[HTC HD2]Krótka żywotność baterii

• 10 Odpowiedzi
  • 3688 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[HTC HD2]Krótka żywotność baterii
« dnia: Maj 27, 2010, 16:29:46 »
Witam, na wstępie pragnę się przywitać ze wszystkimi forumowiczami jako że to mój pierwszy post tutaj.
Przed wczoraj stałem się nabywcą nowego HTC HD2.Przed kupnem troszkę poczytałem o plusach i minusach owego telefonu.Głównym mankamentem jaki większość użytkowników wymieniała była bateria.Ze względu na wielkość wyświetlacza etc.Oczywiście liczyłem się z tym kupując ten telefon.Ale nie spotkałem się z opinią żeby bateria trzymała krócej niż 24h przy normalnym, żeby nie rzec minimalnym użytkowaniu.Naładowałem telefon wieczorem, ok godziny 23 do "pełna".Wyłączyłem ekran, wszystkie usługi łączące się z internetem były wyłączone.Rano ok godziny 6:30 (a więc ok 7,5h po zakończeniu ładowania) stan baterii wskazywał 85%.W ciągu dnia było kilka wysłanych smsów (ok 15) i kilku przychodzących,3 krótkie połączenia (ok 1 minuty) i może godzina słuchania mp3.Godzina 16:21 stan baterii 20%.Poszukując jakichś wiadomości w necie na temat baterii w HTC natknąłem się na ten artykuł :
http://pda.pl/news/mozna_narzekac_na_htc_hd2_ile_sie_chce_on_i_tak_wie_lepiej/
i nawet jeżeli brać go z lekkim przymrużeniem oka to wydaje mi się, że z moją baterią jest coś nie tak.Bateria nie była formowana, bo gdzieś na jakimś forum wyczytałem że tych baterii się nie formuje.
Byłbym wdzięczny za jakąś informacje czy tak ma po prostu być czy też muszę nastawić się na kupno nowej baterii
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 16:34:27 wysłana przez Carchou »

*

Offline fazi78

• 14
    • Firma w Irlandii
  • Sprzęt: htc hd2
Odp: [HTC HD2]Krótka żywotność baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2010, 16:43:34 »
Witam, na wstępie pragnę się przywitać ze wszystkimi forumowiczami jako że to mój pierwszy post tutaj.
Przed wczoraj stałem się nabywcą nowego HTC HD2.Przed kupnem troszkę poczytałem o plusach i minusach owego telefonu.Głównym mankamentem jaki większość użytkowników wymieniała była bateria.Ze względu na wielkość wyświetlacza etc.Oczywiście liczyłem się z tym kupując ten telefon.Ale nie spotkałem się z opinią żeby bateria trzymała krócej niż 24h przy normalnym, żeby nie rzec minimalnym użytkowaniu.Naładowałem telefon wieczorem, ok godziny 23 do "pełna".Wyłączyłem ekran, wszystkie usługi łączące się z internetem były wyłączone.Rano ok godziny 6:30 (a więc ok 7,5h po zakończeniu ładowania) stan baterii wskazywał 85%.W ciągu dnia było kilka wysłanych smsów (ok 15) i kilku przychodzących,3 krótkie połączenia (ok 1 minuty) i może godzina słuchania mp3.Godzina 16:21 stan baterii 20%.Poszukując jakichś wiadomości w necie na temat baterii w HTC natknąłem się na ten artykuł :
http://pda.pl/news/mozna_narzekac_na_htc_hd2_ile_sie_chce_on_i_tak_wie_lepiej/
i nawet jeżeli brać go z lekkim przymrużeniem oka to wydaje mi się, że z moją baterią jest coś nie tak.Bateria nie była formowana, bo gdzieś na jakimś forum wyczytałem że tych baterii się nie formuje.
Byłbym wdzięczny za jakąś informacje czy tak ma po prostu być czy też muszę nastawić się na kupno nowej baterii

krotko, bo krotko, ale jaka frajda z uzytkowania ;)
no i +12 do lansu :)

odlaczaj ladowarke rano to wytrzyma caly dzien.
wylacz aktualizacje automatyczne i 3G.

mozesz tez dokupic ladowarke na baterie sloneczne i nosic przy sobie.

pzdr

btw: u mnie tez krotko trzyma.

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2010, 16:51:22 »
Może spróbuj włączyć autoregulacje podświetlenia ekranu (jeśli masz ustawiony jasno ekran), wyłącz 3G i zamykaj aplikacje z których już nie korzystasz  menadżerem zadań, by nie działały w tle. Zależy tez czy korzystasz z łącza WiFi i jak jest skonfigurowane (max łącze czy oszczędność baterii).  W sumie z baterią nie jest najgorzej, więc na pewno uda Ci się użytkować Leo jeden dzień bez ładowarki.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2010, 17:09:19 »
Problem polega właśnie na tym że 3G jest wyłączone, wszystkie aktualizacje automatyczne też.Z wi-Fi nie korzystałem w ogole.Ekran jest ustawiony na automat, ale większość czasu i tak jest wyłączony.Ile mógł się "świecić" podczas wysyłania kilku smsów i 3 rozmów.Podczas słuchania muzyki też był wyłączony.W nocy też był cały czas wyłączony nie licząc budzika rano który mnie obudził.Aplikacji nie mam żadnych otwartych, tego staram się pilnować.Czasem kontakty są w tle przez kilka minut jeżeli zapomnę wyłączyć.Innymi słowy nie ma siły żeby na jednym ładowaniu przetrwać cały dzień.Nie próbowałem jeszcze sposobu kolegi fazi78 żeby podłączyć telefon na całą noc, ale mam dziwne wrażenie że to nie wiele da ...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2010, 17:39:36 »
Wszystkie dywagacje nt baterii można prowadzić dopiero 2-3 pełnych cyklach ładowania.

*

Offline pma110

• 36
  • Sprzęt: iPhone 4 5.0, Samsung i5700
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2010, 18:24:53 »
Nie próbowałem jeszcze sposobu kolegi fazi78 żeby podłączyć telefon na całą noc, ale mam dziwne wrażenie że to nie wiele da ...
Da, da. Dziś trochę podzwoniłem, cały czas maile w tle, pogoda, trochę smsów, jakieś pół godziny WiFi i mam w tej chwili 59%. Telefon odłączony od zasilania koło 6 rano.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2010, 18:33:11 »
No to dziś będzie 3 cykl ładowania w takim razie.Lepiej jest ładować baterie na wyłączonym telefonie czy nie robi to żadnej różnicy?

*

Offline pma110

• 36
  • Sprzęt: iPhone 4 5.0, Samsung i5700
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 27, 2010, 19:48:00 »
Ja ładuję na włączonym.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2010, 08:56:23 »
Baterie mozna ladowac na wlaczonym, nie ma zadnej roznicy.
Masz cos nie tak, bo jesli nic sie nie dzieje przez noc to nie powinno schodzic az tyle procent baterii.
Oczywiscie ile wytrzymuje bateria to kwestia wzgledna, bo wszystko zalezy od intensywnosci uzytkowania, ale IMHO w Leo trzyma calkiem niezle, przy bardzo duzym obciazeniu dobe, przy srednim 2 dni, a jako telefon potrafi dojsc do 3-4 dni to podobnie do innych pda, a niezle biorac pod uwage tak duzy ekran.
Aby poprawic wydajnosc baterii, czy raczej obnizyc jej konsumpcje mozesz jak juz wyzej radzono zmienic pasmo, wylaczyc z automatu na GSM o ile nie potrzebujesz szybkiej transmisji danych, zmiejszyc podswietlenie ekranu, wlaczyc np w BsB Tweaks funkcje oszczedzania energii,  ktore powoduja  wylaczenie karty, gprs auto attach off itp.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2010, 10:32:19 »
Jedna bardzo ważna rzecz... Jaki masz ROM i Radio?

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 28, 2010, 17:56:55 »
Telefon był podłączony do prądu całą noc (od ok 23 do 6:30 rano). Na ten czas stan baterii wynosi 77%.A przez dzień słuchałem mp3 ok 40 min, wysłałem jednego smsa (otrzymałem 3) i wykonałem 2 rozmowy telefoniczne po niecałej minucie.Nie wiem czy to rewelacyjny wynik baterii zważywszy na to że telefon przez większość czasu był nieużywany.Jeżeli przy średnim użytkowaniu powinien wytrzymywać 2 doby to mam wrażenie że mi się to nie uda.

wpmike : wersja radia 2.07.51.22_2  wersja ROM Storm v.1.2.9 by Lobuz_1 PLK