[RADIO] Dyskusja na temat radio w leo - prosze o info jakie radio polecacie

• 365 Odpowiedzi
  • 201898 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: [RADIO] Dyskusja na temat radio w leo - prosze o info jakie radio polecacie
« Odpowiedź #300 dnia: Październik 22, 2010, 13:44:52 »
Żeby wgrać samo radio musisz wgrać HSPL. Inaczej się nie da. A samo radio wgrywasz tak samo jak ROM.

Odp: [RADIO] Dyskusja na temat radio w leo - prosze o info jakie radio polecacie
« Odpowiedź #301 dnia: Październik 22, 2010, 13:53:20 »
Ok dzięki jeszcze tylko jedno bo nie rozumiem różnicy miedzy ROM a ROM, jak mniemam ROM jest systemem od producenta telefonu a ten rom który zmienia wygląd z systemem ma coś wspołnego bo przyznam że jest kilka ciekawych z wyglądu tylko po co zmieniać jeżeli mam od ery 1.66

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #302 dnia: Październik 22, 2010, 15:20:56 »
Wszystko jest w FAQ, wystarczy przeczytać.

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
« Odpowiedź #303 dnia: Październik 22, 2010, 20:53:28 »
Chcesz mieć nowszy Radio-ROM musisz wgrać HSP, chcesz więcej odblokowanej pamięci wgrywasz HSP i do tego Radio-ROM i ROM tzw gotowany czy inaczej custom ROM.
Nie zależy ci na tym, zostajesz na ROMie z ERY i szukasz dodatków upiększających na xda dev w dziale dla Leo --> themes and apps...

---> http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=531

*

Offline dzikus66

• 17
  • HTC HD 2
« Odpowiedź #304 dnia: Listopad 01, 2010, 09:07:23 »
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie dotyczące wgrania nowego radia, a mianowicie mam rom 1.66 z radiem 2.07 i chcę zmienić na 2.15 czy muszę zamienić plik Rilphone.dll bo gdzieś o tym czytałem że do każdego radia jest odpowiedni taki plik

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #305 dnia: Listopad 01, 2010, 09:59:08 »
Ja nigdy żadnego rilphone nie zmieniałem i wszystko działa.

« Odpowiedź #306 dnia: Listopad 03, 2010, 15:08:36 »
a ja mam inne dla części pewnie idiotyczne pytanie .... co daje zmiana radia? mam rom "firmowy" 1.66 i wgrywam ciągle najnowsze radio ale tak naprawdę nie widzę różnic. To dla zwykłego śmiertelnika jest jakaś różnica? czym się różnią kolejne radia? Jedyne co widzę to ze szybciej chyba zjada baterię. Ale to jest subiektywne ciężko to stwierdzić. Ogólnie mam problem taki ze funkcja telefonu mi się ciągle zawiesza. Wciskam wybierz i dzwoń i czekam czasami minutę aż załapie o ile wcześniej nie zapomnę co chciałem i do kogo chciałem zadzwonić. Tak samo z rozłączaniem rozmów ... nie wiem co ma na to wpływ...

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #307 dnia: Listopad 03, 2010, 15:54:09 »
tak naprawdę to chyba tylko twórcy radio romów to wiedzą :) też zmieniałem ale między Bogiem a prawdą  nie odpowiedziałem sobie jednoznacznie na pytanie co się zmieniło w stosunku do poprzedniego. Przy testach naprawdę trzeba brać sporo pod uwagę żeby to rzetelnie ocenić. Zmiany w każdym bądź razie są naprawdę znikomo małe. Zmieniamy bo wychodzą nowe :)
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #308 dnia: Listopad 03, 2010, 18:52:12 »
No ja widzę różnicę po zmianie 2.10.x na 2.15.x- zdecydowanie szybciej GPS łapie fixa, zdecydowanie gorzej słychać w słuchawce BT ;) Żywotność baterii raczej bez istotnych zmian.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #309 dnia: Listopad 03, 2010, 19:02:55 »
vonski a czy to nie tak jest że np pogoda była lepsza na nowym albo teren bardziej otwarty, albo bliżej szyby ?
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

« Odpowiedź #310 dnia: Listopad 03, 2010, 22:49:35 »
Właśnie ... wszystko trzeba byłoby przeprowadzać w takich samych "sterylnych" warunkach. Mi raz w nocy zżera 10% baterii a raz 30% a nie jest tak ze raz działa coś więcej albo mniej. Co do GPS szczerze nie zauważyłem różnicy no chyba że sprawdzalbym ze stoperem różnicę pomiędzy 10,6 sek a 9,8 sek ale tak jak powiedziałem nie znam się.
Czy to radio ma wpływ na normalne radio do słuchania które znajduje się w telefonie bo juz nie pamiętam ale chyba tak?! To powiem Wam szczerze ze gorszego radia nie miałem nawet w starych tel NOKIA. to w HTC HD2 kompletnie nie da się słuchać...szumi, trzeszczy, zanika MASAKRA dodam ze mieszkam w W-wie i próbowałem w róznych miejscach na drugim N95 bez porównania lepiej ...
Zapytałem bo miałem nadzieję ze ktoś obiektywnie coś o tym wie. Bo nie rozumiem do końca ze jednemu będzie lepiej z takim radiem a drugiemu z takim ... to nie jest w końcu tapeta na pulpit tylko chyba bardzo ważna "część" telefonu a kolejna edycja powinna "poprawiać" działanie naszego cudownego telefonu który potrafi wszystko (no prawie) tylko mój ma problem z dzwonieniem :)
O ROM'ach nie wspominam bo to inny dział i inny problem (dlatego zostałem pewnie bez sensu przy oryginalnym) ale tutaj chyba jest właśnie ta dowolność wyboru ;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #311 dnia: Listopad 03, 2010, 23:16:19 »
vonski a czy to nie tak jest że np pogoda była lepsza na nowym albo teren bardziej otwarty, albo bliżej szyby ?
Nie. Specjalnie dość długo testowałem i w kwestii łapania fixa jest na pewno zdecydowanie lepiej. Ale co do reszty to już różnie... ;)

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #312 dnia: Listopad 04, 2010, 11:38:42 »
[...] gorszego radia nie miałem nawet w starych tel NOKIA. to w HTC HD2 kompletnie nie da się słuchać...szumi, trzeszczy, zanika MASAKRA dodam ze mieszkam w W-wie i próbowałem w róznych miejscach na drugim N95 bez porównania lepiej[...]
potwierdzam, w stolicy mamy ponad 20 stacji radiowych na FM, ale Leo daje sobie radę z automatycznym wyszukiwaniem zaledwie w kilku przypadkach, jakość jest naprawdę marna, o stabilności samego odbioru nawet nie wspomnę (i nie mam tutaj na myśli interferencji i odbić). Byle radyjko do kieszeni pod względem czułości bije Leo na głowę. Zrobienie porządnie tego modułu to chyba nie jest trudność, skoro sobie inni z tym świetnie poradzili :(
ROM: BarrDroid 1.0.8 clk
Radio: 2.15.50.14
Kernel: Rafpigna 1.9OC
Micro SD: A-Data 16GB Class 10

« Odpowiedź #313 dnia: Listopad 04, 2010, 12:19:39 »
[...] gorszego radia nie miałem nawet w starych tel NOKIA. to w HTC HD2 kompletnie nie da się słuchać...szumi, trzeszczy, zanika MASAKRA dodam ze mieszkam w W-wie i próbowałem w róznych miejscach na drugim N95 bez porównania lepiej[...]
potwierdzam, w stolicy mamy ponad 20 stacji radiowych na FM, ale Leo daje sobie radę z automatycznym wyszukiwaniem zaledwie w kilku przypadkach, jakość jest naprawdę marna, o stabilności samego odbioru nawet nie wspomnę (i nie mam tutaj na myśli interferencji i odbić). Byle radyjko do kieszeni pod względem czułości bije Leo na głowę. Zrobienie porządnie tego modułu to chyba nie jest trudność, skoro sobie inni z tym świetnie poradzili :(

Czy ci panowie wiedzą w ogóle co to jest RADIO w HTC :ok:

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
« Odpowiedź #314 dnia: Listopad 04, 2010, 14:15:07 »
Czy ci panowie wiedzą w ogóle co to jest RADIO w HTC :ok:

Kolego, wydaje mi się, że wiem co to jest radio, sam mam u siebie na pokładzie 2.15, odnotowuję drenaż baterii, trzaski w słuchawce, lepsze lub gorsze łapanie fixa GPS. Odbiór FM nie jest tutaj żadnym nadużyciem ani lamerstwem, bo dotyczy  części nadawczo-odbiorczej, w której jest również zawarty moduł FM. Może się mylę, więc mam nadzieję, że jako wytrawny znawca tematu będziesz mógł wszystkim wyjaśnić czemu jest tak beznadziejnie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #315 dnia: Listopad 04, 2010, 15:18:04 »
Ciekawa sprawa z tymi radiami, mi np. 2.15 spisuje się świetnie, a jakość rozmów jest wręcz wzorcowa- mojego rozmówcę słyszy nawet moja żona kiedy jedziemy w aucie.

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
« Odpowiedź #316 dnia: Listopad 04, 2010, 19:06:11 »
U mnie 2.15 też jest idealny jak do tej pory :)

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
« Odpowiedź #317 dnia: Listopad 04, 2010, 21:20:05 »
żeby nie było nieporozumień - napisałem o przypadłościach radyjek w sensie ogólnym, o odczuwalnych różnicach. A co do 2.15 to mam odkąd tylko się ukazało i też uważam, że jakość rozmowy jest znakomita, fix całkiem przyzwoity, natomiast drenaż baterii... no cóż, trudno znaleźć jakąś regułę, długo długo nie zmienia stanu, a jak zacznie się "działać" to wtedy leci znacznie... ale na dwa dni starczy spokojnie :wink:

« Odpowiedź #318 dnia: Listopad 06, 2010, 10:52:20 »
Rzeczywiście poprawiona jakość rozmów to też zauważyłem ale to jak zużywa mi baterię to jednak przekreśla u mnie to radio. Bardzo dużo używam telefon. Najgorsze jest jednak to że nawet jak leży nieużywany (tylko poczta działa w tle i pogoda) to np. dzisiaj w ciągu 2,5 godzin poszło 30%.
Wracam do jakiegoś starszego i zobaczę ponownie czy to tylko moje uprzedzenie czy ...

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #319 dnia: Listopad 06, 2010, 12:22:43 »
no i właśnie jest to co mówię, dla mnie bateria ok, jakość rozmów hmm żadnej różnicy, a to 30% w ciągu 2,5 godziny to na pewno nie od radia, fixa nie sprawdzałem

« Odpowiedź #320 dnia: Listopad 08, 2010, 13:35:28 »
Na 2.15.50.14 żre baterie okropnie - 10% przez 5 minut. Też tak macie?

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #321 dnia: Listopad 08, 2010, 13:38:01 »
to nie wina radia, tylko jakiegoś softu w fonie w stylu g-alarm lub podobnego

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #322 dnia: Listopad 08, 2010, 18:57:01 »
U mnie też bateria spoko. Może kwestia romu albo jakiś aplikacji
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #323 dnia: Listopad 09, 2010, 13:17:18 »
Hmm jak dla mnie radyjko 2.14 i 2.15 jest okej na ROM-ie Energy ktory aktualnie uzywam, ale tak jak juz zostalo napisane w tym watku nic nie przebije radia 2.07.50 i zywotnosci baterii na nim. Przy light-owym uzytkowaniu telefon jest w stanie wytrzymac 3 pelne dni. Telefon odlaczony wczoraj o 4 rano, na chwile obecna 68% baterii, przez ten czas (25 min rozmow, 5 smsow, 10 min wifi, i lacznie 20 min organizer + notatki), jak dla mnie to bardzo dobry wyniki i poki co zostaje przy takiej konfiguracji.
Jedyna wada jak dla mnie dotyczaca tego radia to problemy z nagrywaniem rozmow, nie wazne jaki soft jest uzywany do nagrywania to od czasu do czasu potrafi podwiesic telefon podczas nagrywania rozmowy.

Dla zainteresowanych tematem związanym z drenazem baterii i jak temu zaradzic polecam anglojezyczny watek z xda:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=718173
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 13:26:38 wysłana przez Obiwan666 »

« Odpowiedź #324 dnia: Listopad 16, 2010, 00:04:01 »
Ja mam radio 2.15 przedtem miałem firmowe i problemy z smsami przychodziły nawet po 2-3 dniach, w trakcie rozmów zdarzało się, że jak ktoś dzwonił to ja go słyszałem a rozmówca mnie nie słyszał.

Jak wgrałem radio2.15 wszystkie problemy zniknęły za wyjątkiem jednego - bateria. 1 dzień. jak włącze gps na 1-1,5h to bateria pada po 1/2 dnia.

musze chyba inne radio przetestować.

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #325 dnia: Listopad 26, 2010, 19:31:18 »
Czy ktoś używa custom romów z RADIO 2.15.50.xx?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 14:54:48 wysłana przez MrVampire »
HTC HD2 LEO

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #327 dnia: Listopad 29, 2010, 18:53:02 »
Czy ktoś używa custom romów z RADIO 2.15.50.xx?

Uzywa, z custom Rom-em jak w podpisie. Od 2 do 2,5 dnia na beterii w tym polaczeniu..

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #328 dnia: Listopad 29, 2010, 19:11:16 »
HTC HD2 LEO

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #329 dnia: Listopad 29, 2010, 21:20:20 »
Bardzo dobry zasięg, jakość rozmów, szybki fix GPS, ogólnie wszystko fajnie. Ale jak dużo gadasz to bateria znika strasznie szybko. Przy 1.5h rozmów dziennie wieczorem mam 15-20%...