Biedny Leo z Plusa - potrzebuje pomocy wi fi

• 23 Odpowiedzi
  • 3914 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline moses

• 20
  • Sprzęt: HTC Desire, Nokia N97, HTC Mozart, HTC Diamond2
Biedny Leo z Plusa - potrzebuje pomocy wi fi
« dnia: Styczeń 15, 2011, 12:05:29 »
Witam Was serdecznie szukając w sieci solucji poddałem się juz totalnie. Mam pewien problem dotyczący internetu w telefonie LEO HD2. Nie działa mi ani poprzez wi-fi pomimo ze laczy mi sie z routerem (b/g) ani nie dziala mi poprzez hspda. Myslalem ze to kwestia radia i romu. Zmienilem wszystko na rom Bysia hypnosis V 12.0 FINAŁ (21916_3.14) oraz radio 2.15.50.14 rece mi juz opadly i szukam pomocy ... HTC Diamond 2 laczy mi sie z routerem bez problemu pomozecie ? Jak to Gierek mowil.

PS adres dostaje poprzez DHCP uwierzytelnianie WEP
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 13:53:09 wysłana przez moses »

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
  • Sprzęt: HTC One
Odp: Biedny Leo z Plusa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2011, 12:09:01 »
To chyba nie wina romu. Musisz po prostu skonfigurować internet w telefonie.
Operatorzy sieci mają często gotową konfigurację, lub dokładną instrukcje jak to zrobić.

*

Offline moses

• 20
Odp: Biedny Leo z Plusa
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2011, 12:12:11 »
To by dotyczyło "mozliwe" hspda a co z wi fi ? hmmm :sleepy:

Połączone: Styczeń 15, 2011, 12:44:40
Temat HSPDA odpada jakos "samo" przepchnelo dane po tym jak wlozylem karte orange a nastepnie docelowo play ehh... dalejna wi fi brak pomyslu....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 12:44:40 wysłana przez moses »

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
  • Sprzęt: HTC One
Odp: Biedny Leo z Plusa - potrzebuje pomocy wi fi
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2011, 14:19:05 »
tak samo, tylko że musisz ustawić żeby Wi-fi łączyło się z The Internet i tam sknfigurować wszystko.
Tak mi się przynajmniej wydaje. Mogę się mylić, jednak ja bym szukał czegoś właśnie tam.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2011, 15:12:20 »
Jak ma DHCP to nic nie trzeba konfigurować. Po połączeniu z siecią powinno pójść od strzału.
A jak wyłączysz WEP na routerze, to też jest to samo?

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2011, 15:56:33 »
Niestety dalej to samo pomimo wyl WEP  :(

Połączone: Styczeń 15, 2011, 15:58:43
tak samo, tylko że musisz ustawić żeby Wi-fi łączyło się z The Internet i tam sknfigurować wszystko.
Tak mi się przynajmniej wydaje. Mogę się mylić, jednak ja bym szukał czegoś właśnie tam.

Probowalem i ta droga isc nawet wpisujac dns z palca ...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 15:58:43 wysłana przez moses »

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2011, 16:46:54 »
Niestety dalej to samo pomimo wyl WEP  :(

Połączone: [time]Styczeń 15, 2011, 15:58:43[/time]

Probowalem i ta droga isc nawet wpisujac dns z palca ...

A nie masz jakiegoś FW, typu Lookout? One często blokują połączenia z siecią Internet.

P.s. Koledzy CI dobrze podpowiadają - sprawdź konfigurację połączeń, jeżeli masz wątpliwości udaj się do serwisu / salonu i powiedz o problemie. Nie sądzę jednak, że jest to problem hardware - raczej coś ustawiłeś w telefonie/ zainstalowałeś.

Jeżeli we właściwościach Wi-Fi masz informację o pobranym adresie IPv4 via dhcp z Twojego AP Wi-Fi,  to nie jest to problem sprzętu, tylko konfiguracji, lub zainstalowanych aplikacji, które blokują połączenie z siecią.

Przypomnij też sobie, czy nie używałeś jakiś opcji konfiguracyjnych, np w HD2Tweek, do zarządzania połączeniami z siecią Internet - problem z radiem może być jak najbardziej trafiony w dziesiątkę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:04:31 wysłana przez sobaukw »

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2011, 16:50:10 »
Tez tak mi sie wydaje ze to kwestia softu/ustawien anizeli sprzetowego bledu poza tym zbytnio nie moge isc do salonu ze zmienionym spl i romem - utrata gwarancji.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2011, 16:54:32 »
Tez tak mi sie wydaje ze to kwestia softu/ustawien anizeli sprzetowego bledu poza tym zbytnio nie moge isc do salonu ze zmienionym spl i romem - utrata gwarancji.

Powtórzę raz jeszcze:

Przypomnij też sobie, czy nie używałeś jakiś opcji konfiguracyjnych, np w HD2Tweek, do zarządzania połączeniami z siecią Internet - problem z radiem może być jak najbardziej trafiony w dziesiątkę.

Połączone: [time]Styczeń 15, 2011, 17:03:25[/time]

Powtórzę raz jeszcze:

Przypomnij też sobie, czy nie używałeś jakiś opcji konfiguracyjnych, np w HD2Tweek, do zarządzania połączeniami z siecią Intrnet - problem z radiem może być jak najbardziej trafiony w dziesiątkę.

Mnie już (co prawda krótkie) doświadczenie nauczyło, żeby z radiami w LEO nie grzebać i się tym nie podniecać. Zamieniłem sobie radio w stack ROMie (za skarby w tej chwili nie podam modelu radia) i niby wszystko było OK. W pracy posiadam system sieci bezprzewodowej w oparciu o urządzenia firmy CIsco (WLC/ LWAPP) z wsparciem dla roamingu w obrębie tego samego SSID. Co zaobserwowałem, - przechodząc pomiędzy poszczególnymi AP w jednej grupie (tym samym, SSID)  mój HD2 zamiast przełączyć się zgodnie z żądaniem LWAPP na kolejny AP o tym samym SSID rozłączał mi sygnał z siecią. Również nie było wsparcia dla zmiany kanałów "na gorąco" przez LWAPP - co w stackowym ROMie 1.66 z dedykowanym do niego seryjnie radiem działa bez zarzutu. Myślałem najpierw, że jest to kwestia Cisco, lecz sprawdziłem u kolegi na Arubie i ten sam problem występował.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:06:38 wysłana przez sobaukw »

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:04:38 »
Nie uzywalem zadnych dodatkowow modow i cheatow typu hsd2tweak  i nic nie ruszalem z opcjami wi - fi / internet. Co do radia znajomy ma ta sama wersje i u niego dziala bezproblemowo.

ps probuje uruchomic prosty router na diamond 2 i sprawdzimy po tym zaraz napisze czy cos z tego wyszlo.

Połączone: Styczeń 15, 2011, 17:06:05

Powtórzę raz jeszcze:

Połączone: [time]Styczeń 15, 2011, 17:03:25[/time]

Powtórzę raz jeszcze:

Przypomnij też sobie, czy nie używałeś jakiś opcji konfiguracyjnych, np w HD2Tweek, do zarządzania połączeniami z siecią Intrnet - problem z radiem może być jak najbardziej trafiony w dziesiątkę.

Mnie już (co prawda krótkie) doświadczenie nauczyło, żeby z radiami w LEO nie grzebać i się tym nie podniecać. Zamieniłem sobie radio w stack ROMie (za skarby w tej chwili nie podam modelu radia) i niby wszystko było OK. W pracy posiadam system sieci bezprzewodowej w oparciu o urządzenia firmy CIsco (WLC/ LWAPP) z wsparciem dla roamingu w obrębie tego samego SSID. Co zaobserwowałem, - przechodząc pomiędzy poszczególnymi AP w jednej grupie (tym samym, SSID)  mój HD2 zamiast przełączyć się zgodnie z żądaniem LWAPP na kolejny AP o tym samym SSID rozłączał mi sygnał z siecią. Również nie było wsparcia dla zmiany kanałów "na gorąco" przez LWAPP - co w stackowym ROMie 1.66 z dedykowanym do niego seryjnie radiem działa bez zarzutu.

W domu nie mam AP tylko zwykly router DLINKA ;/

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:08:13 »
Echs, router DLINKa też pracuje w mode AP u Ciebie w tej chwili zapewne. Nie myl funkcji wrstwy III modelu OSI urządzenia z funkcjami trybu transmisji sieci bezprzewodowej.

Połączone: Styczeń 15, 2011, 17:10:53
To, że możesz na swoim DLINKu ustawić routing, to jest wartość dodana dla danego modelu urządzenia, nie mająca NIC wspólnego ze standardami a/b/g/n .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:10:53 wysłana przez sobaukw »

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:10:53 »
Dobrze ze masz leb do urzadzen sieciowych :) ale problem tkwi dalej na moim ppc :D ps nie widze takze w romie Bysia zadnego programu ktore by moglo blokowac polaczenia :(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:12:34 wysłana przez moses »

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:12:59 »
Dobrze ze masz leb do urzadzen sieciowych :) ale problem tkwi dalej na moim ppc :D

Powtórzę się raz jeszcze - jeżeli nic nie grzebałeś w systemie i uważasz, że masz dobrze skonfigurowane połączenia, zmień sobie radio, lub wykonaj HR i zacznij od nowa - nikt na tym forum zapewne nie zgadnie, co masz nie tak, bo jasnowidzów tutaj nie ma. :)

Połączone: Styczeń 15, 2011, 17:14:36
Ja bym wcześniej jeszcze zainstalował WifiMonster lub WifiForFun (jakoś tak to się chyba nazywa) i z tych aplikacji wykonał połączenie z siecią Wi-Fi.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:14:36 wysłana przez sobaukw »

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:15:39 »
Coz...zmieniam radio ZW

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:22:10 »
Coz...zmieniam radio ZW

Jakby to napisać szybko i czytelnie? Widzisz... SSID rozgłaszane są  na danych kanałach. Dane radia, mogą nie posiadać poprawnego wsparcia dla WSZYSTKICH KANAŁÓW ( a tak może być, jeżeli nie trzymany jest obowiązujący u nas standard ETSI , wg. którego Twój DLINK prawdopodobnie funkcjonuje. :) ).  Zmień może kanał na swoim AP i sprawdź wtedy.

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:24:09 »
Coz...zmieniam radio ZW

Jakby to napisać szybko i czytelnie? Widzisz... SSID rozgłaszane są  na danych kanałach. Dane radia, mogą nie posiadać poprawnego wsparcia dla WSZYSTKICH KANAŁÓW ( a tak może być, jeżeli nie trzymany jest obowiązujący u nas standard ETSI , wg. którego Twój DLINK prawdopodobnie funkcjonuje. :) ).  Zmień może kanał na swoim AP i sprawdź wtedy.

Widzisz wg mnie nie tkwi problem w DLINKU bo wszystkie inne urzadzenia mi sie lacza doskonale z nim na kanale 6

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:27:01 »
To, że widzisz SID na kanale 6, czy tam 7 w swoim HD2, nie oznacza, że sieć będzie Ci działała poprawnie.

Poza tym, nie piszę, że problemem jest DLINK, tylko Twój HD2 a raczej poprawne wsparcie, dla kanałów, na których leży Twoje SSID. Sprawdź sobie komunikację na kanale 11, 1 oraz 10 zanim wykonasz zmianę radia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 17:31:13 wysłana przez sobaukw »

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 16, 2011, 00:51:10 »
miales kolego chyba racje ustanowilem polaczenie z topazem tam byl kanal 1 dzialal jako router i wyobraz sobie ze pisze ten post z hd2 poprzez wi fi. Jutro sprawdze na 2 routerze:)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 16, 2011, 02:26:04 »
miales kolego chyba racje ustanowilem polaczenie z topazem tam byl kanal 1 dzialal jako router i wyobraz sobie ze pisze ten post z hd2 poprzez wi fi. Jutro sprawdze na 2 routerze:)
Jak zmienisz radio to problem zniknie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 02:35:21 wysłana przez sobaukw »

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 16, 2011, 14:08:00 »
Tylko teraz pytanie ktore radio ?

Połączone: Styczeń 16, 2011, 16:30:31
i potwierdzilo sie na drugim routerze kanal 11 dziala bez problemowo tylko co ma radio wspolnego z kanalami hmmm ktos wie? szukajac nowego a co zwracac uwage?

ps dzieki sobuakw :ok: :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 16:30:31 wysłana przez moses »

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 16, 2011, 17:16:28 »
Uruchom sobie defaultowy ROM - tak bedzie najlepiej. Owa nakladka lokalizacyjna w HD2, o kforej juz na forum bylo pisane, moze zawierac miedzy innymi wsparcie poprawne, dla chipsetu BroadCom (BGE). Pisalem powyzej juz, ze na zmianie radia sie przejechalem. Ludzie sie ciesza, ze bateria im dluzej trzyma, a takie wsparcie dla roamingu w Wi-Fi juz nie dziala poprawnie, tylko tego metoda domowa sie nie da sprawdzic...

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 16, 2011, 18:13:31 »
Tylko na stockowym romie z plusa mialem ten sam problem zaluje ze nie widzialem jakie radio tam bylo. 3 radia przetestowalem w miedzy czasie i problem byl ten sam

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 16, 2011, 20:12:52 »
Tylko na stockowym romie z plusa mialem ten sam problem zaluje ze nie widzialem jakie radio tam bylo. 3 radia przetestowalem w miedzy czasie i problem byl ten sam

No to kolego nie wiem - może to nie być problem radia jednak - może ja jestem/ byłem w błędzie teraz. Sprawdź na stockowym ROMie  i oryginalnym radiu. Tak dla zasady sprawdź tego swojego DLINKa również. Uważam, że dalsza dyskusja w tym wątku nie ma już większego sensu. Zawsze też możesz udać się do serwisu i zgłosić ten problem.

*

Offline moses

• 20
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 16, 2011, 22:25:03 »
Temat moge uznac za zamkniety zmienie na routerze u siebie kanaly poprostu. |Cheers dzieki jeszcze raz :police: