HD2 "tel. biznesowy"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..

• 226 Odpowiedzi
  • 20115 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: HD2 "tel. biznesowy"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 21, 2010, 13:53:26 »
Dorzucę jeszcze jedno,
HTC oprócz wadliwych ekranów z pierwszej serii, przycisku czerwonej słuchawki, różowej plamy jakoś bardzo nie zawinił w temacie.
Raczej to są narzekania na soft czyli WM.
Moim zdaniem nie jest problemem WM (który jest taki sam na wszystkich urządzeniach) tylko dodatkowy soft od HTC, a głównie Sense, Manila czy jak go tam zwał. Co gorsza każda następna wersja jest bardziej zabugowana od poprzedniej.

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
  • Sprzęt: HP Ipaq RX1950, HP Ipaq H4150, Asus MyPal A696
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:00:08 »
Piszesz o braku backupu SMS, odpisujemy  MS MyPhone, piszesz, że nie używasz i nie będziesz.
Gdzie konsekwencja i logika ?
Nam się może nie podobać soft w Nokii, ale czy to oznacza, że go tam nie ma ?

Logika jest taka: Po co używać substytutu, skoro można mieć coś z najwyższej półki (Sprite Backup) :)

No może się nie podobać, to fakt. W Nokii za to jest drugie rozwiązanie. Zapisanie wszystkiego na karcie pamięci prosto z pozycji telefonu. Tak, tak. HTC umocnił moje osłabiony zapał do Nokii  :ok:

ps: najlepsze jest to, że Sprite Backup kupiłem za 50 % ceny. Dlaczego ? Bo mam HTC. Jakieś pytania ?  :E
W kolekcji (stan - nowe):
Palm IIIXe, 3com Palm IIIe, 3com IIIx, 3com Palm Pilot, Palm V, Palm Vx, PALM VIIx, Palm m515, Handspring Visor, Handspring Visor Deluxe

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:02:06 »
Miałem wrażenie, że piszemy o sofcie darmowym, dodawanym przez producenta systemu.
No ale ja truskawki cukrem posypuję.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:08:18 »
Mam szczerą ochotę zamknąć ten wątek, który nie prowadzi nigdzie indziej jak do kolejnego flejma na systemy.
Prosta zasada: coś Ci się nie podoba, to się go pozbądź i kup co innego. Zakup HTC to nie ślub kościelny, można wywalić nawet po 2 dniach i kupić swoją ulubioną Nokię.
Robi się kolejny bajzel: ktoś napisał, że HD2 to super sprzęt biznesowy, jest tego pełno na rynku, pokupowali to ludzie niemający pojęcia o WM i teraz narzekania. Tak jak kiedyś Samsung próbował przekonać cały świat, że Omnia to sprzęt multimedialny, a infolinie padały od przeciążenia newbie, którzy nie potrafili zmienić sobie dźwięku dzwonka.

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:11:02 »
Miałem wrażenie, że piszemy o sofcie darmowym, dodawanym przez producenta systemu.
No ale ja truskawki cukrem posypuję.

Chodzi właśnie o to, że free się 'nadaje'. Backup przy podłączeniu się do internetu. No nie koniecznie dobry pomysł u nas gdzie ceny połączeń są dość wysokie.
Palm IIIXe, 3com Palm IIIe, 3com IIIx, 3com Palm Pilot, Palm V, Palm Vx, PALM VIIx, Palm m515, Handspring Visor, Handspring Visor Deluxe

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:14:47 »
Mialem juz napisana odpowiedz, ale rzeczywiscie to nie ma sensu.

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:17:20 »
A moja porada to czytanie postów i nie dawanie, tak dobrych rad które każdy skrobie co chwilę.
Po raz kolejny to widzę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 14:19:31 wysłana przez Syndicate »

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:23:48 »
Moja ostatnia dobra rada jest kup kolejnego dumbfona bedziesz zadowolony i zapamietaj na przyszlosc, ze Leo to PPC PE, a odpowiedniki brakujacych, tak istotnych dla Ciebie aplikacji sa darmowe wiec za nic nie musisz placic.

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:31:00 »
He he :grin:
Post wyżej /dumb/.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:42:36 »
Ale ile razy mamy Ci to pisać: WM to nie jest system dla każdego. Ten system ma ogromne możliwości, ale wymaga poświęcenia czasu i zainteresowania, żeby te możliwości wykorzystać.

Ja też kupiłem sprzęt z Androidem i mi się nie spodobał- owszem, bardzo fajny system, ale niestety nie dla mnie, bo mam inne wymagania i potrzeby. Sprzedałem bez bólu i nie narzekam, że jest be, bo trzeba blokować nachalną synchronizację wszystkiego z googlem, bo market jest bez płatnych aplikacji, bo co ciekawsze programy wymagają roota itd. Miliony osób są zadowolone z tego systemu i niech się dobrze bawią. Mi nie odpowiadał, więc sobie odpuściłem i tyle. I to samo polecam użytkownikom nie zadowolonym z WM.

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:48:50 »
Konkret  :ok:

Offtopic:
Właśnie mojej 'lepszej połowie' spodobał się HTC i już patrzyła na Androida z HTC.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 15:03:40 wysłana przez Syndicate »

*

Offline Rybson

• **
  • 231
  • Sprzęt: HTC LEO, HTC ONE m8
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 21, 2010, 14:52:56 »
Kolejny temat : co komu i dlaczego się podoba i nie podoba  w WM  :E
Rybson

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 21, 2010, 16:37:10 »
nasuwa się pytanie, jest nokia z 4,3 wyświetlaczem? Co do serwisu to każdy moloch tak działa, kupiłem toshibe R600 za 9500 zł zawiozłem do serwisu mówiąc że matryca jest tak tragiczna że w każdym rogu jest inny odcień tego samego koloru co chyba odbiega od standardów pomijając już cenę a facet mi na to że w reklamie mówią że to najlżejszy laptop na świecie i tak jest, reszta jest sprawą drugorzędną. Rynek jest brutalny a tego typu PDA są dla zapaleńców, każdy ma plusy i minusy, ale polak jest nauczony że jak się mu daje 2 zł to się nie cieszy że ma 2 zł tylko narzeka że nie dostał 4 i jeszcze Cie zwyzywa. Tak samo jest z darmowym oprogramowaniem, jest tego kupa i każdy grzebacz zrobi sobie z telefonu to co chce łącznie z wykrywaczem metalu. Nie ma co psioczyć i się wkurzać bo każdy wie że reklama to jedno a życie to drugie.  Miałem wczoraj omnie lite w rękach, tam to są dopiero powalone nakładki :)
Dla mnie grzebanie i zmiana romu to czysta frajda a że to nie pierwsze moje HTC wiedziałem że tego mi nie zabraknie a jak się ma szalejące dzieci w domu to nawet wyrzucanie śmieci jest fajne  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 16:49:36 wysłana przez facet_ »
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 21, 2010, 17:24:59 »
HTC HD2 nie ma żadnych zastrzeżeń, bardzo elastyczny można z nim robić i kombinować jak z komputerem. Mam wgrany Leo lite 3.0 na to nakładkę z polskim i do tego 85 różnych programów. Nigdy się nie wiesza działa jak wściekły. Najlepiej to narzekać ot polskie przyzwyczajenie :D

*

Offline djoutsider

• 20
  • Sprzęt: Htc Desire, 3Gs
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 21, 2010, 17:34:32 »
No ja swojego HD2 tez sprzedaje bo ten system to...(nie dla kazdego)  :-| a i w sklepie mialem w rece HTC Desire (Android), pomacalem troche i powiem ze smyra jak trzeba ten desire (nie wspomne o jakosci wyswietlacza Amoled) jak przylozylem w w sklepie HD2 do Desire to niebo a ziemia w jakości ekranu oraz obslugi systemu, i wlasnie na niego mam chrapke :O~

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 18:08:31 wysłana przez vonski »

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 21, 2010, 17:38:10 »
Panowie... O czym Wy (a teraz to w sumie My) tu piszecie? Skoro autor wątku woli się przesiąść z HD2 na Omnię... Z tego co kojarzę to tu na forum jest sporo osób które właśnie z Omni przesiadły się na HD2. To samo jest z resztą na XDA. Więcej osób chyba tylko się przesiadło z Touch HD. Skoro dla kolegi Samsung Widget jest lepsze od Sense... I jeszcze śmieszne zachwalanie baterii w Omni... Ja w Omni nie siedziałem na necie (korzystanie z internetu w i900 było koszmarem) i Omnia była ładowana codziennie (bo inaczej by padła w połowie dnia następnego). Na HD2 codziennie siedzę na necie, wszystkie aplikacje synchronizują się automatycznie jak najczęściej (czyli telefon jest non stop podłączony przez HSDPA do internetu, ściąga pocztę z dwóch skrzynek co 15 min, cała reszta się synchronizuje co godzinę). Podsumowując miesięcznie schodzi ok. 400 MB. Dodatkowo prawie codziennie wykonuję około 1h rozmów. I telefon trzyma dokładnie tyle samo co Omnia.

A już odpowiedź na MyPhone i ActiveSync... Kolega pisze że tego nie ma... To mu dajecie jak na tacy rozwiązania... I wtedy dostajecie odpowiedź że On tego nie lubi używać i nie będzie... To tak jak by kupić samochód i rozpowiadać że się nim nie da jeździć bo nie ma jak skręcać... Ludzie pomyślą że to absurd. Powiedzą "Przecież jest kierownica" a wtedy kolega odpowie że on nie będzie dotykał kierownicy bo na niej są zarazki...
Siemens C25 > Nokia 3210 > Nokia 3310 > Siemens ST55 > Siemens SX1 > Typhoon MyGuide M500 > Samsung D900 > Asus P526 > Nokia E51 > Samsung i600 > Samsung i900 Omnia > HTC HD2 > iPhone 4

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:19:56 »
spoko temacik. :) teraz ja...

prowadze mala firemke, wiec moge mojego hd2 podciagnac pod zastosowanie biznesowe. rom 1.66 wwe, troszke tweakowania (ogarniam bo juz pare lat stosuje winmo)(btw, nie jestem programista wince :mysli: ) i dziala jak zloto.

- resetuje TYLKO podczas instalacji nowego softu, jesli to wymagane
- budzi mnie duzo bardziej zaawansowany a jednoczesnie banalny w obsludze galarm (mnie rowniez wpienial fakt, iz "fabryczny" ma wrodzona malfunkcje, ale odpuscilem bo z tym dodatkowym nie ma porownania)
- zdjecia robi na tyle przyzwoite, ze zaczalem nim robic fotki dokumentow (czasem szybciej niz przepisywac), zdjecia pod wycene oraz projektow gotowych i tych jeszcze nie calkiem
- dokonuje obliczen swoich finansow w excelu
- wysylam maile z fabrycznego klienta, czasem napisze jakis maly dokumencik w wordzie
- bez przesadnego surfowania po necie bateria trzyma 2 dni
- jako telefon spisuje sie znakomicie, szybki dostep do kazdej opcji, banalna wrecz obsluga
- nawiguje tomtomem 7 (rowniez legalnie) i nigdy nie wiesza sie, nie gubi fixa. ot, dziala normalnie
- jako urzadzenie "po godzinach" daje rade nawet jeszcze lepiej, ale to juz inna bajka...

reasumujac, ja nie mam zastrzezen. inna sprawa to to, ze ostatnia rzecza jaka by mi przyszla do glowy to wejsc na forum i wyzalic sie publicznie. czy swierzo wyjety z pudelka laptop rowniez nadaje sie od razu do urzytku? moim zdaniem doszlismy do takiego punktu rozwoju smartfonow, gdzie zaczyna zacierac sie granica pomiedzy nimi a komputerami.

... swoja droga ostatnio coraz wiecej spraw zalatwiam "w biegu" i laptopa odpalam tylko do bardziej powaznych zadan.

ale co ja tam wiem...  :sleepy:

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Odp: HD2 \"tel. biznesowy\"(?) - moje rozczarowanie i powrót do Samsung Omnia..
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:47:53 »
....... pokupowali to ludzie niemający pojęcia o WM i teraz narzekania......

problem IMHO polega na tym ze kupujac WM czlowiek jest niemal skazany na siedzenie na forach i kombinowanie z ROMami, dogrywanie patchy etc ....
podejrzewam iz duzo ludzi chce miec lub nie miec pojecia o systemie / niezaleznie od uzywanego systemu .. wlacza i dziala .... i zapomina o tym dlaczego tak dziala i po co jest tak a nie inaczej
a tu (=w WM) trzeba miec prawie doktorat i kupe wolnego czasu zeby ... nadazac za poprawkami  :E

Połączone: [time]Kwiecień 21, 2010, 21:51:57[/time]
WM to nie jest system dla każdego. Ten system ma ogromne możliwości, ale wymaga poświęcenia czasu i zainteresowania, żeby te możliwości wykorzystać. 

i znowu, IMHO chodzi o to zeby po wyjeciu z pudelka i wlaczeniu .. dzialalo jak nalezy, bez wgrywania glupot i tracenia czasu
w tym sensie ja rozumiem iz WM jest to system dla ludzi ktorzy nie wiedza co maja z czasem robi i maja go codziennie w nadmiarze

i dla jasnosci .. nie caly WM jako OS choc nie ukrywam iz wersje ugotowane akurat w moich przypadkach sprawowaly sie najlepiej, zeby jednka one powstaly ktos konkretny musial tracic kupe swojego czasu na to zeby to do kupy zebrac i przetworzyc w forme do obslugi dla normalnego uzytkownika  :wink:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 23:11:05 wysłana przez andy_bez_wandy »

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:00:56 »
A już odpowiedź na MyPhone i ActiveSync... Kolega pisze że tego nie ma... To mu dajecie jak na tacy rozwiązania... I wtedy dostajecie odpowiedź że On tego nie lubi używać i nie będzie... To tak jak by kupić samochód i rozpowiadać że się nim nie da jeździć bo nie ma jak skręcać... Ludzie pomyślą że to absurd. Powiedzą "Przecież jest kierownica" a wtedy kolega odpowie że on nie będzie dotykał kierownicy bo na niej są zarazki...

Porównanie dobre. Idąc tym tropem wtrącę swoje porównanie. Powinno bardziej pasować.

Jest joystick, ale nie wygodnie prowadzi się samochód, wolałbym żeby była kierownica.

Jedno i drugie prowadzi do tego samego, tylko nie tą samą wygodną drogą  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 22:03:44 wysłana przez Syndicate »

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:31:20 »
Tyle że puki co do synchronizacji telefonu z Windows Mobile jest AS/WMDC i w samochodach się montuje kierownice... Może kiedyś będzie inaczej. Teraz natomiast rozwiązania są takie i wydaje mi się że są dobre. Nie wiem jak się synchronizuje Androida ale czy iPhone ma lepszy synchronizator? No i pierwsze słyszę żeby AS/WMDC rozdawał wirusy... Jeśli już to chyba programy które wrzucasz na WM za pomocą AC/WMDC. A założyciel tematu (już całkiem serio) powinien kupić sobie iPhone. To jest telefon który się super obsługuje... No i przede wszystkim... Włączasz i działa! Nic nie trzeba zmieniać! Gwoli ścisłości... Nic nie mam do Apple i ich produktów...
Siemens C25 > Nokia 3210 > Nokia 3310 > Siemens ST55 > Siemens SX1 > Typhoon MyGuide M500 > Samsung D900 > Asus P526 > Nokia E51 > Samsung i600 > Samsung i900 Omnia > HTC HD2 > iPhone 4

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:43:57 »
Jak dla mnie Jabłko, ma tylko jedną wyższość nad HTC.

Ogromne zaplecze wodotrysków, czyli dodatków za nie duże $. Tego akurat brakuje niestety w HTC. A wielka szkoda. Uważam, że to błąd i to spory.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 22:50:20 wysłana przez Syndicate »

*

Offline khraa

• 21
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:54:08 »
Ten biznesowy telefon nie potrafi otworzyć dokumentu zabezpieczonego hasłem, co robi bez problemu biznesowa Nokia E66.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:14:11 »
Ten biznesowy telefon nie potrafi otworzyć dokumentu zabezpieczonego hasłem, co robi bez problemu biznesowa Nokia E66.

dobre  :ok: a czy mi na dodatek wydaje czy ten biznesowy telefon od HTC nie zapisuje plikow np. worda w formacie DOCX i ine ma opcji wyboru DOC ?! prosze mnie poprawic jesli sie myle

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:17:17 »

dobre  :ok: a czy mi na dodatek wydaje czy ten biznesowy telefon od HTC nie zapisuje plikow np. worda w formacie DOCX i ine ma opcji wyboru DOC ?! prosze mnie poprawic jesli sie myle
;) wiesz, że teraz to już szukasz dziury w d...
Inni też nie mają takiej opcji ;) Albo raczej nie obsługują najnowszego formatu .docx
Masz za to .rtf'a, który jest wystarczającym formatem do tekstów jakie wprowadzisz w MS Word Mobile.

I robi to darmowym oprogramowaniem ? Pytam poważnie, bo nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 23:23:48 wysłana przez may »

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:48:18 »

;) wiesz, że teraz to już szukasz dziury w d...
Inni też nie mają takiej opcji ;) Albo raczej nie obsługują najnowszego formatu .docx
Masz za to .rtf'a, który jest wystarczającym formatem do tekstów jakie wprowadzisz w MS Word Mobile.

wlasnie, to co napisales mozna skwitowac takim joke, pomijam ze kiepski joke ale istotne jest przeslanie  "czlowiek kupil samochod, byl na promocji i dostal w nim tylko 3 kola .. czwartego zabraklo" tak samo jak z wordem (zreszta z excelem jest identycznie, brak XLS ) i mimo ze jest to nadal samochod to bez podstawowej funkcjonalnosci .. czyli bez umiejetnosci jezdzenia
moze dla Ciebie zapisanie pliku w RTF jest ok, ale mnie sa wiekszosc formatow rozłazi ... i na przykrym dla mnie wypadku w tym tygodniu przekonalem sie jak to jest wysłac pismo urzędowe w formacie ktorego w urzedzie nie umieli z maila otworzyc (i niewazne ze jest konwerter, ze mozna w open office ktorego w danym urzedzie nie uzywaja etc), w efekcie sprawy na ktorej mi bardzo zalezalo nie zalatwilem  :S
bo niczego pod reka nie malem innego oprocz wm60 + pocket office 6.1
i niby taki pierdół (dla Ciebie) ale przekonalem sie dopiero na tym przypadku ze DOCX jest jedynym formatem dawanym przez m$ ... po prostu żenada
kazdy inny office wczesniejszy opcje DOC lub DOT ... a tu brak, bo po co ? prawda ?
wiec prosze mi pisz mi takich bzdetow .... kto sie czego czepia :P   

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:49:31 »

Nie wiem jak Word Mobile w Leo, ale na Topazie mobilny Word zapisuje zarówno w .docx jak i .doc

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:52:12 »
W LEO niestety nie.
Otwiera w doc, zapisuje tylko docx, rtf, txt i jeszcze jakimś...nie pamiętam.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 00:12:32 wysłana przez may »

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 22, 2010, 00:00:03 »

I robi to darmowym oprogramowaniem ? Pytam poważnie, bo nie wiem.

nokia ma chociaz jako takiego ale darmowego office ktory i otwiera i zapisuje w starszych formatach -  http://www.quickoffice.com/news/quickoffice-press-releases/2009-press-releases/press-release-june-15-2009/

zreszta nie chodzi (mi) juz o sama nokie tylko o to co za idiota wymyslil zeby mozna bylo zapisywac w pocket office 6.1 tylko w DOCX  :S  XLSX   :S
domyslam sie ze chodzo to zeby wesprzec sprzedaz nowych office ale zeby odcinac od razu stare formaty ?!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 00:03:27 wysłana przez andy_bez_wandy »

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 22, 2010, 00:03:07 »
Wymuszenie upgrade dużego MSO. Spora kasa.
Ta branża jest bezwzględna.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 22, 2010, 00:53:45 »

Nie wiem jak Word Mobile w Leo, ale na Topazie mobilny Word zapisuje zarówno w .docx jak i .doc

a jaka dokladnie masz wersje mobile office ? bo to jest ciekawostka ...