Kurcze, już sam nie wiem... Zadzwoniłem wczoraj do BOKu Ery i tam się dowiedziałem, że mogę spróbować udać się do serwisu, żeby mi wgrali stockowy soft. Nie koniecznie muszą chcieć, ale jak zechcą, to wtedy nie utracę gwarancji. Dzisiaj nie miałem czasu, ale jutro do serwisu dryndnę i zobaczę, co mi powiedzą.
Natomiast od wczoraj telefon pracuje ok. W sensie, że się sam nie zawiesił. Mały drobiazg jedynie, znikła mi ustawiona przeze mnie tapeta na lock-screenie. Ustawiła się taka sama, jak na home-screenie i dało rady jej zmienić. Oczywiście po resecie wróciła moja tapetka i póki co jest ok. I nawet po tym restarcie wstał za pierwszym razem, więc może ma się ku lepszemu. Na razie się wstrzymam z działaniem na własną rękę, zobaczę co będzie. Jak się okaże, że w serwisie wrzucą mi stockowy soft, nawet jeśli odpłatnie, to się może zdecyduję. Póki co, spróbuje po prostu poużywać telefonu, a mniej się nim bawić.
Dzięki za odzew.

Połączone: Październik 29, 2010, 01:02:29
Pozwólcie, że jeszcze powrócę do tematu wymianu brandowanego softu.
Powiedzmy, że zdecydowałem się na zastąpienie softu zbrandowanego przez Erę na stockowy.
Mam pobrany ze strony sunnysoft plik ROM i teraz chcę go wrzucić do swojego telefonu. I tu nasuwa się kilka pytań. W związku, że jestem blado zielony w tym temacie, poproszę Was o pomoc. Oczywiście jest w FAQ opis, jak podmienić soft w Leo, ale dotyczy on zmiany stokowego na gotowany. Natomiast nie znalazłem nic konkretnego na temat zmiany z brandowanego na stockowy. Niby jest kilka dyskusji na ten temat, ale żadna jednoznacznie nie rozwiewa moich wątpliwości. Dlatego chciałbym Was o wsparcie poprosić.
I pytanie pierwsze. Czy żeby dokonać podmiany, musze wgrywać SPL? Czy pójdzie mi tak po prostu? Jeżeli musiałbym omijać CID, to wolałbym na miękko, żeby nie zostawić po sobie śladu.
Ok, zakładam, że muszę zrobić SSPL. Mam plik
ROM_Leo_HTC_WWE_EastEurope_1-66.exe pobrany ze sunnysoftu. Wyodrębniam z niego plik RUU_signed.nbh, zmieniam jego nazwę na leoimg.nbh. Tak? Wrzucam ten plik do katalogu, w którym mam sspl_ruu.exe i idpalam execa, tak? I wszystko mi idzie. Pociskam next, next, next, az dojdzie do końca, tak? A co ze spolszczeniem? Po prostu odpalam
Extpkg_Setup.exe na kompie i czekam, tak? Dobrze to wszystko zrozumiałem? Oczywiście telefon cały czas jest podłączony do kompa kablem i zestawione połączenie z AS.
Sprawa druga, przywrócenie oryginalnego softu. To jak? Albo przez kabel i uruchamiam plik
RUU_Leo_TMO_PL_1.66.118.1_Radio_15.31.50.07U_2.07.51.05_2_Signed_LEO_Ship.exe, otwieram piwo i czekam do końca lub na kartę wrzucam wyodrębniony z niego plik RUU_signed zmieniony na leoimg, pociskam VOL - + power i też czekam? Bo o ile dobrze rozumiem całą tę filozofię, wgrywając brandowany soft nie będę musiał omijać sprawdzania CIDu, bo ten ROM się będzie po prostu zgadzał z telefonem.
Pytanie kolejne. Sunnysoft nie podaje jaka jest dokładnie wersja tego ichniejszego ROMu. Wiemy tylko, że 1.66. Natomiast ja wiem, że w swoim telefonie mam wersję konkretnie 1.66.118.1. Jak sobie zrobię pełny backup swojego telefonu, to będę w stanie odtworzyć pełną konfiguracje po zmianie ROMu? Czy zrobić tylko backup PIMu, a resztę konfigurować z palucha? Czy jak zrobię pełny backup, to przeniesie mi też konfiguracje modemu, która teraz jest zaszyta na sztywno w ROMie?
Buehehe... Przyszła mi teraz szatańska myśl do głowy... Czy czasem ten zbrandwany soft Ery nie jest wrzucony z pominięciem CIDu? W sensie, czy oni nie robili jakiegoś SSPLa/HSPLa, żeby wgrać swój zbrandowany soft? Bo to przecież nic innego, jak ugotowany ROM, tylko wydany nie pod nazwą "Kowalski coś tam, coś tam", tylko jako "oficjalny soft Ery". I żeby mogli go wgrać, to przecież musieli jakoś CID obejść. W takiej sytuacji instalacja stockowego ROMu byłaby de facto powrotem do normalności i nie wymagałaby robienia SSPL, natomiast powrót do softu brandowanego wymagałby wgrania SSPL.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?