Witam zgromadzonych.
Próbowałem ogarnąć temat blokad ekranu, ale niestety nieco lakoniczne ich opisy powodują, że nie ogarniam....
Mam na HD2 dwie blokady:
1) Standardowa blokada ekranu.
Blokuje ekran po zadanym czasie, lub po wciśnięciu raz czerwonej słuchawki. Objawia się jako suwak z kłódką (prawo/lewo) na górze ekranu.
Odblokowuje się przez przesunięcie suwaka na ekranie palcem.
2) Blokada kodem, która aktywuje się po ustanowieniu synchronizacji z serwerem Exchange
Blokuje ekran (przynajmniej w tych ustawieniach, które są u mnie) w tym samym czasie, co Standardowa blokada ekranu.
Odblokowuje urządzenie po wpisaniu kodu.
Efekt powyższego jest taki, że za każdym razem, jak wcisnę czerwoną słuchawkę, aby schować sprzęta do kieszeni, to po wyjęciu muszę najpierw przesunąć suwak (i to jest ok), a potem jeszcze wpisać kod (i to jest nie ok).
Potencjalnie jest ustawione, że ta blokada kodem ma się aktywować po godzinie. Ale albo nie jest to właściwa opcja, albo nie działa prawidłowo.
Czy można jakimś wpisem w rejestrze, albo innym sposobem zrezygnować z tej drugiej blokady (kodem), albo spowodować, żeby nie była wymagana przy każdym wybudzeniu urządzenia przez naciśnięcie przycisku czerwonej słuchawki?