dziwny format daty

• 11 Odpowiedzi
  • 4627 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
dziwny format daty
« dnia: Styczeń 07, 2011, 18:44:09 »
Słuchajcie, czy jest możliwość zmiany formatu daty, która wyświetla mi się w czacie smsowym? np. zamiast 07/01/2011 datę wyświetla (wydaje mi się, że jest to format amerykański) 01/07/2011 czyli najpierw miesiąc,potem dzień i rok
dodatkowo przy blokadzie na dolnym pasku pokazuje się zegar a obok data 11-01-07 zamiast np. 07-01-2011
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
Odp: dziwny format daty
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2011, 19:07:19 »
Przede wszystkim dla wyświetlania prawidłowej daty musisz mieć ustawione dobrze:
1. Sprawdź ustawienia regionalne.
2. Sprawdź lokalizację w Home Screen w HTC Sense
3. Jak nie pomaga, to zedytuj rejestry:
- data długa:
HKLM\nls\overrides\SLDte - dla naszej lokalizacji data ma format: "dddd, dd-MMMM-yyyy"

- data krótka:
HKLM\nls\overrides\SSDte - dla naszej lokalizacji data ma format: "dd-MM-yy"

Wilekość znaków we wpisywanej wartości ma znaczenie. Oczywście możesz spróbować poeksperymetować z formatami. Np. ddd - powinno spowodować wyświetlenie dnia tygodnia poprzez skrót nazwy: np. pn/pon itd.
Dla rezultatu niezbędny SoftReset. Jeżeli coś nie wyjdzie spisz sobie wartości tych kluczy jakie masz obecnie, wprowadzisz i nic nie tracisz.

*

Offline andi4444

• **
  • 101
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 07, 2011, 19:38:10 »
Budniu, a co masz na myśli:
1. ustawienia regionalne mam Polski
2. lokalizacja: usprawniaj usługę lokalizacji .... mam włączone
                       usługi lokalizacyjne HTC - włączone

edytowanie rejestrów wg Twoich podpowiedzi niestety nic nie zmienia

Połączone: Styczeń 07, 2011, 19:53:12
Przede wszystkim dla wyświetlania prawidłowej daty musisz mieć ustawione dobrze:
1. Sprawdź ustawienia regionalne.
2. Sprawdź lokalizację w Home Screen w HTC Sense
3. Jak nie pomaga, to zedytuj rejestry:
- data długa:
HKLM\nls\overrides\SLDte - dla naszej lokalizacji data ma format: "dddd, dd-MMMM-yyyy"

- data krótka:
HKLM\nls\overrides\SSDte - dla naszej lokalizacji data ma format: "dd-MM-yy"

Wilekość znaków we wpisywanej wartości ma znaczenie. Oczywście możesz spróbować poeksperymetować z formatami. Np. ddd - powinno spowodować wyświetlenie dnia tygodnia poprzez skrót nazwy: np. pn/pon itd.
Dla rezultatu niezbędny SoftReset. Jeżeli coś nie wyjdzie spisz sobie wartości tych kluczy jakie masz obecnie, wprowadzisz i nic nie tracisz.

Coś jednak zmieniłem, tzn. wchodząc do rejestru nie miałem SSDte, utworzyłem go sam i datę krótką zapisałem w formacie dd-MM-yyyy, po SR a następnie na zablokowanym ekranie wyświetla mi nareszcie datę w formacie 07-01-2011 !!!!! i o to mi chodizło, natomiast cały czas nie mogę poprawić tej daty, która wyświetla się w czacie smsowym
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 19:53:12 wysłana przez andi4444 »
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 07, 2011, 19:59:20 »
Hmm, nie wiem czy za ten czas SMS nie odpowiada przypadkiem operator. Nie wiem jak to zmienić skoro ten reg od daty krótkiej nie pomaga to, niestety nie wiem.

*

Offline andi4444

• **
  • 101
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 07, 2011, 23:53:14 »
Koledzy cały czas szukam metody na zmianę formatu daty w sms-owym czacie:

teraz sytuacja wygląda następująco, klikam na zakładkę kontakty, następnie wchodzę do wybranego kontaktu, wyświetlają mi się dane o kontakcie, następnie na dole ekranu przesuwam się o jedną zakładkę w prawo na "czat" sms, i teraz z konkretną osobą mam kilkadziesiąt smsów, przesuwam w górę od najświeższych do starszych i przy dowolnym smsie mam datę w formacie np: 12/31/2010, 15:39 starszy ma datę 11/30/2010, 18:05 itd. Chciałbym zmienić sposób wyświetlania tej daty na np. 31/12/2010, 15:39 albo 31-12-2010, 15:39 lub 31-gru-2010, 15:39 czy wiecie może, który z rejestrów odpowiada tej zmianie? bo szukam już chyba od 3 godzin i nie mogę znaleźć.
Ze zmianą krótkiej daty w innych aplikacjach już sobie poradziłem (zgodnie z podpowiedzią Budniu) i w tej chwili np.na blokadzie obok zegara wyświetla mi datę 07-sty-2011

Byłbym wdzięczny za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 23:55:50 wysłana przez andi4444 »
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2011, 00:53:43 »
Wszystkie ustawienia macie tak jak tu:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\nls\overrides]
"IDate"=dword:00000001
"ITime"=dword:00000001
"SSDte"="dd MMM yyyy"
"STFmt"="HH:mm:ss"
"SLDte"="dddd, dd MMM yyyy"
"STime"=":"

Jezeli tak i dalej jest źle to ja bym próbował szukać w tej gałęzi: HKLM\Software\Jataayu\Messaging\ - trzeba grzebać i sprawdzac intuicyjnie.

*

Offline lakosik

• **
  • 109
  • Sprzęt: HD2 / S III
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 26, 2011, 08:46:23 »
Czy już ktoś wie może, gdzie trzeba zmienić format daty w SMS na "normalny"?
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2011, 15:40:13 wysłana przez lakosik »

*

Offline NEMEZIS86

• 2
    • Twoja cyfrowa kraina
  • Sprzęt: HTC Leo
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2011, 13:39:25 »
Witam,
u mnie pomogło dodanie wpisu "HKEY_LOCAL_MACHINE\nls\overrides\SSDte". Po SR data zmieniła się na lockscreen'ie i w sms'ach (na zakładce Manili). Nie zmieniła się na ekranie "dzisiaj" - pozostała inna, tak samo w sms'ach w widoku rozmowy.
Ale... Zniknęły wszystkie wpisy z kalendarza i przestał działać program ManilaBirtday :mad:

Na szczęście po usunięciu tego wpisu z rejestru wszystko wróciło do normy - pojawiły się wpisy kalendarza.
MetallicA ...and nothing else matters!

*

Offline marbron

• *
  • 93
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2011, 04:08:19 »
Przeprszam za laickie pytanie: ale jak znalezc te rejestry, jak w nie wejsc i jak je zmienic?? Czy one sa w eksplorerze plikow czy gdzies indziej??
Sorry, bije sie w piersi.... :worried:

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2011, 07:14:11 »
Czy one sa w eksplorerze plikow czy gdzies indziej??
Nie zupełnie, rejestr jest w systemie, a eksplorator plików to tylko narzędzie. Ale na tym systemowym od M$ nic nie zrobisz. Zainstaluj Total Commander i w nim wejdź we Wtyczki>Registry> a dalej to już będziesz wiedział co i jak.

*

Offline marbron

• *
  • 93
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 08, 2011, 17:24:15 »
No wiec tak, zainstalowalem sobie Total Commandera, wszedlem w/g wszystkich twoich instrukcji i zadalem w rejestrach tak, jak w powyzszych postach. I data na glownym ekranie blokady sie poprawila, super!! W smsach niestety nie, ale to moze rzeczywiscie problem opeartora, tylko dlaczego polski operator mialby miec na serwerze amerykanskie ustawienia daty?? No ale moze..... choc dziwne!

Natomiast format daty nie zmienil sie na glownym zegarze, tj jak sie go tapnie, to wyskakuja swiatowe czasy, wczesniej zapropgramowane i data przy zegarze obecnej lokalizacji. No i ta data tez ma format odwrotny (mm/dd) mimo, ze w rejestrze i dluga date i krotka poprawilem. Czy ktos ma jakies sugestie??

Wyniknal jeszcze jeden, powazny, malo oczekiwany problem: ZNIKNELY MI WSZYSTKIE TERMINY Z KALENDARZA!!!! Zarowno te cykliczne jak i jednorazowe!! Czy ktos moglby mnie uswiadomic jaka konkretnie zakladka w Total Commanderze tyczy sie kalendarza i jak przywrocic te wszystkie terminy, bo szczerze mowiac troche mnie to przerazilo, mam to oczywiscie w outlooku na kompie ale dlaczego zniknely z telefonu no i jak je przywrocic tam wlasnie???

Bardzo bylbym wdzieczny za pomoc ktoregos z szanownych kolegow!!

M.

*

Offline borius

• 9
  • Buu
  • Sprzęt: HTC Hermes § HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 13, 2011, 09:13:01 »
Terminy z kalendarza Ci nie zniknęły.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\nls\overrides]
"SSDte"="dd MMM yyyy"
"STFmt"="HH:mm:ss"
"SLDte"="dddd, dd MMM yyyy"
"STime"=":"

Poprzez grzebanie w rejestrze, zmieniłeś format daty, a kalendarz domyślnie jest ustawiony pod jeden konkretny. Mi pomogło usuniecie dopisanych / zmienionych kluczy na oryginalne, a następnie w ustawieniach regionalnych przestawianie się na inne kraje świata do czasu aż znalazłem wymarzony przeze mnie format. po akceptacji, Przywróciłem Na Polski, ale już nie należy wracać do zakładki Data, inaczej wszystko się zresetuje znów na PL (tejże format: miesiąc dzień rok itp). Poszukaj na tym forum, jest to opisane dokładniej co gdzie i jak.