Ebook w HD2

• 30 Odpowiedzi
  • 28611 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SlaS

• *
  • 81
Ebook w HD2
« dnia: Luty 11, 2010, 22:29:19 »
Pojawiła się nowa możliwość w Manila, czytanie ebookow.

Czy ktoś się już tym bawił i wprowadzał polskie książki?

ja widziałem na www.bezkartek.pl w formacie epub

ale po wgraniu jej do katalogu Books .... i tak jej nie widać w manila :(   a inny czytnik pokazuje bez polskich liter

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 23:22:53 wysłana przez SlaS »

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Odp: Ebook w HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2010, 09:38:40 »
widzialem na filmie ze dosc ociezale Leo radzi sobie ze skalowaniem tekstu po powiekszeniu/pomniejszeniu

wydaje mi sie ze to chybiony pomysl ogolnie, ten smartfon ma zdecydowanie za slaby akumulator do tej funkcji
Samsung Galaxy S

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2010, 10:40:10 »
W jakim sensie za slaby akumulator, za slaby do e-bookow?

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2010, 11:36:01 »
widzialem na filmie ze dosc ociezale Leo radzi sobie ze skalowaniem tekstu po powiekszeniu/pomniejszeniu

wydaje mi sie ze to chybiony pomysl ogolnie, ten smartfon ma zdecydowanie za slaby akumulator do tej funkcji

ciekawe skąd taki wniosek ??

*

Offline Lobuz_1

• 795
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2010, 12:16:49 »
Źle sobie az tak nie radzi, wg mnienawet płynnie to działa...tak swoja drogą to było u Bysia i u mnie w ROMie ale zrezygnowalismy z tej zakladki...powod: dodawanie ksiazek na wlasna reke to porazka a kupowac e-booki...hmmm...

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2010, 12:35:25 »

jak skad taki wniosek??? e-book sluzy przeciez do czytania a to oznacza ze masz caly czas wlaczony ekran a przez wiekszosc czasu zapewnie podswietlony. mam naprawde tlumaczyc jak to wplywa na dlugosc pracy akumulatora?

Źle sobie az tak nie radzi, wg mnienawet płynnie to działa...tak swoja drogą to było u Bysia i u mnie w ROMie ale zrezygnowalismy z tej zakladki...powod: dodawanie ksiazek na wlasna reke to porazka a kupowac e-booki...hmmm...

tak jak juz napisalem, widzialem dzialanie jedynie na filmie (YT). nie wiem jak dziala na roznych, gotowanych romach, zalezy raczej od romu tez.
Samsung Galaxy S

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2010, 12:50:29 »

jak skad taki wniosek??? e-book sluzy przeciez do czytania a to oznacza ze masz caly czas wlaczony ekran a przez wiekszosc czasu zapewnie podswietlony. mam naprawde tlumaczyc jak to wplywa na dlugosc pracy akumulatora?

Wow, w takim razie wiekszosc pda ma z tym problem.
Na tej zasadzie to Leo nie nadawalby sie do niczego, korzystajac z netu masz podswietlony ekran, grajac w gry, cokolwiek robiac na nim, moze jedynie poza korzystaniem typowo jako telefon.
Wiec jak dla mnie absolutnie nie dyskwalifikuje to Leo do e-bookow, a wrecz przeciwnie, na takim duzym ekranie czyta sie znakomicie, a bateria wcale szybko nie schodzi. O wiele szybciej znika np korzystajac z wi-fi i serfujac w necie, wiec bez przesady.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2010, 12:54:58 »
żeby dostosowywać ebooki do programu odczytującego... paranoja.
Alreader2 dobrze sobie radzi na każdym sprzęcie, przy właściwie dowolnym formacie tekstowym
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2010, 13:22:36 »

e-book sluzy przeciez do czytania a to oznacza ze masz caly czas wlaczony ekran a przez wiekszosc czasu zapewnie podswietlony

dzięki bo nigdy bym na to nie wpadł !

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 12, 2010, 13:34:57 »
Alreader2 dobrze sobie radzi na każdym sprzęcie, przy właściwie dowolnym formacie tekstowym

Również używam AllReadera - juz od paru lat to mój ulubiony czytnik ebooków. Z wyjątkiem PDF łyka każdy tekst. Ma ogromne możliwości konfiguracyjne. Można żyć bez kolejnej zakładki w Manili :-)

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
  • Sprzęt: Htc Hd 2 (Leo), Samsung Soul SGH-U900
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 12, 2010, 13:58:37 »
E-booki można czytać spokojnie i to kilka godzin... Ale i tak nic nie zastąpi książki, tam bateria nigdy Ci się nie wyczerpie :P

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 12, 2010, 15:02:31 »

e-book sluzy przeciez do czytania a to oznacza ze masz caly czas wlaczony ekran a przez wiekszosc czasu zapewnie podswietlony

dzięki bo nigdy bym na to nie wpadł !
najwyrazniej, skoro pytasz o oczywiste rzeczy

Wow, w takim razie wiekszosc pda ma z tym problem.
Na tej zasadzie to Leo nie nadawalby sie do niczego, korzystajac z netu masz podswietlony ekran, grajac w gry, cokolwiek robiac na nim, moze jedynie poza korzystaniem typowo jako telefon.
Wiec jak dla mnie absolutnie nie dyskwalifikuje to Leo do e-bookow, a wrecz przeciwnie, na takim duzym ekranie czyta sie znakomicie, a bateria wcale szybko nie schodzi. O wiele szybciej znika np korzystajac z wi-fi i serfujac w necie, wiec bez przesady.
bzdury opowiadasz oczywiscie. to nie jest komputer zeby godzinami siedziec na necie czy grac w gry, mozna to robic ale nie dlugo. czytanie e-bookow zajmuje duzo czasu i dlatego akumulator szybko pada.
Samsung Galaxy S

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 12, 2010, 15:36:17 »
bzdury opowiadasz oczywiscie. to nie jest komputer zeby godzinami siedziec na necie czy grac w gry, mozna to robic ale nie dlugo. czytanie e-bookow zajmuje duzo czasu i dlatego akumulator szybko pada.

No tak nie pomyslalem o tym, ze niektorym czytanie ksiazki moze zajmowac wiecej czasu niz innym.
W tym wypadku sie zgadzam, ze dla Ciebie Leo nie jest odpowiedni do e-bookow.

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 12, 2010, 16:05:43 »

No tak nie pomyslalem o tym, ze niektorym czytanie ksiazki moze zajmowac wiecej czasu niz innym.
W tym wypadku sie zgadzam, ze dla Ciebie Leo nie jest odpowiedni do e-bookow.
wcale nie mialem na mysli braku umiejetnosci szybkosci czytania, chodzilo ogolnie o czas jaki sie spedza czytajac ksiazki/e-booki. podobnie jak granie, czytanie tez jest czasochlonne. no chyba ze ty czytasz jedynie nowelki albo poezje... "W tym wypadku sie zgadzam, ze dla Ciebie Leo" "jest odpowiedni do e-bookow." :)
Samsung Galaxy S

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 12, 2010, 17:12:18 »

No bo tu chodzi o to, żeby czytać z mega wypaśnej kolorowej animowanej ruchomej i bóg wie jeszcze jakiej Manili.
Ciekawe co będzie następne w Manili. Nawigacja?
Bez sensu.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 12, 2010, 21:54:58 »
wcale nie mialem na mysli braku umiejetnosci szybkosci czytania, chodzilo ogolnie o czas jaki sie spedza czytajac ksiazki/e-booki. podobnie jak granie, czytanie tez jest czasochlonne. no chyba ze ty czytasz jedynie nowelki albo poezje... "W tym wypadku sie zgadzam, ze dla Ciebie Leo" "jest odpowiedni do e-bookow." :)

To jaki czas spedzasz czytajac ksiazki, czytasz dobe, czy jak?
Wiadomo, ze e-booki nie zastapia prawdziwej ksiazki, nie o to chodzi, ale mozna je czytac w roznych sytuacjach, gdzie np nie chce mi sie targac ksiazki albo o niej zapomnialem,czy na cos musze czekac i potrzebuje jakos zabic czas.
Na Leo mozna kilka godzin spedzic czytajac e-booka wiec nie mow, ze sie do tego nie nadaje.
Poza tym nie musze przeczytac calej ksiazki od razu, wiec nie wiem ile musialbym spedzac  nad nia czasu, zeby Leo sie do tego nie nadawal.
Jesli jestem poza domem to ile moge czytac ksiazke, kilka godzin maksymalnie, a w domu co za problem, zeby w najgorszym wypadku podlaczyc go do ladowarki, chyba, ze czytasz caly dzien w ekstremalnych miejscach, gdzie nie ma zasilania.
Rozumialbym jeszcze gdyby Leo na czytaniu e-booka wytrzymal pol godziny, godzine, a wytrzymuje zdecydowanie dluzej wiec nie wymyslaj i nie udowadniaj teraz na sile, ze sie do tego nie nadaje, bo to kompletna bzdura.

*

Offline ov_darkness

• **
  • 229
  • Straszny Wujek
  • Sprzęt: SGH-i600,HD2
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 12, 2010, 22:25:23 »
Jedyna przewaga papierowej książki nad ebookiem, to dostępność od momentu premiery.
I never wanted to be different. I just wanted to be me.

Leo: Hypnosis Z 6.5.6 by Bysio, Radio: 2.12.50.02

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 13, 2010, 01:46:50 »

To jaki czas spedzasz czytajac ksiazki, czytasz dobe, czy jak?
Wiadomo, ze e-booki nie zastapia prawdziwej ksiazki, nie o to chodzi, ale mozna je czytac w roznych sytuacjach, gdzie np nie chce mi sie targac ksiazki albo o niej zapomnialem,czy na cos musze czekac i potrzebuje jakos zabic czas.
Na Leo mozna kilka godzin spedzic czytajac e-booka wiec nie mow, ze sie do tego nie nadaje.
Poza tym nie musze przeczytac calej ksiazki od razu, wiec nie wiem ile musialbym spedzac  nad nia czasu, zeby Leo sie do tego nie nadawal.
Jesli jestem poza domem to ile moge czytac ksiazke, kilka godzin maksymalnie, a w domu co za problem, zeby w najgorszym wypadku podlaczyc go do ladowarki, chyba, ze czytasz caly dzien w ekstremalnych miejscach, gdzie nie ma zasilania.
Rozumialbym jeszcze gdyby Leo na czytaniu e-booka wytrzymal pol godziny, godzine, a wytrzymuje zdecydowanie dluzej wiec nie wymyslaj i nie udowadniaj teraz na sile, ze sie do tego nie nadaje, bo to kompletna bzdura.
nie musze nic udowadniac, tym bardziej na sile. nie nadaje sie ze wzgledu na slaby akumulator i tyle. taka jest moja opinia w tym temacie.
Samsung Galaxy S

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
  • Sprzęt: Htc Hd 2 (Leo), Samsung Soul SGH-U900
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 13, 2010, 02:28:15 »
To ile czasu chciałbyś dziennie spędzać na czytaniu e-booka? 8 godzin spokojnie trzyma i wątpię, żeby więcej chciało Ci się czytać... Moim zdaniem Hd2 spokojnie daje radę z e-bookami...

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 13, 2010, 02:39:23 »
Czytam e-booki na pda od lat. Używam mobipocket redera. Nie wiedzę problemów, zeby spokojnie czytać na hd2 - obawy Rayeartha o akumulator są mocno przesadzone - tu po raz kolejny jak mawiają Rosjanie "Praktika j...iot tieoriu"

Tymczasem ebooki w telefonie mają kilka zalet:
-zawsze jest pod ręką coś do czytania
-ksiązka czytana w łóżku w nocy sama świeci, gdy jest czytana i sama gaśnie, gdy nie jest (dzięki subtelnej i wyrafinowanej grze opcjami podświetlania ;))
- na długi wyjazd można zabrać naprawdę rozległą bibliotekę i nie rujnuje nas limit bagażu
- książki angielskojęzyczne są dostępne szeroko, legalnie i za rozsądną opłatą, a ksiązki polskojęzyczne są dostępne szeroko.
- Jeśli ktoś przy nas rozmawia zajmująco o jakiejś książce, to po chwili i my mozemy ja sobie pobrać i przeczytać.

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 13, 2010, 12:01:07 »
Znalazłem taki sposób na dołączanie ebooków:

"Managed to get some of my PDF's ebook on the reader, it's not hard, but annoying.

First, you need to convert your ebook with calibre like Petulinek said http://calibre-ebook.com/download

Next, you need to close HTC Sense, copy \My Documents\Reader\books.db to your computer, open it with a sqlite manager (I used the SQLite Manager plugin for Firefox). Add your book in the erdr_items table using the others books to help you. Save the file, delete the one in your HD2, and copy the new one.

After that, copy the .epub to \My Documents\Reader\Books and the cover to \My Documents\Reader\Images

Restart Sense and if you've done all the process right, your ebook will show."

*

Offline SlaS

• *
  • 81
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 13, 2010, 23:30:19 »
a jednak mysle ze reaktywacja zakladki ebook reader w Manila.....

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=631663
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=632517

mam tylko jeszcze problem z polskimi czcionkami ..... ale moze jest gdzies w rejestrze jakie czcionki używa.. czy cos takiego. Nie mialem czasu tego sprawdzic.

Moze ktoś już wie???

książki w epub ładnie dodaje do biblioteki......

*

Offline nonkus

• 11
  • Sprzęt: Toshiba G900, HTC Diamond, HTC HD2
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 21, 2010, 20:06:28 »
Witam.

Tak się zaczytałem w ten temat i powiem wam,że od kilku dni czytam i czytam na Leosiu, wlasciwie to nie mogę się nawet oderwać. Książek w necie jest mnóstwo w postaci cyfrowej, pozostaje tylko kwestia skonwertowania do odpowiedniego i używanego przez nas programu -  z tym może być gorzej. Poczytaj wasze posty to naprawdę można się przerazić. Może się okazać, że HD2 nie nadaję się do czytania ebooków. Moim zdaniem, HD2 jest idealny wręcz.

Używam programu The Mobipocket Reader for Windows Mobile i nie zamierzam rozwodzić się czy jest lepszy czy gorszy. Ściągnąć go można za darmo ze strony http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/application.asp?device=WindowsMobile a jeśli narzekamy na brak ebooków lub nie mamy w formacie *.prc to bardzo łatwo możemy przekonwertować również za pomocą darmowego programu, dostarczonego przez producenta http://www.mobipocket.com/en/downloadSoft/DownloadCreator.asp Mobipocket Creator.

Mam nadzieję, że wyczerpałem ten temat, bo sam trochę się naszukałem zanim doszedłem do "mojego" ulubionego programu.

PS. Wczoraj w pracy ok 5-6 godzin ciągłego czytania, po przyjściu do domu jakieś 3-4 do spania. Może nie robiłem innych rzeczy ale bateria na poziomie 46% to chyba przeczy postom wyżej (przynajmniej niektórym).

Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Leosia :)

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 21, 2010, 21:22:36 »
halo

ja juz 4 devicki uzywam isilo, i jest superfajnie czytac na nim ebooki. Rayearth mocno przesadza... skada wogole pomysl, ze bateria jest zbyt slaba?? ile godzin czytasz non stop, ze moze Ci pradu braknac? he?  :O

btw - przy srednim uzytkowaniu leoncjo trzyma mi obecnie 2 dni.  :ok: emu psx zre baterie chyba najszybciej zaraz obok tomtom'a (ogolnie gps) i aplikacji streamingowych typu youtube player itp.

*

Offline SlaS

• *
  • 81
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 22, 2010, 00:55:13 »
Witam.

Tak się zaczytałem w ten temat i powiem wam,że od kilku dni czytam i czytam na Leosiu, wlasciwie to nie mogę się nawet oderwać. Książek w necie jest mnóstwo w postaci cyfrowej, pozostaje tylko kwestia skonwertowania do odpowiedniego i używanego przez nas programu -  z tym może być gorzej. Poczytaj wasze posty to naprawdę można się przerazić. Może się okazać, że HD2 nie nadaję się do czytania ebooków. Moim zdaniem, HD2 jest idealny wręcz.

Używam programu The Mobipocket Reader for Windows Mobile i nie zamierzam rozwodzić się czy jest lepszy czy gorszy. Ściągnąć go można za darmo ze strony http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/application.asp?device=WindowsMobile a jeśli narzekamy na brak ebooków lub nie mamy w formacie *.prc to bardzo łatwo możemy przekonwertować również za pomocą darmowego programu, dostarczonego przez producenta http://www.mobipocket.com/en/downloadSoft/DownloadCreator.asp Mobipocket Creator.

Mam nadzieję, że wyczerpałem ten temat, bo sam trochę się naszukałem zanim doszedłem do "mojego" ulubionego programu.

PS. Wczoraj w pracy ok 5-6 godzin ciągłego czytania, po przyjściu do domu jakieś 3-4 do spania. Może nie robiłem innych rzeczy ale bateria na poziomie 46% to chyba przeczy postom wyżej (przynajmniej niektórym).

Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Leosia :)

a czy mozesz polecic strony/ksiegarnie z ebookami??

*

Offline nonkus

• 11
  • Sprzęt: Toshiba G900, HTC Diamond, HTC HD2
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 23, 2010, 15:42:31 »
a czy mozesz polecic strony/ksiegarnie z ebookami??
Jasne, że mogę - chociażby strona http://www.mobipocket.com/en/eBooks/default.asp?Language=EN na której znajduje się Mobipocket... Jest też trochę po polskiemu ale tak naprawdę ciężko jest znaleźć jakiś tytuł gdy się szuka szczególnej książki. Po prostu w Polsce to dopiero raczkuje. Na amazonie można znaleźć  chyba więcej polskich tytułów niż w samej Polsce heh Może to się zmieni, bo polskie książki relatywnie są bardzo drogie http://www.ebook.pl/

Trochę darmowych książek z informatyki zawsze można dostać też na helionie - przynajmniej kiedyś były takowe.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 06, 2010, 21:43:42 »
czy istnieje jakis czytnik plikow pdf oprocz standardowego adobe?

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 06, 2010, 23:02:41 »
czy istnieje jakis czytnik plikow pdf oprocz standardowego adobe?

Tak, Foxic

*

Offline poczesaniec1

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 09, 2010, 20:20:20 »
jeśli ktoś tu jeszcze zagląda może mi odpowiedzieć dlaczego na hd2 nie mogę przewijać palcem w dół i góre.w programie mobipocket,tylko muszę włączać klawiaturę
TyphooN CyanogenMod 7 RC4+ v3.0.1

*

Offline ov_darkness

• **
  • 229
  • Straszny Wujek
  • Sprzęt: SGH-i600,HD2
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 10, 2010, 02:23:58 »
Jadę na Mobipocket, ale jest cholernie niewygodny, bo jak się "krzywo" tapnie (tapnięcie przewraca kartkę), to się otwiera jakieś gówniane menu z kopiowaniem itp.
A bateria w Leonku schodzi jak durna, trzeba go ładować 2x dziennie. Chyba muszę zainwestować w tą większą.
I never wanted to be different. I just wanted to be me.

Leo: Hypnosis Z 6.5.6 by Bysio, Radio: 2.12.50.02