Brandowy Soft

• 42 Odpowiedzi
  • 18008 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brandowy Soft
« dnia: Czerwiec 18, 2010, 01:54:06 »
Witam wszystkich na forum

Wczoraj odebrałem nowego HTC Leo T8585 bez locka lecz jak się okazało po włączeniu przywitał mnie ekran startowy ERA, czyli pewnie ma ROM z ery. Narazie stawiam pierwsze kroki w temacie romów a co najważniejsze jest to mój pierwszy raz ;-) w dotykowej technologii. Mam zatem prośbę o pomoc i odpowiedź na pewne męczące pytania.
1) mam karte sim Plusa , a w telefonie jest ustawione połączenie ERA Internet i pisze że nie można go zmienić bo zostało ustalone z góry. Co mogę zrobić aby skonfigurować połączenie na Plus gsm? bo ten (tu kiedys napisałbym zwyczajnie - "telefon") lecz to już jest mały komputer - bez internetu traci walory.
2) Czy prócz 2 animowanych tapet mogę dograć inne,szukałem ale znalazłem tylko zwykłe na tę rozdzielczość

Inf  o oprogramowaniu
Wersja systemu oper: 5.2.21869 ( 21869.5.0.82)
Wersja Manila : 2.5.2011332
Wersja pamięci ROM : 1.66.118
Wersja radia: 2.07.51
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 02:42:24 wysłana przez zajac88 »

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
  • Sprzęt: Htc ONE , Leo
Odp: Brandowy Soft
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2010, 16:23:14 »
Wgrac czysty rom stokowy 1.66 http://www.sunnysoft.com/htc/ lub 1.48 http://www.htc.com/pl/supportdownloadlist.aspx?p_id=297&act=sd&cat=2 i bedziesz mogl sobie ustawic net jaki chcesz i dogrywac co chcesz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 16:27:25 wysłana przez Hipersonik »
Antek 4.2.2

Leo Rom Leo Storm 1.2.9 Lobuz_1 Edition

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2010, 17:44:53 »
jak masz model z Ery, a korzystasz z innego operatora to musisz najpierw wgrac HSPL, a pozniej dopiero jakikolwiek ROM - wtedy bedziesz mial mozliwosc ustawienia polaczenia z netem
musisz sie jednak liczyc z tym, ze poki co ni widu ni slychu by ktos mial oficjalny ROM z Ery do zainstalowania, wiec moze byc problem z oddaniem HD2 do serwisu w ramach gwarancji

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2010, 18:07:27 »
Co Ty mu za głupoty  opowiadasz????? jaki HSPL żeby wgrać Rom stokowy ????? stokowy wgrywa bez HSPL !!!! A jak wgra skokowy to nie traci gwarancji jeżeli wgra gotowany i nie przywróci choć stokowego to wtedy straci !!!!
Poczytaj zanim cos napiszesz : http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/
A nawet gdyby rom eru nie chcial puscic romu stokowego to wystarczy SSPL rednorazowo i nie bedzie po nim sladu
Lektura : http://pdaclub.pl/forum/leo/rom-oficjalny-era/msg1296325/#msg1296325
               http://pdaclub.pl/forum/leo/stock-rom-z-ptc-era-gsm/msg1282634/#msg1282634
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 18:18:34 wysłana przez Hipersonik »
Antek 4.2.2

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2010, 18:26:48 »
glupoty (polowiczne) to opowiadasz Ty, Hipersonik
jakbys nie zauwazyl to w podanych przez Ciebie watkach jest wyraznie napisane, ze Era ma brandowany ROM i nie da rady wgrac stocka - wystepuje konflik z ktoryms z numerow serii czy tam czego
faktem jest, ze mozna zastosowac SSPL przy wgrywaniu, ale tego nie testowalem
btw. gwoli scislosci - mam model z Ery i nie dalo rady wgrac stocka bez SPLa
btw2.  po co te obrazy i te wykrzyniki? jak sam nie wiesz to siedz cicho, a jak masz cos do powiedzenia to napisz, a nie wrzeszcz

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2010, 18:37:16 »
jakos w tych watkach nie odnalazlem info na temat problemu z wgraniem romu na Leo z Ery , napisalem ze jak nie pusci to zastosowac SSPL, po co chlop ma odrazu HSPL ladowac jak nie potrzebuje ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 20:48:06 wysłana przez Hipersonik »
Antek 4.2.2

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2010, 19:25:15 »
Era branduje swoje ROMY, bez HSPL nie da się do nich wgrać stockowych ROMów od HTC.

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2010, 20:48:29 »
OK , nie doczytalem o tym skoro tak to zwracam honor i sory   :ok:
Antek 4.2.2

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2010, 22:51:55 »
Odnalazłem ustawienia plusa do htc : http://hotfile.com/dl/49652315/b9b83af/PlusGSM_GPRS.CAB.html
Dzięki nim ustawiłem internet jednak nie mogę za nic skonfigurować MMS. Ze strony plusa wprowadziłem w opcjach wiadomości serwer MMS według tego >

Ustawienia MMS - wiadomość multimedialna 
Punkt dostępu: MMS
Adres proxy: 212.002.096.016
Port proxy: 8080
Adres serwera MMS: http://mms.plusgsm.pl:8002

W menu Połączenia transmisji danych: mam ustawione Plus Internet i drugie poniżej Plus MMS: wchodzę więc w zarządzaj istniejącymi połączeniami > utworzyłem nowe połączenie w zakładce modem > następnie wybrałem jako modem gprs > punk dostępowy mms i w dalszej części nie wpisywałem niczego.

Proszę o pomoc bo nie potrafię odebrać wiadomości ,naciskam pobierz ,tak jakby się łączył, u góry w ikonkach pokazuje się chmurka dialogowa jakby odebrał wiadomosć i wykrzyknik ( nie można pobrać wiadomości od .... )   Próbowałem na różne sposoby, nigdzie nie mogę  odnaleść jak to zrobić. Może ma ktoś ustawienia i przedstawi jak ustawić mms. Dziękuje za rady odnośnie romu, tak trafiłem ale do szczęścia brakuje mi póki co tej podstawowej rzeczy. Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2010, 02:15:05 »
Podepnę się pod wątek zajac88 - myślę, że ewentualne odpowiedzi przydadzą się również jemu.

Czy zmiana romu na oficjalny Rom HTC w przypadku zbrandowanego Leona z Ery powoduje utratę gwarancji? Czy jeżeli mam jeszcze oryginalne oprogramowanie, to czy mogę w jakiś sposób je zgrać, żebym w przypadku konieczności odesłania fona do serwisu mógł przywrócić brandowany (oryginalny) Rom?

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2010, 09:07:34 »
Ze względu na to że ERA poszła o krok dalej niż PLUS i zrobiła brandowany ROM niekompatybilny z oryginalnym od HTC i trzeba wgrywać HSPL, żeby wgrać ten oryginalny od HTC to niestety taka zmiana pociaga za sobą problemy z gwarancją bo nie chodzi tu nawet o to, że jest na urządzeniu oryginalny ROM od HTC ale o to że wgrany jest HSPL. Co do możliwości zgrania to we wcześniejszych wątkach rozwiązania jeszcze tego problemu nie widziałem.
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2010, 09:32:31 »
Dump ROMu można zrobić samemu, np wg TEJ instrukcji.
Choć znam reakcję większości userów na ten tutorial :P

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2010, 09:35:52 »
po wgraniu romu od HTC można usunąć HSPL, wystarczy poprać z XDA HSPL2 lub HSPL-all i po podłączeniu telefonu do kompa i odpaleniu pliku wybieramy opcję dla właściwego HSPL, instalator sprawdza czy na telefonie jest już zainstalowany jeśli tak to daje możliwość jego usunięcia jakiś czas temu sprawdzałem to u siebie i działa, po tym zabiegu i odpaleniu telefonu w trybie bootloadera widać ze mamy oryginalny SPL

link do HSPL2  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611433

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2010, 10:24:37 »
Bardzo ciekawy temat - sporo czasu już jest a jeszcze na niego nie trafiłem - pewnie dlatego że nie miałem takiej potrzeby :). Ale przyda się pewnie klientom ERY :)
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2010, 12:50:16 »
po wgraniu romu od HTC można usunąć HSPL, wystarczy poprać z XDA HSPL2 lub HSPL-all i po podłączeniu telefonu do kompa i odpaleniu pliku wybieramy opcję dla właściwego HSPL, instalator sprawdza czy na telefonie jest już zainstalowany jeśli tak to daje możliwość jego usunięcia jakiś czas temu sprawdzałem to u siebie i działa, po tym zabiegu i odpaleniu telefonu w trybie bootloadera widać ze mamy oryginalny SPL

link do HSPL2  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611433

Kaudii dzięki za info. Pozwolę sobie doprecyzować:

1) Mam HD2 z brandowanym romem Ery
2) robię hspl
3) wgrywam/testuję romy

pojawia się konieczność wysłania HD'ka 2 do serwisu

4) wgrywam stock'owy rom *
5) usuwam hspl'a przy użyciu podanej przez Ciebie metody

* czy jest możliwość złożenia do kupy brandowanego romu Ery z plików RAW zgranych z Leo i wgrania go na etapie punktu 4?

W temacie http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/  o przywracaniu fabrycznego SPL'a Bysio pisze że wystarczy wgrać fabryczny rom od HTC - czy on ma zaszytego SPL'a i jednocześnie zmienia zarówno rom jak i SPL?

Jeżeli tak, to czy można pokusić się o złożenie z rawów brandowanego romu ERY z oryginalnym SPL'em, w taki sposób aby na etapie posiadania HD2 z gotowanym romem i hspl, po wgraniu przygotowanego romu Ery, Leo wracał do stanu pierwotnego (gotowy do wysyłki do serwisu)?

Jeżeli powyższe kombinacje są niemożliwe, to czy serwis przyjmuje na gwarancji Leo z Ery z wgranym stock'owym romem HTC (a nie z brandowanym)?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 21, 2010, 12:55:36 »
Jeżeli powyższe kombinacje są niemożliwe, to czy serwis przyjmuje na gwarancji Leo z Ery z wgranym stock'owym romem HTC (a nie z brandowanym)?
No w tym jest właśnie problem, że nie. Leo z Ery ma miec ROM z Ery jadąc na serwis. Przydałoby się, żeby ktoś w końcu zrobił dump dla potomnych, bo pewnie niedługo pojawią się płacze, że Regenersis nie chce serwisować sprzętów ze względu na ingerencję w oprogramowanie.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2010, 13:47:42 »
Mogę zrobić Dump oryginalnego romu Ery:
Wersja pamięci ROM: 1.66.118.1 (76641) PLK
Wersja radia: 2.07.51.05_2
SPL - 1.42.0000

Pozostaje pytanie kto je złoży w zgrabny brandowany "Erowski" romik...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 21, 2010, 14:48:34 »
A to już pytanie do kucharzy. Może kolega Bysio pomoże bo tym się nigdy nie bawiłem.

*

Offline digimda

• 21
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 09, 2010, 17:10:41 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 09, 2010, 19:09:24 »
Może ktoś jeszcze potwierdzić, że jest to oficjalny ROM Ery? Dodam wtedy do FAQ...

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 10, 2010, 00:00:33 »
Nic nie trzeba robić, tu jest ROM z ERY do Leo.
http://shipped-roms.com/shipped/Leo/RUU_Leo_TMO_PL_1.66.118.1_Radio_15.31.50.07U_2.07.51.05_2_Signed_LEO_Ship.exe
nie wiem jak to znalazles, ale jestes wielki! dzieki!

Może ktoś jeszcze potwierdzić, że jest to oficjalny ROM Ery? Dodam wtedy do FAQ...
potwierdzam, ROM wrzucany przez Ere - nawet splashe ma oryginalne:)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 10, 2010, 10:18:56 »
To dopisuję do FAQ.

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 07, 2010, 08:42:44 »
jak chodzi ten ROM z Ery? ile ma wolnej pamięci? czy jest dużo śmieci w tym Romie?

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 07, 2010, 12:20:52 »
mialem go jakies 2 dni - jest to dokladnie stock 1.66 tylko, ze z doklejonym splash screenem ery i ograniczeniami co do ustawien mms i internetu

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 10, 2010, 13:14:49 »
A kolorystycznie zostało zwykłe Sense, czy jest jakiś niebieski Erowy theme?

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 10, 2010, 17:38:23 »
zwykla kolorystyka Sense - tapeta chyba nawet standardowa od HTC byla z tego co pamietam

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 14, 2010, 03:24:42 »
Wgrałem do testów, ekrany są erowskie, niebieskie itp, przy starcie jest od razu logo ery i gif ery. To co mnie zaskoczyło na PLUS to dużo wolnego miejsca Dane: 170MB wolnego i Programy: 205MB wolnego. Nie ma żadnych śmieci jak w sunnysoft, praktycznie czysty z polską lokalizacją od razu, PL opera itp. Jedynie ustawienia mms i internetu trzeba zmienić dla innych operatorów. Rom w miarę szybki, bez zawiech, dograne jest od razu zoom menu w każdym programie - bardzo przyjemne i usprawniające pracę. To tyle z pierwszych obserwacji...

*

Offline max74

• 13
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 29, 2010, 10:49:06 »
Sofcik z Ery faktycznie bardzo przyjemny ale po wgraniu kilku kolejnych ciągle pierwszym ekranem po restarcie jest niebieska tapetka z ery i w lewym dolnym rogu informacje o wersji romu, radia itd.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 29, 2010, 11:28:01 »
Sofcik z Ery faktycznie bardzo przyjemny ale po wgraniu kilku kolejnych ciągle pierwszym ekranem po restarcie jest niebieska tapetka z ery i w lewym dolnym rogu informacje o wersji romu, radia itd.

to sobie wgraj splashscreen - jest ich pełno na xda  - albo dowolny stockowy HTC rom skasuje splasha ery

*

Offline JaroKolo

• **
  • 127
  • Sprzęt: SPV M3000 => Eten X500 => Raphael => HD2 ;-)
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 03, 2010, 21:21:02 »

to sobie wgraj splashscreen - jest ich pełno na xda  - albo dowolny stockowy HTC rom skasuje splasha ery

Witam kolegów,
od dwóch dni jestem zadowolonym posiadaczem HD2 z ERY. W między czasie zdążyłem już wgrać nowe radio i rom Enrgy. Pozostaje mi jednak jak koledze slpash ERY. Zatem pytanko - może głupie ale - kto pyta nie błądzi ;-). czy w razie draki i konieczności przywrócenia oryginalnego romu ERY przywróci mi on również oryginalny niebieski splash ERY?