ostatnio po dodaniu cht w wersji 1.7.1 jest to normalnie prawie idealny sprzet.

Powiedz więcej o tym cht? cóż to jest? co przez to rozumiesz, pewnych rzeczy jeszcze nie łyknąłem i chętnie poszerzę swoją wiedzę.

*

Offline facet_

• 501

*

Offline Infinity

• *
  • 84
« Odpowiedź #146 dnia: Kwiecień 29, 2010, 22:32:40 »
pooglądaj sobie co daje CHT http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=625483

aaa .. napisałeś skrótem, Cookie home Tab to ja mam od zawsze i bez tego nie wyobrażam sobie HD2. Myślałem, że jakieś cudo tutaj jest jeszcze wgrywane (sposobem romowym) :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #147 dnia: Kwiecień 29, 2010, 23:32:11 »
Nokia jest dla mnie synonimem jakości, zapięcia wszystkiego na ostatni guzik.
Jaja se robisz? A N97 z górą błędów w dniu premiery? A N900 z brakiem trybu portrait na dzień dobry? A E72 wieszająca się co chwilę?
Najlepsze samochody robi pewnie Mercedes?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #148 dnia: Kwiecień 29, 2010, 23:44:56 »

nie wiem czy robi ale wiem ze robil .... nazywal sie w slangu beczka  :wink:
zreszta IMHO nie chodzi o to czy zdzarzaja sie wpadki tylko ile ... mleka jest w mleku
czyli jak wiekszosc produktow danego producenta wypada, jak wypada jego support i oprogramowanie modeli na biezaco etc etc
zreszta ten temat mozna walkowac przez kolejne 5-10 i wiecej stron, tylko po co ?! wiekszosc kwestii za i przeciw juz tutaj padla  :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 23:47:50 wysłana przez andy_bez_wandy »

*

Offline Infinity

• *
  • 84
« Odpowiedź #149 dnia: Kwiecień 30, 2010, 00:03:16 »
Nokia jest dla mnie synonimem jakości, zapięcia wszystkiego na ostatni guzik.
Jaja se robisz? A N97 z górą błędów w dniu premiery? A N900 z brakiem trybu portrait na dzień dobry? A E72 wieszająca się co chwilę?

Nie robię sobie jaj. Serii N nie uznaję i nigdy nie uznawałem, plastikowe badziewie.
Moje doświadczenia to seria E, typowy biznes żadnych multimediów cudów, jakość wykonania.
Poza tym jeśli chodzi o synonim odwoływałem się również do całej otoczki, instrukcje, wyposażenie, dopracowanie, brak karygodnych błędów przy wypuszczaniu modeli (poza E50) ..  świetne wsparcie pomocy technicznej i kontakt ..

z HTC do dzisiaj nie odpowiedziano mi na maila z przed dwóch miesięcy, wrzuca się aktualizacje bez spolszczenia, które na drugi dzień są kasowane ze strony głównej. Robi się błędy w zaleceniach wersji ROM wymaganych do aktualizacji, w pudełku jest wielkie g...

Takie jest moje zdanie, HTC to szajs z Tajwanu .. uchodzi za nie wiadomo co, bo inne urządzenia z WM w porównaniu do tego są jeszcze gorsze.

Przykro mi samemu że to mówię w taki sposób, ale trzeba być obiektywnym i nazywać rzeczy po imieniu.

HD2 nie jest wart swojej ceny i pseudo sławy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2010, 00:05:59 wysłana przez Infinity »