Bateria

• 14 Odpowiedzi
  • 3480 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gentillo

• 30
Bateria
« dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:19:56 »
Od paru dni nareszcie mam HD2 i pojawiło mi się pewne pytanie. Nie zakładam, że coś jest nie tak, zdaję sobie sprawę, że procek i wyświetlacz muszą swoje zeżreć, ale...
Czy normalne jest, że po pełnym naładowaniu gdy rano zacznę sprawdzać pocztę, zobaczę co tam w necie słychać po trzech minutach używania stan naładowania baterii spada już o jakieś 3 do 5 procent. Trwa to dosłownie 3 minuty. Następnie bateria leci normalnie w oczach. Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić ile faktycznie by wytrzymała ale obawiam się, że przy moim zasadniczo wcale nie tak intensywnym używaniu nie byłoby szans na wytrzymanie baterii do wieczora.

ROM: CleanEX OzROM V3.60 WM6.5.5 576MB 23569
RADIO: 2.08.50.05

No i pytanie brzmi, czy ta bateryjka faktycznie tak kiepsko daje radę?
HTC TOUCH HD2

*

Offline Harisma

• *
  • 88
  • Mr.Pain
  • Sprzęt: HTC Leo's > SII > S4 > Note 3 (SM-N 9005)
Odp: Bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:32:12 »
Kilka rozmów dziennie do tego smsy,troszkę muzyki no i poczta ale 2 dni daje rade więc nie jest tak kiepsko jak na taki wyświetlacz. kiedyś pół dnia spędziłem na oglądaniu filmów w drodze i kilka rozmów i wtedy faktycznie nie dała rady do wieczora ale przy standardowym użytkowaniu powinna 2 dni dać radę

Living Innovation

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:33:11 »
No jak ROM jest jakiś egzotyczny + programy działające w tle + działające połączenie danych - wudocznie wszystko to razem jest tego powodem. Skoro jesteś świeżym użytkownikiem HD2 to zacznij od stockowego ROMu 1.66 poużywaj go trochę, by mieć punkt odniesienia. Dopiero po tym eksperymentuj. Tak mi kiedyś ktoś poradził i miał rację. Teraz wiem co jest normalne, a co nie.

*

Offline gentillo

• 30
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:34:58 »
Jeszcze jedno. Na wcześniejszych romach, a miałem już dwa. Pierwszy dostarczony z telefonem, nie pamiętam już oznaczenia i 1.66 sytuacja wyglądała tak samo. Z dodatkowych programów PhoneEX i tyle. Włączone ściąganie pogody co 4 godziny. Zasadniczo nic więcej.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 22:37:10 wysłana przez gentillo »
HTC TOUCH HD2

*

Offline mareknot

• 515
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:40:49 »
No, chłopcy, przyzwyczajcie się, nasz Leoś to niezły rekin! Również finansiery, dla niewtajemniczonych! :)
Pozdrawiam Marek

HTC Touch HD2 Leoś, Rom BlueDragon 1.05 RC3 PLK BLACK na 6.5.x

*

Offline michaliusz

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC DESIRE  :)
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2010, 22:44:47 »
Też mam podobne objawy, po naładowaniu na full pierwsze 3-5 godzin potrafi spaść nawet o 20%, ale później jest zdecydowanie lepiej i w ostateczności kolo 3 dni wytrzymuje (hypnosis 4.3.0 i wyłączona koszmarna animacja zegara z manili :]) generalnie wcześniej mialem hd i wytrzymywał półtora dnia, hd2 wytrzymuje nawet 3 więc jak dla mnie jest super (oczywiście jak działam non stop to bateria po dniu leży)
 :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 00:26:37 wysłana przez michaliusz »

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2010, 08:26:26 »
Ach panowie jeśli chodzi o nierównomierne spadki poziomu naładowania to jest to normalne. Baterie nie mają liniowej charakterystyki utraty ładunku, a mniej lub bardziej zbliżoną do takowej.
Nie wiem czy wiecie, ale np w smartphone'ach Nokii jest tak dziwny wskaźnik, że masz długo wszystkie kreski, a potem jedna za druga znikają, by na ostatniej pociągnąć jeszcze dłuuugo. To jest dopiero maniana - LEO przy tym można powiedzieć mierzy swoją baterię z laboratoryjną dokładnością.

*

Offline gentillo

• 30
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:06:14 »
Zrobiłem dzisiaj mały test. Bateria naładowana w 99%. Przez dziesięć minut bawiłem się w przeglądanie zakładek. Nie robiłem nic konkretnego, nie uruchamiałem programów. Po prostu oglądałem sobie ikonki:) i latałem po menusach. Net odłączony. Po tym czasie poziom baterii wynosił 94%. Jak dla mnie masakra.

"-Included Netrippers 1ghz application, speed is autoset to 998mhz without scaling. No interface, automatically loads every startup."
Coś takiego przeczytałem w opisie romu. Z tego co rozumiem procek cały czas jedzie na 998 MHz bez względu na to co się dzieje z telefonem. Prawdopodobnie to może być przyczyną. Aczkolwiek tak jak już wcześniej pisałem taka sama sytuacja była na wcześniejszych dwóch stockowych romach
HTC TOUCH HD2

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2010, 01:48:48 »
Dobrze przeczytałeś, ten tweak od netripera wyłącza autoskaler procka i można wtedy ręcznie sterować stałą prędkością np.998MHz. Oczywiście jak jest uśpiony i nic nie chodzi w tle to tyle nie ma. U mnie Leo na 1.48 i stałym 998MHz wytrzymują 24h więc jest happy :E

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2010, 08:42:31 »
A co za sens wyłączać skalowanie? Przecież system sam dobiera taktowanie w zależności od wykonywanego zadania, czyli jak potrzebna jest moc, to procesor pracuje na maksymalnych obreotach, a jak nie, na jałowych.
Skalowanie to same plusy:
- oszczędność energii
- dłuższe życie sprzętu
- dłuższe działanie na baterii
- telefon się nie grzeje

Nie rozumiem po jaki grzyb tykać coś, co dobrze działa.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2010, 18:24:04 »
BO to skalowanie nie działa tak pięknie jak teoria głosi:
- czy jest włączone czy nie u mnie wytrzymuje dokładnie tyle same - czyli nici z energoszczędności
- dłuższe zycie sprzętu - 15 lat zamiast 16(a zapewne i tak jest zerowa) - bo gdzieś takie są różnice i mówię to jako osoba zajmująca się OC komputerów - w skrócie żadna różnica
- patrz punkt pierwszy - nici z dłuższego działania
- o dziwo działa szybciej, bo przełaczanie się procesora chwilę trwa, a tak nie ma co pewien czas mikroprzycięć i wydaje mi się ze w ogóle ciut lepiej chodzi jednak

Zatem ja to mam wyłączone i cały czas 998MHz

*

Offline gentillo

• 30
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2010, 18:55:54 »
Niestety muszę potwierdzić. U mnie wyłączenie tej funkcji nie dało w żadnego przyrostu w czasie działania baterii a sam telefon żwawiej się przełącza między funkcjami z włączonym na stałe 998 MHz. I coraz bardziej mam wrażenie, że coś z moim leo lub baterią jest nie tak.
HTC TOUCH HD2

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2010, 20:13:46 »
Wasze twierdzenie nici z energoszczednosci moze byc subiektywnym uczuciem majacym sie nijak do rzeczywistosci skoro nie jest poparte zadnymi dluzszymi testami w tych samych warunkach. Przeciez roznice moga byc kosmetyczne w stylu pol godziny, godzina dluzej, a praca danego dnia moze roznic sie diametralnie, inne wykorzystanie sprzetu, nie wszystko jednakowo ciagnie baterie wiec i odczucia rozne.

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2010, 18:05:23 »
Oczywiście że ciągnie więcej baterii jak ma te 998MHz ustawione ale jest to kwestia góra kilku godzin. Przy moim użytkowaniu i tak daje radę wytrzymać te 24h, co mi po tych kilku godzinach skoro następnego dnia i tak musiał bym go ładować gdzieś w połowie dnia. Po za tym zapominacie o istotnej funkcji czyli ręczne dobieranie zegara, nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie ustawić te 200MHz jak potrzeba. Co do działania skalera to jak się go wyłączy jest dużo lepiej, (taka sama sytuacja był w przypadku Toshiby g900). Manila przyspiesza, gry działają szybciej, filmy w core absolutnie zero ścin (divx,gdi,high,dither,pełne wygładzanie).

*

Offline gentillo

• 30
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:14:26 »
Wracając do głównego tematu. Instalacja różnych wersji radia, różnych romów nie zmieniła sytuacji. Nadal kilkuminutowe aktywne używanie telefonu, nawet jeśli jest to tylko "przeglądanie menusów" powoduje kilkuprocentowe rozładowanie baterii. Wychodzi, że ten mój typ już tak ma.
HTC TOUCH HD2