Brandowy Soft

• 42 Odpowiedzi
  • 18041 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Brandowy Soft
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 03, 2010, 21:40:50 »
Na podstawie tego:

Wgrałem do testów, ekrany są erowskie, niebieskie itp, przy starcie jest od razu logo ery i gif ery.

Można sądzić, że tak. Niech się może jednak wypowiedzą osoby, które wgrywały stockowy rom ery.

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
  • Sprzęt: SPV M3000 => Eten X500 => Raphael => HD2 ;-)
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 03, 2010, 22:09:12 »
Na podstawie tego:

Wgrałem do testów, ekrany są erowskie, niebieskie itp, przy starcie jest od razu logo ery i gif ery.

Można sądzić, że tak. Niech się może jednak wypowiedzą osoby, które wgrywały stockowy rom ery.

no lepiej poczekam ;-) aż ktoś się wypowie miast wyciągać pewnie logiczne wnioski na zasadzie dedukcji - czekam zatem na info kogoś kto sprawdził na własnym HD2

*

Offline wujas86

• 47
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 04, 2010, 10:24:03 »
z ciekawości dzisiaj przy zmianie romu na chwilkę wgrałem ten ery, wszystkie bzdury niebieskie są, nawet po zmianie romu na inny ekran startowy ery pozostaje
ROM ... ostatnio za często zmieniam żeby określić ... :)

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 04, 2010, 14:20:50 »
z ciekawości dzisiaj przy zmianie romu na chwilkę wgrałem ten ery, wszystkie bzdury niebieskie są, nawet po zmianie romu na inny ekran startowy ery pozostaje

wujas86 - przepraszam, że konkretnie ale wolałbym uniknąć - dla mojego dobra - nieporozumienia. Czy przed wgraniem romu ERY miałeś inne splashe?? bo to że potem były ery to już jasne - nawet po zmianie romu na inny. Pytam bo właśnie mam HD2 z ery i chcę zastąpić te niebieskie bzdury czymś normalnym, ale najważniejsze jest to, że jak bym nie daj boże kiedyś musiał skorzystać z serwisu to czy będę mógł przywrócić stan wyjściowy. Będę wdzięczny za dokładne info - bo troszkę mnie wpienia splash ery.

*

Offline wujas86

• 47
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 04, 2010, 17:04:34 »
miałem normalne logo htc, po wgraniu romu zmieniło się na ere później task i nowy rom a logo i tak pozostało. wnerwiające niebieskie tło zniknęło dopiero po wgraniu romu htc przez kartę sd.
o takie info Ci chodziło?
ROM ... ostatnio za często zmieniam żeby określić ... :)

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 05, 2010, 11:28:40 »
wujas jesteś wielki i dlatego wielkie dzięki. Mogę wgrywać nowego splasha i spać spokojnie - że jak tfu.. to bedzie jak oryginalny  :E

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 27, 2010, 00:30:51 »
Hej,

Pozwólcie, że trochę odgrzeję kotleta. I trochę frustracji z siebie wyleję...

Jakiś tydzień temu, przedłużając umowę z Erą, wziąłem sobie Leona. I powiem szczerze, że jestem zdruzgotany. Nie chodzi o funkcjonalność samego urządzenia, ba pod tym względem nie mam zastrzeżeń, ale o stabilność zbrandowanego softu. Po prostu TRA-GE-DIA. Nie wiem, może ja jestem jakiś niepełnosprytny, czy coś, ale od przez ten tydzień nie miałem dnia bez resetu. No dobra, póki co, bawię się. Coś tam wgrywam, coś tam usuwam itd. Ale bez przesady. Nie robię tego na pałę i nie wrzucam wszystkiego, jak leci, tylko to co najpotrzebniejsze. Typu CoOkie Tabs, BsB Tweaks itp. A ten cały soft potrafi się wywalić w najmniej spodziewanym momencie. Pierwszego dnia zainstalowałem sobie Operę 10, latarkę i coś tam jeszcze. Chciałem zainstalować .NETa. Nie dało się, jakiś głupi komunikat wyskakiwał. Mało tego, aplikacje zainstalowane do tej pory (wspomniana latarka i Opera) nie chciały się uruchomić. Reset pomógł. Drugiego dnia nastawiłem sobie budzik, bo miałem wyjazd wczesnym rankiem. Dobrze, że sam się obudziłem mniej więcej o odpowiedniej godzinie, bo się okazało, że telefon wisi. O, tak sam z siebie. Innym razem okazało się, że WiFi nie może podłączyć się do sieci. Konfiguracja na 100% ok, do teraz się łączyło, nagle przestało. Po resecie magicznym sposobem nagle zaczęło się łączyć. A najgorszy numer mi wywinął, jak pewnego dnia zawiesił się odtwarzacz muzyki. Wszystko chodziło ok, z wyjątkiem odtwarzacza (nie pomagało zabijanie procesu w task managerze). No to reset. Urządzenie stanęło na pierwszym splashscreenie i tak sobie stało. Pocisnąłem reset jeszcze raz i wtedy wstało, ale wyzerowane do fabrycznych ustawień, jak po HR. Ręce mi opadły, bo już kilka dni minęło, wszystko miałem elegancko poustawiane pod siebie. A co gorsza, od tamtej pory, co drugi reset zawiesza się właśnie na splashscreenie. Kopnięcie go drugi, czasem trzeci raz pomaga i na szczęście nie powoduje (przynajmniej do tej pory) HR. Chociaż teraz to mam backup robiony, więc mnie szczypie. Ale chodzi generalnie o zasadę. Chyba nie na tym to polega, żeby lekarstwem na problemy wszelakie było resetowanie? Tych problemów nie powinno być! Ja nie wiem, może jestem rozpuszczony po dwóch latach używania iPhone’a? Przez te dwa lata, jak go miałem, zrobiłem jeden, może dwa resety sprzętowe, w sensie kombinacja klawiszy, restart  systemu, bo coś się tam zwiesiło. Zapytacie pewnie, po co  brałem HTC, nie? Otóż mój iPhone poleciał na glebę i się potłukł (długa historia z próbami reanimacji). Myślałem, że sobie wezmę 4-kę, ale się okazuje, że w Erze trzeba na niego czekać około… No właśnie, nikt nie jest w stanie powiedzieć, ile. Minimum 4 tygodnie. A mnie telfon był potrzebny na gwałt. Pobawiłem się Leonem kumpla i w sumie przypadł mi do gustu, więc pomyślałem, że się przyzwyczaję do niego i będę zadowolony. Natomiast to  tym tygodniu doświadczeń z moim nabytkiem miałem ochotę wystawić go na Allegro i więcej nie oglądać… Uff… Trochę mi lepiej. ;-)

Po tym lekko przydługim wstępie, może przejdę do sedna sprawy. Dopóki nie trafiłem na ten wątek, miałem przeświadczenie, że wszystkie te moje problemy z HTC, to jest sprawa zgrzebanego przez Erę ROMu. Wspomniany wyżej telefon kumpla był kupiony w niezależnej dystrybucji i nie ma brantowanego softu, kumpel żadnych krzywych jazd z nim nie ma, stąd takie przypuszczenie. Dlatego poważnie myślę o zmianie softu na stockowy, ale kwestia utraty gwarancji mi nie daje spokoju. Dla mnie telefon jest narzędziem pracy i MA DZIAŁAĆ i nie mam ani czasu, ani doświadczenia w przerzucaniu kolejnych wersji ROMów, sprawdzaniu, testowaniu itd… A jak się telefon zwali, to go wsadzam w paczkę i wysyłam do naprawy, a nie drapię się po głowie, jak tu zrobić, żeby się nie wydało, że coś kombinowałem. Jakimś tam matołem też nie jestem i jak będzie trzeba to zmienię ten soft. Pytanie tylko, czy to rozwiąże moje problemy? Bo okazuje się, że ci, którzy mieli z softem Ery do czynienia, jakoś specjalnie nie narzekają i większych zastrzeżeń nie mają. Może w moim przypadku coś ze sprzętem jest nie tak? Poradźcie mi coś, będę dźwięczny. ;-)

« Odpowiedź #37 dnia: Październik 27, 2010, 09:31:16 »
Poczytaj to forum to się przekonasz, że masz pecha i najprawdopodobniej masz uwalony sprzęt więc raczej bez serwisu się nie obędzie. I ja bym raczej nie kombinował z innym romem aczkolwiek parę postów wyżej masz link do oryginalnego romu z ery. Tylko jeżeli jest wina sprzętu to może się okazać że po wgraniu lub przy próbie wgrania innego romu sprzęt Ci na tyle padnie, że nie będziesz mógł wgrać oryginała a wtedy naprawa będzie odpłatna o ile w ogóle serwis będzie chciał to zrobić.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 27, 2010, 11:24:12 »
Majosa: no nic odkrywczego Ci tu nie zaproponujemy- albo masz zwalony sprzęt, albo faktycznie ten soft Ery jest do du**. Proponuje standardowo: backup, HSPL, wgranie czystego 1.66 i testy przez kilka dni. Jak będzie to samo to rekonstrukcja ROMu z Ery i serwis. A jak będzie poprawa to... już Twój wybór ;)

« Odpowiedź #39 dnia: Październik 27, 2010, 12:58:44 »
Majosa: no nic odkrywczego Ci tu nie zaproponujemy- albo masz zwalony sprzęt, albo faktycznie ten soft Ery jest do du**. Proponuje standardowo: backup, HSPL, wgranie czystego 1.66 i testy przez kilka dni. Jak będzie to samo to rekonstrukcja ROMu z Ery i serwis. A jak będzie poprawa to... już Twój wybór ;)
Ja używa romu Ery i prawie zupełnie nie narzekam - może za wyjątkiem tego, że czasami mam tak, że leo pokazuje mi 3 kreski zasięgu a nie można się do mnie dodzwonić. Poza tym żadnych zwiech, resetów itp. a naprawdę lubię testować każdy program jaki wpadnie mi w ręce więc wina nie leży raczej po stronie romu z ery.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 27, 2010, 17:04:10 »
Kurcze, już sam nie wiem... Zadzwoniłem wczoraj do BOKu Ery i tam się dowiedziałem, że mogę spróbować udać się do serwisu, żeby mi wgrali stockowy soft. Nie koniecznie muszą chcieć, ale jak zechcą, to wtedy nie utracę gwarancji. Dzisiaj nie miałem czasu, ale jutro do serwisu dryndnę i zobaczę, co mi powiedzą.

Natomiast od wczoraj telefon pracuje ok. W sensie, że się sam nie zawiesił. Mały drobiazg jedynie, znikła mi ustawiona przeze mnie tapeta na lock-screenie. Ustawiła się taka sama, jak na home-screenie i dało rady jej zmienić. Oczywiście po resecie wróciła moja tapetka i póki co jest ok. I nawet po tym restarcie wstał za pierwszym razem, więc może ma się ku lepszemu. Na razie się wstrzymam z działaniem na własną rękę, zobaczę co będzie. Jak się okaże, że w serwisie wrzucą mi stockowy soft, nawet jeśli odpłatnie, to się może zdecyduję. Póki co, spróbuje po prostu poużywać telefonu, a mniej się nim bawić.

Dzięki za odzew. :ok:

Połączone: Październik 29, 2010, 01:02:29
Pozwólcie, że jeszcze powrócę do tematu wymianu brandowanego softu.

Powiedzmy, że zdecydowałem się na zastąpienie softu zbrandowanego przez Erę na stockowy.
Mam pobrany ze strony sunnysoft plik ROM i teraz chcę go wrzucić do swojego telefonu. I tu nasuwa się kilka pytań. W związku, że jestem blado zielony w tym temacie, poproszę Was o pomoc. Oczywiście jest w FAQ opis, jak podmienić soft w Leo, ale dotyczy on zmiany stokowego na gotowany. Natomiast nie znalazłem nic konkretnego na temat zmiany z brandowanego na stockowy. Niby jest kilka dyskusji na ten temat, ale żadna jednoznacznie nie rozwiewa moich wątpliwości. Dlatego chciałbym Was o wsparcie poprosić.

I pytanie pierwsze. Czy żeby dokonać podmiany, musze wgrywać SPL? Czy pójdzie mi tak po prostu? Jeżeli musiałbym omijać CID, to wolałbym na miękko, żeby nie zostawić po sobie śladu.

Ok, zakładam, że muszę zrobić SSPL. Mam plik ROM_Leo_HTC_WWE_EastEurope_1-66.exe pobrany ze sunnysoftu. Wyodrębniam z niego plik RUU_signed.nbh, zmieniam jego nazwę na leoimg.nbh. Tak? Wrzucam ten plik do katalogu, w którym mam sspl_ruu.exe i idpalam execa, tak? I wszystko mi idzie. Pociskam next, next, next, az dojdzie do końca, tak? A co ze spolszczeniem? Po prostu odpalam Extpkg_Setup.exe na kompie i czekam, tak? Dobrze to wszystko zrozumiałem? Oczywiście telefon cały czas jest podłączony do kompa kablem i zestawione połączenie z AS.

Sprawa druga, przywrócenie oryginalnego softu. To jak? Albo przez kabel i uruchamiam plik RUU_Leo_TMO_PL_1.66.118.1_Radio_15.31.50.07U_2.07.51.05_2_Signed_LEO_Ship.exe, otwieram piwo i czekam do końca lub na kartę wrzucam wyodrębniony z niego plik RUU_signed zmieniony na leoimg, pociskam VOL - + power i też czekam? Bo o ile dobrze rozumiem całą tę filozofię, wgrywając brandowany soft nie będę musiał omijać sprawdzania CIDu, bo ten ROM się będzie po prostu zgadzał z telefonem.

Pytanie kolejne. Sunnysoft nie podaje jaka jest dokładnie wersja tego ichniejszego ROMu. Wiemy tylko, że 1.66. Natomiast ja wiem, że w swoim telefonie mam wersję konkretnie 1.66.118.1. Jak sobie zrobię pełny backup swojego telefonu, to będę w stanie odtworzyć pełną konfiguracje po zmianie ROMu? Czy zrobić tylko backup PIMu, a resztę konfigurować z palucha? Czy jak zrobię pełny backup, to przeniesie mi też konfiguracje modemu, która teraz jest zaszyta na sztywno w ROMie?

Buehehe... Przyszła mi teraz szatańska myśl do głowy... Czy czasem ten zbrandwany soft Ery nie jest wrzucony z pominięciem CIDu? W sensie, czy oni nie robili jakiegoś SSPLa/HSPLa, żeby wgrać swój zbrandowany soft? Bo to przecież nic innego, jak ugotowany ROM, tylko wydany nie pod nazwą "Kowalski coś tam, coś tam", tylko jako "oficjalny soft Ery". I żeby mogli go wgrać, to przecież musieli jakoś CID obejść. W takiej sytuacji instalacja stockowego ROMu byłaby de facto powrotem do normalności i nie wymagałaby robienia SSPL, natomiast powrót do softu brandowanego wymagałby wgrania SSPL.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 01:02:29 wysłana przez Majosa »

« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 20, 2010, 17:25:33 »
Witam

Czy ma ktoś może ten brandowy ROM od ERY? Chciałbym za jakiś czas go przywrócić...

*

Offline jurekl

• 11
  • Sprzęt: HTC HD-2, N-8, i9100
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 20, 2010, 18:15:57 »