Bluetooth poprawa zasięgu

• 13 Odpowiedzi
  • 13698 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bluetooth poprawa zasięgu
« dnia: Marzec 25, 2011, 22:24:57 »
Witam Panowie. Kupiłem słuchawki motoroli s9-hd .. fajnie wszystko ale jak mam tel w kieszeni spodni lubi przerywać dźwięk (nie rozłącza sie ze słuchawkami ale nie łączy i przerywa). Macie jakąś rade? Wiem ze da sie poprawić jakiś Bitpool bluetootha ? wie ktoś co to i jak poprawić go w hd2 ?

*

Offline sdhc

• **
  • 121
  • Sprzęt: Moto X Style // HTC HD2 (Leo) // HTC Universal
Odp: Bluetooth poprawa zasięgu
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2011, 22:48:32 »
Zainteresuj sie HD2Tweak, tam masz kilka opcji odnosnie poprawy polaczenia bluetooth. :ok:

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2011, 23:43:06 »
Zainteresuj sie HD2Tweak, tam masz kilka opcji odnosnie poprawy polaczenia bluetooth. :ok:

ten hd2tweak to to samo co BsB Tweek ?

Znalazłem coś żeby zmienić w rejestrach ten bitpool , trzeba go zmienić w  rejestrze,
         HKLM\Software\Microsoft\Bluetooth\A2DP\Settings    tylko ja niemam takiego :/ czegoś w bluetooth jak A2DP :( (mam za to foldery: audiogateway, bthlink, debug, hid, pas, serial, service, sys transport, i jescze jakiś plik (default)
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 23:45:28 wysłana przez lakikwap »

*

Offline JohnyS

• 257
  • Sprzęt: HD2, Note2
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2011, 01:50:45 »
zmień słuchawki ...
U mnie bluetooth w Leonie w połączeniu z odbiornikiem SonyEricssona MW600 działa lepiej niż powinien - bluetooth ma deklarowany zasięg do 10 metrów, a u mnie słuchawki grają bez przerywania będąc nawet ponad 30 metrów od Leona.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2011, 09:39:09 »
fajnie.
Mam oryginały motoroli s9-hd i to niejest raczej ich wina.

Pomoże ktoś z tym bitpoolem?
Dziękuje z góry.

*

Offline mohinder

• **
  • 162
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2011, 13:46:45 »
Kurcze, a zastanawiałem się nad tymi słuchawkami Motoroli, te WM600 sa fajne i mają radio wbudowane ale sa z kabelkami i to mi trochę sie nie podoba. Wracając do tematu, myślę że problem leży w tym ze telefon w kieszeni jest raczej w pozycji pionowej. teraz pytanie czy antena w telefonie działa dookólnie czy mozna powiedzieć że ma martwe strefy? Postaraj się, choć wiem, że bedzie trudno, umieścić telefon na wysokości kieszeni w pozycji poziomej. Tak tylko do tesu i doprowadź do sytuacji w jakiej zaobserwowałeś przerywanie. jeśli się pojawi przerywanie znaczy że coś z bluetoothem, jeśli będzie ok to znaczy że antena ma martwa strefę i trzeba inaczej nosić telefon lub tak jak pisałeś zmieniać cos w ustawieniach. Ja o tym nie słyszałem i nie wiem czy faktycznie mozna coś pozmieniać.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2011, 16:02:53 »
To tak, wyraźniejest jakaś martwa stefa bo zakrywając telefon mocno dłonią w częsci górnej aparat/głośniczek przedni sygnał sie urywa- tam musi być nadajnik. Sygnał telefon jakoś za słabo nadaje.
Co ciekawe słuchawki można włączyć w trybie zwykłego zestawy handsfree i wtedy cobyś nierobił to nie będzie przerywać a w trybie słuchawek cuda sie dzieją. Ale w tym trybie handsfree jakość jest fatalna :/ jakb była troche lepsza to mógłbym słuchać w tym trybie ale jak ją poprawić to kij wie :/ ?

Teraz co do bitpool to tak, probram hd2tweek zrobił mi brakujący folder w HYLM/software/mikrosoft/bluetooth/a2dp/setting/bitpool ale zmiana tego bitpoola nic nie daje :/  wogóle wydaje mi sie że tam powinno być więcej plików nić tylko ten plus 2 folder z plikiem  HYLM/software/mikrosoft/bluetooth/a2dp/settings/samplerate ..

Co ciekawe jeszcze odkryłem że w HYLM/software/mikrosoft/windcomm/plugin/av/ jest jakis plik minbitpool ale jego zmiana też nic niedaje :/ (prócz tego pliku są jeszcze jakieś pliki : RcConState, MuteIntervalOnVR, MuteIntervalOnCallStart, MuteIntervalOnCallEnd, MaxSiumulStarts, MaxInaktiwitiTimeout, LineSpeed, DisableRCVolumeConrol, DisableDeviceVolumeControl,OnAC, ConnecAvOnAvrc i foldery JabraBT3030, i.Tech Clipa s35, HTC S100, HBH-DS980 HBH-DS220, Clip D-Radio, BH M300, S90Plantronic w tych folderach za wsze 2 pliki LineSpeed i MinBitpool

czarna magie te rejestry

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2011, 16:30:56 »
Prawda jest taka, że moduł BT w Leo jest po prostu kiepski. Ja przekopałem rejestr do góry nogami, bo miałem podobny problem z Plantronikami 903, i nic to nie dało. Jeśli słuchawki mają nieco słabszy odbiornik, tak się dzieje i niestety żadne wpisy tego nie poprawią. Moje Plantronki działały idealnie z kilkunastoma innymi modelami telefonów, a 3 różnymi egzemplarzami HD2- nie. Z kolei Jabra Clipper daje radę, choć ze względu na jej budowę jest zazwyczaj bliżej Leo....

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2011, 16:36:52 »
fajnie.
Mam oryginały motoroli s9-hd i to niejest raczej ich wina.

mialem zwykle s9 i prawie z kazdym telefonem cos ''nie graly''

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2011, 16:49:24 »
vonski no to mnie nie pocieszyłeś :/

Kurcze a ciekawe dlaczego w tym trybie handsfree działają bardzo dobrze i w żaden sposób nie gubią sygnału? Tylko jakość okrutna, może to ją da sie poprawić?

Właśnie w domu robiłem testy i przez ściany działa a kur.de w kieszeni gubi sygnał :/ Może na ulicy mają wpływ jakieś zakłócenia czy co, zayważyłem też jak ściśnie sie w dłoni górną część leo to gubi sygnał i to samo z tylną częścią słuchawek.

Połączone: Marzec 26, 2011, 18:19:26
ciekawostka, na andku z sd owiele żadziej przerywa! Czyli cos nietak z ustawieniami jednak WM. Jak nic nie wykminie to wgram nanda andka.. chociaż niemam czasu a tu chyba kupa roboty (mam teraz rom 3.14 ory i musze chyba wrócić do starego żeby MAGLDR zainstalować?)
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 18:19:26 wysłana przez lakikwap »

*

Offline mohinder

• **
  • 162
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2011, 00:35:03 »
Witam
Zakupiłem S9 HD i jak narazie nie zauważyłem przerw w odtwarzaniu. Telefon często noszę w bocznej kieszeni spodni na wysokosci kolan. Jednak rónież normalnie w kieszenie tez jest noszony i nie mam podobnego problemu. Jeśli ktoś zastanawia się nad tymi słuchawkami to zdecydowanie polecam, jakość rewelacyjna.

Przy okazji zastanawiam się czy można zmusić inny program niż windows media player do współpracy ze słuchawkami, chodzi o sterowanie: przód, tył, pauza.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2011, 08:57:45 »
Musisz mieć program z obsługą AVRCP. Czyli np. odpowiednią wersję TCPMP albo Nitrogen z dodatkowym pluginem.

*

Offline nataseva666

• 39
  • Sprzęt: XPERIA Z1, GALAXY NOTE 8.0
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2011, 11:09:10 »
ja posiadam słuchawki Jabra Clipper i bez problemu współpracują z odtwarzaczem s2p. jednak jeśli chodzi o zasięg, to czasami przerywa, jak mam telefon w kieszeni jeansów. Możlie, że jest to spowodowane przez ustawienie najwyższej jakości dźwięku w hd2tweak, bo hands free działa bez przerywania
T610i -> Nokia5510 -> K300i -> K700i -> K608 -> K800i -> LG KU990 -> C902 -> C905 -> HTC Touch HD -> HTC HD2 -> TOSHIBA G910 -> SAMSUNG GALAXY S II -> SAMSUNG GALAXY S III -> SAMSUNG GALAXY NOTE II -> SONY XPERIA Z -> LENOVO K900 -> SONY XPERIA Z1

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 23, 2011, 23:48:33 »
W którym miejscu HD2tweak jest możliwość poprawy dzięku bo nie znalazłem :(
I druga sprawa, Bawiłem się kilkoma programami i jedynie windows media player obsługuje mi przyciski w słuchawkach. TCPMP mam z obsługą AVRCP i jeszcze próbowałem S2p i uaktywniając obsługę AVRCP dalej nie reaguje na przyciski. Słychać tylko dzwięk że przycisk został naciśnięty i tyle. Czy trzeba jakoś wyłączyć WMP?