czy hd2 nada sie do moich wymagan?

• 28 Odpowiedzi
  • 6732 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czy hd2 nada sie do moich wymagan?
« dnia: Grudzień 18, 2011, 19:14:44 »
Witam
Moje wymagania:
muzyka
internet (2 h dziennie)
pdf
edycja plikow tekstowych itp
host usb (chodzi host usb na wm lub androidzie?)
bateria starczajaca na co najmniej jeden dzien.
muzyke moge odpuscic, bo pewnie i tak zmuszony bede dokupic oddzielnego playera
bardzo mi tez odpowiada opcja przetestowania wp7.
Czy nada sie do tego hd2 czy lepiej go odpuscic?

*

Offline sdhc

• **
  • 121
  • Sprzęt: Moto X Style // HTC HD2 (Leo) // HTC Universal
Odp: czy hd2 nada sie do moich wymagan?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2011, 14:46:47 »
A więc tak:
- muzyka: 50/50 (normalnemu człowiekowi w zupełności wystarczy, audiofil na pewno będzie się czepiał, mówimy oczywiście o zewnętrznych słuchawkach podpinanych do Jack'a a nie o głośniku  :wink:),
- internet: tu jest jak najbardziej git (duży ekran, wysoka rozdzielczość, HSDPA/HSUPA, 12 kart na operze uruchamiam i się nie tnie  :wink:)
- pdf: tu również jest super (jw. duży ekran, wysoka rozdzielczość)
- edycja plików tekstowych: jw. jest super (klawiatura ekranowa też mnie na początku odstraszała, teraz na niej śmigam :wink:, kwestia przyzwyczajenia),
- host: oficjalnie nie ma, aczkolwiek cotulla coś tam wymodził, tyle że trzeba mieć odpowiedni ROM, nie wypowiem się, nie testowałem),
- bateria: nowa w stanie czuwania (bez żadnego ruszania PDA) 4-6 dni, w normalnym użytkowaniu (średnim) 2-3 dni jak jest nowa, mi po pół roku trzyma spokojnie 2 dni na sporadycznym używaniu, do końca dnia jak go męczę  :wink:)
- jeżeli chodzi o systemy do testowania to masz ich cały gąszcz.

I to by było na tyle.  :wink:

*

Offline tmt69

• 23
  • inż.elektryk
  • Sprzęt: HTC Nikie /HTC HD2/Samsung Galaxy S/HTC 7 MOZART
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2011, 22:53:33 »
Od siebie dorzucę obsługuje praktycznie wszystkie najlepsze nawigacje do tego przyzwoity aparat fotograficzny jakby trzeba szybko fotke  wykonać,dobre radio a co do muzyki to stockowy odtwarzacz plus srs wow do tego dobrej jakości słuchawki niejedna mp3 mogłaby się powstydzić. Zalet można by mnożyć...

*

Offline sdhc

• **
  • 121
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2011, 16:08:14 »
A do aparatu jeszcze dorzucę to, że można doinstalować (ew zmienić w rejestrze) tweak, zwiększa on rozdzielczość (jak również proporcjonalnie szczegółowość) z 5 do 8 Mpx.  :ok:
A tu link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=598952

Tu jeszcze zbiór tweaków do zwiększenia wydajności: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=629388

A tu dłuuuga lista porad i tweaków "do wszystkiego": http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=583638  :ok:

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2011, 20:09:18 »
Wada konstrukcyjna gniazda słuchawkowego w tym telefonie praktycznie przekreśla go do tych zastosowań. Jeśli muzyka jako dodatek - ok, ale jeśli chcesz słuchać dużo - zapomnij.
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2011, 12:20:39 »

- host: oficjalnie nie ma, aczkolwiek cotulla coś tam wymodził, tyle że trzeba mieć odpowiedni ROM, nie wypowiem się, nie testowałem),
Nie tylko romu, ale specjalnego kabla, bo złącze USB w HD2 nie ma zasilania. Kabel musi doprowadzać +5V do urządzenia podłączanego pod USB.

Wada konstrukcyjna gniazda słuchawkowego w tym telefonie praktycznie przekreśla go do tych zastosowań.
Jaka wada, o czym piszesz? Możesz podać wiecej szczegółow, łącznie ze źródłem?

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2011, 21:09:03 »
A do aparatu jeszcze dorzucę to, że można doinstalować (ew zmienić w rejestrze) tweak, zwiększa on rozdzielczość (jak również proporcjonalnie szczegółowość) z 5 do 8 Mpx.  :ok:
A tu link: http://forum.xda-developers.com
taaaa a pojemność silnika w samochodzie zwiększysz naklejką.
Ten tweak podnosi jakość co widać po nazwie klucza
jpegquaity
a nie rozdzielczość, zresztą widać to po opisach zdjęć
superfine, average focus, 5mp + with quality tweaka nie żadne 8 Mpx
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2011, 15:07:09 »
Jaka wada, o czym piszesz? Możesz podać wiecej szczegółow, łącznie ze źródłem?
Źródłem są moje doświadczenia z telefonami HTC.

Ja akurat bardzo dużo słucham. Myślę, że średnio nawet 3 godziny dziennie. Miałem HD i HD2. W obu, po kilkuset godzinach słuchania wyszła ta sama wada. Wkładanie, wyciąganie jacka od słuchawek powoduje samoczynne naciskanie przycisków (najczęściej zielonej słuchawki, czyli telefon dzwoni do ostatniego numeru). To samo zdarza się gdy słuchawki są podłączone (lekkie poruszenie jackiem).

Są różne metody walki z tą wadą (głównie czyszczenie gniazda) ale do słuchania tych urządzeń nie polecam. Być może nowsze modele sobie z tym radzą lepiej (ale gwarancji nie ma bo jak widać wadę tę miał nie tylko HD ale i nowszy HD2).

*

Offline sdhc

• **
  • 121
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2011, 16:53:14 »
Nic takiego nie zaobserwowalem, a tez sporo slucham na HD2.

*

Offline JohnyS

• 257
  • Sprzęt: HD2, Note2
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2011, 18:54:55 »
Są różne metody walki z tą wadą (głównie czyszczenie gniazda) ale do słuchania tych urządzeń nie polecam. Być może nowsze modele sobie z tym radzą lepiej (ale gwarancji nie ma bo jak widać wadę tę miał nie tylko HD ale i nowszy HD2).
Ja w swoim egzemplarzu tej wady też nie doświadczyłem i wiem na 100%, że nie doświadczę  :wink:
A to dlatego, że mimo iż słucham dużo z HD2 to jednak nie używam gniazda słuchawek  :grin:
Korzystam z zestawu BT i innym też polecam - taki zestaw w połączeniu z aplikacją SRS Wow HD i Leon świetnie się sprawdza do słuchania muzyki, a jednocześnie jest wolny od kabli dzięki czemu można go wykorzystywać wygodnie do innych celów niż tylko słuchanie muzyki.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2011, 23:56:21 »
Myslalem o tym. Ale ciekawe jak by bateria zniosla np 6 godzin na BT. Obawiam sie ze raczej kiepsko. Musze kiedys sprawdzic czy wytrzymalaby caly dzien. Ladowania 2 razy na dobe nie biore pod uwage.

*

Offline JohnyS

• 257
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2011, 01:27:23 »
Bateria w Leonie raczej wytrzyma - bardziej martwiłbym się o baterię w zestawie BT.
Ja korzystam z odbiornika BT SE MW600 i w-g producenta powinien wytrzymać przy muzyce około 8 godzin.
W każdym razie ja nauczyłem się już z tym żyć - odbiornik BT i Leona zawsze podłączam na noc do prądu, nawet jeśli mają jeszcze jakiś zapas mocy. A że na Leonie często przeglądam również internet lub oglądam filmy, to gdzieś w połowie dnia i tak muszę go jeszcze raz doładować. Ale nie po to kupiłem takie urządzenie, aby tylko czasami zadzwonić lub wysłać sms-a  :)

Jeszcze jedna zaleta zestawu BT to również korzystanie z telefonu na odległość, kiedy ten może się wtedy ładować.
Nie wiem czy Leon ma tak dobry nadajnik, czy MW600 odbiornik, ale u mnie ten zestaw działa na znacznie większej odległości niż deklarowany przez producenta zasięg Bluetooth 10m. Jeśli między telefonem i odbiornikiem BT nie ma żadnych większych przeszkód to mogę słuchać muzyki nawet w odległości 20-30 m od telefonu.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2011, 10:53:06 »
Ja też oglądam filmy i surfuję po necie. A wszystko to przy ładowaniu nie częściej niż raz na dobę. Rozumiem, że gdyby dołożyć do tego jeszcze kilkugodzinne słuchanie przez BT to już by się nie dało. Latanie wszędzie z ładowarką i bycie zawsze w pobliżu źródła prądu szczytem mobilności raczej nie jest. Słuchanie po kablu jest wygodniejsze.

Dlatego nie polecam smartfonów htc do słuchania muzyki. Być może w nowszych modelach jest pod tym względem lepiej (np Sensation XL), ale pewności nie będę miał dopóki nie sprawdzę, a to dopiero za jakiś czas.

*

Offline JohnyS

• 257
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2011, 13:05:15 »
Nie robiłem żadnych testów pod tym względem, ale wydaje mi się, że zużycie baterii przy słuchaniu muzyki po kablu i przez BT nie różni się jakoś istotnie - główną przyczyną pochłaniania energii jest chyba praca odtwarzacza muzycznego w Leonie, a nie nadajnika BT.
Z ciekawości może wieczorkiem zrobię test, godzina tylko muzyki po kablu i godzina przez BT.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2011, 16:39:15 »
BT to nie WiFi  i zużycie mocy jest raczej znikome. W słuchawkach BT  też główne zużycie  powera to wytwarzanie dźwięku a nie transmisja danych
BT klasy 2 czyli zasięg do 10m  pobiera ok 2.5mW czyli ok 1mA (przy napięciu jakie dają baterie w telefonach) co przy zużyciu mocy w smartphonie  kilkadziesiąt do kilkuset mA jest raczej  trudne do zaobserwowania   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline JohnyS

• 257
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 31, 2011, 02:01:40 »
Sprawdziłem zużycie baterii przy słuchaniu muzyki na słuchawkach po kablu i przez Bluetooth.
Zużycie baterii w obu przypadkach sprawdzałem przez równą godzinę - w tym czasie telefon pozostawał z wygaszonym ekranem w stanie czuwania, a w tle nie były włączone żadne inne programy oprócz firmowego odtwarzacza htc.
Wyniki wyszły dosyć zaskakujące, bo w przypadku słuchania na słuchawkach po kablu bateria ze 100% mocy zeszła do 88%.
Natomiast przez Bluetooth ze 100 % mocy pozostało 92 %.

Muszę dodać, że przy odsłuchu przez BT telefon leżał w innym miejscu niż przy słuchaniu po kablu, więc na zużycie baterii mogła mieć wpływ w jakimś stopniu również różnica w zasięgu sieci Play.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 31, 2011, 14:05:42 »
Po prostu przy słuchaniu po kablu pracuje wzmacniacz w Leo i zużywa moc z bat. w HD2 na wytwarzanie dźwięku . Przy słuchaniu przez BT wzmacniacz w Leo jest wyłączony a energia potrzebna do wytworzenia dźwięku pochodzi z baterii w słuchawkach   B)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2011, 14:44:43 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 31, 2011, 16:32:40 »
Czyli jednak warto spojrzec na problem z innej strony. Mam na niego jeszcze rok gwarancji, myslalem, ze bede sie musial przemeczyc. W tej sytuacji rozejrze sie za jakimis dobrymi sluchawkami BT. Beda jeszcze, przy okazji, inne plusy. Przy moim sluchaniu sluchawki na kablu wytrzymywaly srednio 3 m-ce. Bezprzewodowe z pewnoscia beda mniej podatne na uszkodzenia.

*

Offline Szymon645

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 01, 2012, 01:10:09 »
Lepiej jak byś pobór sprawdził jakimś programem który rejestruje pobór mA np. CurrentWidget(Na androida)https://market.android.com/details?id=com.manor.currentwidget&hl=pl Na Windowsa wiem że też jest taki program ale nie pamiętam nazwy.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 01, 2012, 12:40:25 »
Na Windowsa wiem że też jest taki program ale nie pamiętam nazwy.
BatClock.

Ja akurat bardzo dużo słucham. Myślę, że średnio nawet 3 godziny dziennie
No to ja słucham wiecej, bo nie licząc wykendów mam ze 4h a czasem więcej godzin na słuchawkach. Mój Leo ma już prawie półtorej roku i gniazdo słuchawkowe działa bez problemu, a "wykończyłem" już ze 4 pary oryginalnych słuchawek(pilot przestaje działać po paru miesiącach a korzystam z niego dużo).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2012, 12:45:08 wysłana przez Adramel »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 01, 2012, 17:19:31 »
Mnie sie zdarza sluchac i 8-9 godzin. Podalem wartosc srednia z uwzglednieniem tych dni gdy nie slucham. Rocznie wychodzi na pewno ponad 1000 h. Sluchawek wykonczylem juz kilkanascie. Nie mowie ze wszyscy maja problem z gniazdem ale skoro ja go mialem w obu egzemplarzach to prawdopodobienstwo jego wystapienia jest duzo wyzsze niz jakiejs losowej usterki.

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2012, 18:37:21 »
dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

a czy leo nie jest obecnie troche przestarzaly? czy nie wiesza sie na androidzie? bo zalezy mi na bezproblemowej pracy na ktoryms z systemow.
czyli ogolnie pasuje do moich wymagan?

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 30, 2012, 19:07:29 »
Ogólnie stary to on jest, ile, 3 czy 4 lata ma. Ale to był wtedy Hi End, więc jeszcze jest z nim ok. Przecież jak teraz jeszcze wypuszczają te telefony z 600 czy 800Mhz Qualcommem, to wiesz, dobra, nie wiem jak tam te 800 działa, bo różne były. Ale ekran jeszcze nadrabia ;)
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline iksbed

• *
  • 56
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 31, 2012, 08:06:43 »
Ogólnie stary to on jest...
Parafrazując bohatera polskiego kina akcji "co ty wiesz o starych telefonach?". Koleżanka ma nokię 3310 i jest z niej zadowolona bo da się zadzwonić, wysłać sms'a i bateria (ponoć oryginalna) trzyma 4 dni:)

*

Offline Paniki

• 337
    • Audio SPA
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 31, 2012, 15:24:14 »
Chodziło mi o stary w sensie, że 4 lata w technologii, komputerach to bardzo duży okres czasu. A, że jest jeszcze dobry w obecnych czasach i trzyma cenę to inna sprawa :P
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 31, 2012, 15:40:22 »
Chodziło mi o stary w sensie, że 4 lata w technologii, komputerach to bardzo duży okres czasu. A, że jest jeszcze dobry w obecnych czasach i trzyma cenę to inna sprawa :P
Na pewnym angielskojęzycznym forum jest ciekawy wpis: HTC HD2… Simply Timeless
Autor wymienia tam zalety Leona i pisze, że mógłby wymienić go na inny, tylko po co? To urządzenie, które się nie starzeje.
Nic dodać, nic ująć. Leon jest niezwykle uniwersalny. Można na nim postawić WinMo, masę różnych Andków, WP7, Ubuntu, MeeGo, Win XP, a nawet można sterować robotem ( Robot Protos 3 controlled by HTC HD2 ).
Ponoć potrafi też jajka ugotować na miękko i twardo, ale nie sprawdzałem :)
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 01, 2012, 08:50:05 »
Obecnie wciąż utrzymuje się w top 100 jeśli chodzi o modele smartfonów. Jednak raczej w końcówce zestawienia. No ale to w testach, które biorą pod uwagę również software, być może jeśli chodzi sam sprzęt to jest trochę wyżej.

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 12, 2012, 10:29:13 »
A tu link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=598952

Tu jeszcze zbiór tweaków do zwiększenia wydajności: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=629388

A tu dłuuuga lista porad i tweaków "do wszystkiego": http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=583638  :ok:

hej ten opis zwiekszenia jakosci zdjęc jest pod win czy android ?? jakim programem moge edytować rejestr androida na HD2 ??
HTC Leo_HD2 8GB AOKP aka IceCreamTosti_v1.0_PE_B35

*

Offline Paniki

• 337
    • Audio SPA