Alreader, e-booki, dodatkowo MobileGadu

• 29 Odpowiedzi
  • 10378 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
Alreader, e-booki, dodatkowo MobileGadu
« dnia: Styczeń 05, 2010, 15:45:09 »
Witam,

Czy ktoś z forumowiczów może przetestować na HD2 działanie Alreader'a? Chodzi mi o łatwośc obsługi palcem, szczególnie o wskazanie pliku do odczytu.

Będę zobowiązany za pomoc.

Prosiłbym także o info, czy e-booki w formacie pdf są czytelne (czy czytanie jest wygodne). Próbował ktoś zainstalować Picsel'a na HD2?

PS W jednym z postów na dole prosiłem o test MobileGadu ( http://mobilegadu.pl/download.html ) - czy można obsługiwac toto palcem?

m.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 09:26:26 wysłana przez marcin_s3 »

*

Offline williamsf1

• *
  • 53
  • Sprzęt: Loox n560 / Samsung Omnia / HTC Leo / Desire HD
Odp: Alreader, e-booki
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:08:00 »
Bawię się na Alreaderze od tygodnia i jestem bardzo zadowolony - żadnych problemów ze wskazaniem plików no i bardzo dobrze działający auto scroll (szczególnie przypadł mi do gustu wave ii) - co do pdf to nie sprawdzałem bo większość książek mam w rtf.
Pozdrawiam.
- właśnie Sprawdziłem  Pdf-u nie czyta.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 16:10:30 wysłana przez williamsf1 »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:15:34 »
- właśnie Sprawdziłem  Pdf-u nie czyta.
rzecz jasna, że pdf nie są obsługiwane przez alreader, raczej chodziło autorowi tematu o ogólne przetestowanie czytelności pdf (np w przytoczonym picsel browser)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:15:41 »
Alreader pdf'ow oczywiście nie czyta. co z iinym softem? Acrobat Readerem lub Picsel Viewerem - wygodne jest czytanie pdf'ow?

m.

*

Offline pietras1507

• **
  • 140
  • Sprzęt: Nokia E52
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:38:48 »
miałem przyjemnoość czytania PDFów na tym urządzeniu i byłem wręcz zaskoczony możliwościami ;P ale to moja subiektywna opinia;P
pietras1507;D

*

Offline giciu

• *
  • 70
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2010, 21:51:18 »
alreader ok :) książki sie łyka - a Acrobaty na standardowym Adobe czytałem i było w miarę.

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2010, 00:18:32 »
A czy jest mozliwosc ustwaienia by czytal polskie czcionki? Bo nie wiem jak zmienic. Próbowalem róznych wersji i programow i w zadnym mi sie nie udalo. Chodzi o pliki txt
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2010, 00:28:04 »
wypust xeon od nothina czyta polskie ogonki. uzywam go na G900 i jest bez uwag. PDA wykorzystuje w podrozy do czytania ksiazek, dlatego zalezy mi na Alrederze.

BTW jak sie sprawuje Mobile Gadu? Menuw tym programie nie wyglada na zdatne do uzywania na HD2...

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2010, 01:05:35 »
wypust xeon od nothina czyta polskie ogonki. uzywam go na G900 i jest bez uwag. PDA wykorzystuje w podrozy do czytania ksiazek, dlatego zalezy mi na Alrederze.

BTW jak sie sprawuje Mobile Gadu? Menuw tym programie nie wyglada na zdatne do uzywania na HD2...

wypust xeon od nothina??? Co to? nic w googlach nie znajduje
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2010, 08:21:22 »
xoen, przepraszam. xoen_alreader_wwe.cab

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2010, 12:53:50 »

A jak odbywa się powiększanie tekstu itp. Ja mogę wiele parametrów na moim kaiserku czy hp szybko zmieniać z racji istnienia klawiszy sprzętowych (manipulator), a jak wiadomo Leo nie ma za wiele przycisków.

Dodam jeszcze jedną kwestię, jak z wydajnością czytania komiksów w cbr/cbz. Testował ktoś?

*

Offline Hikari

• **
  • 200
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2010, 13:28:24 »
Czy mozesz wrzucic caba? Niestety nie moge znalezc dzialajacego linka.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2010, 14:53:22 »
Czy mozesz wrzucic caba? Niestety nie moge znalezc dzialajacego linka.
Kłamstwo. Nie szukałeś nawet.
Wpisujesz w google cały plik i znajduje całe 6 wyników, jeden działa.
Podawać nie wolno, program nie jest darmowy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 15:01:01 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2010, 15:44:42 »
Wersja przygotowana przez xoena jest ostatnią darmową Alreadera więc można podawać bez obaw

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2010, 15:49:02 »
podpinam... czyta pl ogonki, nie ma polskiego menu (angielskie jest czytelne), w jednym z odnośników wczoraj widziałem metodologię przerabiania opisów menu. Poszukam dzisiaj, wrzucę na forum.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 09:34:10 wysłana przez marcin_s3 »

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 07, 2010, 09:33:40 »
A jak odbywa się powiększanie tekstu itp. Ja mogę wiele parametrów na moim kaiserku czy hp szybko zmieniać z racji istnienia klawiszy sprzętowych (manipulator), a jak wiadomo Leo nie ma za wiele przycisków.

palcem przeciagasz z góry na dól i z dołu na górę. strony zmiueniasz tapiąc palcem na dolną częś strony lub górną część strony.

PS. zaczyna mi się HD2 podobać, pomimo tych swoich SPL, USPL, SSPL, HSPL, CID ... dla mnie - prostego usera Wizarda (nigdy nie zmieniałem romu) i Tośki G900 (flashuje się bez problemu wszystko) te wszystkie zaklęcia są trudne do zrozumienia. ech, żeby jeszcze tosia miała o ten jeden cal większy ekran i lepszą baterię.... I żeby jeszcze HD2 miał ekran oporowy.... mniut....

Pełni szczęscia dopełni działające na HD2 MobileGadu, zaraportowane przez forumowiczów.

*

Offline IWANEQ11

• 250
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 07, 2010, 11:10:04 »

palcem przeciagasz z góry na dól i z dołu na górę. strony zmiueniasz tapiąc palcem na dolną częś strony lub górną część strony.

Dzięki za odpowiedz, w takim razie ponawiam pytanie o komiksy w cbr i cbz (jakie wrażenia z ich czytania)- czy mam zakładać nowy temat?

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 07, 2010, 11:36:38 »
podpinam... czyta pl ogonki, nie ma polskiego menu (angielskie jest czytelne), w jednym z odnośników wczoraj widziałem metodologię przerabiania opisów menu. Poszukam dzisiaj, wrzucę na forum.

jak prawidłowo ustawić i gdzie program by czytał polskie ogonki ??
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 07, 2010, 13:37:19 »

U mnie po uruchomieniu softu ogonki działają. Nic nie trzeba konfigurować, ustawiać etc.

*

Offline giciu

• *
  • 70
Odp: Alreader, e-booki, dodatkowo MobileGadu
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 08, 2010, 00:56:28 »
macgeb - all czyta ogonki prawidłowo ale możesz mieć źle ustawione domyślne kodowanie plików.

*

Offline mnmnc

• 10
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 08, 2010, 07:45:50 »
1. Alreader - jakie są zalety tego programu w porównaniu do darmowego mobipocket readera, gdzie z poziomu PC możesz sobie konwertować PDF-y do mobipocketowego formatu (aczkolwiek w przypadku polskich znaków CZASEM są problemy, np. konwertuje słowo > s łowo (wstawia spacje przed polskimi znakami)
2. PDF - czytałem wbudowanym Acrobat Readerem lite - domyśnie nie ma opcji reflow dla tekstu, więc albo masz maleńkie literki ale sie mieści na ekranie albo duże ale trzeba przesuwać żeby widzieć tekst, BsB Tweaks  1.6 ma tweaka na włączenie reflow, ale nie wygląda to zbyt pięknie. Dodatkowo Acrobat Lite ma debilny dolny pasek zabierający sporo pikseli.
Próbowałem również darmowego foxit readera mobile, reflow działa znacznie lepiej, ale program nie jest "finger friendly" i jakoś mi się nie podoba.
Picsela nie próbowałem, szukałem może za krótko, ale nie udało mi się znaleźć legalnej, oficjalnej wersji tego programu.

Wnioski: mobipocket :)

Pozdrawiam

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 08, 2010, 09:57:11 »
Możecie jeszcze spróbować nowego czytnika - FREDA

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 08, 2010, 12:11:00 »
Do IWANEQ11

Do komiksów używam Comic Reader for pocket PC. Fajna aplikacja z dużymi możliwościami w ustawieniach. Boli tylko że kartki przewracasz tapiąc na Menu - Page - (tu klikasz na numerek z następną stroną :S). Długo to zajmuje czasu. Widziałem w necie płatną  wersję Comic Readera (9,99GBP) super dopracowaną na dotykowce. Darmówka o której wspomniałem czyta wszystkie cbz i niektóre cbr. Ale nie ma problemu przecież - 5 minut zajmuje zamiana cbr na cbz.....

*

Offline IWANEQ11

• 250
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 08, 2010, 13:05:10 »
Do IWANEQ11

Do komiksów używam Comic Reader for pocket PC. Fajna aplikacja z dużymi możliwościami w ustawieniach. Boli tylko że kartki przewracasz tapiąc na Menu - Page - (tu klikasz na numerek z następną stroną :S). Długo to zajmuje czasu. Widziałem w necie płatną  wersję Comic Readera (9,99GBP) super dopracowaną na dotykowce. Darmówka o której wspomniałem czyta wszystkie cbz i niektóre cbr. Ale nie ma problemu przecież - 5 minut zajmuje zamiana cbr na cbz.....

Dzięki wielkie za odpowiedz.
No i jest ból z tym przewracaniem stron. Tego się bałem. Przez to się nie poczuje szybkości wczytywania kolejnych stron (bo trwa to jeszcze dłużej przez to, że samemu trzeba klikać). Do czytania komiksów używam nokii n800 i ilość klawiszy jest idealna, wszytko da się zmienić w ułamku sekundy (powiększenie, orientację itp.) tylko z samą wydajnością gorzej (wolno wczytują się kolejne strony, trzeba poczekać czasem ze 2s - a to za długo, mam nadzieję, że LEO będzie lepiej sobie z tym radził ;/).

Teraz proszę o wypowiedź osobę która używa, lub miała styczność ze wspomnianą płatną wersją czytnika.

Zmiana formatu to ~ 3s, (przecież to tylko zmiana nazwy:) Edycja: pomyliłem się jednak z 5min bo trzeba przepakowywać ;/

I chyba dokładnie chodzi o ten program:

http://comicreader.mobi/

Fakt faktem on by rozwiązywał wszystkie problemy. Tylko jak snapdragon sobie z nim poradzi, oby chodził nie wolniej niż moja nokia :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 13:20:03 wysłana przez IWANEQ11 »

*

Offline Filip71

• *
  • 70
  • iPhone 4
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 08, 2010, 13:59:56 »

[/quote]

u mnie automatycznie czyta polskie ogonki w formacie "doc" po konwersji tego samego pliku na "txt" - tego nie robi i zamiast polskich liter są krzaczki (typ kodowania - środkowoeuropejski Windows) - czyli pewnie złe kodowanie to powoduje.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 08, 2010, 16:32:55 »
File -> file format, wybierasz kodowanie.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline marcin_s3

• 261
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 09, 2010, 08:07:53 »
Czy ktoś może sprawdzał MobileGadu?

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:38:26 »

Tak działa bez problemu.

Ps.
Co do kodowniaustawiłemna auto działa bez problemu dzięki za info
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline JaW

• **
  • 116
  • Milestone
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:37:15 »
Działa, ale pogawędki nie prowadzi się wygodnie. W trybie pionowym klawiatura ekranowa HD2 ma jadnak zbyt małe klawisze, przez co pisanie jest powolne i z dużą ilością błędow. W trybie poziomym pisanie jest o wiele wygodniejsze, szybkie, ale klawiatura zajmuje większą część ekranu. Na interfejs MG zostaje niewiele miejsca, a na samą rozmowę jeszcze mniej. Widać tylko dwie linijki w oknie rozmowy nad polem wpisywania tekstu. Czyli - krotka rozmowa tak, dłuższe pogaduszki - niezbyt, klawiatura sprzętowa wskazana.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 10, 2010, 22:42:21 »
Lub Swype  :ok:
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu