BEZ-SENCE

• 40 Odpowiedzi
  • 6034 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
BEZ-SENCE
« dnia: Styczeń 14, 2010, 11:09:25 »
no i podziękowałem manili i osławionemu htc-bez-sence

dlaczego:

1. co to za program co nie pozwala wyświetlić spotkań na cały dzień na głównym ekranie tulko 1 czy 2 a reszte trzeba grzebać
2. piękna pogoda ? albo się łączy nonstop albo wcale w efekcie mam animację podody sprzed 3 dni
3. zakładka maile- nie da się skasować maila bez wchodzenia do skrzynki, sms się da
4. giełda :) nie naszaco mnie obchodzi cena baryłki w usa, gdzie choćby wig czy wig 20
5. launcher ? 9 pozycji a żeby było więcej jakieś kombinacje co nie do końca działają

itd itd

do tego kilkanaście mega śmieci

wyłączyłem

mam teraz todaya z

ładnym laucherem na ile chce pozycji
spb phone co pokazuje mi nieodebrane połączenia/sms/mms/maile a do tego ma managera wifi/phona/bt
caledar plus copokazuje mi spotkania - jak chce minione także,  na ile chce dni

wszystko na todayu

34% pamięci użytej

szybciej chodzi i jest cztelniejszy,a teraz jak zimno tołatwiej się puka paluchem jak mizia sliderem

papa manila

Marcel
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 11:11:19 wysłana przez marcel »

*

Offline krissenbasse

• 314
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo / HOX
Odp: BEZ-SENCE
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2010, 11:50:59 »
Hehe, Bysio juz udostepnil swoja wersje Hypnosis 1.3 no manila, polecam sprawdzic. Pozdrawiam

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2010, 12:10:25 »
Ameryki marcelu nie odkryłeś ;)
Manila to lipa, mało konfigurowalna, zżerająca zasoby, pełna błędów. Nie używam jej od zawsze  :mrgreen:

*

Offline stokrot

• 384
  • Sprzęt: htc leo
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:21:57 »
jak dla mnie to htc sense coraz ładniejsze  bo głównie o to mi chodzi żeby było ładne a nie funkcjonalne  :ok:

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:53:14 »

....

mam teraz todaya z

ładnym laucherem na ile chce pozycji
...

Marcel

Jakiego launchera używasz? Może jakiś screen ?

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:57:13 »
no właśnie może podzielisz się tym co warto zainstalować i jak to wygląda, pewno gdzieś w sieci można znaleźć informacje, ale skoro tu rozmawiamy. Ja na razie ciesze się standardowym interface, dzięki głównie xda - staje się on bardziej zjadliwy i konfigurowalny ale co jakiś czas warto poznać coś nowego :)

czekamy na dalsze ciekawostki

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2010, 17:37:27 »
mój screen

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2010, 17:46:36 »
SUPER !!!
A skąd ściągnąć taki laucher ?

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2010, 17:51:45 »
easy today launcher ---za free

polecam jeszcze battclock  co pokazuje godzinę i %baterii zamiast standardowej ikony baterii

kiedyś miałem jeszcze pogodę spb ale prognoza generalnie się nie sprawdza :) a pogodę online mam za oknem więc nie zaśmiecam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 17:55:48 wysłana przez marcel »

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:02:31 »
Dzięki! :ok:
 Już "zassałem", a teraz do zabawy   :D

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:07:42 »

dlaczego:

1. co to za program co nie pozwala wyświetlić spotkań na cały dzień na głównym ekranie tulko 1 czy 2 a reszte trzeba grzebać

Co za problem ustawić sobie zakładkę kalendarza jako drugą i w trybie agenda?

2. piękna pogoda ? albo się łączy nonstop albo wcale w efekcie mam animację podody sprzed 3 dni

SOA #1

4. giełda :) nie naszaco mnie obchodzi cena baryłki w usa, gdzie choćby wig czy wig 20

Co za problem wyłączyć tą zakładkę tak jak ja zrobiłem?

5. launcher ? 9 pozycji a żeby było więcej jakieś kombinacje co nie do końca działają

Co za problem ustawić sobie 16 albo 20 skrótów?

Wiesz, ogólnie to nie ma obowiązku używania manili, jest pierdyliard innych rozwiązań (today, titanium, spb mobile shell, czy zawsze można sobie wydłubać własny dowolny shell w Wisbar Advance Desktop), ale obwinianie programu o rzeczy które wynikają z braku umiejętności jego konfiguracji jest delikatnie mówiąc nierozsądne...

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:51:05 »
kolego Waldku

możemy zrobić zawody który  z nas lepiej zna manile......

oczywiście można wyłączyć połowę zakładek....
grzebać się w rejestrach a potem miałczeć że coś się wiesza czy źle chodzi
można instalować nakładki manili czy konfigruratory ale one nie ze wszytskimi manilami i nie zawsze poprawnie działają
(brzydkie ikony, postrzępione litery- to efekty poprawiaczy manili)

ja nie napisałem posta żebyś wywalił swoją manile napisałem żeby się podzilić subiektywną opinią

text w stylu - nie umiesz używać -byłby na miejscu gdybym napisał "tylko idioci uzywają manili"

manila jest eye candy i temu nie zaprzeczam tez bym wolał żeby hulała , ale kuleje a nie hula.
do tego koejne wersje wnoszą cukierkowe poprawki a pogoda w Warszawie i Warsaw dalej jest inna

prawie 10 megali żeby zobaczyć zegarek, który notabene też trzba poprawiać- bo w oryginale przewija minute cyferki - No THANX

M

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:54:21 »
No i proszę - zawsze się znajdzie taki co wie lepiej co dla bliźniego jest lepsze. Czysty PIS.
Wystarczy tylko przestawić albo powyłączać zakladki, powalczyć z aktualizacją pogody (która z reguły różni się od tej z wyświetlacza),dograć launchera na 16 skrótów a potem deinstalacja bo skrót nie da sie usunąć - naprawdę manila jest SUPER - a jak się miło paluszek śliska po ekranie...

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:02:03 »
kolego Waldku

możemy zrobić zawody który  z nas lepiej zna manile......

oczywiście można wyłączyć połowę zakładek....
grzebać się w rejestrach a potem miałczeć że coś się wiesza czy źle chodzi
można instalować nakładki manili czy konfigruratory ale one nie ze wszytskimi manilami i nie zawsze poprawnie działają
(brzydkie ikony, postrzępione litery- to efekty poprawiaczy manili)

Wyłączanie zakładek i zmiana ich kolejności odbywa się z poziomu panelu kontrolnego Manili.
Jedyna zmiana w rejestrze to zwiększenie ilości zakładek, co w żaden sposób nie wpływa na stabilność i używalność.
Jak napisałem - nie ma przymusu używania, ale byłoby miło, jakbyś przestał tak radośnie rozmijać się z prawdą.

ja nie napisałem posta żebyś wywalił swoją manile napisałem żeby się podzilić subiektywną opinią
text w stylu - nie umiesz używać -byłby na miejscu gdybym napisał "tylko idioci uzywają manili"

manila jest eye candy i temu nie zaprzeczam tez bym wolał żeby hulała , ale kuleje a nie hula.
do tego koejne wersje wnoszą cukierkowe poprawki a pogoda w Warszawie i Warsaw dalej jest inna

prawie 10 megali żeby zobaczyć zegarek, który notabene też trzba poprawiać- bo w oryginale przewija minute cyferki - No THANX

W podforum "PocketPC ogólnie" masz kilkusetstronicowy wątek "Wasz ekran today" z tysiącami różnych rozwiązań, be my guest.
Tylko jak prosiłem - byłoby miło, jakbyś się nie mijał w tak radosny sposób z prawdą.

Pogoda owszem, czasem ma narowy. A nawet raz na czas problemy z połączeniem co nie znaczy, że zawsze. Jest w sporej części konfigurowalna, więc wykresy giełdowe mogą oglądać tylko ci, którzy tego potrzebują. Lista wpisów w kalendarzu jest po prostu za duża na bycie małym kawałkiem głównego ekranu, nawet w czasach kiedy używałem WAD, to co miałem w nim wyrzeźbione z grubsza przypominało Manilę własnie.

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:05:33 »
No i proszę - zawsze się znajdzie taki co wie lepiej co dla bliźniego jest lepsze. Czysty PIS.
Wystarczy tylko przestawić albo powyłączać zakladki, powalczyć z aktualizacją pogody (która z reguły różni się od tej z wyświetlacza),dograć launchera na 16 skrótów a potem deinstalacja bo skrót nie da sie usunąć - naprawdę manila jest SUPER - a jak się miło paluszek śliska po ekranie...

wg mnie bylaby super gdyby oferowala wiecej konfiguracji. mnie kalendarze, pogoda i lokacja jedynie przeslania niepotrzebnie tapete i chetnie bym sie tego pozbyl. niestety nikomu to sie nie udalo narazie (wlaczenie przezroczystosci tych elementow nie zdaje egzaminu bo nadal jak wcisne miejsce kalendarza to sie otworzy).
Samsung Galaxy S

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:50:35 »
Każdy używa to co lubi. Z własnego doświadczenia powiem tylko, że używałem SPB Shell prawie od początku powstania. Ostatnie wersje są na prawdę super i nie żałuje ani 1 EUR wydanego na ten soft. Ale po zakupie HD2 zostałem przy Manili/Sence. Zaczęła być na prawdę OK. IMO  :ok:

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:58:42 »
Każdy używa to co lubi. ...
I to jest najwłaściwsze podejście do problemu. :ok:

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:08:01 »
A jak już się czepiamy szczegółów... HTC poszło za ciosem, nieudanego maszkarona Manilla 3,5D nazwała Sense i już leci popularnością interfejsu z innej platformu. Hurra, tylko na innej platformie działa to całkiem logicznie, jest zachowany SENSE a w WM to kolejny klon manilli. BEZ SENS-E.

Ale i tak to przez $$$...

Ciekaw jestem ile userów (bez)SENSE z WM używało go z pierwotnego środowiska na którym było to naprawdę z SENSEm...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:11:27 »
ponoc HTC nie jest tak bardzo za kasa jak inni producenci. ponoc to "prospoleczna" firma.
ale z tym HTC Sence aka Manilla to troche przesadzili
Samsung Galaxy S

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:21:51 »
I tu, i tu HTC jest autorem.
Zaryzykuję stwierdzenie, że SENCE jest na tyle z sensem, na ile platforma na to pozwala.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:04:39 »
I tu, i tu HTC jest autorem.
Zaryzykuję stwierdzenie, że SENCE jest na tyle z sensem, na ile platforma na to pozwala.

A ja się nie zgodzę z tą opinią. Ile pól do modyfikacji jest w manilli aka SENSE dla WM?
Dla prawdziwego interfejsu HTC Sense dla innej platformy to 7 x4 x4 czyli 112 pól. (w pełni "customizowalnych")
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:28:58 »
Sense to nazwa integrowania informacji w jednym miejscu z wielu różnych źródeł. To, czego kiedyś trzeba było szukać w różnych zakątkach systemu.
Najlepiej to widać w książce adresowej - mamy numer telefonu, adres, datę urodzin i fotkę z Facebooka, w kolejnej zakładce sms-y do/od tej osoby, jeszcze w kolejnej maile i historię połączeć z tą osobą. Genialne rozwiązanie.
Co do nakładki - Sense to TouchFlo przystosowane do Sense, wiem, że to trochę mylące, zażalenia do HTC.

Ale sama funkcjonalność jest absolutnie GENIALNA, i dlatego nie zrezygnuję prędko z manili. Jak jeszcze kiedykolwiek uda się z tym zintegrować np. tomtoma, tak, żebym mógł wybrać kontakt, a następnie tapnąć "prowadź do tej osoby/firmy" to już będę bezgranicznie szczęśliwy

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:32:12 »
WaldekGo masz calkowita racje, nie wiem czemu ludzie z tym walcza, wedlug mnie Manila/Sense jest bezkonkurencyjna, ludzie po cholere zescie sobie kupowali jakikolwiek sprzet od HTC Diamond, HD itd. skoro sie wam nie podoba manila. Trzeba bylo sobie Omnie czy inne gówno kupić, a nie teraz tu płakać i sie kłócic z Waldkiem, który i tak ma racje

beju pierwotne srodowisko Sense to i tak Diamond 1 i WM, reszta to jest tylko rozwiniecie pomysłu oraz dodawanie nowych funkcji do juz instniejacego interfesju
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 00:34:28 wysłana przez billyj80 »
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:34:42 »
WaldekGo masz calkowita racje, nie wiem czemu ludzie z tym walcza, wedlug mnie Manila/Sense jest bezkonkurencyjna, ludzie po cholere zescie sobie kupowali jakikolwiek sprzet od HTC Diamond, HD itd. skoro sie wam nie podoba manila. Trzeba bylo sobie Omnie czy inne gówno kupić, a nie teraz tu płakać i sie kłócic z Waldkiem, który i tak ma racje

beju pierwotne srodowisko Sense to i tak Diamond 1 i WM, reszta to jest tylko rozwiniecie pomysłu oraz dodawanie nowych funkcji do juz instniejacego interfesju

widzisz i nie grzmisz....
Samsung Galaxy S

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:35:54 »
Hm, ciekawe... ja kupiłem Leo dla procesora, ekranu i supportu na XDA. Pisanie, że kupuje się HTC dla Mianili zakrawa lekko na herezję. A pisanie:
Trzeba bylo sobie Omnie czy inne gówno kupić
to obrażanie userów Omni.

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:39:13 »
od razu obrazanie, tylko moje spostrzerzenie na temat sprzetu

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 15, 2010, 01:03:53 »
niezbyt trafne te spostrzeżenia, skoro sam HD2 daje wybór trzech interfejsów użytkownika - Today, Titanium i Sense.
Zostaw więc wybór użytkownikowi, a ja tylko protestowałem przeciwko usilnemu uzasadnianiu tego wyboru nieprawdziwymi stwierdzeniami, jakby jakieś uzasadnianie w ogóle było potrzebne.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 15, 2010, 01:19:02 »

Ciężko mi w to uwierzyć, myślę że pierwotnym źródłem nazwy jak i funkcjonalności jest inna platforma, której to porty na urządzenia ze starszą wersją innej platformy były robione w czasie gdy wszyscy się jarali animowaną pogoda w Touch Flow...

HTC Hero is our first phone to embody HTC Sense™ - an intuitive, seamless experience built upon three fundamental principles - make it mine, stay close, and discover the unexpected.
źródło: http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html

To co potem się stało to lawinowy wysyp nakładek do PointUI, SBP Mobile Shell i innych launcherów. HTC zareagowało i poszło impetem w temat nie zdając sobie sprawy że tak dobry towar jak "HTC SENSE™" który naprawdę jest dość przełomowy na innej platformie zaadoptować do WM. Dobrze, działa jak działa, ale samo nazywanie tego tworu "interfejsem HTC SENSE™ zakrawa o herezje. WM by HTC z Touch Flow aka Manilla 234D - tak, WM z HTC SENSE - nie.

Dla kogoś kto używał prawdziwego interfejsu HTC Sense™ z innej platformy to co jest na Windows Mobile nazywane "HTC Sense" to wytwór chorej wyobraźni marketingowca.

Billyj80 - zapytaj się kolegi "po fachu", Krzysiecw czym się różnie HTC SENSE™ od HTC Sense. On eksperymentował ostro w WM, zapewne też z sensem.

Głową muru nie przebiję, ale niech skonam, dostaję białej gorączki gdy widzę kolejne interfejsy z "Innowacyjnym HTC Sense" (nie mylić z HTC SENSE™...)

Pozdrawiam wieczorową porą.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 15, 2010, 08:48:16 »
akurat ogladalem wywiad z gosciem z HTC i mowil wyraznie ze HTC Sense nie powstalo z dnia na dzien, i ze jest to kontynuacja pomysłu, wiadomo ze nejpierw wyszedla na Androida, ale to juz wina Microsoftu, że spi sobie smacznie i baki zbija, kiedy inni wprowadzaja nowe lepsze rozwiazania, a Magica czy Hero sam widzialem, wiem czym sie różni, nazwanie Manili Sence'em, mysle ze nie chcieli reklamowac dwóch różnych produktów, dlatego ujednolicili nazwe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 08:59:34 wysłana przez billyj80 »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 15, 2010, 12:26:06 »
nejpierw wyszedla na Androida, ale to juz wina Microsoftu, że spi sobie smacznie i baki zbija, kiedy inni wprowadzaja nowe lepsze rozwiazania

Rozgraniczmy to. WM to Windows Mobile, a nakladki graficzne producentow to nakladki graficzne producentow. Nakladke dodaja programisci HTC, nie Microsoft.

Wiec gdzie tu mowa o zasnieciu i zbijaniu bakow przez MS? HTC swiadomie wybralo pierwotna platforme dla SENSE taka a nie inna, interfejs pierwotny naprawde robi wrazenie, a to co z niego wyewulowalo (raczej tylko sama nazwa) i zostalo dodane do modeli z WM. I bynajmniej to z WM nijak nie ma nic wspolnego z pierwotnym SENSE. IMO lecenie na opini innego produktu.

Oczywiscie znajduje sie na przegranej pozycji, gloryfikujmy HTC za wprowadzenie kolejnej odslony Touch Flow, pod inna nazwa, Touch Flow ktore udaje ze nim nie jest (sic!).
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1