Hard reset, rom by Bysio - walczę i nic - pomocy

• 36 Odpowiedzi
  • 10251 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hofik

• 38
Hard reset, rom by Bysio - walczę i nic - pomocy
« dnia: Grudzień 09, 2010, 00:24:53 »
Witam,
pół roku pracowałem bez HR na romie hypnosis_V.2.5.6. Wszystko było ok do dziś. Nagle zaczął zamulać, nie mogłem czasem odebrać tel itd. Postanowiłem wyczyścić rejestr i takie tam. Zrobiłem SR i nagle po ponownym uruchomieniu pojawił się komunikat okonieczności HR, bo jest jakieś "niezaufane oprogramowanie" - komunikat prawie na całej stronie na szarym tle po angielsku. Zrobiłem HR, udało mi uruchomić Leo ale w informacji o pamięci mam - wolne 16,24MB (Przechowywanie danych - szok zamiast ok 200MB) i w normie pamięć - Program - 300MB. Chciałem zrobić przywrócenie kopi zapasowej i nie da rady wszystko się zawiesza ... staje w miejscu. Postanowiłem więc wgrać ponownie rom hypnosis_V.2.5.6, potem 2xHR i to samo, zostaja skrawki pamięci i nic nie da się zrobić. Jak z tego wybrnąć, 6 mcy pracowałem i było ok? Pomocy, bo nie mogę korzystać z Leo. Czy to może jakieś uszkodzenie kości pamięci, bo przecież czyszczę wszystko i nic.

Połączone: [time]Grudzień 09, 2010, 00:49:13[/time]
Przy próbie ponownego uruchomienia po wgraniu romu i HR Leo się resetuje ... walczę dalej. Dość wolno startuje i długo wyświetla się pierwszy ekran z opisami czerwonymi po lewej ... jakby już wtedy brakowało ramu ...
Wszystko wisi po włączeniu, jak to ugryżć?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 01:02:25 wysłana przez hofik »

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Odp: Hard reset, rom by Bysio - walczę i nic - pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2010, 01:21:46 »
Przede wszystkim spróbuj wgrać jakiś oryginalny ROM. I napisz co się dzieje.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2010, 01:32:19 »
Nic nie mogę zrobić. Wgrałem poprzednią wersję romu na kartę w postaci leoimg, wszystko poszło ok i po wyjęciu baterii, robiłem też HR, ponownym włączeniu stoi ekran startowy i nic. Utknąłem teraz na dobre, wyjmowanie baterii, kolejne HR i wgrywanie romu nie zmienia nic, po włączeniu nie rusza. Teraz "kaplica"

Jak wgrać oryginalny rom, skoro Leo w ogóle nie chce się podnieść, można tak samo jak gotowany z obrazu gdzieś znaleźć bo wszędzie są .exe?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 01:59:31 wysłana przez hofik »

*

Offline DannyDog

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC ONE & SG-NOTE 3
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2010, 02:15:11 »
oryginalny rom w postaci .exe możesz rozpakować rarem, nie pamiętam teraz jak się ten plik nazywa, ale na pewno jest największy ze wszystkich plików w tym archiwum i ma w nazwie coś z RUU, wgrywasz ten plik na kartę, i zmieniasz mu nazwę na LEOIMG.nbh (z wielkich liter dla świętego spokoju) ... uruchamiasz telefon trzymając przycisk "volume down" i puszczasz go w miarę od razu po tym jak pojawi się kolorowy ekran ... dalej postępujesz zgodnie z tym co na ekranie ....

ale skoro działa Ci bootloader tzn że możesz wcześniej z poziomu peceta przez kabelek zapodać TASK29 ... który całkowicie wyczyści pamięć romu ... i dopiero po tym wgraj rom z karty, najlepiej 1.48
SG-NOTE3 rom: x-note v18
HTC ONE (m7_ul) rom: InsertCoin

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2010, 02:22:35 »
Czyli co - na kompie Task29 a potem w Leo VolumeUP+power i wtedy pójdzie?
Wyjąłem kart SD z obrazem romu, Uruchomiłem TASK29 i po chwili na ekranie Leo pojawił się biały trójkąt z wykrzyknikiem
Teraz wgrywam rom ...

Po??czone: Grudzień 09, 2010, 09:17:25
Udało się podnieść system ... uff ale zastanawiam się dlaczego na "gołym" systemie po instalacji Opery 10 (z linku) nagle ilość pamięci na głównym dysku spada z 206 na 70MB ... Może na karcie sd (16gb), której używam, gdzie mam też instalki i backupy złapałem jakieś "badziewie" ...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 09:17:25 wysłana przez hofik »

*

Offline DannyDog

• **
  • 100
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2010, 12:51:19 »
wrzuć sobie teraz hspl2 wersja 2.08 i rom bysia z mojego podpisu ... to jest pierwszy rom z manila, i cht który działa już mi jakiś tydzień i nawet nie przyszło mi do głowy żebym musiał restartować telefon

wyjmij z telefonu kartę pamięci, skopiuj zawartość na kompa, trzaśnij jej format(fat32), i skopiuj na nią to co jest Ci potrzebne, zrób porządek ... wywal wszystkie katalogi i pliki które na poprzednich romach stworzył system, np aplication data(to skasuj koniecznie)

1.zapodaj task29
2.hspl2 - 2.08
3.nadużyj task29, nie zaszkodzi
4.teraz radio np takie jak mam w podpisie czyli 2.14
5.rom 12.7 robiony dla badboya jest naprawdę fajny
6.teraz wsadź kartę SD
7.z backup'ów wgraj tylko kontakty ... nie wgrywaj innych backup'ów
8.telefon skonfiguruj ręcznie ... bez starych backup'ów ... do back'apowania kontaktów używaj PIMbackup

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2010, 13:13:13 »
Wielkie dzięki, właśnie jestem na dobrej drodze. Pozdrawiam

Połączone: [time]Grudzień 09, 2010, 21:27:28[/time]
I znowu kicha ... Wszystko formatowane, czyszczone, przywracane i nagle resety i w końcu mam taki komunikat (biały na czarnym tle):

"The device is unable to boot because either you have turned off the device incorrectly or tried to install an application from untrusted source.
Press Volume Up to reset your device or press any other button to canceled.
This operation will delete all your data and restore the device to it's factory default settings."

I wracam do punktu wyjścia ... pomocy - robiłem:
1. Task29
2. Wgrałem rom hypnosis_V.2.5.6
3. HR
5. Włożyłem SD 16GB sformatowane, czyste.
6. Skonfigurowałem ustawienia
7. Przywróciłem tylko kontakty
8. I nagle zaczęły pojawiać się resety i na końcu ten komunikat wyzej
9. Co teraz?

10. Po resecie ustawiam wszystko od początku po czym znów telefon się samoistnie resetuje i objawy jak po HR - okna z ustawianiem
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2010, 01:32:19 wysłana przez hofik »

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2010, 07:17:29 »
A radio ? Hard spl oczywiście masz wgrany?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2010, 07:20:10 wysłana przez Bysio »
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 10, 2010, 07:24:42 »
99% serwis jak na czystych romach takie rzeczy się dzieją

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 10, 2010, 13:05:38 »
A radio ? Hard spl oczywiście masz wgrany?
Radio mam 2.07.50.27.2 na którym pracowałem od kwietnia i było ok.
Zrobiłem wszystko raz jeszcze - wszystkie kroki z czyszczenie, hr itd. Na Twoim hypnosis_V.2.5.6 wszystko działało od kwietnia, a teraz mam tak, że czasem leo samoistnie się resetuje (a od kwietnia nie miałem resetów). Zdarza się tez pewna rzecz - jak się zawiesi to po ponownym restarcie, jesli się w ogóle uda, a bywało że nie, to pamięć na dysko podstawowym, mimo że nic nie instalowałem nagle, po ponownym uruchomieniu spada np. z 150MB na 30MB. Jak mniemam robi się jakiś dziwny dump ... Nie mogę tego rozgryżć, uparłem się i muszę wiedzieć dlaczego. Potem może spróbuje wgrać rom oryginalny ...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2010, 13:10:38 wysłana przez hofik »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 10, 2010, 13:43:59 »
Jaki w końcu ROM wgrywasz? Jeśli jakiś nowy, to zapomnij o radiu 2.07. Poza tym po Task29 nie masz żadnego radia, musisz je wgrać od nowa.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 10, 2010, 14:44:41 »
Jaki w końcu ROM wgrywasz? Jeśli jakiś nowy, to zapomnij o radiu 2.07. Poza tym po Task29 nie masz żadnego radia, musisz je wgrać od nowa.
1. TASK29
2. Radio 2.07.50.27.2
3. ROM hypnosis_V.2.5.6
4. HR
5. Konfiguracja
6. A potem loteria z resetem (jak pisałem przez pół roku miałem z tym ok, tylko teraz coś się dzieje)

P.S.
Jak mi wszystko pada robię ponownie task29, wgrywam ten rom hypnosis_V.2.5.6, radia już nie wgrywam ponownie.

Pozdr
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2010, 14:52:11 wysłana przez hofik »

*

Offline michaliusz

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC DESIRE  :)
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2010, 19:31:17 »

poważnie task czyści też radio? jakoś robiłem nieraz task przed zmianą romu, radia nie ruszając i radio w 'informacjach o oprogramowaniu' było  :)

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2010, 09:07:58 »
Nie wykonuj task29. Wgraj stokowy rom z karty, przywróci ci spl i zobacz wtedy czy coś się dzieje, jeśli tak tzn ze coś z urządzeniem... a i zmień kartę sd, albo zobaczy bez niej ..bo może ona jest walnięta.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2010, 11:03:45 »
Nie wykonuj task29. Wgraj stokowy rom z karty, przywróci ci spl i zobacz wtedy czy coś się dzieje, jeśli tak tzn ze coś z urządzeniem... a i zmień kartę sd, albo zobaczy bez niej ..bo może ona jest walnięta.
Od piątku do dziś był spokój, nie grzebałem - używałem jako telefonu. Dziś piję poranną kawę i włączyłem aparat i ... nagle reset. Po ponownym uruchomieniu startuje tak, jak to jest po HR (pierwsze uruchomienie) i właściwość którą zauważyłem to nagle główny dysk (C) zmniejszył pojemność - ok wolne 90MB. Kolejna zwieszka powoduje, że nagle ten główny dysk znów po HR ma: razem 53MB, używane 30MB, wolne 22.80MB a przecież jeszcze nic nie instalowałem. Wygląda na to, że powstają jakieś ukryte, systemowe dumpy i pozostaje tylko TASK29, który przywraca mi wartość dysku na 206MB (wolne). Pamięć operacyjna jest ok - 310MB (wolne).
To tyle.

Dobra wgrywam rom 3.14, zobaczymy co z tego wyniknie ... Nie wiem, czy to robię dobrze. Nie mogę zainstalować polskiej nakładki.
Po instalacji zawiesił się i mamy komunikaty o małej ilości pamieci:
Device - total storage 60.87MB, ussed storage 56.65MB, free storage 4.22MB ...
Teraz na free storage mam: 0.00MB - czy mogę w takim razie na tym oryginalnym zrobić TASK29? Widzę, że nie mogę ....

Po ponownej instalacji stockowego romu 3.14 nie mogę uruchomić graficznej nakładki, ponieważ pokazuje info o krytycznej ilości pamięci.

Przy instalacji z karty LEOIMG.nbh:

RADIO_V2 - OK
RCUST - OK
BOOTLOADER - OK
SPLASH1- OK
OS - OK
CONFIGDATA - OK
RUU_WALLPAPER1 - OK
RUU_WALLPAPER2 - OK

Update Complete
Upadate SUCCESS

Potem ... zaczyna sie instalacja windows, która chyba nie do końca się udaje i wyskakuje:
"Storage memory is critically low. If the storage memory is not increased, other programs may not by able to start. Use File Explorer to delete files that are no longer needed or move same files to a storage card."
Przy okazji wyskauje capilattoday.dll - "Starting this program requires ..." coś tam itp.

Już nic nie mogę zrobić, ponowne wgrywanie 3.14 nic nie daje. Leo pokazuje free storage=0.00MB i komunikaty o pamięci ...

Tylko serwis został, chyba że ktoś mnie oświeci :(

P.S.
Czy jest jakaś możliwość wyczyszczenie całości po oryginalnym romie, bo TASK29 nie działa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 14:53:02 wysłana przez hofik »

*

Offline sogan

• 21
  • Sprzęt: HTC Leo, Topaz, Diamond, Polaris
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2010, 19:08:14 »
po bojach opisanych tu http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/instalacja-romu-nie-powiodla-sie mam ten sam efekt, czyli storage memory 56 MB zamiast 175 MB, wolnej pamieci 0

jutro Leo pojedzie do serwisu, chyba, ze i mnie ktos jeszcze oswieci :)

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 12, 2010, 22:02:28 »
po bojach opisanych tu http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/instalacja-romu-nie-powiodla-sie mam ten sam efekt, czyli storage memory 56 MB zamiast 175 MB, wolnej pamieci 0

jutro Leo pojedzie do serwisu, chyba, ze i mnie ktos jeszcze oswieci :)
No właśnie, chyba że mnie też ktoś oświeci, co za dziadostwo, tyle zmarnowanego czasu ...

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 12, 2010, 22:27:18 »
wygląda na to iż wgraliście stokowy rom 3.14 do telefonu z zainstalowanym HSPL i wtedy jest dokładnie taki efekt, było już o tym pisane na forum w temacie związanym z tym romem, więc zapraszam do lektury

*

Offline sogan

• 21
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2010, 22:41:06 »
nigdy w zyciu na tym telefonie nie bylo HSPL!
ja nic przy nim nie robilam, nie czuje sie na tyle mocna aby grzebac wiecej niz tego wymaga ROM stockowy, a uzytkownik, czyli mąż, ma wrodzony wstret do takich operacji ;)

Leo kupiony byl jakos rok temu i do ostatniej zmiany mial ROM stockowy 1.66 WWE
dwa tyg. temu wgralam mu ROM 3.14 pobrany z sunnysoft (ten sam wgralam sobie i u mnie dziala bez zarzutu)
problem zaczal sie wczoraj, po instalacji aplikacji w javie

edit:
podjelam jeszcze jedna probe i tym razem sformatowalam karte w telefonie, wszystko poszlo ok, ale pamieci nie przybylo, juz nawet HTC Sense sie nie laduje
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 00:00:33 wysłana przez sogan »

*

Offline DannyDog

• **
  • 100
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 13, 2010, 00:12:42 »
hmmm, sami przyznajecie troszeczkę że się nie znacie ...
wejdźcie oboje w bootloader "vol down + power" i na piszczcie to co macie tam napisane ... kombinacji było już tyle że możecie tam mieć cokolwiek, a tu chyba trzeba zacząć od początku, czyli od tego co wyświetla bootloader

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 13, 2010, 00:15:07 »
wygląda na to iż wgraliście stokowy rom 3.14 do telefonu z zainstalowanym HSPL i wtedy jest dokładnie taki efekt, było już o tym pisane na forum w temacie związanym z tym romem, więc zapraszam do lektury
Problem nie dotyczy wgrania romu 3.14 ale restartów, w moim przypadku, w każdej wersji systemu - oryginalnego i wypieku. Po dokładnym czyszczeniu i po wielokrotnych instalacjach w każdej konfiguracji problem się powtarza i nie ma w tym jakiejś określonej prawidłowości. Początkowo jej szukałem, bo jestem dość wnikliwy, ale już po kilku dnia mam dość tego sprzętu, już chyba nigdy nie kupię ;) Pracowałem na wypieku hypnosis by Bysio i od marca zero problemów a tu nagle ... Pozostaje chyba serwis - jak czytałem wątek o serwisie, to widziałem jakieś problemy z płyta główną ...

Połączone: [time]Grudzień 13, 2010, 00:21:58[/time]
wejdźcie oboje w bootloader "vol down + power" i na piszczcie to co macie tam napisane ... kombinacji było już tyle że możecie tam mieć cokolwiek, a tu chyba trzeba zacząć od początku, czyli od tego co wyświetla bootloader
Tak, przyznaję, nie analizowałem szczegółów ale dziś po czyszczeniu i wielu instalacjach widzę, że chyba problem jest ze sprzętem. Po ponad pół roku używania wypieku by Bysio, wszystko nagle padło. Dziś wyczyściłem co się dało, zainstalowałem system oryginalny, w wersji 3.14 a także 1.48 i wszędzie to samo - w mało przewidywalnych momentach "zwiechy" i dumpy powodujące brak miejsca na dysku a co za tym idzie poprawną pracę systemu ... Dla mnie to wygląda teraz na jakąś niestabilna pracę np. pamięci, płyty głównej itp. ale mogę się mylić. Jutro dzwonię lub podejdę do serwisu.

Połączone: [time]Grudzień 13, 2010, 00:28:51[/time]
Proszę bardzo, u mnie bootloader wygląda tak:
"PB81100 HX-BC
SPL-1.42.HSPL  XE
                         0x05
CotullaHSPL      0x40"

(hypnosis_V.2.5.6, radio 2.07.50.27.2)
System w tej chwili chodzi, pamięć w normie (czyściłem TASK29) i tylko czekam kiedy nagle nastąpi zwiecha lub restart ...

Pamięć wygląda tak:
Przechowywanie danych - Razem 236.26MB, używane: 88.97MB, wolne: 147.29MB
Program - Razem 453.79MB, używane: 159.26MB, wolne: 294.53MB
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 00:36:58 wysłana przez hofik »

*

Offline sogan

• 21
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2010, 00:42:16 »
bootloader:
PB81100 HX-BC
SPL-3.03.0000 XE
MicroP(LED) 0x05
MicroP(TOUCH) 0x40

total storage memory spadla do 50,4 MB ...

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2010, 00:47:52 »
total storage memory spadla do 50,4 MB ...
No to i tak nieźle, bo ja już miałem 0.00MB :)

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 13, 2010, 06:16:53 »
Hofik - wgraj z karty stokowy 1.48. Wtedy pozbedziesz się hard spl. Popracuje trochę na nim i zobacz.... Ewentualnie wtedy wgraj 3.14 bez znaczenia czy z karty czy z kompa. Będziesz wtedy miał  podniesionym spl do 3. Nie ma na niego hard spl. Zobacz czy ci działa telefon. Jeśli tak to możesz wgrac z karty 1.48, przywróci ci spl do 1.42... Wtedy wgraj hard spl i dopiero gotowany ROM i nowe radio. Ale jakiś nowy ten co masz teraz to staroć.   

*

Offline DannyDog

• **
  • 100
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 13, 2010, 06:26:19 »
Bysio a co myślisz o tym żeby Sogan też wgrała 1.48 z karty?
ona generalnie nie ma hspla, ale może warto wywalić ten 3.14, i zobaczyć jak będzie śmigać

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 13, 2010, 07:18:42 »
Hofik - wgraj z karty stokowy 1.48. Wtedy pozbedziesz się hard spl. Popracuje trochę na nim i zobacz.... Ewentualnie wtedy wgraj 3.14 bez znaczenia czy z karty czy z kompa. Będziesz wtedy miał  podniesionym spl do 3. Nie ma na niego hard spl. Zobacz czy ci działa telefon. Jeśli tak to możesz wgrac z karty 1.48, przywróci ci spl do 1.42... Wtedy wgraj hard spl i dopiero gotowany ROM i nowe radio. Ale jakiś nowy ten co masz teraz to staroć.
Wgrywałem już z karty 1.48 i 3.14, kasowałem hard spl. Niestety był problem, bo dysk główny był prawie wypełniony i było ok 0.00MB wolnego. Nie dało się pracować HTC Sense zamulał, wyskakiwały komunikaty typu "critical memory". Robiłęm HR i nic nie dawało, task29 nie działał. Wróciłem więc do hard spl. Ten stary był nawet "jary" ;)  Zresztą musiałem pracować na Twoim systemie bo na stockowym jakość rozmów był nie do zaakceptowanie - trzaski w słuchawce ... I narazie fon jest uruchomiony, niewiele na nim robię, bo chce mieć kontakt ze światem ... Wsjo wskazuje chyba na hardware ... chciałbym się mylić.  Przed awarią system nieco zamulał, więc uruchomiłem SKTools, no i wtedy już się nie chciał uruchomić i tak się zaczęło ...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 07:37:07 wysłana przez hofik »

*

Offline sogan

• 21
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 13, 2010, 12:50:54 »
Leo jest juz w Regenersis, wiec nie bede wiecej kombinowac.
Dzieki za pomoc :)

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 13, 2010, 14:14:22 »
Leo jest juz w Regenersis, wiec nie bede wiecej kombinowac.
Dzieki za pomoc :)
Moje jeszcze nie, bo nie jestem z W-wy, a tylko tam na miejscu robią. Czekam w takim razie na wieści.

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 13, 2010, 16:48:08 »
A te ROM'y to skąd są pobrane ??? Ze strony HTC czy może ze strony sunnysoftu ?? Chodzi mi o to czy aby na pewno CID się zgadza..

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 14, 2010, 00:39:53 »
A te ROM'y to skąd są pobrane ??? Ze strony HTC czy może ze strony sunnysoftu ?? Chodzi mi o to czy aby na pewno CID się zgadza..
Powiem tak, coś mam ze strony HTC a coś ze sunnsoftu. Numer seryjny sprawdzałem, więc chyba ok. Jak ten CID sprawdzić?