[Problem] Pamięć programowa.

• 11 Odpowiedzi
  • 3391 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Problem] Pamięć programowa.
« dnia: Grudzień 15, 2010, 20:51:27 »
Witam.
Od jakichś dwóch tygodni mam używanego HTC HD2. W sumie od samego początku mam z nim troszkę problemów. (Tylko proszę od razu mnie nie zjechać za to, że nie szukałem -> szukałem ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem).
Ale zacznę od początku. Miał on wgranego softa Hypnosis by Bysio. Podejrzewam że raczej stara wersja, co chwila jakieś błędy były, więc postanowiłem, że wgram oryginalny ROM ściągnięty ze strony HTC. Zainstalowałem, ładnie pięknie, ale mam problem z pamięcią programową(w wersji angielskiej występuję w ustawienia-?SD Card&Phone Storage pod nazwą "Total program").
otóż całkowitej mam 208.81 MB. Cały czas mam zajęte minimum 180 MB, pomimo, że wszystkie programy są wyłączone. Task menager pokazuje tylko samego siebie. z HTC Sense nawet usunąłem kilka zakładek. ponowne włączenie telefonu obniza o jakieś 30 MB, ale po chwili dalej jest 180. No i sprawa jest taka, że włącze dwa programy, z pół dnia pochodzi sobie i potem nie można włączyć żadnego programu, bo wywala błąd, że za mało pamięći ma. Pamięci na instalacje programów mam jeszcze ponad 100 MB, bo instaluję tylko na karcie. Mógłbym prosić o pomoc w rązwiązaniu/link do tematu w którym jest wyjaśnione jak rozwiazać problem?

z góry dziękuję.

*

Offline badboy1979

• 886
  • Sprzęt: Galaxy S3
Odp: [Problem] Pamięć programowa.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2010, 21:09:09 »
Proponuje zrobić Task29  i wgrać ROM z karty pamięci.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2010, 21:10:49 »
No to zabieram się za naprawę. Tylko jeszcze takie pytanko: ile tej pamięci powinno być wolnej kiedy nie działają żadne programy?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2010, 21:12:28 »
Przede wszystkim pamięć o nazwie "Program" to nic innego jak RAM, więc lokalizacja instalacji programów nie ma tu nic do rzeczy.
Ale dziwnym jest, że masz tej pamięci całkowicie tylko 208MB. Nie wiem ile jest dokładnie na ROMach z nieodblokowanym RAMem (->FAQ), ale u mnie pokazuje całkowitą pamięć ok. 440MB, a wolnej grubo ponad 200...
Jedyną opcją jaką widzę, to standardowa procedura czyli: HSPL, Task29, najnowsze radio i jakiś pierwszy z brzegu ROM. Jeśli nie pomoże to jeszcze raz pobrać czysty stockowy 3.14 i wgrać go z karty. A jak i to nie pomoże, to chyba niestety serwis...

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2010, 21:22:29 »
Kiedy wejdę w informacje telefonu->informacje dotyczące sprzętu to pokazuje, że mam 576 MB pamięci RAM.

Mam ROM 3.14.479.2(04666) WWE. radio 2.15.50.15
zaraz zabieram się za podane przez ciebie czynności ; D

*

Offline marqmarecki

• 5
  • Sprzęt: Htc HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2010, 16:47:27 »
Dzieje się tak bo wgrałeś rom 3.14 na HSPL, a tak się nie robi.
Wgraj ten rom 3.14 (jeżeli go chcesz) z karty pamięci (automatycznie usunie się HSPL) Instrukcje są na forum.

PS. Też tak miałem dokładnie 2 dni temu, a Leo'na mam od okkoło tygodnia :ok:
Nie ma ludzi nieomylnych ;P
Ericsson SH888 > Nokia 3210 > Siemens C75 > Sony Ericsson K550i > Nokia N95 8GB > HTC HD2

Rom: BlackByBudniu ROM 3.14 PLK build 21916
Radio: 2.15.50.14

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2010, 18:18:49 »
wedle instrukcji z tego tematu próbuję wgrać fabryczny rom.
http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/
Niestety proces zatrzymuje się na trójkolorowym ekranie po włączeniu fona z przycięsniętym Vol-. Dalej nic nie rusza. Znowu robię coś źle?  :-|

*

Offline badboy1979

• 886
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2010, 18:33:22 »
wedle instrukcji z tego tematu próbuję wgrać fabryczny rom.
http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/
Niestety proces zatrzymuje się na trójkolorowym ekranie po włączeniu fona z przycięsniętym Vol-. Dalej nic nie rusza. Znowu robię coś źle?  :-|
A formatowałeś wcześniej kartę w FAT32 ? Jeżeli nie to sformatuj i zmieniasz nazwę na  LEOIMG.nbh Jak to nic nieda to sprawdź jaki masz nr PN  pod baterią . Powinien być 99HJY005-00 Jak jest inny , to nie wgrasz rom-u 3.14

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2010, 18:52:31 »
karta jest na FAT32, plik ma dobrą nazwę, numer się zgadza, a zaskoczyć dalej nie chce : <

nawet jak chcę gotowany ROm wgrać, to mi nie idzie. Wyskakuje błąd bo ten ruu.exe nie chce czytać mojego leoimg.nbh. Zassałem ten rom: http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/(rom)(wm65x)(plk)melon-hd2_1-0-23146-3-14-(18-11-2010)/

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2010, 19:00:09 »
Jak zrobisz wszystko dobrze to stockowy rom z karty wejdzie, czytaj ze zrozumieniem, przycisk Vol- i power razem
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 16, 2010, 19:01:45 »
"po włączeniu fona z przycięsniętym Vol-"

:wink: sam często narzekam na czytanie ze zrozumieniem u innych to i sam czytam ze zrozumieniem = P

*

Offline badboy1979

• 886
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2010, 19:03:12 »
karta jest na FAT32, plik ma dobrą nazwę, numer się zgadza, a zaskoczyć dalej nie chce : <

nawet jak chcę gotowany ROm wgrać, to mi nie idzie. Wyskakuje błąd bo ten ruu.exe nie chce czytać mojego leoimg.nbh. Zassałem ten rom: http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/(rom)(wm65x)(plk)melon-hd2_1-0-23146-3-14-(18-11-2010)/
Na kartę wsadzasz tylko jeden plik RUU_Signed_nbh i jemu zmieniasz nazwe na LEOIMG.nbh  Żadnego exe nie wsadzaj.