Czy WM 6.5 dla LEO UMARŁ ?!

• 35 Odpowiedzi
  • 7499 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jackolus

• 312
  • Dev since 2007
  • Sprzęt: HTC ONE X , HTC Sensation, Dell Streak 5
Czy WM 6.5 dla LEO UMARŁ ?!
« dnia: Luty 01, 2011, 23:11:28 »
Ostatnimi czasy po wybuchu popularności Androida na HD2 odnoszę wrażenie że developing WM 6.5 totalnie umarł :!:

Android fajny, spróbowałem i chcę wrócić do WM bo gdy trzeba wyjechać z domu na dłuższy czas bez ładowarki, trafić do celu z Automapą oraz zmieścić się w transferze danych 500mb a nie 1,5GB - poczciwy, paskudny Windows Mobile powinien wrócić na pokład.

Ostatni polski rom to wypiek Elminstera BSD 3.2 - jest idealnie dopracowany ale po miesiącu z hakiem zestarzał się, bo w sieci sporo nowości.

Z utęsknieniem czekam na powrót "Polish Division" , podpatrując co Energy z XDA proponuje na swoim WM 6.5.5
MDA Compact I -> SPV M3000 -> MDA Compact II -> HTC Touch -> SPV M650 -> iPhone 2G 16gb -> iPhone 3G 16gb -> HTC Touch HD -> iPhone 3GS 16gb -> HTC LEO -> Dell Streak 5 -> HTC Desire HD -> HTC Desire Z -> HTC Sensation -> HTC ONE X

*

Offline woma1

• 444
Odp: Czy WM 6.5 dla LEO UMARŁ ?!
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2011, 23:28:00 »
Hi

Zgadzam się z wypowiedzią Kolegi w całej rozciągłości. I ja jestem zwolennikiem WM. Głownie z uwagi na czysto biznesowe zastosowania mojego HD2 (telefon, SMS, kontakty, kalendarz, zadania, nawigacja). Widzę jednak że w kwestii rozwoju ROM'ów polskojęzycznych bardzo niewiele się dzieje na tym forum. W każdym razie porównanie z forum Diamonda (którego posiadaczem byłem do niedawna) wypada niekorzystnie.

Konkluzja? Trzeba będzie się przesiąść na ROM anglojęzyczny. A tych na xda do wyboru, do koloru.

DUDUS

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2011, 11:19:30 »
Jestem również za tym żeby w końcu powstał jakiś nowy romik lub odświeżony z najnowszym sense itd. Mi jak na razie nie pasuje android, chyba że znajdzie się już dopracowany bez błędów :proud:

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2011, 12:52:24 »
Na XDA też się niewiele dzieje, z prostej przyczyny- nie ma nowych urządzeń z WM, nie ma nowych buildów 6.5, nie ma nowych paczek OEM, Manili itd.
Z czego tu gotować?

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2011, 15:05:14 »
Jeszcze nadmienię, że developerzy z XDA to ludzie przeważnie goniący za nowością. W efekcie i Energy myśli nad zakończeniem wypieków pod WM (a przynajmniej je mocno ograniczył). Porównaj sobie na XDA ilość postów w dziale HD2 -> WM vs Android i weź pod uwagę że 2/3 z postów w dziale WM to zapytania początkujących.

Chcesz nowości w WM to polecam touchexperience (założyłem wątek). Na więcej nowości raczej już bym nie liczył.
sgs III

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2011, 19:57:16 »
Umarł, umarł .... już to mówiłem kiedyś :(
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2011, 20:01:53 »
Bysio: pozbyłeś się całkiem HD2? :O

*

Offline jackolus

• 312
  • Dev since 2007
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2011, 20:13:50 »
Bysio przeszedł widzę na ciemną stronę mocy z jabłkiem na obudowie.

Przy HD2 trzyma mnie tylko Automapa i nic więcej.
Myślałem nad zmianą telefonu ale aktualnie nie ma nic ciekawego:

1) Desire HD - to samo co HD2 tyle że android i 8mpx ( łał i tak nie korzystam z aparatu w telefonie )
2) Desire Z - super ale 1600zł czyli nie wiele mniej niż IP4
3) iPhone 4 - potaniał ale konieczność używania go w gumce dobija. Poza tym nie tak długo i wyjdzie następca, a ten poleci na łeb z ceną

Chyba warto chwilę poczekać na Nvidię Tegrę w telefonach

Ma ktoś ciekawy pomysł na telefon ?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 20:16:48 wysłana przez jackolus »
MDA Compact I -> SPV M3000 -> MDA Compact II -> HTC Touch -> SPV M650 -> iPhone 2G 16gb -> iPhone 3G 16gb -> HTC Touch HD -> iPhone 3GS 16gb -> HTC LEO -> Dell Streak 5 -> HTC Desire HD -> HTC Desire Z -> HTC Sensation -> HTC ONE X

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2011, 20:33:44 »
Do takich pytań jest dział /Zakupy.

*

Offline Zenk

• *
  • 82
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2011, 22:12:46 »
umarł król - niech żyje Król  :mrgreen:

nic ciekawego sie juz nie wydazy na WM6.5, Ci co chca uzywac AutoMape, miec lepsza baterie, niski transfer  - maja to bez ciaglego upgrade:)

a Ci co chcą miec inną (nową) zabawke wybieraja Androida (juz jest SDK do 3.0) lub WP7 (za chwile nowa wersja) i to jest przyszlosc ...

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2011, 22:18:46 »
Na razie jeszcze go mam (hd2) ale jest w komisie na półce.....
Do nawigacji w Polsce używam tomka, a w europie sygic... daje rade :)
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2011, 23:28:16 »
mógłbyś jeszcze strzelić jakiś ekstra romik na pożegnanie tak żeby nam szczęki pospadały i finito  :ok:
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2011, 01:51:23 »
Hehe. Akurat w temacie. Nowe sense 2021 się pojawiło na WM.  Jutro już będę romy energy z tym
sgs III

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 03, 2011, 13:04:42 »
Po miesięcznej przygodzie z Androidem wracam do WM. Ściągnąłem najnowszą wersję Energy Sencity i dziś wgram. Dlaczego? Już piszę:
- dla mnie najważniejsze, brak porządnej nawigacji
- słaba jakość rozmów (trzaski w słuchawce; rozmówca po drugiej stronie mówi, że kiepsko mnie słychać) a przecież LEO służy głownie do rozmów! Testowałem na buildach z Desire, trochę lepiej ale szału nie było. Na WM czysty, wyraźny dźwięk
- bateria, ledwo 20 godzin wytrzumuje
- złe działanie czujnika oświetlenia
- długie wybudzanie LEO oraz lag przy odstawianiu telefonu od ucha (2 sekundy i dopiero zapala się wyświetlacz)

Oczywiście Android ma wiele walorów w których to WM nie ma szans go doścignąć jednakże ja potrzebuje przede wszystkim telefonu a nie zabawki z 10000000 aplikacji i ładnymi animacjami przejścia z menu do menu.

ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2011, 18:26:59 »
Hehe. Akurat w temacie. Nowe sense 2021 się pojawiło na WM.  Jutro już będę romy energy z tym

I co z tego , że jest 2021? wolisz nowości czy stabilność?
2021 jest pod OBOE, a co za tym idzie pod DualSIM, czyli znowu różnorakie problemy, dlatego w moich romach nie ma nawet 2019 bo to też OBOE.
Mój 3.2 tak bardzo się nie zestarzał, brak nowych buildów, no może oprócz 29xxx, ale już nie chce mi się bawić dla samej zmiany cyferek bo wiele to on nie wnosi. Jeśli jeszcze coś wypuszczę na 6.5 lub 6.5.x to tylko z poprawkami i tak niewielkiej ilości błędów.
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2011, 21:21:27 »
Może Kucharze poczekają ze sprzedażą HD2. Może się niedługo okazać, że będzie można odpalać WM6.5 z karty SD z MAGLDR w kolejnej wersji. Miejmy nadzieję.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2011, 07:28:05 »
Zgadzam się z elMInStER-em ten build ma parę nowych opcji np. w sms oznaczanie hurtem wiadomości jako przeczytanych i dodatkowe tłumaczenia do pogody jak: tornado, trąba powietrzna itp. i co z tego? Zasadniczo nic nowego nie wnosi i żadnych drastycznych zmian nie widać,  faktycznie gotować tylko dla cyferek - mi też się nie chce.

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2011, 08:55:45 »
wozny87  mam do ciebie prośbę bo widzę że chcesz instalować rom energy . czy mógł byś sprawdzić czy po zmianie  rejestru  HKEY_CURRENT_USER\MUI\CurLang i zmianie wartość 409 (Hex) na język polski 415(hex) po zresetowaniu telefonu pojawi się polski język? pytam bo sam chce ten rom spróbować.

*

Offline jackolus

• 312
  • Dev since 2007
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2011, 11:08:17 »
Energy sencity ma za dużo jego niebieskich bzdetów które psują wygląd.

Duttythroy zrobił swój rom na HTC Pedia i napisał że to 99% tego co da się wycisnąć z HD2 i on więcej już nie gotuje.
Używam go i aż miło... trochę przeszkadza english ale to tylko kwestia przywyczajenia

@Elminster - byłbyś w stanie dogadać się z LeCiel'em i w momencie wypuszczenia sencity 1.0 ugotować cały rom w tym wyglądzie ?
Swego czasu robiłeś mnóstwo genialnych graficznych modyfikacji romów, tak jak swego czasu cały zielony windows na Blackstone'a :)
Do sencity wszystkie ikonki są zrobione więc nie powinno być z tym tak strasznie dużo roboty

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2011, 13:18:04 »
Hi

Duttythroy napisał o swoim ROM: "Updated 99 % applications from HTC"
Nie oznacza to bynajmniej, że wycisnął 99% tego co się da wycisnąć z HD2, a jedynie że zaktualizował 99% aplikacji HTC.

DUDUS

*

Offline bulla

• 27
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 04, 2011, 22:58:17 »
Ja sobie nie wyobrażam polskiego języka w telefonie. Raz kiedyś zainstalowałem polski rom to myślałem że mnie krew zaleje jak widziałem te długie polskie słowa. W angielskim jest wszystko krótkie i proste i bardziej przejrzyste a polski to jakaś motanina. Nie wiem, może to dlatego że mieszkam w anglii i nie byłem w polsce już 6 lat? Jednak myślę że to nie jest kwestia przyzwyczajenia a angielski jest o niebo lepszym językiem od polskiego. Takie moje zdanie:)
Ja używam energy .sencity. Dzisiaj właśnie zainstalowałem androida gingerbread bo czytałem gdzieś że bateria na nim dłużej trzyma więc chciałem sprawdzić. Nie znam jeszcze żadnych aplikacji dobrych więc będę musiał poszukać później. Z tą baterią to prawda w ogóle jest? I ile wam trzyma bateria na wm? Ja teraz kupiłem nową oryginalną (wcześniej miałem jakąś podróbkę) i jest lepiej ale na koniec dnia mam ok. 30%. W pracy siedzę na necie ok. 1h zadzwoni ktoś do mnie 3-4 razy i sprawdzam co jakiś czas pogodę. I jeszcze jak naładuję baterie na 100% i zostawię na 6-7 godzin telefon zgaszony to rano jak się budzę to jest ok. 93% to normalne? Pytam się bo wydaje mi się że jak go brałem ponad rok temu to z baterią było znacznie lepiej ale wtedy miałem stockowy rom więc może mniej zżerał baterii.

*

Offline jackolus

• 312
  • Dev since 2007
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 04, 2011, 23:11:52 »
nie mogę teraz znaleźć cytatu Duttyego , ale nieważne

Odnośnie baterii:
Na WM 6.5 mało dotykanym na wifi + push mail trzyma jakieś 3 dni. Przy ciągłym młóceniu 1,5dnia
Na Gingerbread 25godzin niedotykania

Jeszcze wiele w optymalizacji brakuje androidowi.

*

Offline omnik

• 20
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2011, 23:13:06 »
Cześć

Mobi mym zdaniem z mobine.pl kucharzy doskonale. Jego sztywny jest ok. Wygląd spokojnie można sobie skroić wg potrzeb za pomocą wbudowanego CHT. Wypiek nie przekombinowany i stabilny.
No chyba, że to już kliniczne uzależnienie od szczypty nie zawsze sprawdzonych fajerwerków. Romik oczywiście w języku polskim.

http://forum.mobione.pl/rom-y-tylko-polskie-wersje/(htc-hd2-htc-leo)-sztywny-leon-czyli-nxshd2-plk-14334/

Pozdrawiam :)

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 05, 2011, 00:48:23 »

I co z tego , że jest 2021? wolisz nowości czy stabilność?
2021 jest pod OBOE, a co za tym idzie pod DualSIM, czyli znowu różnorakie problemy, dlatego w moich romach nie ma nawet 2019 bo to też OBOE.
Mój 3.2 tak bardzo się nie zestarzał, brak nowych buildów, no może oprócz 29xxx, ale już nie chce mi się bawić dla samej zmiany cyferek bo wiele to on nie wnosi. Jeśli jeszcze coś wypuszczę na 6.5 lub 6.5.x to tylko z poprawkami i tak niewielkiej ilości błędów.

Hej, podałem tylko info o nowym buildzie. Bo przecież temat o umieraniu jest, a więc jakieś przedśmiertne drgawki są w temacie. Co się dziwić, że nie ma rewolucji. Na WM to dostawią kreseczkę w nowym kolorze i będzie ekstaza. Trochę jak 20 lat temu z Atari ;-) A co do stabilności to chyba trafił m się jakiś pancerny egzemplarz. Katuję, wydziwiam i u mnie romy zawsze super stabilne. Ba, task 29 na leosiu nigdy nie zrobiłem w przeciwieństwie do poprzednich modeli. A czy WM zdechne. Chwlię go potrzyma pewne przy życiu częściowa kompatybilność z samochodowymi navi i koniec. Od pewnego czasu wieszczę mega dominację google. Zobaczycie, jeszcze microsoft stanie się dywizją googla od spraw officeowych ;-)
sgs III

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 05, 2011, 10:09:56 »
Na dzień dzisiejszy Leon jest najbardziej uniwersalną cegiełką na rynku i pewnie jeszcze jakiś czas tak pozostanie, bo bez sensu kupować HD7 który tak naprawdę dla zwykłego użytkownika różni się tylko tym, że ma WP7 na pokładzie, podobnie jest z drugiej strony z Desire HD, on różni się tym, że ma androida. Oba te systemy już mamy na HD2 przy nie wielkim nakładzie pracy i oczytania. Leon pójdzie w odstawkę tylko wtedy gdy znajdzie się podobnie uniwersalne urządzenie tylko sporo mocniejsze.

Cześć

Mobi mym zdaniem z mobine.pl kucharzy doskonale. Jego sztywny jest ok. Wygląd spokojnie można sobie skroić wg potrzeb za pomocą wbudowanego CHT. Wypiek nie przekombinowany i stabilny.
No chyba, że to już kliniczne uzależnienie od szczypty nie zawsze sprawdzonych fajerwerków. Romik oczywiście w języku polskim.

Pozdrawiam :)

No sorki, z całym szacunkiem jakim darzę mobiego to tutaj lekko przesadziłeś. Jeśli uważasz, że dodanie 20 programów, których 90% userów wcale nie użyje nie jest przekombinowaniem to chyba powinienem zweryfikować swoją wizję przekombinowania.
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 05, 2011, 13:25:56 »
podobnie jest z drugiej strony z Desire HD, on różni się tym, że ma androida.
Wczoraj dość długo bawiłem się DesireHD i uczciwie muszę przyznać, że obudowa i jakość wykonania sprawiają wrażenie dużo bardziej eleganckich. A ekran z 16mnl kolorów jednak wygląda na żywo ciut lepiej niż 65tys w WM na Leo.
Za to przyciski dotykowe pod ekranem to jednak straszny shit.
Takie małe OT ;)

*

Offline bulla

• 27
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 05, 2011, 14:31:29 »
Może ktoś jeszcze napisać jak mu trzyma bateria? I jeszcze kolejna rzecz która zauważyłem to że głośnik cicho gra. W porównaniu do touch hd którego jeszcze mam to gra o wiele ciszej. Ktoś coś zauważył podobnego?

*

Offline mackus

• 270
  • Sprzęt: lg swift 3d p920
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 05, 2011, 16:08:52 »
też się zastanwaiwam nad zmianą, ale htc i inni producenci tak nam dawkują, że w tym momencie nie ma na co zmieniać LEO...Taki jest marketing, pewnie za jakieś pół roku będzie godny następca:), Szczerze to ja uważam że tak jest ok, bo ja zmieniam telefon raz na 2 lata i wtedy kupuje najlepsze co jest na rynku:)
Co do tematu, jak komuś umarł wm 6.5 to niech wgrywa wp7 albo androida, mnie osobiście wystarcza obecnie android i WM w leo. Androida używam tylko do przeglądania internetu i tyle. Póki co WM 6.5 jest nie zastąpiony do sprawnego przeglądania dokumentów pdf, word, exel oraz dostępu do plików ( nie mogę się przekonać do tych odpowiedników na androidzie)

*

Offline bulla

• 27
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 05, 2011, 16:55:52 »
Tu macie info nt. nowego htc co ma wyjść wiosna-lato
Ciekawe czy ten Snapdragon będzie lepszy od tegry 2. Czy może ktoś już ma jakieś info na ten temat?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 06, 2011, 00:02:59 »
Tu też macie info, że WM 6.5 jeszcze żyje :mrgreen: Mój nowy (dzisiejszy) wypiek z RSS w HTC Sense PLK (przerobiłem, dostosowałem i spolszczyłem). Jeżeli któryś z kucharzy chętny po paczkę do Manili zapraszam na PW.