Dziwna sprawa z baterią.

• 10 Odpowiedzi
  • 1290 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bruns

• **
  • 108
  • Sprzęt: BB9320
Dziwna sprawa z baterią.
« dnia: Kwiecień 22, 2010, 12:50:25 »
Cześć wam,

Otóż wczoraj wieczorem w związku z tym, że baterie miałem  prawie na wyczerpaniu podłączyłem do ładowania, o godzinie 20,30 była w pełni naładowana, nie minęło 12 godzin a poziom naładowania to 39%, przy czym, żadnych aplikacji nie instalowałem, wykonałem dosłownie 2 rozmowy po max 3 min każda,  jedno sprawdzenie pogody przez GPRS i 2 smsy, w nocy  w stanie czuwania jak zawsze.
Noi zgłupiałem, bo: bateria zazwyczaj mi starczała na 2,5 dnia - 2 dni użytkowania, ale bardziej wzmożonego niż to które opisałem. Takie sprawy jak wyłączone 3g, brak automatycznych aktualizacji czegokolwiek w tel oczywiście wyłączone, wifi włączane kiedy potrzebne generalnie pełna kontrola nad tym co działa. No a dziś kupa i nie wiem o co kaman???

Jakieś sugestie?

Pozdr.
...E51>TD2>HD2>N8>I9000>Trophy>I9001>SGS2>I9001>IP4S>

Odp: Dziwna sprawa z baterią.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:05:04 »
Witam...,
Trudno mi odpowiedzieć ale ja dość intensywnie korzystam z Leo i baterie niestety ładuje co jakies 16godzin, Wczoraj o 22 skończyłem ładować, w nocy telefon w stanie uśpienia, wyłączony tryb TELEFONU natomiast działało samo WiFi (nie wyłącza sie w stanie uśpienia), dziś mam na chwile obecną 40%. Jak masz jakiś problem z baterią to najlepiej rozładuj ją do samego końca żeby telefon sie wyłaczył, później pomęcz ją trochę właczając go aż znowu wysiądze, czynność te powtórz z 3 razy to powinno zupełnie ją wyładować a nastepnie ładowanie do końca, takie coś bardzo przedłuża żywotność baterii, jakieś tak elektrolity czy coś niestety mają pamięć i o baterie trzeba dbać, najlepiej starać sie zawsze ładować jak jest poniżej 5% chociaż ja wiem że nie zawsze jest to możliwe ale jeśli masz zamiar długo mieć Leo to staraj sie dbać o tą baterie, unikać zostawiania PDA na słońcu, gdzieś przy oknie, w samochodzie itp. Bateria to największy minus tego telefonu ale ekran jest Wielgachny i po prostu ją pożera

*

Offline bruns

• **
  • 108
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:26:45 »
Widzisz rozumiem cie w zupełności. Ale kurcze nie wiem czemu taka drastyczna zmiana, zawsze po nocy max 8-10% a tu kurcze do 50% zjechało...

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:31:38 »
może jakiś proces Windowsa ześwirował i obciążał procesor przez co bateria sie szybciej zużyła, to tylko Windows. Ja na pulpicie pod zegarem gdzie są skróty mam skrót do Menadżera Zadań i zawsze zabijam wszystkie aplikacje przed snem, to tylko system który dość czesto mniewa błedy i może wywołać taki przypadek jak u Ciebie, myśle że to nic poważnego i na pewno nie wina baterii. Często takie problemy to jakieś głupstwo

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:32:08 »
Witam...,
Trudno mi odpowiedzieć ale ja dość intensywnie korzystam z Leo i baterie niestety ładuje co jakies 16godzin, Wczoraj o 22 skończyłem ładować, w nocy telefon w stanie uśpienia, wyłączony tryb TELEFONU natomiast działało samo WiFi (nie wyłącza sie w stanie uśpienia), dziś mam na chwile obecną 40%. Jak masz jakiś problem z baterią to najlepiej rozładuj ją do samego końca żeby telefon sie wyłaczył, później pomęcz ją trochę właczając go aż znowu wysiądze, czynność te powtórz z 3 razy to powinno zupełnie ją wyładować a nastepnie ładowanie do końca, takie coś bardzo przedłuża żywotność baterii, jakieś tak elektrolity czy coś niestety mają pamięć i o baterie trzeba dbać, najlepiej starać sie zawsze ładować jak jest poniżej 5% chociaż ja wiem że nie zawsze jest to możliwe ale jeśli masz zamiar długo mieć Leo to staraj sie dbać o tą baterie, unikać zostawiania PDA na słońcu, gdzieś przy oknie, w samochodzie itp. Bateria to największy minus tego telefonu ale ekran jest Wielgachny i po prostu ją pożera
kolego tu jest bateria litowo jonowa bez efektu pamięci, choć z określoną ilością ładowania (nie pamietam ile) a jeśli telefon nagle pożera baterie sprawdź w task managerze czy czasem jakiś proces nie wykańcza procka, czasem się coś przywiesi i obciąża procka co skutkuje większym zużyciem baterii. Zrób SR i sprawdź.
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:38:03 »
wiesz, to że jest to bateria litowo jonowa to tylko jest tak pięknie w opisie, zresztą prodcuent określa jak mamy ją ładowac ipt, moim zdaniem trzeba dbać o taką baterie, litowo jonowa od zwyklej różni sie głównie tym że zwykłą mogłeś uszkodzić przez nieumiejętne jej użytkowanie, tej nie uszkodzisz ale możesz skrócić jej żywotność, nie będe sie oczywiscie z Tobą sprzeczał bo to co napisałeś jest prawdą
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 13:47:37 wysłana przez Mrokus »

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:43:42 »
Może to tylko zbieg okoliczności ale dzisiejszej nocy miałem podobny problem.
Z reguły przez noc znika mi ok. 2-5% a tym razem z 52% wieczorem spadło mi do 21% rano.
Przed snem pozamykałem wszystko co w tle pracowało. Aktualizowała się tylko pogoda i spływały e-maile, ale to mam zawsze aktywne.
Czary jakieś czy co ? :O

*

Offline bocian0

• *
  • 82
  • Sprzęt: Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:53:02 »
Miałem podobną sytuację 2 razy którą zapoczatkowała informacja o błedzie z service.exe po każdym SR, potem  było juz  tylko gorzej, wtedy pomogł HR niestety :( ale po tym zabiegu było już wszystko ok.).
Teraz czekam kiedy znowu system zacznie sie sypać.
Widocznie taka przypadłość WM.

*

Offline NewNickPL

• 39
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2010, 14:28:11 »
Mi przez noc znika zawsze 4% i maile, pogoda i twitter maja wlaczona aktualizacje (chociaz jak ekran jest wylaczony to i tak sie nie zaktualizuje...) i tylko 2 razy stracilem okolo 20%. Za pierwszym razem zainstalowalem nakladke udajaca lock screena z androida (takie kulki w ktorych trzeba ulozyc kombinacje zeby odblokowac) i raz z niewiadomego powodu zniknelo okolo 30%... Wiec moze w ciagu dnia zainstalowales cos nowego i w nocy pookazalo, ze dziala. Zawsze przed wlozeniem telefonu do kieszeni lub polozeniem na biorko wylaczam wszystkie programy task menadzarem, i staram sie nie uzywac telefonu jak laduje, wtedy dluzej sie laduje i troche luzej trzyma (w tp tez tak mialem).
Regulamin forum poczytaj bo będzie warn.

*

Offline bruns

• **
  • 108
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2010, 14:31:55 »
Może to tylko zbieg okoliczności ale dzisiejszej nocy miałem podobny problem.
Z reguły przez noc znika mi ok. 2-5% a tym razem z 52% wieczorem spadło mi do 21% rano.
Przed snem pozamykałem wszystko co w tle pracowało. Aktualizowała się tylko pogoda i spływały e-maile, ale to mam zawsze aktywne.
Czary jakieś czy co ? :O
Jeszcze rozważam kwestię bardzo słabego zasięgu od wczoraj...

Ale generalnie tak jak wszyscy opisują task manager to tez u mnie podstawa. Zrobilem soft reset, dzis naladuje go znow do pelna i dam jutro znac czy bedzie replay

Połączone: Kwiecień 23, 2010, 10:03:01
No więc dziś zdecydowana poprawa po nocy, zeszło mi tylko 4%  :mrgreen:
Czyli albo pomógł soft reset albo ustabilizował się zasięg, który tam gdzie mieszkam ma straszne wahania.
Najważniejsze, że znowu jest dobrze.
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 10:03:01 wysłana przez bruns »

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2010, 11:26:43 »
Ja również dopiero dzisiaj zainstalowałem Task Managera (do tej pory zamykałem programy z poziomu menadżera zadań). Wieczorem zrobię SR i sprawdzę, czy i u mnie to zadziała. :wink: